lauantai 20. huhtikuuta 2024

Näin unta...

 
Näin yöllä outoa unta. Sellaista, jossa huhtikuun loppupuolella sää kylmeni oikein kunnolla ja taivaalta satoi lunta. Käänsin kylkeä ajatellen uniaiheen vaihtuvan ja herääväni aamulla aurinkoiseen kevätsäähän peipposten laulaessa iloisina pihan syreeneissä.


Vaan mitä ihmettä!!! Ei se ollutkaan unta. Aamu kyllä valkeni huhtikuiseen tapaan varsin varhain. Ulkona ei kuitenkaan paistanut aurinko, eivät laulaneet peipposet. Maa oli valkeana ja mittari näytti -4℃. Pakkasta oli perjantaiaamunakin peräti -5℃, eikä mittari noussut plussalle koko päivänä.


Mustarastaat ilmestyivät pihaan kuopsuttamaan ja leikkimökin katolle etsimään siemeniä. Ei ole enää siemeniä. Kaikki on syöty ja ruokinta-automaatit siirretty odottamaan pesua ja syksyä. Muuttolintujen kohtalo suretti niin paljon, että laitoin marjakuuseen roikkumaan viimeisen varastostani löytyvän talipötkön. Jospa pötköä nokkivat pudottaisivat hippusia myös maassa ruokaileville linnuille.


Aamupalaa syödessäni vilkaisin ikkunasta ja näin rusakon aikovan loikkia Pikkupuutarhaan. Napautin ikkunaa, jolloin talttahammas lähti loikkimaan tietä pitkin jonkun toisen puutarhaan. Päätin käydä ruiskuttamassa Tricogardenia lumesta pilkistäville piipoille mitä pikimmin. Pieleen meni se päätös. Olin jättänyt Tricogarden-suihkupullon terassin pöydälle. Sisältö oli jämähtänyt jäähän. Pullo sisälle sulamaan ja sitten vain toivomaan, ettei rusakko uusi vierailuaan ennen lammashajun suihkuttamista.


Kannoin muutamia multasäkkejä eri puolille pihaa odottamaan käyttöä. Ei niiden sisältö umpijäässä ole, mutta aika koppuraista kuitenkin. No, kukapa tuonne lumen huurtamaan puutarhaan mitään viitsisi mennä tekemään? Siellä ne säkit odottavat lämpimämpiä hetkiä. Kuten tekee puutarhurikin.


Niin kiinnostunut tai innostunut en lumimäärän mittaamisesta ole, ettäkö olisin sitä varten laittanut mittarin pihalle. Nyt on kuitenkin sademittarin käyttö lumimittarina testattu. Kannattaisiko hakea tällaiseen lumisademittariin jotain innovointi-avustusta? Saisin ehkä hiukan kompensaatiota hallituksen luomiin leikkauksiin, joista moni osuu omalle kohdalle.

Raparperi


Olisi minulla toinenkin innovaatio. Nimittäin kasvuvaiheessa valmiiksi pakastettu raparperi. Tuskin näitä tarvitsee veitsellä pilkkoa. Kohmeisina taittuvat varmasti sopiviksi paloiksi ihan vain käsin katkaisemalla. Ensi talvena voi olla vaikea löytää kaupoista kotimaisia marjoja, kun ihmiskaupasta syytteessä olevat marjayrittäjät eivät voi tuoda aasialaisia ihmisiä metsämarjoja poimimaan. Iskekäämme siihen väliin tuomalla markkinoille uutta pakasteraparperia.


Terassille väriä ja iloa tuomaan ostamani orvokit ovat kovin surullisen näköisiä. Niiden sanotaan kestävän viiden asteen, jopa seitsemän asteen pakkasta. Kunhan niitä ei aivan ilman totuttelua ulos laita. Nämä ehtivät olla ulkona pari viikkoa, mutta liika on liikaa orvokillekin.


10 vuorokauden ennusteen perusteella ainakin ensi viikko mennään vielä näissä takatalvisissa olosuhteissa. Sen jälkeen toivo keväästä pilkottaa sääkartalla. Sääherra on koetellut uskoa kevään saapumiseen sen verran usein ja rankasti, että epäilys ja pelko kylmyydestä säilyy päällimmäisenä. 

Parhaillaankin ulkona sataa kevyttä lunta ja mittari pysyy tiukasti miinuksen puolella. Pitänee olla tyytyväinen, ettei yön aikana pihalle tullut kymmensenttistä lumikerrosta.


Aina on yritettävä löytää kaikista asioista positiiviset puolet. Surkeudessa piehtaroiminen ei ketään auta eikä ilahduta. Juuri nyt positiivisten puolien etsimiseen tarvitaan tavallista enemmän energiaa. Ensimmäisenä tulee mieleen, ettei toistaiseksi ole tarvinnut hakea kellariin jo kesää viettämään vietyä lumikolaa. Allakassakin vappu jo häämöttää, joten emme ole palaamassa talveen. Kesä on edessä, uskokaa pois!


PS. Ihan kaikkea sanomaani ja kirjoittamaani ei kannata ottaa kovin kirjaimellisesti. Annos ironiaa tai mustaa huumoria toimii oivallisena kainalosauvana myös tällaisissa takatalvitilanteissa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


28 kommenttia:

 1. Ei tunnu mukavalta tämä valkoisen maiseman takaisin tulo. Meilläkin tuli lunta yöllä. Tuota Tricogardenia minunkin pitää ostaa kun mökillä sekä rusakkoja että kauriita jotka kyllä popsivat suihinsa kaiken kukkivan, paitsi laventelit ja mirrinmintut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuussa luminen maisema ilahduttaa. Nyt ei haluaisi enää ainuttakaan lumihiutaletta pihamaalle.
   Ammattilaiset suosittelevat Tricogardenia. Heidän käyttöönsä se ensin tuli ja sitten myös meille harrastelijoille. Olen todennut Tricogardenin hyödylliseksi omassa käytössä, toimii myös jäniksille. Aitaaminen olisi tehokkain keino, mutta se ei ole millään tavoin kaikille mahdollista. Kokeile Tricoa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ilman muuta selvitään, mutta harmituksen purkaminen helpottaa hiukan.

   Poista
 3. Näin suurinpiirtein samanlaista unta.

  VastaaPoista
 4. Aivan, ei se ollutkaan unta vaan lunta. Sama murhetusnäky täälläkin pihapiirissä. Kyllä se tästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut unta, ei tänäkään aamuna. Kyllä tämä vielä iloksi muuttuu, mutta vähän pitää murista sitä iloa odotellessa.

   Poista
 5. Meille satoi 25cm. lunta ja paraillaan lisää hiutaloip. Perjantai aamuna ol pakkasta -9. Huumorimielellä asiaan suhtauvun, sain mattokankaan alulle tänään! