lauantai 2. huhtikuuta 2022

Huvila ja huussi tinteille

 
Törmäsin kylän fb:ssa mieheen, joka ahkeroi tinteille uusia koteja. Sattuikin sopivasti, sillä kaksi vanhinta linnunpönttöämme ei enää kelpaa edes museoviraston suojelukohteiksi. Ostin kaksi uutta pönttöä. Niissä katto on tehty filmivanerista, jotta tikat eivät saa naputettua ylimääräistä tuuletusaukkoa pönttöön. Etuosan saa näppärästi auki siivoamista varten.

Raahasimme Ukkokullan kanssa tikkaat alapihalle ja kiinnitimme uudet huvilat ja huussit tinteille. Männystä otimme vanhan pöntön samantien pois, sillä sen takaseinässä oli iso aukko. Ei vain näkynyt pöntön ollessa paikoillaan. Vaahterasta emme ottaneet vanhaa pönttöä pois, sillä siellä saattaa jo olla jonkun tintin pesä rakenteilla.

En ehtinyt laittaa vuokrattavana ilmoitusta mihinkään. En edes kavuta takaisin yläpihalle, kun jo ensimmäinen tintti tuli tututusmaan mahdolliseen uuteen kotiinsa. Toivottavasti uudenuutukainen huvila kelpaa.


Keskiviikkona sää oli oikein viehättävän keväinen. Kuten useimpina muinakin päivinä. Aurinko paistoi hetken kauniisti ja kas, kun selkäsi käänsit, tupruttikin lunta taivaan täydeltä. Mustarastas-ressukka värjötteli puutarhaportin päällä. Tai sitten se oli tuulettamassa höyheniään. Ovat nimittäin penkoneet porukalla rinteeseen syksyllä laittamani hakkeen alta sanomalehdet pieneksi silpuksi pitkin alapihan hankea. Niitä sitten kiireemmiten kahmin kouriini roskikseen vietäväksi.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus


Pihan piippopaikat ovat yhden käden sormilla laskettavissa. Kevään edistyminen on niin hidasta, että hämäläinenkin ehtii tahtiin mukaan. Harmi, etten ole hämäläinen. Näin malttamattomalle ihmiselle tuottaa vaikeuksia moinen hidastelu.

Osa pionipolun reunasta on sentään kuoriutunut hangen sisältä. Nämä mantelin näköiset otukset ovat pystykiurunkannus Beth Evanseja. Pitääkin käydä ruikuttamassa niiden ylle Trico Gardenia. Muuten peurat napsivat nämä suihinsa ennenkuin ehdin nähdä niitä kukkivina.

Sorbus 'Dodong' - Tuurenpihlaja


Koleudesta huolimatta monet puut ja pensaat ovat selvästi heräämässä. Kotipihani palmu eli tuurenpihlaja pullistelee punaisia silmujaan terhakkaana. Alapihan tuuren unohdin käydä tarkastamassa. Se saattaa seurata vähän hitaammin tätä varastopihan kaveria tuulisemman ja viileämmän asuinpaikkansa vuoksi.

Papaver - Unikko


Unikot eivät villatakkia kaipaa. Pilkistävät esiin vihreine versoineen kevään ensimmäisten joukossa. Toki menee viikko poikineen ennenkuin nämä kaksi yltyvät kukkimaan.

Lumikelloille ei ole viikossa liiemmin mittaa tullut. Siitä en heitä moiti. Jos itse seisoisin yötä päivää hyytävässä kevätsäässä, saattaisin kaivautua takaisin mullan sisään. Kiitos siis näille rohkeille, että jaksavat tyynenä odottaa lämpimämpiä ilmoja.

Aurinko pilkistää pilvien takaa lähes joka päivä. Kovin paljon sen säteet eivät pihalla lunta ja jäätä sulata. Rännitkään eivät ole viime päivinä lorisseet, vaikka talon tien puoleisella katolla on vielä jonkun verran lunta. Kenties kiihkeä kevään odotukseni maalaa silmieni eteen olemattomia näkymiä, mutta minusta hanget ovat madaltuneet ja jääkin hieman paennut valloittamiltaan alueilta.


Meidän pihalla ei talon seinustalla ole sipuli-istutuksia. Kävin viikolla vierailulla kerrostalokodissa. Sisääntulon molemmin puolin lumi oli sulanut seinustoilta ja krookukset kukkivat värikkäinä. Lukuisat lumikellomättäät olivat niin kauniita, että meinasin juuttua niitä ihastelemaan pidemmäksi aikaa.

Ystävän kotipihassa nämäkin kaunottaret

 
Maaliskuukin vaihtui ihan huomaamatta huhtikuuksi.
Voikaa hyvin ja nauttikaa viikonlopusta!


28 kommenttia:

  1. Huvila ja huussi tinteille - mahtavaa! :D Ihania keväisiä kuvia ja kuulumisia. Hyvää viikonloppua ja kauniita huhtikuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pöntöissä huvila ja huussi on saman katon alla. Tuskin tintit laittavat sitä pahakseen.
      Auringonpaiste nostaa mielialaa. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Tintit ovat takuulla tyytyväisiä uusiin koteihin. Pitääkin tarkkailla joko oman pihan pöntöissä näkyy pesimisaikeita. Juuri äsken luin lehdestä, että täällä lumen paksuuden keskiarvo on maaliskuun lopulla 20cm. Meillä on yleisesti vielä puolimetriset hanget. Joten ei ole nopeaa sulamista näillä sääennusteilla luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, vieläkö tintit tekevät pesää, mutta käyvät kyllä ahkerasti tutkimassa niitä. Harakoilla on jo pesäntekotalkoot päätellen, miten paljon niitä lentää oksia nokassaan.
      Ei todellakaan ole odotettavissa nopeaa lumen sulamista. Kävin äsken tutkimassa pihamaata; hangella käveleminen oli kuin asfaltilla olisi astellut.

      Poista
  3. Ihanat nuo viimeisten kuvien kukkaset. Meidänkin kaupunkikodin pihapiirissä on jo sipulikukat pitkällä, hyvin paljon pidemmällä kuin täällä saaressa kotipihassa. Kerrostaloympäristön pienilmasto on varmasti omakotipihaa suojaisempi, vaikka joihinkin kohtiin muodostuukin tuulitunneleita. Ihan seinänvierustalla on hyvä kasvaa.
    Hyvä ja positiivinen asia, jos edistystä huomaat. Tuo keskiviikon keli oli tosiaan melkoisen vaihteleva :-D Tunnin välein lunta tai rakeita ja välissä taas aurinkoa. Ihania löytöjä pihassanne voi jo tehdä! Kaikenlaista näkyy piipottavan myös noiden vierestä, jotka mainitset kuvissa. Beth Evans sai täälläkin vastikään suojaverkon ylleen. Se on kyllä tosi aikainen nousija.
    Tintit ovat nopeita! Heti on pönttöpaikat tutkittava. Noin kauniisiin pönttöihin on varmasti tunkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrostalon seinustalla on varmasti monestakin syystä lämmin paikka. Eikä niihin yleensä luntakaan aurata, joten sulavat ensimmäisten joukossa. Tuossa ystäväni kotitalossa asukkaat ovat istuttaneet sipuleita ja perennoja ihan omaksi ja toistensa iloksi. Niin se pitäisi ollakin. Kotipiha se on kerrostalopihakin.
      Nyt on pakko repiä positiivisia näkökulmia pikkuruisistakin asioista. Täytyy pitää nämä ajat mielessä, jotta osaa arvostaa vihreämpiä näkymiä entistä enemmän. Varmasti osaankin.
      Ruiskutin Trico Gardenia ensi hätään Beth Evansien ympärille. Seuraavalla kauppareissulla on pyrähdettävä rautakauppaan verkko-ostoksille. Niille on taatusti vielä tarvettä tänäkin keväänä.

