maanantai 6. maaliskuuta 2023

Helmikuun sukkia

Tammikuun sukkasesssion jälkeen päätin seuraavaksi kutoa isompiin jalkoihin sopivia sukkia. Ensimmäisenä valmistuivat tummanharmaasta (044) 7veikasta nilkkasukat varren turkoosilla Janne-langan raidalla. Puikoilla on 14 silmukkaa. Varressa 1 o 1 n siten, että värinvaihdon jälkeinen kerros on kudottu oikein.

Naapuri pyysi kutomaan itselleen säärystimet. Marit tykkää väreistä, mikä helpottaa lankavalintaa. Omasta varastosta löytyi vain harvoja värejä 100 gramman kerää enemmän. Siksi resorit viininpunaisella (596) ja itse säärystinosa marjapuuron punaisella (053). Aloituksessa on 64 silmukkaa. Säärystimen alaresorissa vähensin silmukoita 2 per puikko eli 14 s/puikko.

Säärystimien mallineule on ollut viime aikoina kovin suosittu netin käsityöpalstoilla. Mallineule löytyy monilla nimillä. Se on helppo ja sitä varioimalla saa vähän erilaista. Käytin tässä 8 silmukan kuviota.

1. krs: kaikki oikein
2. krs: 7 o 1 n
3. krs: 6 o 2 n
4. krs: 5 o 3 n
5. krs: 4 o 4 n
6. krs: 3 o 5 n
7. krs: 2 o 6 n
8. krs: 1 o 7 n
9. krs: kaikki nurin

Tein Maritille myös toiset säärystimet. Käytin yksiväristä sinistä ja liukuvärjättyä pinkkisinisävyistä jämälankaa sekä resoreihin luonnonvalkoista valepalmikolla. Kuvassa säärystimet näyttävät aika lyhyiltä, mutta ihan polvisukan mittaiset ne ovat. Pitkäsääriselle mittaa olisi ehkä saanut olla enemmän. Tiedänpähän seuraavalla kerralla.

Tummien sävyjen ystävälle tein nilkkasukat kerrosrivinousulla. Lankoina musta 7veikka ja punamustasävyinen Nostalgia (096).

Kerrosrivinousu kiristää hieman, jolloin puikkoa kohden kannattaa laittaa silmukka pari tavallista enemmän.

Näihin nilkkasukkiin halusin kokeilla ylempänä säärystimiin käyttämääni mallineuletta. Tällä kertaa tein kuvion kuudella silmukalla, jolloin 12 silmukkaa/puikkoa kohti tuli kaksi mallikertaa.

Lankoina 7veikan turve (691) ja varressa luonnonvalkoinen Nummi (945)

Novitan Fazer II-lehdessä tämä malli on tehty ruskeasta ja vaaleanpunaisesta. Se on saanut nimekseen Geisha II. Itse toteutin mallin sinivalkoisena. Jalkaosioon laitoin kuvion vain sukan kärkeen kahtena rivinä. Mallineule on minusta likimain sama, jonka olen joskus löytänyt Suvikumpu-blogista. Kuvio syntyy kutomalla sama silmukka ikäänkuin kolmena. Ei ole ollenkaan vaikea, kunhan muistaa tehdä kuviota edeltävä kerros riittävän löysänä. Muuten joutuu hampaat irvessä työntämään ja vetämään puikkoa kolmen silmukan läpi.


Naapurin Penalle kudoin synttärisukat "vihreitä kuulia" -teemalla. Lankoina on Novitan vihreäsävyinen Karkkiraita Vihreitä kuulia-lanka (9031) ja yksivärinen vihreä (343). Jotta langat riittäisivät paremmin isompikokoisiin sukkiin, kudoin yksiväristä vihreää raitalangan väliin.


Jämälankoja kertyy tasaiseen tahtiin. Keräsin punasävyiset eteeni pöydälle ja kudoin niitä pötköksi. Silmukoita työssä on 44, mikä on ihan sopiva pikkulapsen madoksi.
Täytteeksi käytin kaupan tyynyn pallokuitusisuksia. Aiemmin tekemilleni madoille olen ommellut napit silmiksi ja häntäpäähän puisia helmiä. Nyt kirjoin silmät, suun ja nenän langalla, jotta pieni ihminen ei saisi suuhunsa irtotavaraa. Madolle tuli mittaa 77 cm. Metrin mittainen voisi olla mukavampi, ainakin isommalle lapselle.

