maanantai 18. joulukuuta 2023

Marketanpuiston joulumarkkinoilla

 
Joulumarkkinoilla on kiva käydä. Aina ei tarvitse mitään ostaa. Siinäkin on iloa riittämiin, että voi katsella ihmisten kakseliäisyyttä ja ihastella heidän kädentaitojaan. Viikko sitten suunnittelin meneväni Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoille, joka on mielestäni ollut yksi hienoimpia joulumarkkinatapahtumia. Keli vain sattui surkeaksi, enkä jaksanut lähteä autolla luistelemaan Lohjalle saakka.


Suuntasin nyt lauantaina kälyn kanssa Kehä III:n varteen, Marketanpuiston joulumarkkinoille. Siellä olen käynyt useampana vuotena. Nämä markkinat järjestää Axxell Överby, joka kouluttaa puutarhureita, floristeja, artesaaneja (kultasepänala, keramiikka, tekstiiliala, sisustusala) sekä mittatilausompelijoita. Myynnissä on käsitöitä, herkkuja ja erilaista jouluaikaan liittyvää.

Marketanpuisto on myös monille puutarhaihmisille tuttu kohde puutarhastaan. Se on Suomen suurin piha- ja puistorakentamisen näyttelypuisto, jossa lukuisten kasvien lisäksi voi katsella esimerkiksi erilaisia piharakenteita.

Markkinoilla oli ihmisiä paljon. Siellä on yleensä isommissa tapahtumissa keltaliivisiä ihmisiä opastamassa pysäköinnissä. Niin myös nyt. Saavuimme paikalle aika pian aukeamisen jälkeen, mutta vapaat paikat oli jo silloin tiukassa. Pois lähtiessämme vastassa oli pitkä jono autoilijoita odottamassa vapautuvia paikkoja.

Niin ulkona kuin sisälläkin oli monenlaista tavaraa myynnissä. Neuleita, keramiikkaa, koruja, joulukortteja, koristeita, rukkasia, leivonnaisia, säilykkeitä, parikin lihakauppiasta. Ihmispaljouden vuoksi en ottanut kuvia myyntikojuista sen enempää sisällä kuin ulkonakaan. Sen sijaan kukkamyymälän asetelmia ja myyntipöytiä oli helpompi kuvata ilman ylimääräisiä käsiä ja kasvoja.


Kukkamyymälässä oli runsaasti kauniita kukka-asetelmia, komeita amarylliksiä ja ihania jouluruusuja. Aiempina vuosina olen ostanut täältä hienoja amarylliksiä. Nyt niitä on kotona jo kolme, joten tällä kertaa jätin kukkaostokset tekemättä. Lisäksi olimme markkinoiden jälkeen menossa viemään kynttilä äidin haudalle, joten kukkasten kannalta pitkä autossaolo ei ollut järkevää.


Lauantain aamupäivällä sää oli vielä pakkasen puolella. Marketanpuiston rakennukset näyttivät satumaailman mökeiltä lumihankien ja huurteisten puiden keskellä.


Marketanpuiston joulumarkkinat sijoittuvat alueen Kehä III:n puoleiselle sivustalle. Näyttelyalueelle emme nyt menneet ollenkaan, sillä siellähän ne kasvit ja kivirakenteet ovat hangessa, kuten muuallakin. Joka kerran Marketanpuistossa käydessä päätän, että täällä pitää käydä useammin ja eri aikoina. Nähtävää riittää keväästä syksyyn. Ja talvellakin, kuten kuvista huomaa. Kotoani on matkaa Marketanpuistoon vajaa 20 km ja silti vierailulupaukset tuppaavat aina unohtumaan.

Marketanpuiston joulumarkkinoilla on mahdollisuus tutustua opiskelijoiden työskentelyyn ja työnäytteisiin. Kiersimme katsomassa keramiikan ja hopeakorujen valmistumista. Rakennuksen aulassa on pieni lasihuone, johon on rakennettu kiva kivikkokasviasetelma.

Tyhjin käsin en markkinoilta lähtenyt. Ravintola/kahvilarakennuksen aulassa oli sveitsiläisten juustojen kauppias. Häneltä ostin palan tryffelimaustettua juustoa. Viereiseltä kauppiaalta taasen kotiin lähti painava karpalolla maustettu kaurainen pataleipä, jossa riittää syötävää useamman viipaleen verran. 

Ulkona olevista kojuista bongasin jo aiemmilta markkinoilta tutun kojun, jossa myytiin Ruukkikylän marinoituja valkosipuleita. Ostin ison purkin yrttimaustettuja kynsiä ja pienen purkin punaviinin makuisia kynsiä. Viereiseltä kauppiaalta iltapäiväkahvin kera maistettavaksi kreikkalaisia fetapiirakoita.


Markkinoilta lähtiessämme säätila oli muuttunut ennustettuun suuntaan eli aamun miinusasteet olivat muuttuneet plussaksi. Taivaalta satoi vettä ja tiellä lensi loska. Ajoimme Pohjois-Espoossa sijaitsevalle Kellonummen hautausmaalle sytyttämään kynttilät äidin haudalle. Käytävät oli aurattu hyvin, mutta itse hautakivi piti kaivaa lumesta.

