lauantai 15. tammikuuta 2022

Föhn-tuuli toi jäätikön

Pergolan räystäs pukeutui pitsikappaan.

Torstain föhn-tuuli laittoi lumen sulamaan vauhdilla. Pergolan katolta lumi vyöryi räystästä kohti hauskasti laajana rintamana, jolloin reunalle muodostui pitsikappa. Tasaisin välein pihalta kuului humahdus, kun kappa putosi maahan. Pian taas uusi lumikappa oli reunalla valmiina vapaapudotukseen.

Lämpötila kipusi vielä ylemmäs, mitä ehdin kuvata. Ennuste lupasi vesisadetta, mutta aika vähäiseksi se jäi. Jopa aurinko näyttäytyi taivaalla pidemmän aikaa. Kävin pihalla kuvaamassa pergolan pitsikappaa, jolloin kuulin talitinttien laulavan kaikille tuttua "titityytä". Ehkä tinteille olisi pitänyt sanoa, että vielä on turhan varhaista kevätlauluja virittää. Jätin sanomatta. Kivaahan titityytä oli kuunnella.

Loppiaisena 6.1. pihalla näytti lumiselta.

 
Tähän saakka talviset maisemat ovat olleet ilahduttavan kauniita. Kuin postikortissa olisi useamman viikon kulkenut. Aurinko on paistanut monena päivänä. Täällä etelärannikolla talviin kuuluu jäätikkökelit, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Poikkeuksellisesti piikkikengille ei ole ollut kovin paljon käyttöä tähän mennessä tällä talvikaudella.

Viikkoa myöhemmin eli 13.1. pihalla kaivattiin luistimia.

Jo torstaina piha alkoi muistuttaa kylän luistinkenttää. Kulkeminenkin pihalla sujuisi helpommin ja järkevämmin luistimilla. Torstaisella kauppareissulla kävimme kyllä hakemassa lisää kuorittuja auringonkukansiemeniä linnuille, mutta hiekoitushiekka unohtui. Ukkokullan oli pakko tehdä uusintareissu naapurikunnan rautakauppoihin, jotta emme me eivätkä meillä käyvät telo itseään jäätiköllä kulkiessaan. Ensimmäisestä kaupasta hiekoitushiekka oli jo myyty loppuun. Toisesta onneksi löytyi.

Torstaina 13.1. kompostori osoitti heräämisen merkkejä.

Minulla on ollut viime viikot läheinen ja erityisesti lämmittävä suhde kompostoriin. Tiukkaan jäähän menneen kompostorin sulattamiseksi olen laittanut sinne kuumalla vedellä täytetyn viiden litran kanisterin ja peittänyt kanisterin vielä sanomalehdillä veden jäähtymisen hidastamiseksi. Vesi on pitänyt vaihtaa päivittäin. Toimenpiteistä on ollut hyötyä. Kompostori on hissukseen herännyt. Eikä ainoastaan torstaisen auringonpaisteen ja mukavan lämpimän sään johdosta. Mittari nytkähti ylöspäin jo ennen föhn-tuulen vaikutuksia. Perjantaiaamuna mittari oli noussut jo 20 asteeseen. Jonkun verran on vielä tilaa täyttää ja vieressä seisovaan varakompostoriin mahtuu tarvittaessa hyvin tavaraa.

Rakeinen kuva vähäisen valon vuoksi (9.1.22).

Amaryllisten kukinta alkaa olla ohitse. Yhdestä valkoisesta amarylliksestä leikkasin viimeisen nupullaan olevan vanan maljakkoon. Se kun venyi ja venyi aikomuksenaan ilmeisesti koskettaa kattoa. Maljakossa nuppu osoittaa avautumisen merkkejä.

Toisen valkoisen amarylliksen neljäs nuppuvana ei tavoittelekaan kattoa, vaan ihan jotain muuta. Kuva on otettu su 9.1. Tämän jälkeen vana on kasvanut ja osoittaa nyt suojaruukun reunan yli kohtisuoraan alas. Vana on edelleen tanakka ja terveen tuntuinen. Sen suunta vain on outo.