Jämälankaprojekti jatkuu. Madon valmistuttua punasävyisiä pikkukeriä oli edelleen aika monta. Kudoin molempia sukkia samanaikaisesti nähdäkseni, miten saan langat riittämään. Tarkoitus oli saada identtiset sukat. Tarkkasilmäinen huomaa ainakin yhdessä paikassa värieron, mutta luultavasti sukkien lämmittävyyteen sillä ei ole vaikutusta.

Elävöittääkseni raitasukkia käytin mallineuleena helppoa ja kivaa:

1-2. krs: kaikki oikein
3. krs: 1 o 1 n

Punasävyiset pikkukerät alkoivat loppua. Seuraavista jämälankasukista tulikin sitten tällaiset. Tosin jalkateriä varten ei ollut riittävästi sopivia jämälankoja. Niinpä tein ne täydestä 7veikan mustasta kerästä. Näissä sukissa on 14 s/puikko ja sukan koko noin 42-43.

Pienistä nöttösistä valmistuivat nämäkin sukat. Resori, kantapää ja teräosa on keskiharmaasta 7veikasta. Kuvassa väri vihertää, mikä johtunee kameran säädöistä ja kuvausolosuhteista.

Lajittelin jämälankakeriä väreittäin. Näiden sukkien teema on ruskea väri, johon oranssi ja persikansävy sopivat. Punnitsin kerät, jotta saisin tiettyä väriä riittämään jotakuinkin saman verran kumpaankin sukkaan. Toisessa sukassa kärkeen ei enää riittänyt samaista tummanruskeaa, joten oli jatkettava pidemmpään vaaleammalla ruskealla. Raitojen leveys määräytyi enemmän sattuman kuin suunnitelman mukaan. Parin pyrin tekemään samanlaiseksi.

On se muuten jännä, miten lankakerän lähestyessä loppuaan kutomisen vauhti kiihtyy. Ikäänkuin nopeammin kutomalla lanka riittäisi pidempään. Sitten kaiken hosumisen päätteeksi saa todeta, että tähteeksi jääneestä määrästä olisi kutonut kaksi-kolme kerrosta ihan kevyesti.

Erilaisia liukuvärjättyjä nöttösiä löytyi niitäkin. Käytin samanaikaisesti aina kahta erilaista raitalankaa kutomalla kummallakin vuorotellen kaksi kerrosta. Näissä identtisyys oli mahdotonta, mutta tuskin haittaa. Kyllähän nuo selvästi ovat kumppanit keskenään. Osan langoista päättelin jo kutoessani, osan päättelin valmistumisen jälkeen. Säärystimille tuli mittaa 35 cm.

Koivu ja kuu


Maaliskuu on alussa, samoin maaliskuun käsityöt. Lumi ja pakkanen takaavat, että on aikaa viettää kutimien seurassa. Kevään edistyessä viherpeukalo karkaa enenevässä määrin omille teilleen, kauaksi kutimista.


17 kommenttia:

 1. Nopeasti laskettuna 2 päivää neuletta kohti ;) aikamoinen vauhti. Silloin on neulottava, kun puikot kuumottavat käsissä :)
  Sinä löydät kivoja efektejä sukkiisi. Nuo vaaleanpunaiset säärystimet ovat kauniit. Penakin sai varsin herkulliset sukat :)
  Minulla on meneillään ne suklaalevysukat sinun tyyliisi enemmän suklaisina, mutta minulla on nyt joku värivivahde tai muu vähän outo. Ehkä tarkoitus pyhittää värit, kun sukissa on personoitu 75 -v tarkoitus. Pitänee ostaa tuo suklaalevy siihen rinnalle, jotta tulisi jonkinlainen mielleyhtymä suklaalevyyn ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, lämmittää mieltä. Viime kuussa tuli tikuteltua tavallista enemmän. Perussukat eivät vaadi isompaa paneutumista. Kirjo- ja pitsineuleet ovat selvästi hitaampia valmistumaan.
   Tein viikonloppuna toiset suklaasukat, joissa vähensin sinisen osuutta. Laitoin sinistä vain resoriin ja kärkikavennusosuuteen. Mielestäni paljon paremmat ilman sitä vaaleanpunaista osuutta. Annan sukat lahjaksi ja kumppaniksi ostan Fazerin sinisen. Viimeistään silloin saaja ymmärtää yhteyden. Tarkoitus pyhittää keinot ilman muuta. Eilen mietin, tulisiko vaaleammasta langasta valkosuklaasukat?

