keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Sipulit piilotettu multaan

 
Syksyn sipulit on vihdoin piilotettu multaan. Näin vähän sipuleita en ole istuttanut aikoihin. Vain 276 kpl. Kollaasiin koottujen lisäksi istutin krookuksia, italiantalventähteä, kevätkurjenmiekka Purple Hilliä ja Katharine Hodgkiniä sekä Actaea-valkonarsissia. Tulppaaneja istutin vain Darwin Mystic van Eijkiä, Darwin Blushing Apeldoornia ja OmaPiha-lehden tilaajatarjouksen metsätulppaaneja. 

En mene vannomaan, etteikö kaupasta vielä sipulipussukoita mukaan lähtisi. Menneiden vuosien valtaisa sipuli-innostus on kuitenkin laimentunut. Paljon siihen vaikuttaa peurojen ahkerat vierailut pihallamme. Tuntuu tylsältä miettiä päänsä puhki, miten saisi verkoilla suojattua kaiken mahdollisen. Puissa ja pensaissa on jo riittävästi varjeltavaa. Eivätkä ne sipulit kovin halpojakaan ole. Näin tänä syksynä. Vuoden päästä ajatukset voivat olla taas tyystin toisenlaiset.

Dahlia Cafe au Lait


Viikonloppuna nostin daaliat ylös. Valkoisessa Sneezyssä oli vielä paljon nuppuja, samoin hienosti viikkoja kukkineessa Cafe au Laitissa. Pinkki Topmix Roze oli edelleen aika virkeä, joskin pahasti Cafe au Laitin kainalossa. Aiempina vuosina olen laittanut daaliat isoihin ruukkuihin terassille. Nyt kasvatin niitä alapihalla lavakauluksessa. Kokeilu onnistui hyvin siinä mielessä, että daaliat kukkivat runsaammin ja pidempään. Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokko on koonnut hyvät ohjeet daalian talvettamisesta. Olen toiminut pitkälti samoin, mutta laitan linkin ohjeisiin tähän, jotta löydän sen tarvitessani nopeasti. 

Jaloängelmä vesisateen jälkeen 15.9.


Sipuleita istuttaessani huomasin, että runsaan viikon takaiset sateet ovat kastelleet maan lähinnä pinnasta. Seuraavalle viikonlopulle on luvassa sateita. Saapa nähdä, toteutuvatko.


Omassa pihassa ei ruokasieniä kasva. Joka syksy pariin paikkaan nousee kuvan valkoisia lahottajasieniä. Ei niistä mitään haittaa ole ollut.


Hedelmäpuut kukkivat keväällä valtoimenaan. Juuri kukinnan aikaan tuli koleat säät ja tuulista, mikä lyhensi kukintaa. Eikä niitä pörriäisiäkään sankoin joukoin hedelmäpuissa lennellyt. Tuholaisia riitti yli oman tarpeen. Tapansa mukaan omenapuut myös harvensivat itse itseään pudottamalla hedelmiä maahan. Hetken jo ajattelin, ettei taida jäädä syötävää ja säilöttävää.
Omenasadosta tuli kuitenkin odotettua runsaampi. Alkuun huonokuntoisia omppuja kiikutettiin kompostiin. Sitten niin pudonneet kuin puihin jääneet ovat olleet hyväkuntoisia.

Punakaneli

Huvitus ja valkeakuulas on jo hedelmistä tyhjennetty. Olen pilkkonut ja lohkonut omenoita pakastimeen, leiponut jos jonkinlaisia piiraita ja tietenkin hedelmiä on syöty sellaisenaan. Mikäs sen parempaa, kuin oman puun omena.

Viikonloppuna tyhjensin myös punakanelipuun, koska ne alkoivat putoilla ihan itsekseen. Puusta poimittuina omput kestävät pidempään, kun niihin ei tule putoamisvammoja. Syysomenapuu on vielä pullollaan isokokoisia hedelmiä. En kuolemaksenikaan muista syysomenamme lajiketta. Saattaa olla Punainen Melba.