Yksi Marketanpuiston rakennuksista.

Plussakelejä vesisateineen on luvassa myös jouluviikolle. Lunta on kotipihalla edelleen yli 20 cm, joten tuskin maa ihan mustaksi ehtii mennä. Liukasta sen sijaan on niin autoilijoille kuin jalankulkijoillekin. Hiekoitin kotipihan, mutta jätin suunnitellun sunnuntain kyläkierroksen tekemättä. Nastakengillä pysyy kohtuullisen hyvin pystyssä. Kävelystä menee kuitenkin ilo, kun jokaista askelta on varottava.

Askeltakaa varovaisesti, jotta joulua ei tarvitse viettää jalka tai käsi paketissa.
Leppoisaa jouluviikkoa kaikille!


23 kommenttia:

  1. Valtavan upea tuo kukka-asetelma, jossa tummanpunaiset neilikat tikkusuorassa kultaisten, keltaisten lisukkeidensa kanssa! Kiva tapahtuma näyttää olleen muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin mainitsemasi asetelma on upea. Se on yksi opiskelijoiden esille asettamista näyttötöistä. En päässyt tarpeeksi lähelle nähdäkseni tekijän nimen.

      Poista
  2. Oi kiitos "matkasta Joulumarkkinoille" - tuli ihan kaiho ja ikävä viime vuoteen...
    Tosin silloin me odotimme enemmän niitä ostavia asiakkaita, kuin katselijoita/kuvaajia... kolmet upeat myyjäiset perättäisinä viikonloppuina Kapuan hyväksi - oih se oli oikein tonttulan vilskettä ja vilinää... illat kun tontut uutta myytävää ahersi. Tänä vuonna emme ennättäneet yksillekään edes ostajiana.... oi voi... Piikkiön, Tuorlan ammattiopiston kukkatalon myymälään sentään ennätimme työkavereiden kanssa ihailemaan huikeita opiskelijatöitä - mutta juuri kovina pakkaspäivinä, niin ei uskaltanut ostaa yhtään autoon paleltumaan. No - minä nyt tunnetusti "tappaisin" ne kukkaset muutenkin, mutta kivoja viemisiä olisi voinut ostaa tukeakseen opiskelua. Ihanaa ja rentouttavaa Joulun aikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä teille tekee hyvää pitää välivuosi joulumarkkinoista. Johan teidän aherruksenne kattoi useamman ihmisen panoksen niin myynnissä kuin muussas osallistumisessa.
      Ihailemallakin on luvallista tankata kukkaterapiaa. Ei kaikkea tarvitse itselle ostaa. Lego-sarjassa on aikuisille sopiva Botanical-rakennussarja. Löytyisikö sieltä sinulle sopivia kukkia, joiden hoidoksi riittää pölyjen pyyhkiminen? Näin kevyempänä vinkkinä.

      Poista
  3. Nyt on kyllä todella hankalat kelit liikkua, jos on jäätä ja sen päällä vettä. Täällä on helppoa, kun maa on paljaana, mutta varmaan varjoisemmissa kohdissa on liukasta täälläkin.
    Nuo markkinat ovat tosiaan kiva ja suosittu tapahtuma, sieltä saa kaikkea pukinkonttiin ja itselle, kun on joulun kukat ja herkkujakin tarjolla. Uniikit käsityöt ovat kivoja lahjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotikaduilla vallitsee parhaillaan melkoiset jäätikköolosuhteet. Taitaa olla viisaampaa harjoittaa ulkoilua jonain muuna aikana.
      Näytti kuin Marketanpuistossa olisi ollut tavallista enemmän myyjiä. Keramiikkaa ja koruja oli monella myytävänä. Taisin mennä vatsa edellä tällä kertaa.

      Poista
  4. Olen käynyt muistaakseni kerran Marketan puistossa joskus jonain vuonna ja kesällä . Markkinoilla kävimme nyt taas kotikaupungissa Lohjalla pitkästä aikaa . Jestas mitä herkkuja ostit . Ruokapuoli on meilläkin pääasiassa edustettuna jos jotain ostamme . Ulos emme nyt tarvitse lähteä onneksi . Mutta viimeistään huomenna on lähdettävä leipää ostamaan kun pakkasessa on leipä loppu .
    Kauniita asetelmia siellä oli esillä ja vielä pitää amaryllikset ja ruusut minunkin käydä ostamassa kaupasta luultavasti keskiviikkona lähdemme liikkeelle myös .
    Kiitos varovaisia ollaan samoin sinne varovaisuutta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulumarkkinoilta saa kivoja herkkuja, eikä ne paljon sen kalliimpia ole, kuin kaupoissakaan. Lohjalle piti tosiaan lähteä, mutta lumimössöinen keli torppasi innostuksen.
      Noita Marketanpuiston kukka-asetelmia ihastelin. Oli siellä myynnissäkin kattava valikoima kukkia niin ruukuissa kuin leikkonakin.
      Emme ole rikkoutumattomia. Ehjin luin joulua on mukavampi viettää, kuten kaikkia muitakin päiviä. Ollaan varovaisia!