      Poista
  4. Nyt on tinteille kauniita asuntoja tarjolla. Varmasti löytyy nopeasti asukkaat. Meidänkin pöntöllämme on joku tintti vieraillut, mutta vielä ei ole varmuutta, asettuiko se kodiksi. Hyvinhän teillä jo piipottaa ja vihertää, mutta ymmärrän odotuksen tuskan. Samaa vaivaa poden itsekin. Veikeän näköisiä nuo pystykiurunkannukset. Piti pari kertaa hieraista silmiä noiden viimeisten kuvien kohdalla, näyttää niin mahdottoman keväiseltä. Jospa pian päästäisiin meidänkin pihoillamme nauttimaan vastaavista näkymistä. Mukavaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että kukaan vielä ehti pönttöihin muuttaa. Huhtikuussa esimerkiksi sinitiaiset jo munivat, joten pian joku onnellinen niissä toivon mukaan pesii.
      Yleisilme pihallamme on varsin luminen ja jäinen. Yksittäiset piipot nostavat rohkeasti päätään kylmänkin keskellä.
      Lumikellot ja krookukset nauttivat kerrostalon seinustalla. Samoja näkymiä saamme vielä hetken odottaa, mutta ovat ne sen odottamisen arvoisia.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  5. Hyvä, että tintit saivat uusia koteja. Tuskin niidenkään on mukava hirmuisessa läpivedossa asustella. Minä nostin meiltä vanhan pöntön pois varmuuden vuoksi jo alkutalvella ja korvasin viime syksynä tehdyllä uudella asumuksella. Piti ottaa pönttö pois jo viime keväänä, mutta huomasin silloin, että tintit olivat jo ehtineet asettua kodiksi. Asumuksista taisi olla huutava pula, sillä pöntön sivuseinä oli pitkittäin halki. Arvelin, että parempi laittaa ehjä koti tinteille ennen kuin poikaset tippuvat maisemia ihmetellessään ikkunasta pihalle. Pitäisi ehkä hankkia useampia pönttöjä.
    Voi näitä kevään keikkuvia säätiloja. Meillä on saatu nauttia auringosta, mutta samalla on kyllä ollut niin jäätäviä pakkasia, että hangetkin hytisevät vilusta. Ei edisty kevät näillä keleillä, mutta parempi kylmä sää nyt kuin toukokuussa.
    Nuo viimeisten kuvien lumikello- ja krookusmättäät tekevät hyvää kukkia ja vihreyttä kaipaaville silmille. Vielä muutama viikko ennen kuin niitä saa etsiä omalta pihalta. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnunpöntöt oli tarkoitus uusia jo syksyllä, mutta kummasti hommat aina siirtyvät. Toinen vanhoista pöntöistä oli luokattoman surkeassa kunnossa. Linnunpönttöjä on nyt monissa kaupoissa edullisesti, vaikka taitava tekee sellaisen itsekin nopeasti.
      Luin aamulla Ilta-Sanomista, että tähän vallalla olevaan säätilaan vaikuttaa polaaripyörteen hajoaminen. Koko uutinen oli kevään odottajan kannalta masentavaa luettavaa. Nyt on kaivettava pienetkin positiiviset ilmiöt esille. Tai keskityttävä ihastelemaan kasvussa olevia taimia.
      Kerrostalopihan kukkaisia näkymiä saa omalla pihalla odottaa vielä tovin. Laitetaankin niitä kuvia sitten blogi täyteen.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  6. Meillä ei näy lumen alta vielä kovinkaan paljoa. Parit koiran kakat talven ajalta ovat 'kuoriutuneet' esille. Siinä meidän perheen koristeet tähän mennessä 👍.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaisia ovat piippoherkut täälläkin, mutta niistä otetaan sitten kaikki ilo irti.
      Tämän kevään hittipuheenaiheeksi on koirankakkojen sijaan ehdolla maskiroskat. Koirankakka on niiden rinnalla pieni murhe.

      Poista
  7. Kevättä odotellaan täälläkin. Hauskaa, miten pulleina nuo puiden silmut jo ovatkaan! Aurinkoista sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä keväänkaipaajia taitaa olla suuri joukko.
      Tuurenpihlajan silmut ovat joka kevät punaisen pulleita. Tykkään niistä kovasti, kuten koko puustakin.
      Aurinko paistaakin taas täydeltä taivaalta. Nauti sinäkin siitä!

