sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Kellot kohti kesää

 
Jälleen on käsillä se hetki, kun kelloajat siirretään tunnilla kohti kesää. Käytännössä viisareiden rukkaaminen tuskin kevättä edistää, mutta mielikuvaa kesän lähestymisestä se vahvistaa. Sunnuntaiaamuna herätään virallisessa kesäajassa. Piristävää, vaikka ihan vielä ei shortseihin voikaan pukeutua.

Lumikellot Huvituksen alla


Lumi ja jää pakenevat vihdoin omenapuun alta. Lumikellot nousevat märästä mullasta. Suojasin lumikellot verkolla ja männystä pudonneilla oksilla, jotta jänikset eivät käy aarteitani napostelemassa. Papanoita ovat käyneet jo jättämässä.

Olen istuttanut Huvituksen alle puistolumikelloa (Galanthus nivalis), turkinlumikelloa (Galanthus single woronowii), tähtilumikelloa (Galanthus elwesii) ja  kerrottua lumikelloa (Galanthus Flore Pleno). Lumikelloja on muuallakin puutarhassani, mutta jostain syystä tässä ne ovat alkaneet viihtyä parhaiten.

Crocus species Fuscotinctus


Keltaiset Fuscotinctucset nousivat kriikunan alla mullasta jo ennen lumien tuloa. Suojasin ne verkolla heti ja siksi ovat säilyneet jäniksiltä.

Helleborus niger - Vaalea jouluruusu


Ovaalipenkin jouluruusu on ankaran talven jäljiltä ruhjoutuneen näköinen. Kaikki lehdet ovat mustanruskeita. Leikkaankin ne pois heti, kun alapihalle pääsee kunnolla työskentelemään. Ilokseni jouluruusu on elossa ja työntää esille ensimmäistä nuppuaan. Vasenrinteen jouluruusu on myös jo herännyt. Kaikki muut jouluruusut ovat täysin uppeluksissa lumen sisällä.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka


Kevätkaihonkukalla on käsittämätön voima ja sinnikkyys nousta keväällä ensimmäisten joukossa. Tuossa kuvan paikassa oli vielä muutama päivä sitten lunta ja jäätä paksu kerros. Toki näistä pikkuisista vihreistä versoista on vielä matkaa lemmikinsiniseen kukintaan, mutta kummasti kasvien usko kevään edistymiseen tarttuu puutarhuriinkin.

Dianthus plumarius - Sulkaneilikka


Puutarhassa on paikoin vaikea edes hahmottaa istutusalueiden rajoja. Tähän saakka alapihalla on voinut harppoa hangessa pelkäämättä kasvien vahingoittamista. Nyt on enenevässä määrin harkittava askelia, sillä sieltä täältä alkaa vihreää pilkistää. Kasvaripolun vierellä sulkaneilikka puskee itseään esille. Itse kasvaripolku on vielä jossain lumen alla.

Hedelmäpuiden alue pe 25.3.2022


Pikkuisista piipoista ja lisääntyvistä pälvipaikoista huolimatta yleisilme koko tontilla on edelleen luminen ja jäinen. Kohopenkkini ovat kaikkea muuta kuin koholla paksun lumi- ja jääkerroksen vuoksi. Sääennusteiden mukaan elämme seuraavat päivät takatalvessa. On luvattu kovia tuulia, pakkasta päivälläkin, jopa lisää lunta. Olkoon kaikki edelliset vain tilapäinen este matkallamme kohti kesää. Piippojen lailla, suunta kohti valoa ja lämpöä!

Muscari White Magic


Puutarhaystävä kävi kiertämässä kanssani lumisen tonttimme. Tuliaisiksi hän toi White Magic -helmililjan. Katsokaa, miten ihastuttavia avautuneet kukat ovat. Nostan ruukun yöksi autotallin viileyteen voidakseni nauttia kukinnasta mahdollisimman pitkään. Pikkuiset sipulit pääsevät pihamultaan jatkamaan elämäänsä ja toivon mukaan kukkimaan tulevina vuosina puutarhassani.


Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa, maaliskuun viimeistä viikkoa!


