lauantai 2. heinäkuuta 2022

Pionien poksahtelua

Varjoliljoja on joka paikassa, myös pionien välissä.
 

Helteiden vuoksi pioninuppujen auki poksahtaminen on ollut vain ajan kysymys. Kuolanpionit ja ruusupionit kukkivat jo ennen juhannusta. Samoin Red Charm aloitti juhannusviikolla ja onkin jo loppusuoralla. Kuluneen viikon aikana kaikki muut ovat avautuneet, Sarahit torstaina.

Sarah Bernhardt


Vaaleanpunaiset Sarah Bernhardtit, kirkkaanpunaiset Kar Rosenfeldtit ja valkoiset Maxima Festivat ovat olleet pihassani jo vuosikausia. Ne kukkivat yltäkylläisen runsaana. Vihdoin viime vuosina olen voinut toteuttaa unelmani poimia omia pioneja myös maljakkoon. Ruokakaupassa oli houkutteleva kimppu leikkopioneja, mutta ohitin ne rauhallisin mielin. Aion lauantaiaamuna käydä poimimassa muutaman nuppuisimman pionin sisälle ihasteltavaksi.

Festiva Maxima

Festiva Maxima ehti vanhoista pioneista kukkaan ensimmäisenä. +30 asteen paisteessa nuput aukesivat lähes silmissä. Pelkäsin jo, etten ehdi niitä edes kuvaamaan, kun on ollut niin paljon kaikenlaista hässäkkää. Ehdinpä kuitenkin.

Duchesse de Nemours


Kurgaanissa asustaa kahdenlaisia valkoisia pioneja. Ne olen ostanut Pionien kodista, Taivassalosta. Toisesta olen varma, mutta tästä kuvan pionista en aivan sataprosenttisesti. Mielestäni se on Duchesse de Nemours, mutta voi olla jokin muukin. Jostain syystä nimien kirjaus jäi ostohetkellä vaillinaiseksi, eikä myyntitaimissa kaikissa ollut nimilappuja.

Coral Charm


Coral Charm kuuluu lempipioneihini. Sen väri vaihtuu korallisesta vaaleanpunaisen kautta lähes valkoiseksi kukinnan edistyessä. Allaspenkissä näitä kasvaa kaksi, mutta vain toinen kukkii tänä vuonna. Eikä mitenkään vain vaan onneksi toinen kukkii.

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen on toinen Pionien kodista ostettu valkoinen pioni. Tämäkin asuu Kurgaanissa. Janin kukasta minulle tulee aina mieleen paistettu kananmuna. Siinä se keltuainen köllöttelee valkuaisen keskellä. Yhtään väheksymättä tämän pionin kauneutta. Kultakuoriaisilla on tapana torkkua Janin keltuaisessa. Nyt ei näkynyt, vaan ehtiipä ne vielä.

Karl Rosenfield

Karl Rosenfield on Sarah Bernhardtin ja Festiva Maximan kera vanhimpia pionejani. Määrällisesti sitä on vähemmän kuin kahta muuta.

Bowl of Beuty


Bowl of Beuty asusti aiemmin yläpihan Allaspenkissä, jossa se ei näyttänyt viihtyvän. Pari vuotta sitten siirsin sen alapihan Ruusupenkkiin. Se osoittautui oikeaksi toimeksi. Tänä kesänä kukkia on runsaasti ja niiden koko on ruokalautasen mittaluokkaa.

Coral Charm


Pikkupuutarhan Kivipenkissä on kasvanut kuolanpionia. Viime helmikuun vesisateissa Kivipenkkiin muodostunut järkyttävä jääkansi tappoi monta kasvia. Ilahduin keväällä nähdessäni pionin nousevan, vaikka siihen ei nuppua tuntunut tulevankaan. 

Pari päivää sitten koin melkoisen yllätyksen huomatessani Kivipenkin pionin kukkivan. Eikä se todellakaan ole kuolanpioni - jotka ovat jo muuallakin kukintansa lopettaneet. Se on Coral Charm, mikä on kerrassaan kummallista. Mylläsin Kivipenkkiä vuosi sitten, mutta kirjanpidostani ei löydy uusien pionien istuttamista Kivipenkkiin. Pengon vanhemmat muistiinpanot jossain välissä. Selitys varmasti löytyy. Sinänsä Coral Charmin kukkiminen Kivipenkissä on iloinen asia.

