torstai 3. kesäkuuta 2021

Kansalaisoikeus tältä erää hoidettu

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka
 

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi ke 26.5. Olemme jo vuosien ajan käyneet antamassa äänemme kaikissa vaaleissa ennakkoäänestyspäivinä. Tällä kertaa moni saattaa miettiä, onko äänestäminen koronan vuoksi turvallista. Ainakin meidän kylällä homma toimi esimerkillisesti. Äänestäjiä opastettiin ja ohjattiin siten, että etäisyydet säilyivät. Tarjolla oli käsidesiä ja maskeja. Meillä oli omat maskit mukana. Äänestyksen jälkeen ihmiset ohjattiin ulos toisesta ovesta, jolloin vältyttiin ylimääräisiltä kohtaamisilta. 

Äänestämisestä voi olla ja ollaankin montaa mieltä. Minusta se on saavutettu kansalaisoikeus. Maailmalla on useita valtioita, joissa kansalaisilla ei ole mahdollisuutta saada ääntään kuuluviin, millään tavoin.

Kirjastomäki


Teimme äänestysreissun kävellen. Viime aikoina aika on kulunut oman puutarhan kimpussa, konkreettisesti. Talvella tuli reippailtua säännöllisesti, puutarhakauden alettua huomattavasti vähemmän. Kävellessä oli mukava katsella luonnon tuoretta viherrystä ja tehdä havaintoja ympäristöstä.

Kävelyreittimme keskeisen osuuden varrella on vanha lato, jonka rapistumista seuraavan mielenkiinnolla. Romahtaako lato omatoimisesti? Vai tuleeko puskutraktori työntämään sen kumoon alla olevan maapohjan omistajuuden vaihduttua? Miljöö muuttuu nopeassa tahdissa. Sitten edellisen kävelyreissun, tämänkin ladon taakse on nousemassa upouusi hirsitalo.

Tulipa Queen of Night


Tulppaanien kukinta on kääntymässä loppupuolelle. Keskiviikkona raivonnut myräkkä kaatosateineen sai tulppaanit pysymään pystyssä, mutta monien terälehdet rapisevat maahan. Aikaisempina vuosina istutetuista Queen of Night -tulppaneista on noussut yksi sinne toinen tänne. Viime syksynä istutetut sen sijaan porukalla.

Tulipa Curly Sue

Usein manaan sitä, kuinka huonosti osaan sommitella kasveille väripareja. Pikkupuutarhan Kriikunapenkissä näkymä voisi olla aika onnistunut, jos valkoiset Exotic Emperorit ja voimakkaan punaiset Curly Suet kukkisivat samanaikaisesti ja saman korkuisina. Nyt paljon  matalammat Exotic Emperorit jo lopettavat.

Tulipa Pink Impression, Tulipa Queen of Night, Tulipa Pim Fortuyn

Tämän kuvan tulppusommitelmassa vasta epäsuhta onkin. Pink Impressionit ovat kukkineet jo hyvän aikaa. Ne ovat korkeita ja tanakoita. Niiden pariksi ajattelemani valkoinen Pim Fortuyn sen sijaan nousi huomattavasti myöhemmin ja ulottuu nippanappa Pinkin puoleen väliin. Queen of Nightit näyttävät laiheliineilta muhkeiden Pink Impressionien rinnalla.

Tulipa Foxtrot


Kuvan Foxtrotit ovat parhaimmillaan ilta-auringossa, jolloin valo siivilöityy fantastisesti niiden terälehtien läpi. Myös terälehtien muoto on on linjakkaan kaunis.

Narcissus Actaea


Ehdin jo kaivata Actaea -narsissejani. Kunnes ne sitten nousivat. Tämä narsissi on ehdottomasti yksi nätimpiä. Niitä on muistettava istuttaa syksyllä lisää. Sade kohteli narsisseja kovakouraisesti. Monelta voimat uupuivat ja varsi taittui multaan. Onneksi suurimman osan kukinta on jo parhaat päivänsä tänä keväänä näyttänyt.


Ukkokullan nimpparipionit ovat olleet erinomainen ostos. Kukan väri on vaihtunut Coral Charmin oranssinpunaisesta hennon oranssin kautta kellertävään. Yllättävän kestävä ja kaunis leikkokukka.


Puutarhan pioneissa on jo nuppuja, mutta vielä menee aikaa niiden avautumiseen ja mahdollisuuteen poimia oman puutarhan kaunottaria maljakkoon. Hyvää kannattaa odottaa. Pioneja odotellessa muuta ihasteltavaa riittää.