Muumiotautia meillä on ollut jo vuosia, mutta koskaan se ei ole kaikkia hedelmiä vienyt mennessään. 

Uusimman (mm. YLE uutisoi aiheesta) tiedon mukaan muumiotautiset omenat voi laittaa puutarhakompostiin, kunhan peittelee ne hyvin lehdillä tai mullalla. Lahottajasienet ja bakteerit valtaavat muumiotaudin sienirihmaston. Muumiotautisia hedelmiä ei siis tarvitse laittaa lämpökompostoriin tai sekajätteeseen. Muumiotauti on ilmalevitteinen eli itiöt tulevat naapuruston puista, vaikka kuinka itse tekisit kaikki suojaamiseen keksimäsi kommervenkit.


Miltei unohtui värinokkosten pistokkaiden ottaminen. Muutama kolea yö kuritti siemenestä kasvattamiani värinokkosia, mutta tuurilla useimmat oksat olivat vielä vahingoittumattomia. Kuvassa pistokkaat ovat vesilasissa juurtumassa. Muutamassa päivässä juuret ilmestyivät ja nyt värinokkoset ovat jo ruukuissaan viettämässä talvea ikkunalaudalla. Aika helppo näitä oli siemenistä kasvattaa, mutta kokeillaanpa välillä pistokaslisäystä.

Nemo on oikea linssilude
 
Lapset ovat viime päivinä reissanneet vierailla mailla. Poika vietti viikon Berliinissä messuilla ja tytär viikonlopun Oslossa. Niinpä kävimme Ukkokullan kanssa ruokkimassa ja rapsuttamassa tyttären 17-vuotiaita kissoja Lokia ja Nemoa. Loki luikahti pian ruokailun jälkeen päiväpeitteen alle nokosille. Nemo sen sijaan haluaa kaikki mahdolliset rapsutukset ja hellydenosoitukset. 

Nemon kuvaaminen on omanlaisensa operaatio, koska se tunkee nenänsä aivan objektiiviin kiinni. Nemoa kuvatessa on mieluummin tähyiltävä sitä kaukaa ja napattava kuvat vikkelästi. Muuten tuloksena on epätarkkoja mustavalkoisia kummajaisia ruudun täydeltä.

Ilta-aurinko ke 21.9.

Pimeys laskeutuu ilta illalla aiemmin. Laskiessaan aurinko saa ruskavärit hehkumaan. Saan ihailla työhuoneen ikkunasta myös naapuruston liekehtiviä puita.

Tienpenkan kortteet ovat hauskan näköisiä.

Puutarhan syystyöt ovat aika hyvällä mallilla. Toki tekemistä riittää, mutta tuleepa samalla ulkoiltua ja harjoitettua hyötyliikuntaa sekä tarkkailtua luonnon ihmeitä. Työlistan kohtien yliviivaaminen on nautinnollista. Vielä nautinnollisempaa on katsella pihalla niitä tehtyjä töitä.

Syksyyni osuu mukava yllätysmatka ystävän kanssa. Siitä enemmän, kunhan palaan reissusta.

Kohta ollaankin jo lokakuussa. Sitä ennen, viettäkäähän mukavia syyskuun viimeisiä päiviä.32 kommenttia:

 1. Vaikka istutat noin "vähän" sipuleita, on määräsi silti ihan omaa luokkaansa ;) Minä laitoin n.10 tulppaaninsipulia uuteen kukkapenkkiini. Muuten on ollut jo viime syksynä vaikeuksia keksiä, mihin sipuleita työntäisi.
  Kissakuvaukset on aina niin vaikeita, etenkin, jos jotain tapahtuu. Harvoin saa toimintahetkellä sellaista kuvaa, joka näyttää hyvältä. Siksipä meilläkin niin usein makuukuvia ;D
  Töissä on ollut hyvin omenapitoista kulkea, kun monen kerrostalon ala-aulassa on ämpäri "saa-ottaa-omenia" ja omakotitalojen pihalta voi hakea ompun ohimennen. Omppueväitä voi sitten napsia siinä ajon ohessa.
  Mukavaa matkaa! Vai meniko se jo? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että moni jättää syyssipulit kokonaan väliin. Istutuspaikkojen keksimisessä on joka vuosi miettimistä. Pieniä sipuleita vielä työntää multaan, mutta tulppaanien kanssa saa aina pähkäillä.
   Aikanaan Juusostakin oli enimmäkseen makuukuvia. Se kun tunki itsensä ihan linssiin kiinni, jolloin lähikuvista tuli sekavaa harmaata sotkua.
   Omput ovat kyllä hyviä ihan kaikissa muodoissa, mutta määräänsä enempää niitä ei voi sellaisenaan syödä. Ja säilöntäpaikat tuppaavat jo loppumaan.
   Kiitos, matka meni jo. Siitä piakkoin postaus.

   Poista
 2. Minä aion istuttaa tänään sipulit maahan . Ostin vain yhden pussin tulppaaneita ja kaksi iiriksiä. Täällä pohjoisempana saa omenat hakea kaupasta ja kotimaista omenaa on tosi huonosti myynnissä. Ihana poseeraus nemolta. Kauniita syyspäiviä ja lomamatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on varmasti sipulit jo maassa. Reissun vuoksi palasin "langoille" vasta tänään. Ylipäätään kotimaista omenaa on kaupoissa huonosti myynnissä, vaikka siitä tulisi hyväkin sato. Pitää mennä torille etsimään.
   Kiitos, matka meni hyvin ja siltä on jo kotiuduttu.

   Poista
 3. Vaikka keväällä uhosin, että on syksyllä laitettava hurjasti pikkusipuleita maahan, en kuitenkaan saanut sitä aikaiseksi. Tuntuu, että tänä vuonna meni pensaisiin niin iso siivu rahaa, että piti ruveta jarruttamaan kuluja. Nyt laitoin oikeastaan vaan uusiin tyhjiin mulloksiin sipuleita. Ensinnäkin niihin on niin helppo tökkiä ja toiseksi tuleepa kevääksi jotain katsottavaa, kun muut istutukset vielä odottavat vuoroaan.
  On todellakin nautinnollista vetää viiva tehdyn työn päälle. Kunpa olisi vielä muutamia kivoja ulkoilupäiviä, jotta saa viimeiset hommat maaliin. Nyt alkaa jo voimat hiipua.
  Oikein mukavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätöksiä on helppo tehdä silloin, kun toteutusajankohta on jossain tulevaisuudessa. Tässä vaiheessa vuotta alkaa puutarhaväsymys painaa. Sinä olet ollut erityisen ahkera istuttaja, joten ymmärrettävästi pientenkin kuoppien kaivuu alkaa jo tuntua työläältä. Kunpa puutarhassa olisikin aina muutama pehmoinen mullos sipuleita varten.
   Kiitos, loma sujui hienosti. Siitä piakkoin enemmän.

   Poista
 4. Hyvän sadon olette saaneet meillä sato näistä puista oli vähäistä. Ei ollut pölyttäjiä ja oli kylmää mutta ensi vuonna taas. Minä en ole istuttanut koskaan näin paljon sipuleita. Jotain istutin minäkin vaikka ei pitänyt minä en jostain syystä pidä yhtään näistä sipulien istutuksista mutta iloitsen suuresti kuitenkin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenasadosta tuli oikein hyvä. Vieläkin muutama omppu on puussa ja terassilla pari ämpärillistä poimittuna.
   Jotkut kuulemma tykkää sipulien istuttamisesta. Minusta se ei ole koskaan ollut syksyn hauskimpia puuhia. Keväisen loiston takaaminen laittaa kuitenkin jonkun verran sipuleita multaan tökkimään.