Pelaguut ikkunalla ulkoapäin kuvattuina.
 

Työhuoneen ikkunalla talvehtivat pelaguut ovat ihmeen hyvinvoivia. Kaksi Inspire Pinkiä ja kolme Divas Rasberry Rippleä taitavat nauttia aurinkoisista päivistä. Kastelen näitä parin viikon välein. Työhuoneen lämpötila on noin +20℃. 

Mikä lintu ja mikä tapahtuma näihin jälkiin sisältyy?


Aikaa voi toki käyttää monipuolisemminkin, mutta aika hauskaa on tinttien touhujen seuraaminenkin. Varsinkin mustarastaat saavat ruokintapaikoilla aikaan melkoisen shown. Yhtenä päivänä peräti kuusi mustarastasta ravasi marjakuusen ja keittiön ikkunan vieressä olevan tuijan väliä. Joukossa oli neljä urosta ja kaksi naarasta. Urokset jahtasivat toisiaan ja kahden voimin ajoivat aina kolmannen vähän kauemmaksi. Naaraat tyytyivät lähinnä tarkkailijan rooliin. Ne istuivat tuijan oksilla päällekkäin, kukin omalla oksallaan. Mustarastas syö yleensä maasta. Ihmeen hyvin ne kykenevät räpyttelemään lintulaudan laidalla, kunnes onnistuvat nappaamaan siemenen nokkaansa.

Kasvimaa talviunilla

Tilasin ruotsalaiselta Impectalta siemeniä viimeksi vuosi sitten. Nyt tein sinne tilauksen saadakseni Golden Sunrise -tomaatin siemeniä. Vasta tilauksen tehtyäni huomasin, että tiedoissani on vanha sähköpostiosoite. Laitoin viestin Impectalle, jolloin he päivittivät tietoihini uuden sähköpostiosoitteen. Sen jälkeen minun oli kuitenkin otettava itse yhteyttä Klarnaan, jotta myös lasku tulisi oikeaan osoitteeseen. Muutaman päivän ajan viestejä sinkoili sinne sun tänne, nyt tietojen pitäisi olla kunnossa joka taholla. Yllättäen Klarnalta tuli paperilasku siinä välissä, kun asian selvittely oli vielä täysin kesken. Kenties olisi tullut joka tapauksessa, vaikka sähköpostiosoite olisi ollut mikä.

Aivot ovat välillä yhtä jäässä, kuin luultavasti tällä koristekissalla.
 

Nettimaailmassa liikkuminen vaatii monen monta käyttäjätunnusta ja salasanaa. Ei ihme, että itse kukin menee välillä niiden kanssa sekaisin. Sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat tänä päivänä melkeinpä tärkeämpiä yhteystietoja, kuin fyysinen katuosoite. Tilasit mitä tahansa netin kautta, tarvitset sähköpostiosoitteen vahvistusta ja usein myös laskua varten. Vaihdoin runsas vuosi sitten ilmaisen sähköpostiosoitteeni, koska vanhaan alkoi tulla liiaksi roskapostia. Osoitteenmuutos taasen aiheutti ylimääräistä säätämistä, kun tiedot piti päivittää myös joihinkin käyttämiini nettipalveluihin. 

Olen huomannut järkeväksi pitää vähintään kahta sähköpostiosoitetta; toinen virallisia ja tärkeitä asioita varten, toinen taas sellaisille tahoille, jotka saattavat poikia mainos- ja roskapostia.

Kasvihuone 10.1.2022


Perjantaina pakastinkaappi siirtyi autotalliin ja jääkaappi kodinhoitohuoneeseen. Kylmäkalusteet vaihtuvat uusiin versioihin, mutta vanhoista luovutaan vasta uusien ollessa takuuvarmasti keittiössä. Meitä varoitettiin globaalin komponenttipulan aiheuttamista mahdollisista viivästyksistä. Tänään irroitetaan astianpesukone, sillä kohtalaisen uutena se jatkaa elämäänsä myös uudessa keittiössä. Sunnuntaina keittiön pöytä lyhenee tilapäisesti ja siirtyy takkahuoneeseen. Kaapeissa on enää hyvin vähän tavaraa. Ne on äkkiä laitettu niille varattuihin laatikoihin.