      Poista
  5. Unohdin Marketanpuiston tapahtuman ihan kokonaan, tarkoitus oli siellä käydä ja kyydinkin olisin saanut. Ihania kukkia, jokunen olisi mukaan lähtenyt :) Lohjalla kävin ensimmäistä kertaa ja petyin, sillä odotukset taisi olla liian suuret etukäteen lukemieni juttujen perusteella.
    Nyt on livakkaa ja eilen kyllä sydän tykytti ylimääräistä kun ilman nastakenkiä kävin kaupassa. Tosin ulkona piti kävellä vain autolle ja takaisin autolta kotiin, mutta jyrkkä alamäki aiheuttaa näillä keleillä aina tuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marketanpuistossa oli paljon väkeä, mutta hyvin sinne yksi ihminen olisi joukkoon sujahtanut. Kukkakaupassa oli valtavasti kaunista katseltavaa ja toinen mokoma ostettavana. Tunnetusti siellä on hyvälaatuisia kukkia.
      Nastakengillä pysyy paremmin pystyssä, mutta ei ole kiva kulkea koko ajan jännittäen ja katse maassa sopivia askelpaikkoja etsien. Ehtii sitä ulkoilla toistekin, jollei ihan pakko ole lähteä asioille.

      Poista
  6. Oi että on kaunis ja tunnelmallinen paikka. Ihania jouluasetelmia. Tuo juustotarjonta sai ihan veden kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi nousi minunkin kielelleni juustotiskin äärellä. Myyjä vielä asetti lisähoukutuksia antamalla monista juustoista maistiaisia. Niinpä pieni lohkare juustoa siirtyikin kassiini.

      Poista
  7. Lieneekö tuo sama paikka, joka oli ennen nimeltään Margareteberg? Lasten ollessa pieniä kävimme siellä usein retkellä katsomassa kotieläimiä. Se oli silloin vähän saman tapainen paikka kuin Fallkulla tai Haltiala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samasta paikasta on kyse, mutta kotieläimiä siellä ei ole ollut enää vuosiin. Siellä mekin kävimme possuja ja muita kotieläimiä katsomassa monta kertaa kesässä.

      Poista
  8. Joulumarkkinat jos mitkä virittävät joulun tunnelmaan. Kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulumarkkinat ovat tosiaan hyviä paikkoja joulutunnelman nostattamiseen. Herkkujakin sieltä yleensä löytyy, myös kivoja lahjoja tarvittaessa.

      Poista
  9. Joulumarkkinoilla on kiva käydä vaikka mitään ei hankkisi. Tunnelma on yleensä leppoisa ja jouluinen. Itseltäni jäi joulumarkkinat väliin muiden kiireiden takia, edes Lahden joulukylää en ehtinyt katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustaskin on kiva ihan vain käydä katsomassa ilman suurempia ostotavoitteita. Kädentaitajien työt ihastuttavat ja toisinaan jotain tarttuu mukaankin. Jollei konkreettisena tavarana niin ideana.
      Sinulla onkin ollut monenlaisia kiireitä tässä joulun alla. En yhtään ihmettele, että joulumarkkinat jäivät nyt väliin. Ensi vuonna sitten.

      Poista
  10. Kiitti esittelystä 💚 Ilman blogikavereita jäisin paljosta vaille kun en yleensä lähde minnekään ihmispaljouksiin. sveitsiläisten juustojen kauppias, vautsi. Hyvännäköisiä juustoja. Meillä on kotona Aura-juustoa. 🙂 Mielenkiintoiset syötävät sait ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Rita A! Täältä blogimaailmasta löytää monenlaisia ideoita ja innostavia asioita. Kaikkea ei tarvitse itselle hankkia, mutta toisinaan tietokin ilahduttaa. Aura on yksi mielijuustoistani. Sitä löytää nytkin jääkaapista.

      Poista
  11. Markkinat - ja varsinkin joulumarkkinat ovat mukavia kiertelypaikkoja, vaikka ei olisi mitään hankkimassakaan. Mutta myönnän, etten ole tämän joulun alla käynyt ainoassakaan markkinatapahtumassa. Tämä vuosi lienee poikkeusvuosi, tai sitten koronavuodet ovat muuttaneet käyttäytymistäni perusteellisemmin. :)
    Marketanpuistossa olen käynyt vain kerran kesäaikaan, joten varmasti siellä on paljon katseltavaa myös näin joulun alla. Ja kivoja ostoksia sait tehtyä!

    VastaaPoista
  12. Mukavia joulujuttuja bongasit, kiva että välitit meillekin! Tuo mustalla levyllä oleva kuusi on kyllä todella kiva idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea kaunista oli yllin kyllin. Mielellään niitä jakaa kuvina muillekin. Minustakin levyyn muotoiltu kuusi on kiva idea. Sen voisi tehdä vähän pienempänäkin ikäänkuin valotauluksi sisälle.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!