   Poista
 5. Vähän mietin, että jos laittaisi jotain kukkasipuleita ruukkuihin ja kellariin. Katsotaan nyt,miten käy! 😄
  Ihanan näköisiä nuo tummanpunaiset omenat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuistutukset ovatkin kivoja. Meillä kellari on liian lämmin siihen hommaan. Tekisi mieli kokeilla esim. autotallia, mutta taitaa jäädä testaamatta.
   Tummanpunaiset omenat ovat kauniita ja todella hyviä.

   Poista
 6. Aika upea kukkaloisto tulossa keväällä tuolla sipulimäärällä! Kehtaanko tunnustaakaan, mutta en ole ostanut ainuttakaan sipulipussia tänä syksynä. Olen sujuvasti kiertänyt kaikki sipuliständit ja ajatellut vain, että myöhemmin. Kohta en taida enää ehtiäkään!? Omenaherkkuja on saanut tänä syksynä leipoa ja pakastaa kivasti tulevaa talvea varten. Upeita punaisia omenoita kuvassasi! Ja ihan mahtavaa, että on matka odottamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi muutaman uuden sipulin lisäksi maasta nousee joka vuosi myös lukuisia vanhempia. Ainakin pikkusipulit ovat kestäviä ja monivuotisia.
   Ilman muuta sipulien istuttamattomuuden tunnustaminen on luvallista. Monena syksynä olen ollut aivan uupunut sipuliaikaan, mutta väenväkisin olen itseni keväinen loisto mielessä hommaan ryhtynyt. Tänä vuonna oli helpottavaa, kun sipuliurakasta ei tullut kovin mittavaa.
   Matka tuli ja meni. Siitä piakkoin enemmän.

   Poista
 7. 276 on aika hyvä määrä sipuleita minun mittapuullani... :) Minulla on vielä tulppaanit istuttamatta, narsissin sipulit sain jo maahan. Kauniita omenia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii hyvin istuttaa tulppaaneita, jos niitä kaupoista löytää. Saattaa vielä löytääkin. Pikkuisen kutkuttaa, josko muutaman sipulin vielä multaan työntäisi.

   Poista
 8. Ei sitä joka vuosi tarvitse laittaa sipuleita valtavia määriä. Itse jouduin kahtena edellisenä vuotena hillitsemään ostoksia, joten tänä vuonna on ehkä vähän lähtenyt mopo käsistä. Puolustelen myös sillä, että ensin oli pahat myyrätuhot ja nyt viime talvi tappoi urakalla sipuleita. Toivottavasti ensi kesänä olisi runsasta kukintaa luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuliasioissa mopo karkaa yllättävän helposti. Myyrätuhot taatusti vievät halun sipulisijoitukseen. Sehän on kuin rahaa ilmaan kylväisi. Viime talvi kuritti sipuli-istutuksia ankarasti. Se vaikutti minunkin päätökseeni jättää määrä vähemmälle.

   Poista
 9. "Vain" vajaa kolmisen sataa sipulia🤗
  Minusta se on iso määrä, itse en istuttanut ainoatakaan. 😁
  Kuinkas sattuikaan, täälläkin on juurrutettu värinokkosta ja tänään pääsivät multaan. Sitä on helppo juurruttaa. Syyssiivouksia on täälläkin tehty jo monen kottikärryllisen verran, silti riittää vielä.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki hiukan vajaa 300 sipulia on iso määrä. Edellisinä vuosina olen istuttanut monin verroin enemmän, joten siksi tuo tuntuu vähäiseltä.
   Värinokkoset tekivät juuret nopeasti ja mullassakin kasvu alkoi vikkelästi.
   Syyssiivousta riittää meilläkin vielä useille päiville.

   Poista
 10. Minustakin tuo istuttamasi sipulimäärä on ihan mittava. Minä olen viime vuosina istuttanut vain vähäisiä määriä sipuleja. Nyt niitä on tullut hankittua hieman enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienemmistä sipuleista tulee helposti ja nopeasti iso määrä. Puutarhaa parina päivänä siivotessani mieleen on noussut, josko vielä muutaman sipulin lisää laittaisi.