Puolet olohuoneesta ja eteistila on jo tyhjennetty huonekaluista, jotta tiistaina saapuvat uudet keittiökaapit mahtuvat riittävän lähelle työmaata. Sunnuntaina suojataan olohuoneen ja eteisen lattiat. Makuuhuoneisiin johtavan käytävän aukko suojataan vetoketjullisella muovilla, sillä keittiön purkutyöt aiheuttavat pölyä.

Reunuspäivänkakkara

Ulkona on +1,5℃ ja luoteesta tuulee varsin navakasti. Taivaskin niin pilvessä, että yhä suureneva kuu (täysikuu maanantaina 17.1.) ei taida illalla näkyä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

PS.
Nostin jo kylvömullan autotallin hyllystä varastoon lämpiämään. Ajattelin laittaa jättiverbenan lähipäivinä kylmäkäsittelyyn.


31 kommenttia:

 1. Hieno lumikappa ♡ Pelaguut näyttävät viihtyvän hyvin työhuoneessa. Teidän keittiöremontti on hyvässä alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikapan valumista oli hauska katsella. Nyt kaikki lumi on tullut pergolan katolta, eikä talonkaan katolla paljoa ole.
   Pelaguuni ovat ihmeen virkeitä tänä talvena. Kunpa vielä jaksaisivat pari kuukautta, niin sitten voi jo hengähtää.

   Poista
 2. Liukkaita teitä on täälläkin, vaikka eivät vielä näytä luistinradoilta. Kieli keskellä suuta saa joka tapauksessa kävellä eli pitäisi ottaa esiin nastalenkkarit, mutta niiden varsi on sen verran lyhyt, etten pääse niillä kävelemään lumihangessa.
  Remontti tuo eteen monenlaista järjestelyä, mutta hyvin olette jo valmistautuneet. Tosi kiinnostavaa seurata tätä projektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä minunkaan piikkikengissäni kovin syvissä lumissa kahlata. Mutta tällaisilla keleillä ne ovat ehdottomat pystyssä pysymisen takaamiseksi.
   Ajattelin tehdä remontista omat postauksensa, kunhan homma käynnistyy. Huominen vielä valmistaudutaan ja sitten se onkin menoa kohti uutta.

   Poista
 3. Vau, miten upea kuva terassin lumikapasta! Täällä ei ollutkaan juuri mitä pudota katoilta, muuten olisi täälläkin humpsahdellut.
  Vuoden pimein aika oli nyt poikkeuksellisen kaunis. Oli paljon aurinkoisia päiviä ja maisemat kuin postikortista kuuraisine puineen, eikä kulkiessa ole tarvinnut pelätä liukastumista. Täytyy toivoa, että ei nyt enää hirveästi pakastu, kasvejakin ajatellen. Saisi tuo jää sulaa eikä jäätyä kerta toisensa jälkeen.
  Hurraa kompostin sulamiselle!
  Ja iso tsemppi keittiöremppaan! Rempan aika on rasittavaa, mutta sitten on niin ihanaa, kun on uusi keittiö.
  Olisiko tuossa jälkikuvassa haukka napannut myyrän tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi tuli vauhdilla alas pergolan katolta. Oli hauska katsoa pitsikapan venymistä ja pamahtamista maahan. Sama juttu toistui useaan kertaan, kunnes jäljellä oli veden lorinaa.
   Luin aamulla uutisista keskustelua tulevasta säästä. Joku amerikkalainen on kuulemma ennustanut hyvin lauhaa kevättä. Meteorologit kyllä sanovat, että yli viiden päivän ennusteisiin ei voi kovin hyvin luottaa. Paukkupakkasia en kaipaa, vaikka ei tuo jäätikkökään kovin mukavaa ole kenenkään kannalta.
   Jälkiä hangessa katsellessani mielessä käväisi, olisiko siinä tapahtunut jonkinlainen kohtaamine. Lähellä oli myös jonkun pienen otuksen jälkipolku aivan hangen pinnassa. Ainakin varpushaukkoja olen nähnyt omassakin pihassa, joten ehdotuksesi kuulostaa mahdolliselta.

   Poista
 4. Nyt lunta onkin tullut katolta melkoisella ryminällä ja saa kulkiessaan olla varuillaan, ettei onnistu saamaan lumikuormaa niskaansa.
  Tsemppiä keittiöremppaan. 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet ovat sulaneet vauhdilla niin katoilta kuin maastakin. Talojen reunustoilla kulkiessa on kyllä syytä vilkaista ylöspäin, ettei tule jäiset lumet niskaan.

   Poista
 5. Minulla iti viimeksi jättiverbenoista parhaiten ne, jotka eivät olleet kylmäkäsittelyssä. Toista kertaa en ole kokeillut joten saattoi olla täyttä sattumaa. Hiekoitushiekkaa jouduttiin täällä riipimään ensi hätään pihan umpijäisestä sorakasasta, onneksi löysimme lähimmästä kaupasta sen viimeiset kolme säkkiä. Tuntui, että pihatie meni jääkentäksi hetkessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Viime vuonna minullakin jättiverbenoista itivät parhaiten ja nopeimmin ne, joita en kylmäkäsitellyt. Taidan ihan varta vasten nyt kokeilla molempia systeemeitä nähdäkseni, oliko viimevuotinen sattumaa.
   Eilen oli upea auringonpaistepäivä. Piti mennä lenkille, mutta jo hiekoitetulla pihamaalla käveleminen oli sen verran hankalaa, että jäi lenkki tekemättä. Varsinkin jalkakäytäviä on hiekoitettu reilusti, mutta olen yhä kahden vaiheilla, menenkö tänäänkään lenkille. Luiden murtuminen hirvittää, kun terveydenhoito on muutenkin jumissa. Ja kukapa sitä kipsiä jalkaansa muutenkaan kaipaa.

   Poista
 6. Nice visiting your blog. Love the winter photos. You mentioned that it was cold there, well we beat you here. This week it was -17.6 C. That is COLD! Snow here yesterday and it is beautiful.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. We have had a really beautiful winter. Before Christmas it was cold, -20 C. Often it is not until January-February that it is so cold. Now again, little frost or plus degrees. And when walking, be careful not to slip.
   Snow beautifies the landscape ... and protects the plants.

   Poista
 7. Siellä ne pelarkonia odottelee kevättä. Täällä oli jo ihan keväinen päivä ja lumet meni.
  Talvi on ollut kaunis ja vaihteleva. Varmaan vielä saadaan lunta, mutta valoa kohti ollaan kovalla vauhdilla menossa.
  Kaikkea hyvää sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonit ja pelargonien kasvattaja odottavat kevättä. Varmasti vielä tulee lisää lunta ja talvisia päiviä. Tammikuutahan tässä eletään.
   Teille myös valoa ja terveyttä!

   Poista
 8. Mukavia lumisia kuvia mutta itse odottelen jo kevättä :) - Suvi -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, kuinka paljon täälläkin kevättä odotetaan. Pitää vain ensin hoitaa tämä talvi pois alta. Muuten se kevät ei tule.

   Poista
 9. Kamalan näköiset jääkentät! Täällä ei tullut moisia, vaikka lämpötila päivän verran olikin plussalla. Navakka tuuli viilensi maanpintaa sen verran paljon, ettei saanut kunnolla edes lumipalloja. Rappusen etureunaan vain tuli sen verran liukas peilijää, että siinä ottaisi varomaton kulkija helposti ilmalennot. Seinän vierestä rappunen on aivan sula, joten pääsee turvallisestikin kulkemaan ulos ja sisälle.
  Kompostorin talvikäynnistymiselle voi aina ottaa pienet hurraa-huudot. Massan pinta alkaa painua selvästi kun ahkerat kompostieliöt tekevät hommiaan. Meillä komposti on taas jäähtymässä kun joululomien jälkeen biojätteen määrä väheni selvästi. Saattaa mennä kolmekin päivää, että saa parin litran kulhollisen biojätettä kasaan eikä se näytä oikein riittävän kunnon pöhinään. Jospa kuitenkin pysyisi sen verran hereillä että ei ihan umpijäähän jämähtäisi.
  Amarylliksesi on ottanut ilmeisesti mallia Sarin puutarhat -blogin amarylliksestä. Mikä lie saanut kasvun ohjautumaan alkuun sivulle päin. Hienosti pelakuutkin jaksavat. Pahin aika onkin jo ylitetty ja koko ajan valon määrä lisääntyy.
  Jäljet hangella kertovat mielenkiintoisia tarinoita. Metsäkanalinnut tekevät usein samanlaisia laskeutumis- tai lentoonlähtöjälkiä mutta ne yleensä taapertavat jonkun matkaa maata myöten joko ennen nousua tai laskeutumisen jälkeen eivätkä pomppaa saman tien maahan laskeuduttuaan uudestaan lentoon niin kuin tuossa on selvästi tehty. Liekö joku maahan laskeutunut pikkulintu tai hangen alla tunnelissa kipitellyt myyrä kohdannut loppunsa pöllön tai haukan iskiessä niskaan?
  Sähköpostiosoitteen vaihtaminen on melkoinen rumba. Huomasin sen silloin kun suomi24.fi-osoitteet vaihtuivat maksullisiksi. En halunnut maksaa siitä, joten otin sen tilalle toisen osoitteeni. Lisäksi minulla on kaksi muutakin osoitetta ja erilaisia käyttäjätunnuksia niin työpaikalle kuin henkilökohtaisiin tarpeisiin ja tietysti eri salasanat joka paikkaan. Ennen piti muistaa kaikkien osoitteet ja puhelinnumerot, nyt riittää omissa käyttäjätunnuksissa ja salasanoissa niin paljon muistamista, että sekaisin meinaa välillä mennä. "Oletko unohtanut salasanasi" -kohta onkin tullut harvemmin käytetyissä palveluissa hyvinkin tutuksi.
  Meilläkin tuulee navakasti ja lämpötila on nollassa. Tuntuu kyllä vähintään -5 pakkasasteelta. Eipä juuri houkuttele ulkoiluun. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siitä tuli sitten romaani, hupsis. Miten siinä näin pääsi käymään?