25 kommenttia:

 1. Olipas onnistunut kukkavalinta nimpparikukaksi, todella kaunis!

  Meillä kukkii puutarhan pioneista vasta aikainen kaukasianpioni yhdellä kukalla, mutta monessa muussa on paljon nuppuja tulossa! Näyttäisi tulevan tämän pihan paras pionikesä! :) (Siis minun aikanani, mutta koska täällä ei ollut yhtään pionia valmiina, ei taida olla pioninkukkia ainakaan hetkeen ollut.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinulla on pionikukintaa odotettavissa. Saamme taas jokavuotiseen tapaan jännätä, tuleeko sade juuri kukinnan aikaan. Sitten vain sateenvarjon kanssa niitä suojaamaan.
   Nimpparikukat ostin marketista leikkonippuna. Harvinaisen onnistunut ostos, sillä kukat avautuivat hissukseen ja kimppu kesti yllättävän pitkään.
   Omassa pihassa pionit ovat jo nupulla, mutta jonkin aikaa niiden kukintaa saa vielä odottaa. Kuolanpioni todennäköisesti ehtii ensimmäiseksi.

   Poista
 2. Hienoa, että kävitte äänestämässä! Minustakin se on hyvin tärkeää. Ennakkoäänestämällä varmistaa, että jos jotain sattuu äänestyspäivänä, eivät vaalit mene sivu suun. Isoisäni äiti meni aina ensimmäisenä mahdollisena äänestyspäivänä heti ensimmäiseksi aamusta antamaan äänensä, jotta varmasti tulee annettua ääni, vaikka henki menisi samana iltapäivänä. Hän oli poliittisesti aktiivinen muutenkin.
  Ihania tulppaaneja, tuo lijakukkainen Foxtrot tosi ihana. Liljakukkaisissa on eleganssia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmasti saanut opin äänestämisen tärkeyteen jo kotona. Vanhemmat kävivät aina äänestämässä, enkä minäkään muista koskaan jättäneeni äänestämistä väliin. Ennakkoäänestys on näppärää juuri mainitsemistasi syistä eli yllättävät esteet vaalipäivänä eivät haittaa. Monilla vanhemmilla ihmisillä äänestämiseen liittyy myös vaalikahvit. Äänestämistä juhlistetaan kahvittelemalla.
   Isoisäsi äidille äänestäminen on syystäkin ollut merkittävä hetki. Hänen on oltava sitä ikäluokkaa, joka on kokenut äänestysoikeuden ainutlaatuisuuden.
   Eleganssi on juuri oikea kuvaus Foxtrotille. Latasin kerran koneelleni synonyymisanaston, kun tulee käytettyä liian usein samoja sanoja. En vain ole muistanut sanastoa liiemmin tutkia.

   Poista
  2. Synonyymisanasto, mikä nerokas vinkki! Kiitos. Jo työni takia usein etsin vaihtoehtoisia ilmaisuja, jottei tule toistoa. Suomen kieli on rikas, mutta monia sanoja harvoin käytetään.

   Poista
 3. Minäkin olen monesti äänestänyt heti ensimmäisenä ennakkopäivänä. Nyt meni muutama päivä ohi, tässä muussa humussa :)
  Eipä ollut juuri ketään äänestyspaikalla puolenpäivän jälkeen kuin virkailijat itse.
  Jopas onkin ihanat pionit ja narsissitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna ennakkoäänestysaika on tavanomaista pidempi, joten ensimmäisenä päivänä ei tarvinnut käydä numeroaan merkkaamassa. Hyvä, että kiireistäsi huolimatta olet ehtinyt äänestämään.
   Nuo leikkopionit hurmasivat minutkin, vaikka ostin ne Ukkokullalle. Ehkä niiden valinnassa oli hiukan "omakin lehmä ojassa".

   Poista
 4. Äänestäminen on minustakin arvokasta ja tärkeää. Kaikissa maissa ei ole samaa mahdollisuutta, etenkään naisilla. Vaikka usein tuntuu, ettei äänestämällä voi vaikuttaa, niin äänestämättä jättämisellä voi vaikuttaa vielä vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen näin. Varsinkin meidän naisten tulisi olla ylpeitä äänestysoikeudestamme ja huolehtia sen oikeuden käyttämisestä ja säilymisestä.
   Kieltämättä välillä tuntuu, että oma ääni hukkuu jonnekin mustaan aukkoon. Silti olen sitä mieltä, että aina kannattaa äänestää. Joskus se yksikin ääni voi olla merkitsevä tekijä.

   Poista
 5. Mekin kävimme ennakkoäänestyksessä.
  Meillä mentiin ja tultiin samasta ovesta - onneksemme paikalla oli todella vähän äänestäjiä. Toisaalta toivon mahdollisimman monen äänestävän oikein ajatuksen kanssa. Nyt tarvitaan tervejärkisiä päättäjiä (niinkuin aina).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutisten mukaan ennakkoäänestys on käynyt vilkkaana. Hyvä, etteivät ihmiset kaihda äänestämistä koronapelon vuoksi.
   Vanhemmat ihmiset ovat yleensä olleet aktiivisia äänestäjiä. Toivotavasti myös nuoret lähtevät liikkeelle.