23 kommenttia:

  1. Kellot siirretty kesäaikaan vaan ei vielä kevääseen. Lunta on 60 senttiä,eikä puutarhassa pilkistelee vielä mitään. Hyvää sunnuntaita sinullekkin,huhtikuuta ja kevättä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viisarien siirtäminen toi tullessaan varsin talvisen sään; pakkasta ja hyinen tuuli. Ei anneta sen masentaa. Lumi sulaa niin teillä kuin meilläkin, kunhan vauhtiin pääsee.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Voi sentään, sinullahan pilkistelee penkeistä jo vaikka mitä. Minä saan vielä pitkään odottaa minkäänlaisten piippojen esilletuloa, sillä niin paljon lunta on vielä kukkapenkkien päällä.
    Tänään täällä paistaa aurinko ja on viisi astetta pakkasta. Vielä pääsee pellolle hiihtämään.

    VastaaPoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tänään ehtinyt ulos, mutta epäilen jo nousseidenkin piippojen vaipuneen takaisin mullan suojaan. Auringonpaisteesta huolimatta täällä puhaltaa hyinen tuuli asteeen pakkasessa.
      Hiihtokeleistä kannattaa ottaa ilo irti. Sieltä se kevät tulee, kunhan hetken aikaa poukkoilee.

      Poista
  4. Kesä, täältä tullaan;)
    Uskomatonta jotenkin, että ensi viikolla tosiaan alkaa jo huhtikuu! Sen aikana kun pitäisi puutarhasta löytyä jo kukka jos toinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän päivän hyisessä kylmyydessä kevät tuntuu olevan valovuoden päässä. Jospa huhtikuussa tulee jokin salamannopea muutos kevääseen. Kasvit odottavat lähtövalmiina mullassa. Me myös, vaikkakaan emme mullassa.

      Poista
  5. Sielläpä on ihanan paljon keväänmerkkejä. <3 Ei taida mennä kauaa, kun lumikellosi jo kukkivat. Aika hyvä ajatus, että kelloja siirtämällä kesäkin lähenee tunnilla yhdessä silmänräpäyksessä. Nyt kun ulkolämpötila on pakkasen puolella ja lunta on tullut lisää, tuo ajatus tuo erittäin kaivattua lohtua. Kyllä kevät ja kesä vielä saapuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään merkit taitavat jähmettyä tässä kylmyydessä. Lumikellot ovat kyllä uskomattoman sinnikkäitä puskiessaan itsensä esille jäänkin keskellä. Olkoon tämä koleus sitä kuuluisaa takatalvea, jonka jälkeen kevät jälleen etenee ja muuttuu kesäksi.

      Poista
  6. Ihania lumikelloja! Siellä on paljon elonmerkkejä näkyvissä, meillä kaikki vielä lumen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Illalla meilläkin satoi vähän lunta. Lumikellot taitavat olla jäykkinä kylmyydestä ja takatalven pelosta.

      Poista
  7. Kesäaikaa, tosiaan ! :) Myrsky toi tullessaan niin vilpoisat kelit, ettei oikein ulkoilukaan inspiroi. Sinun pihaasi sentään voi kierrellä ja kumartua katselemaan jo maasta pilkistäviä piippoja, toivoa siis on! Ihana helmililjaruukku ja ihana viimeinen kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäksi veti täälläkin. Eipä paljon huvita pihassa kierrellä. Eilisillan lumisade peitti vähäisetkin pälvinäkymät.
      Kyllä tämä taas iloksi muuttuu. Kunhan sääherra hetken kiukuttelee.

      Poista
  8. Säät kylmeni heti kun siirryttiin kesäaikaan :D Tänään tarkeni juuri ja juuri tehdä pihakierroksen. Muutapa ei oikein voi puutarhassa tehdä. Ehkä kalkinlevitystä, nyt pääsisi hyvin pulkan kanssa hankikannolla liikkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä käännämme kellot takaisin talviaikaan. Kylmää on, edes mustarastaat eivät viime viikkoiseen tapaan lurittele. Pulkkakelit palasivat, joten lastaa pulkka kalkilla. Kyllä se kevät sieltä vielä tulee.