   Poista
  2. Ei mitään huolta, luen mielelläni romaaneja. Tällaisiakin.
   Joka vuosi täällä tuppaa olemaan pääkallokelejä, mutta harvoin näin karmeita. Toin tänään kaksi uutta hiekoitussäkkiä, kun entiset on jo levitetty pihalle. Eilen tuli vähän lunta, mutta se vain piilottaa jäätikön. Ei lainkaan helpota kulkemista. Kävin eilen kiertämässä tontin ja samanlaisia jäätiköitä on mm. kanttausurissa. Kyllä se taas tästä helpottaa.
   Talvikuivikkeesta ja ahkerasta kuumavesikanisterin vaihdosta on hyötyä kompostorin sulattamisessa ja käynnistämisessä. Jäätymisestä huolimatta pääsin taas yhdelle naapurille mainostamaan, kuinka biokompostorin vuoksi sekajätesäiliö tyhjennetään vain neljän-viiden viikon välein. Ihmettelivät, kun heillä tyhjennyksiä on useammin. Ehkä hommaavat itsekin biokompostorin.
   Amaryllikseni on ilmeisesti seinähullu. Tänään huomasin sen tehneet kohta täyskierroksen. Menee vielä solmuun itsensä kanssa. Nuppu osoittaa varovaisia avautumisen merkkejä. Ei siis olekaan kuivunut.
   Tykkään katsella kaikenlaisia jälkiä lumella. Harmi, ettei ole riittävästi tietoa, jotta tunnistaisin kulkijat niiden jäljistä. Onpahan sitten mielikuvituksella tekemistä.
   Olen tehnyt tunnuksista excel-taulukon, pituudeltaan 2½ sivua. Ei niitä mitenkään muuten pysty hallitsemaan. Eniten käytetyt pysyvät tietenkin hyvin muistissa, mutta harvemmin käytössä olevat on ihan pakko katsoa paperilta. Pitäisi varmaan laittaa seuraviin palveluihin salasanaksi "oletko unohtanut salasanasi". Sitä nappulaa nimittäin tulee usein paineltua. Syksyllä en millään muistanut yhden palvelun salasanaa, enkä sitä myöskään mistään muistiinpanoista löytänyt. Moinen sähellys otti kiireessä rankasti päähän, joten uusi salasana muodostui päässä pyörivästä potutuslauseen lyhennelmästä. Kumma, kuinka joskus jopa päivittäin käytössä ollut salasana saattaa kadota päästä täysin. Moisia blackouteja välillä tulee, varsinkin väsyneenä ja stressaantuneena. Onneksi ne ovat ohimeneviä mustia aukkoja.
   Pahoittelen, että vastaan vasta nyt. Huomasin ohittaneeni vahingossa muutaman kommentin vastaamatta.
   Viikko ei vielä ole ehtinyt puoleen. Siis sinullekin mukavaa, joskin alkanutta viikkoa!

   Poista
 10. Hieno luonnonkappa. Me laitoimme syksyllä viimeiseksi mökille lumiesteet kun on se lasikaidekin. Liukasta on ollut mökille mennessä katsoimme peltoja ne olivat saaneet jääkannen. Pelargoniat on sinulla todella hyvännäköisiä samoin minulla mökillä sisällä. Kellarissa on toistaiseksi myös kaikki hyvin. No on sinun amaryllis jännän näköinen. Sillä taitaa olla hormoonit sekaisin 😁
  Mukavaa kun keittiö saapuu kohta ja pikaisesti ne sen laittaa paikoilleen. Mekin otimme sen aikoinaan asennuksen kanssa mutta muuten meillä oli kyllä isompi projekti kun seinää poistettiin ja sähköjä vedettiin. Mies teki kaikki purkutyöt itse seinien osalta ja samalla meillä oli laaja remontti koko alakerran osalta minkä mies myöskin teki minkä sai tehdä.
  Mutta ihanaa oli kun valmista tuli. Odotan postausta sitten uudesta keittiöstä. 🤗
  Vai olet jo mullat nostanut valmiiksi. Hyötykasvien siemeniä minunkin pitää ostaa. Kohtahan se alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin laitettiin lumiesteet uudelle katolle. Pergolassa niitä ei ole. Harvoin lumi noin rytinällä tulee, kuin viime viikolla. Tänään oli sitten aamulla taas uutta lunta maassa sen verran, että ensi töikseen pääsi kolaamaan.
   Amarylliksen hormonit ovat totaalisesti sekaisin. En usko, että nuppu avautuu. Päinvastoin, siinä on selviä kuivumisen merkkejä.
   Keittiöremppa alkoi tänä aamuna. Kaapistot on jo kaatopaikalla ja kaakelit irroitettu. Huomenna tulee uudet kaapistot heti aamulla, keittiöstä loput purettavat lähtee, jonka jälkeen ilmeisesti on seinien ja katon paklaamista ja maalaamista. Onpa muuten mukava ja aikaansaava remppamies.
   Ukkokulta sanoi, että hän on riittävän monta keittiötä rempannut ja tämän yhden isäni kanssa rakentanutkin. En väittänyt vastaan.
   Kylvöhommat taitaa vielä vähän siirtyä. Tämän hässäkän keskellä ei ole oikein tilaa ja sopivia olosuhteita. Yhden tilauksen siemenet olivat tänään postilaatikossa.