   Poista
 2. Voi tavaton mikä määrä kauniita sukkia on taas valmistunut. Sinulla on hyvä värisilmä, joka osuu minun makuuni.
  Mukavaa alkanutta uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Tummat sävyt sukissa ovat käytännölliset ja monille mieluisat. Kutojana taas tykkään leikitellä väreillä.
   Viikko alkoi hiukan kylmänä, mutta aurinkoinen sää piristää kummasti. Toivottavasti aurinko näyttäytyy teilläkin.

   Poista
 3. Olen samaa mieltä Kruunuvuokon kanssa sinulla on hyvä värisilmä ja sopii myös minun makuuni . Paljon olet sukkia tikutellut ja lisää ilmeisesti tulossa . Olen tehnyt joskus tuota samaa kuviota mitä sinulla on noissa marjapuuron värisissä säärystimissä mutta pipoon . Minä itse myös tykkään säärystimistä ja pitkävartisista sukista . Käytän paljon hameita ja tunikoita minkä kanssa niitä on näin talvella mukava käyttää . Nyt minulla on hieman jäähyllä nämä kutomiset en tiedä miksi ei nyt kiinnosta jatkaa edes keskeneräisiä sukkia . Kivaa alkanutta viikkoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Alkuvuoden on tullut kudottua varsin ahkerasti. Tahti hidastuu ja hiipuu kevään edetessä. Mutta kyllä, uusia on tulossa. Eilen valmistui suklaasukat ja tänä iltana laitan alulle taas jotain muuta.
   Marjapuuron mallineule on varmasti monelle tuttu. Ainakin nimellä Purjein sen pitäisi löytyä.
   Toisinaan myös käsitöiden tekemisessä tulee eteen totaalinen stoppi. Silloin on parempi jättää työt silleen ja keskittyä muuhun. Kyllä se inspiraatio taas nousee.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Ihailla...tai ihmetellä, että kaikenlaista hulluutta sitä maailmasta löytyykään.

   Poista
 5. Upeita sukkia ja säärystimiä! Ja tosi kivoja väriyhdistelmiä!

  VastaaPoista
 6. Muhkea määrä sukkia ja säärystimiä, ja kaikki vain helmikuussa. Hyvin sain jämälankoja hyödynnettyä. Niiden loppuun asti käytöstä tulee aina jotenkin erityisen hyvä mieli.
  Minun on ollut tarkoitus tehdä säärystimiä. Varmaan palaan tänne tarkistamaan silmukkamääriä, kunhan jossain vaiheessa pääsen siihen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kutomistahti vähenee, kunhan kevät etenee. Nyt on ollut tavallista enemmän aikaa kutomiseen. Jämälankoja kertyy tasaiseen tahtiin, kun en edelleenkään ole perehtynyt riittävästi kirjoneuleisiin. Niissähän saisi helpommin pienempiä keriä kulutettua.
   Olet tervetullut käsitöideni pariin toistekin.

   Poista
 7. Kauniit sukat ja säärystimet. Ahkerasti oot puikkoja kilisyttäny!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Nyt on kyllä tullut puikkoja heilutettua tavallista enemmän.

   Poista
 8. Olet ollut jälleen aivan mahtavan ahkera! Ihan kuin et mitään muuta tekisikään. Ja toisaalta me kaikki kuitenkin tiedämme, että sinähän teet lisäksi ja ohella vaikka mitä 😳.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Helmikuussa kudoin tavallista enemmän, lukeminen jäi iltaisin vähemmälle. Pakollisten asioiden lisäksi teen ja harrastan monenlaista vähemmän pakollista. Tykkään tekemisestä enemmän kuin kädet sylissä istumisesta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!