   Poista
 11. Onhan tuossakin sipulimäärässä jo istuttelemista hetkeksi. Minun tämän syksyn sipulisaldoni ei ole edes sataa sipulia ja niistäkin suurin osa on pikkusipuleita. Tarjolla olleista lajeista ei vain löytynyt kovin montaa hamstrattavaa, kevätkurjenmiekoistakin olen nähnyt myynnissä vain perus 'Harmonya' ja 'Purple/Blue Hill' -sekoitusta, joita kumpaakin minulla jo on ennestään. Ehkä loppusyksyn alelaareista lähtee vielä jotain mukaan.
  Sinulla syksyn puutarhapuuhat etenevät tasaisen varmaan tahtiin. Nuo tummanpunaiset omenat ovat todella kauniita. Raskiiko niitä syödäkään? Muumiotauti tosiaan leviää ilmateitse ja vielä hyvin helpostikin. Meillähän ei ollut minkäänlaisia hedelmäpuita ennen luumupuita, joten tuskinpa siis muumiotautiakaan. Naapureiden omenapuut taas ovat luumuistamme useamman rakennuksen takana ja onpa välissä vielä metsääkin. Silti jo heti ensimmäisenä luumujen satovuonna löytyi muutama muumiotautinen luumu seasta. Olen kerännyt niitä kompostiin aina kun olen sattunut huomaamaan mutta silti pitää vain hyväksyä se, että sienitaudista ei varmasti eroon pääse. Tänä vuonna muumiotautia on sateisen kesän ja syksyn takia ollut huomattavasti enemmän kuin normaalivuonna. Nyt muumioluumuja on jäänyt niin puuhun kuin maahankin levittämään tautia eteenpäin, sillä lottovoitto koronan muodossa osui kohdalle eikä puutarhapuuhista ole tullut moneen päivään mitään. Elättelen toiveita, että viikonloppuna pystyisi sen verran tekemään, että saisi siivottua muumiot pois ja tökittyä viimeiset pari pussia kukkasipuleita multiin.
  Hyvää matkaa, jos et jo ehtinyt palata reissusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitte harmillisen lottovoiton. Koronaa on edelleen aika runsaasti. Harva se päivä kuulee jonkun tuttavan kaatuneen koronan vuoksi sänkyyn. Onneksi useimmat selviävät siitä normiflunssan tavoin kohtalaisen helposti. Toivottavasti niin käy teillekin ja pääsit tänä viikonloppuna pihahommiin.
   Ihmeen vähän oli tarjolla erilaisia kevätkurjenmiekkoja. Nettikaupoissa valikoma oli laajempi, mutta tuli sellainen olo, ettei niissäkään laarit notkuneet runsaudesta.
   Meillä on ollut jo vuosia muumiotautia joka vuosi vähän. Tänä kesänä tavallista enemmän. Ihmeesti vain kypsymisen edistyessä huonojen hedelmien osuus väheni. Mitä nyt linnut kävivät latvuksien omppuja nokkimassa.
   Kiitos, palasin jo matkalta. Siitä piakkoin lisää.