   Poista
 11. Kyllä säät ovat olleet vaihtelevia. Meillä on nyt muutama aste pakkasta. Yöllä oli satanut lunta eli nyt siellä on niin petollisen liukasta, että taitaa jäädä ulkoilut tältä päivältä. Kevättä jo odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään täällä on vajaan kahden asteen pakkanen. Viikon ennusteita eteenpäin katsottuna liikutaan vaihtelevasti nollan molemmin puolin.
   Meilläkin pääsi aamulla lunta kolaamaan. Alla on jäätikkö, joten kovin tarkasti en lumia siivonnut. Parempi jättää kerros lunta, vaikka edelleen liikkuminen onkin riskialtista luiden kannalta.
   Kyllä, kevättä odotellaan.

   Poista
 12. On ollut todella paljon vaihtelua säätiloissa, meillä hypättiin -28° suoraan plussa-asteille. Onneksi ei sentään tuollaisia jäätiköitä syntynyt, niiden aikakin on kyllä edessä.
  Näin omin silmin muutama päivä sitten kuinka harakka kyttäsi pikkulintujen ruokintapaikan yläpuolella tälleen iltahämärissä ja nappasi hangella kipittäneen päästäisen nokkaansa. Vastaavanlaisia jälkiä jätti jälkeensä.
  Vaikuttaa mainilta suunnitelmalta varautumisenne keittiörempan sujuvuuteen, mielenkiinnolla seuraan.
  Ai niin, munhan piti pitää välikevät kylvöjen suhteen. Jotenkin yllättäen on kuitenkin tulossa kaikenlaista rapisevaa lähetystä Impectalta, Cecilialta ja Mustialasta. Enkö minä ikinä opi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa teillä melkoinen muutos. Täällä sentään pyöritään muutaman asteen nollan molemmin puolin. Aivan kuin sääherra (tai rouvako hän lie?) ei osaisi päättää, ollako talvessa vai mennäkö suoraan kevääseen. Kävin tänään tsekkaamassa alapihan. Kaikki kanttausurat ovat jäätiköitä. Sulanut, vedeksi muuttunut lumi jää routaisen maan pintaan. Toivottavasti kevään tullen aurinko paistaa tuulien maustamana, jotta maan pinnasta vesi haihtuu.
   Meillä sattuu ja tapahtuu nyt vauhdilla. Tänään kaapistot purettiin, ne ovat jo kaatopaikalla. Laatoituskin on jo purettu. Huomenna remppamies purkaa ilmeisesti loput, jonka jälkeen alkaa paklaaminen, hiominen ja maalaaminen. Nopeaa touhua. Pitää vain pysyä poissa tieltä ja käydä illan tullen kuvaamassa työn edistymistä.
   Siemenetön ja kylvämätön kevät lienee harvemmin täyttynyt lupaus, kuin tipaton tammikuu. Siinä mielessä kaikille vaaraton elämäntapaparannus, ettei se aiheuta toteutuneena tai toteutumattomana kenellekään haittaa. Ehkä ympäristön sielunelämälle jopa parempi, että jatketaan valitsemallamme linjalla eli kylvetään, kylvetään, kylvetään...

   Poista
 13. Merrille on aina suurta hupia vahtia terassin katolta valuvia lumia. Se jaksaa viihtyä niitä katselemassa vaikka kuinka kauan.
  Tänään on ollut valtavan liukasta!
  Teillä lienee remppa alkanut? Nyt sitten retkielämää kodin muissa osissa jonkin aikaa. Aluksi ihan ok, mutta ihanalta tuntuu palata normaaliinkiin.
  Pelakuut ovat jo aivan keväisissä tunnelmissa! Hieno kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merrissä on kissoilla tyypillistä virallisen valvojan ominaisuuksia. Olisi varmaan tykännyt katsella meidän pergolan pitsikapan valumista.
   Remppa alkoi eilen aamulla, kaapit on jo purettu ja kaatopaikalla. Vartin päästä pitäisi uusien kalusteiden saapua, mutta ei niitä vielä muutamaan päivään voida asentaa. Ensin pitää keittiö putsata, paklata ja maalata.
   Elämä on nyt varsin kompaktia. Hiukan vaatii sopeutumista mikroruoalla eläminen ja pesuhuoneessa tiskaaminen. Vaan on sitä karummissakin olosuhteissa hetki eletty. Innolla odotan keittiön valmistumista.