Hikisten helteiden ja muun hässäkän vuoksi pihatyöt eivät ole edistyneet juuri mihinkään suuntaan. Tärkein eli kasteleminen on tietenkin hoidettu. Perjantai-iltana lämpömittari painui runsaan viikon +30 kummankin puolin keikkuneista lukemista ensi kerran alle +25. Illan suussa taivas vetäytyi pilveen ja muutama tippa vettäkin putosi iholle. Maan kastelemisen kannalta sillä ei ole mitään merkitystä, mutta viileneminen mahdollistaa muunkin kuin reporankana oleilun.

Ai niin, olemme siirtyneet heinäkuuhun. Kukkaisia kesäpäiviä ja mukavaa viikonloppua kaikille!


18 kommenttia:

 1. Ihanat pionit. Ne tuntuvat selviävän hyvin kaikenlaisista talvista, kesistä ja niiden väliajoista. Kuivuuksista ja pitkistä sateista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni pitää pioneja vaikeina kasveina, vaan sitä ne eivät ole. Kotiuduttuaan viihtyvät vuodesta toiseen. Pionin lehdistö on myös kiva, kun se ei kukinnan jälkeen ruskistu monien muiden kasvien tapaan.

   Poista
 2. Pionit ovat ihania ja jotenkin nyt minut on vallannut ’pionikuume’, muutkaan kuumeet eivät ole hävinneet, joten täytyy vaan ihmetellä hankitalistojen jatkuvaa kasvua 😅.
  Jos miehesi tai joku muu, voisi haistaa valkoista pionia, niin Duchesse de Nemoursin tunnistaa aivan ihanasta tuoksusta. Käyn itse nuuhkimassa sitä usein.
  Pionit pärjäävät ihmeen hyvin kuivassa, ainakin kun ovat ensin kunnolla juurtuneet. Harmi vain, että tämä paahde ihan varmasti nopeuttaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pionikuumeesi. Niissä riittää vaihtoehtoja ja toinen toistaan kauniimpia. Olen itsekin kokenut pensasruusukuumeen, koristeomppukuumeen ja milloin mitäkin. Lista pitenee, mutta kyllä se sitten jollain aikavälillä lyheneekin.
   Pitääpä pyytää Ukkokultaa pihalle nuuskimaan pioneja. Tai kun käyn kohta poimimassa maljakkoon muutaman pionin, niin siinä ohessa hän voi nuuskia niitä sisällä.
   Pioneja en pahemmin kastele helteillä, kuten en paljon muitakaan perennoja. Lähinnä tuoreita istutuksia ja kärhöjä pidemmän helteen kurimuksessa. Ei vaan aika riitä, eikä kasvien tarvitsemia vesimääriä millään pysty kovin helposti niille tarjoamaan.

   Poista
 3. Todella ihanasti kukkivat pionit. Minulta löytyy myös samoja lajikkeita. Nyt kukinta näillä helteillä jää valitettavasti entistäkin lyhyemmäksi.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on viime päivinä tapahtunut vauhdilla nupusta lakastumiseen. Katsoin hetki sitten keittiön ikkunasta pikkupuutarhassa näkyvää iristä ja muistutin itseäni, että pitää käydä ihastelemassa sitä lähempää. Huomenna voi olla jo myöhäistä sen iriksen osalta.
   Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Meillä on pari vanhaa pionilajiketta ostettujen lisäksi. Nuo vanhat jaksavat siirtämistä, jakamista ja jopa vahingossa leikkaamista ja silti ponnistavat ylös aina uudestaan. Yhden pionin siirtoyritysten jäljiltä pionia on nyt siellä sun täällä ja niitä riittää myös maljakoihin. Alkuperäinen, siirtämisen kohteena ollut pioni, yrittää vieläkin monen kaivuun ja ruohonleikkurilla päältä ajon jälkeen jatkaa kasvuaan. Urheita tyyppejä nuo klassikot 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertomasi perusteella kannattaa selvästi panostaa perinteisiin lajikkeisiin. Eikä enää puhettakaan pionin vaikeudesta. Noin sitkeä pioni ansaitsisi jo kunniamerkin ruohonleikkurilla yliajon sijaan.