   Poista
 12. Kiitos ja sinullekin mukavaa syyskuun loppupäätä sekä lokakuun alkua ja reissua!
  Olipa ihana pörrönaamakuva Nemosta. Kuonoaan kameraan tunkevat eläimet ovat hassuja ja ihania.
  Kuulostaa aika tutulta tuo, ettei sipulikukkien hankkiminen innosta, kun on mielessä peurojen vierailut. Nyt parina keväänä puutarhani on saanut olla niin rauhassa, että tänä vuonna innostuin ja teimme ystävän kanssa kaksi kimppatilausta ulkomaille. Toinen paketti tuli jo, toinen varmaan ensi viikolla. Niissä riittää jonkin verran istutettavaa. Kotimaisista kaupoista hankkimani pussit ehdin jo istuttaa pari viikkoa sitten. Enpä ole muuten koskaan laskenut, montako sipulia tulee vuosittain istutettua. Tänä vuonna tulee kyllä satoja, viime syksynä jäi vähäisemmäksi, mutta en yhtään osaa sanoa, mihin lukemaan pääsin.
  Innostukseen vaikuttaa sekin, että puutarhasta jo löytyy kaikkea. Alkuvuosien innostus haalia kaikkia mahdollisia eri kasveja on talttunut, kun vastaan tulee niissä kiinnostavissa kasveissa jatkuvasti vain sellaisia, joita "on jo". Voisihan niitä toki hankkia silti enemmän!
  Teillä on todella kauniit punaiset omenat! Tein saman havainnon luumujen/kriikunoiden kanssa. Ekat hedelmät olivat matoisia, sitten alkoi tulla täysin puhdasta, madotonta satoa. Ehkä ne madot hyökkäsivät kaikki niiden ensin kypsyvien kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, matkalta on jo palattu. Siitä piakkoin tarinaa.
   Nemo on niin mainio linssilude ja rapsutusten kerjääjä. Kamerassa pitäisi olla moottoriperä, jotta Nemosta saisi useamman hyvän ja selkeän kuvan. Yleensä kuvan keskellä on jokin mustavalkoinen täplä, kun kissa ei ole hetkeäkään paikallaan.
   Vielä näin syksyllä uskoo ja kuvittelee, että keväällä pääsee nauttimaan kauniista sipulikukkien kukinnasta. Totuus on toisenlaista. Pihalla kuljetaan TricoGarden-ruiskupullon kanssa, viritetään verkkoja sinne tänne ja kiljutaan ikkunan takana torjunnasta huolimatta pihalle tiensä löytyneitä peuroja poistumaan.
   Totta tuokin, että vuosien mittaan innostus hieman laantuu. Tai siirtyy johonkin toiseen asiaan. Monet aiemmin istutetut sipulikukat ilahduttavat vuodesta toiseen.
   Ei kai niiden sipulien lukumäärällä mitään suurta merkitystä ole. Kun on vuosien ajan tilastoinut senkin asian, ei tapaa osaa helpolla lopettaa.
   Taisivat ötökät syödä ensimmäisistä ompuista mahansa täyteen. Sen jälkeen omenat ovat olleet lähes täydellisiä ja saaneet kypsyä rauhassa puissa. Muutamaa latvuksen omppua tintit ovat käyneet nakuttamassa. Suotakoon se niille.

   Poista
 13. Minä aina keväisin vannon istuttavani syksyllä kukkien sipuleita. Tavallisesti elämä on syksyisin niin ruuhkaista, ettei sipulien hankkiminen pääse prioriteettilistalle ollenkaan, unohdan sen aivan tyystin. Toivottavasti sinun sipulisi tuottavat kukkaloistoa senkin edestä 💖.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin helppo tehdä lupauksia, joiden toteutusaika on jossain tulevaisuudessa. Yleensä puutarhainnostus tuppaa lopahtamaan syksyn mittaan. Kaipa sitä aherrusta on tullut harjoitettua riittävästi, välillä vähän liikaakin.
   Eiköhän ainakin osa uusista ja varmasti iso osa aiemmin istutetuista ilahduta tulevana keväänä.

   Poista
 14. Aika vähän laitoin minäkin, uusille alueille tietysti perustulppaanit mutta pikkusipuleita aika vähän. Tänään meni loputkin maahan, tulevat matkat mielessä istutin kun aikaa oli. Samaa ihastelin Sailan kanssa, ihanan punaiset omenat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulien istuttaminen uusille alueille on mukavaa. Puutarhaohjelmissa sipuleita varten on aina muokattu ja pehmeä multa, jonne sipulit solahtavat melkein ajatuksen voimalla. Meikäläisen pitää varoa perennan juuria ja mahdollisia edellisvuosien sipuleita. Harvoin pääsee laittamaan sipuleita neitseelliseen paikkaan.
   Ahaa, sinulla on reissuja suunnitelmissa. Kuulostaa kivalta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!