   Poista
 14. Meillä ei oo liukasta. Kun viimeviikolla lauhtu, satoi vettä vähemmän kuin ennustettiin ja lauha ilima kesti vuan iltapäivän. Ville aurovaa meille tien ja nuapuritkin on sanonu, jotta ei tarvii pelätä kuatumista kun lingossa on hyvä alusterä joka ei liippoo liukkaaks tietä. Komposti meillä on umpijiässä, ei kahen hengen talous riitä sitä sulana pitämään, täytetään sitä kuitenkin ja keväällä sulaaa sitten. Jos täyttyy ennen kevättä, laitetaan suureen korvoon kompostoitavat ja nekin rupivaa maatumaan keväällä, ennenkuin suahaan kompostoriin. Ollaan vielä varmuuveks lämpökompostorin kautta kierrätetty ne. Vois olla pöllö napannu tuosta hangelta myyrän tai päästäisen, jälistä päätellen. Viime keväänä tul lumet rytinällä katon jiireistä matalammalle terassin katolle ja metrinen jäinen lippa ol ohi räystään. Oksasahalla sahattiin se pois, vahinko ol jo tapahtunu. 6 tiiltä piti vaihtoo. Lumiesteet on aitassa paketissa ollu kymmenen vuotta, kesällä on otettava rakennusmies ne laittamaan paikoilleen! Hyvin on pelakuusi säilyneet. On amaryliksen nuppu suunnasta erehtyny!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ville on selvästi myös ammattitaitoinen auraaja. Aiemmin meidän seudulla aurauksen hoiti paikallinen yrittäjä, jonka ammattitaitoa yhä kiitellään. Hän ei koskaan aurannut tonttien sisäänkäyntejä paksuilla valleilla umpeen. Tiet oli hyvin aurattuja ja hiekoitettuja lumisimpinakin talvina. Nyt kunta on ilmeisesti kilpailuttanut yrittäjät minimivaatimuksilla. Tiemme kuuluu 3. luokkaan eli tänne tullaan lumisadepäivinä usein vasta illalla. Nyt kyllä hiekoitettiin tiet ja jalkakäytävät todella hyvin. Täällä on edelleen hyvin liukasta, sillä eilen satoi kevyttä pakkaslunta jäätikön päälle. Tänään täytyy hakea lisää hiekoitushiekkaa, sillä yhdestä säkistä ei pitkälle riitä.
   Meilläkin osasyynä kompostorin jäätymiseen saattaa olla kahden hengen talous. Ei vaan tule biojätettä niin paljon. Alkaa se siellä taas pöhistä, kunhan lämpenee.
   Onpa ollut melkoinen jäämöhkäle. Onneksi vahinko rajoittui tiiliin, eikä katto sen enempää vaurioitunut. Meillä vaihdettiin syyskuussa tiilikatto saumapeltikatoksi. Samalla piti lisätä lumiesteitä, joita otettiinkin kaikkiin kriittisiin paikkoihin. Lumi suli peltikatolta varsin nopeasti ja helposti verrattuna entiseen tiilikattoon, jossa sitä riitti aina pitkälle kevääseen. Pergolan lasikatteessa on pieni kallistus, mutta ei lumiesteitä. Yleensä olemme pudottanut sieltä lunta talven aikana. Nytkin lunta oli ohut kerros, mutta varsin tiivis.
   Laittakaahan rakennusmies kiinnittämään lumiesteet, ettei jäiset paakut putoa kenenkään päähän.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!