      Poista
  8. Ihmeellistä, miten aikaisia jotkut kukat voivat olla! Luulisi, että ne paleltuvat saman tien, kun pistävät kärkensä maan pinnalle.
    Millähän perusteella lintumaailman asuntoilmoitukset kulkevat. Onko sana kiirinyt ja tietty jonottaja saa paikkansa järjestyksessä, vai onko niin, että löytäjä saa pitää -periaate on vallalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on ihmeellistä, miten sipulikukat tarkenevat nousta jään ja hyisen mullan keskeltä. Niillä on siihen vuosien kokemus.
      Luulenpa, että pönttövuokrauksessa pätee "löytäjä saa" -periaate. Kaipa siitäkin on joku tehnyt tutkimuksensa, vaan ei ole sattunut silmään.

      Poista
  9. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa, lumet vähenee, mutta niin hitaasti että meinaa vähän ahdistaa;)
    Tänään löysin omenatarhasta kaksi lumikellon nuppua, voi sitä riemun määrää! Vieressä pikkuisen alkuja näkyvissä kiurunkannuksista, krookuksista ja posliinihyasinteista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisilla löydöillä pärjää monta päivää. Varsinkin tässä räntäsateessa, joka saattaa hyvinkin edesauttaa vanhan lumen sulamista.

      Poista
  10. Pönttömarkkinoilla näyttää olevan kova kysyntä :) Muuttolintujakin on jo näkynyt; viikko sitten näin pulmusia ja eilen kuulin peipon laulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti peipot ja pulmuset löytävät sopivia suojapaikkoja. Ehkä ne ovat tottuneet tällaisiin räntäsateisiin.

      Poista
  11. Kevät etenee nyt aika hitaasti, kaikesta huolimatta
    hyvää kevättä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MaaritKoo! Kevätmieltä ei vie hitaus, ei räntä. Sieltä se tulee.

      Poista
  12. Toivottoman hitaalta tämä kevään eteneminen tuntuu, siellä teillä on kyllä huomattavasti enemmän nähtävillä uutta kasvua kuin täällä. Toivottaasti tämä tämänpäiväinen lumisade vie mukanaan vanhat kinokset ja nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin hidas kevään eteneminen tuskastuttaa. Uskon räntäsateen pehmentävän jäätä ja lunta. Sulavat sitten helpommin, kun aurinko taas ilmestyy maisemiin.

      Poista
  13. Nuo kuvasi vierailukohteen lumikelloista ja krookuksista näyttävät niin piristäviltä. Täällä on ihan kurja sää.

    VastaaPoista
  14. Hienot linnunpöntöt olet ostanut. Mies teki yhtenä vuonna niitä muutamia ja laittoi myös filmivanerista katot. Tintit on ahkeraan tutkineet meilläkin pönttöjä ja lentäneet peräkkäin.
    Meillä näkyi ensimmäisiä piippoja mökillä taisi olla tulppaanit tulossa. Pitäisi minunkin laittaa jotain niiden päälle suojaa että niitä ei syötäisi kun ovat pihan puolella.
    Pystykiurunkannuksen alut on kuin papanoita kyljellään. Nuo lumikellot on kyllä aivan ihastuttavaa katseltavaa. Lumivaippa on jo peittänyt maan myös varmaan teilläkin joten pitää kuvata nämäkin tilanteet arkistojen ihmeisiin.

    VastaaPoista
  15. Monenlaisia sää- ja luonnonilmiötä on nyt havaittavissa. Siellä teilläkin kevätkukat jo kukkivat joissakin paikoissa ja toisaalta on taas isoja lumikinoksia. Tyttäreni luona Savonlinnassa toisella puolella taloa raparperit tekevät tuloaan ja toisella puolella taloa on yli metrin lumikinokset.

    VastaaPoista
  16. Oivallinen hetki laittaa uusia pönttöjä pikkulinnuille, tarvitsevat suojaa ikäviltä lumikuuroiltakin! Hitaasti etenee kevät, mutta teidän leveysasteilla on sentään toivoa näkyvissä. Ihania lumikellomättäitä! Tämän päivän takatalvi tekee olon epätoivoiseksi, mutta jatketaan esikasvatuksia, ollaan sitten valmiina, kun kevät vihdoin koittaa :) Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!