   Poista
 5. Pionit ovat niin upeita. Poksahtelu on hauska sana ja varmaan aivan totista totta kukkia seuratessa :) Minä haluaisin tehdä uuden kukkkapenkin ja pionit kiehtoisivat, mutta en luota omaan hoitooni, että ne pysyisivät kauniina. ehkä jatkan vielä lisää atsaleoilla, jotka ovat nyt niin hyvin päässeet kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poksahtelu sopii minusta hyvin pallomaisen nupun avautumiseen, vaikka en mitään ääntä ole koskaan kuullutkaan. Tosin enpä ole nuppujen äärellä avautumista seurannutkaan.
   Pionit eivät oikeastaan kovin paljon hoitoa tarvitse sen jälkeen, kun ne ovat lähteneet kasvuun. Atsaleat ovat kauniita ja kiitollisia nekin, joten et ole lainkaan huonolla tiellä.

   Poista
 6. Aivan upeita pioneja. Helle kyllä nopeutta kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsin eilen pioneista nuppuisempia versioita maljakkoon poimittavaksi. Kovin montaa en löytänyt, kun helle poksauttaa kaikki auki kiivaassa tahdissa. Täytyy vielä tänään käydä kuvaamassa pioneja, sillä moni on jo lakastumassa.

   Poista
 7. Mahtavia pioneja sinulla! Samoin edellisessä postauksessa ihastuttivat erityisesti idänunikot. Näistä sai hyviä vinkkejä omaan puutarhaan 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! Muiden blogeista on kiva ammentaa ideoita omaan pihaan. Moni kasvi on sillä tavoin minullekin tullut.

   Poista
 8. Kauniita pioneja! Minusta tuo valkoinen pionisi näyttää 'Duchesse de Nemoursilta' ja jos Ukkokultasi on jo ehtinyt sitä tuoksuttelemaan ja todennut kielon tuoksuiseksi, on se aika varma merkki. Hajuaisteissa on kyllä eroa, mutta monet kuvaavat Duchessen tuoksua nimenomaan kielomaiseksi ja siltä se minustakin tuoksuu.
  'Coral Charmin' löytyminen kivipenkistä oli varmasti melkoinen yllätys, jos et muista sitä sinne istuttaneesi. Kivoja tuollaiset yllärit.
  Meillä satoi aamupäivällä hetken aikaa ihan kaatamalla ja näyttää siltä, että pioninkukat nuokkuvat aika lähellä maanpintaa. Pitänee lähteä ravistelemaan niitä, etteivät pian retkota maassa.
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä ehtinyt ohjeistaa Ukkokultaa pioneja nuuhkimaan. Saattaa myös käydä niin, että hän sanoo kukan tuoksuvan kirjovehkalta, koska hänen mielestään meillä kaikki kasvava on kirjovehkaa.
   Ihan varmasti selitys Kivipenkin ylläri-Coral Charmille löytyy, kunhan ehdin asiaa penkoa. Tällä hetkellä kirjanpito laahaa pahasti jäljessä.
   Pionien retkottamisesta huolimatta olen pikkuisen kateellinen rankkasateestanne. Viritin aamulla sadettimen, jonka paikkaa vaihdoin muutaman kerran. Kuivuus koko puutarhassa on niin ankaraa, että apu lienee vähäistä. Pakko kuitenkin yrittää.
   Kiitos, tämä on ollut puutarhatyöteliäs sunnuntai, mistä tykkään.

   Poista
 9. Ihania pioneja! 😊 Itse yllätyin kun omista pioneista osa halusi jo kukkia. Tykään pioneista ihan hirveästi! 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat. Hauskaa, että sinunkin pionisi jo kukkivat. Eihän niistä voi olla tykkäämättä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!