   Poista
 6. Hyvä, että muistutit äänestämisestä - mekin olemme yleensä tehneet sen ennakkoon. Nyt ajankohta puutarhan kanssa on sellainen, että meinaa kaikki unohtua. Äänestäminen on minustakin sellainen oikeus, että toki sen haluaa käyttää!
  Ihania kuvia. Minäkin ihmettelin joitain tulppaaniyhdistelmiä itselläni, en ymmärtänyt tilanneeni kaikkia, mutta seassa oli ehkä joko bonuspusseja tai sellaisia lajeja, jotka kuvittelin toisenlaiseksi. No, väriä ja iloa niistä saa kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vaikea irrottautua puutarhan parista. Sekä monien töiden että luonnon kauneuden vuoksi.
   Tulppaanit tarjoavat koko rahan edestä väriä ja iloa, vaikka sommitelmat eivät ihan nappiin menisikään.

   Poista
 7. Hyvä muistutus, minun piti käydä ennakkoon äänestämässä sillä äänestyspäivnä on kuopuksen rippijuhlat. Ehkä siinä humussa ei uurnille ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ennakkoäänestyspaikkoja on sen verran useita, että homman voi hoitaa vaikka ruokakauppakäynnillä. Kuopuksen rippijuhlia ei parane jättää väliin.

   Poista
 8. Myökin äänestetään ennakkoon, samalla reissulla täydennetään jääkaappia. Meillä ei ookkaan ennee kun yks äänestyspaikka, kirkonkylällä. Kaikissa vaaleissa on äänestetty. Kauniita tulppaaneita löytyy siun penkeistä. Nyt on syksysin vara valita, mitä istuttaa. Ei nuo värit ja yhteensopivuus oo miullakaan hallinnassa, vaan hyvin ovat kauniita kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestämisen ohessa voi hyvinkin käydä myös muilla asioilla. Mekin kävimme postissa ja lähikaupassa.
   Nautitaan nyt luonnon ja puutarha väriloistosta. Talvella saamme taas tyytyä vähiin väreihin.

   Poista
 9. Ennakkoäänestys on kätevää. Ihaillaan tulppaanien kukintaa, pian on pionien aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, ennakkoäänestys antaa runsaasti mahdollisuuksia hoitaa oman äänestyksensä.
   Kesä etenee melkoista vauhtia. Ensimmäiset pionit tosiaan jo aloittelevat.

   Poista
 10. Minun silmään tässä kuvastossa Foxtrot on svengaavin! Äänestän sitä.
  Varsinainen äänestys on vielä hoitamatta. Olen pääasiassa käynyt oikeana päivänä, mutta nyt olen jo useana päivänä yrittänyt käydä ennakkoon, kun tytär pyysi että lähdetään yhdessä, kun on hänelle uutta. Sitä yhteistä aikaa ei vaan ole tuntunut löytyvän. Saavat ehdokkaat nyt varpaillaan ootella, minkä äänen annan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin mukava tehtävä toimia nuoren opastajana äänestämisessä. Toivottavasti löydätte sopivan kolon kummankin kalenterista, jotta ehdokkaat voivat laskeutua tasaseisontaan.

   Poista
 11. Voi miten kauniita tulppaaneja ja tuo pioni on niin kaunis myös!
  Nyt on ollut mahtavia päiviä puutarhassa kuopsutteluun. Ei oikein malta mihinkään muualle mennä, kun on pienikin hetki vapaata.
  Ja ennakkoäänestys on mahtava juttu. Yleensä minäkin aina käyn äänestämässä ennakkoon. Se on kätevintä. Jotkut ihmiset sitten taas haluavat äänestää ihan oikeana päivänä ja juoda jopa vaalikahvit. Onneksi itse voi valita, mikä on itselle toimivinta.
  Ja on hyvä muistutus, että äänestäminen on kansalaisoikeus. On mahtavaa, että kaikilla on sama yksi ääni ja kaikki saavat äänestää.

  Aurinkoista ja mukavaa päivää ja alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä ja kesällä on vaikea irrottautua omasta puutarhasta. Tulee sellainen olo, että ihan varmasti poissa ollessa missaa jonkun tärkeän kukinnan.
   Juokaamme ne vaalikahvit vaikka kotona, kun harvassa äänestyspaikassa niitä on tarjolla.
   Samoin sinulle, oikein aurinkoista ja lämmintä viikonloppua!

   Poista
 12. Meillä taasen on perinne, että käydään äänestämässä vaalipäivänä ja mahdollisimman myöhään;)
  Tulppaanit ovat nyt parhaimmillaan, tai osa on jo kukinnon loppupuolella ja samassa kohdassa toiset vasta aloittavat. Ihania ovat kaikki:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva perinne. Ylipäätään on hyvä, että kaikille löytyy sopiva ajankohta.
   Tämä on ollut hyvä tulppaanikevät. Nämä hellepäivät ovat kiirehtineet tulppaanien kukintaa. Onneksi kaikkea muuta on tulossa tilalle.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!