      Poista
  9. Teillähän on jo paljon keväänmerkkejä! Kesäaika toi mukanaa myös uuden lumikerroksen, toivottavasti se on vanhan surma vai miten se sanonta menikään. Eilen tihrustin puutarhassa harvoja lumettomia kohtia, mutta vielä ei näkynyt piipan piippoa. Olen nyt merkinnyt muistiin, minne pitää istuttaa syksyllä lumikelloja, jotta tältä tuskastuttavalta odotukselta ja kevätkateudelta vältyttäisiin jatkossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväänmerkkejä oli, mutta nyt hyinen sää ja ohut lumikerros on laittanut kaikki torkkumaan. Ihan varmasti uusi lumi on vanhan surmaa, joskin tänä vuonna hitaanlaista.
      Tämä sulamisaika on erinomaista aikaa tsekata sopivat sipulipaikat syksyä varten. Pari merkintää olen tehnyt itsekin, mutta asiassa voisi terästäytyä vielä paremmin.

      Poista
  10. Sinulla on siellä tulossa vaikka mitä ihanaa minulla ei ole tällaisia piippoja näkyvissä. Paljaita paikkoja jo mökillä löytyi mutta niissä ei ole sipulikasveja. Minäkin olen ostanut viime vuonna tällaisen helmililja purkin. Se oli koko kesän ulkona siinä samassa purkissa. Jostain syystä en saanut sitä maahan. Myöhään syksyllä vein sen kellariin. Viikko sitten kun kävin kellarissa niin huomasin siinä vihreitä alkuja. Tuon sen kuitenkin vasta nyt viikonloppuna sisälle ja sitten terassille kun alkaa näkymään jotain enemmän. Tuo sinunkin on aivan hurmaava. Kellot on siirretty ja sisätiloissa on tehty konmaritusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipot ovat täälläkin ohuen lumikerroksen alla. Ei edes huvita mennä ulos katsomaan tilannetta tarkemmin.
      Helmililjasi tarjoaa kivan yllätyksen. Laitan aina ruukuissa olleet sipulit maahan, eikä ole kokemusta niiden uudelleenkäynnistymisestä.
      Tämä onkin erinomaista aikaa konmaritukselle ja kaikenlaiselle tuulettamiselle ja siivoamiselle. Tuleepa hyödynnettyä kevään odotus.

      Poista
  11. Kesäaikaan siirryttiin mutta sääherra lipsautti vahingossa talven takaisin puutarhan päälle. Meille osui pakkasen lisäksi 20 senttiä uutta lunta, jota tänään erinäisten ärräpäiden säestämänä lykin kinoksien päälle. Lumensyvyysmittarina käyttämäni aita on hävinnyt taas melkein kokonaan hangen sisälle eikä ole sieltä sääennusteiden mukaan lähiaikoina edes harkitsemassa esiin ilmestymistä. Tällaista tämä kevät on ja se on vain siedettävä.
    Nuo jään seasta pilkistelevät piipot, versot ja lumikellon nuput olivat niin mukavaa katsottavaa. Sai ainakin hetkeksi unohtaa talviset maisemat ja hypättyä ajassa kuukauden eteenpäin. Seuraavaksi odotellaan uutta lämmintä jaksoa ja entistä voimallisempaa kevään paluuta. Ja sitä odotellessa hoivaillaan taimia ja suunnitellaan ensimmäisiä puutarhapuuhia.
    Mukavaa maaliskuun viimeistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takatalveksi muuttui täälläkin. Onneksi ei sentään tullut 20 cm uutta lunta. Harmittaahan tämä kevään hitaus, mutta kun asialle ei mitään voi.
      Nyt kannattaa ammentaa viherkaipuuta omista taimista. Ja kuten sanoit, onpa myös aikaa tehdä suunnitelmia. Sieltä se kevät tulee. Toivottavasti voimalla.
      Mukavia maaliskuun loppupäiviä!

      Poista
  12. Lumipeitteen madaltuminen luo ainakin minulle kovasti toivoa tulevasta. Jo se, että polut ovat matalampia, tekee mielelle hyvää.

    Kesäaikasiirtelystä en tykkää yhtään, mutta se on kivaa, että ulkona on välillä todella valoisaa ja lintujenkin laulu kuuluu vilkkaana.

    Päivä päivältä nyt eteenpäin. Muutokset ovat nyt isoja. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä eron edellisiin viikkoihin nyt selvästi huomaa. Eilen Espoossa ajellessani ihastelin tienvarsivallien madaltumista ja metsärinteiden lumettomuutta.
      Tästä runsaasta valosta pidän valtavasti. Juuri nyt aurinkokin pilkahtaa pilvipeitteen lomasta.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!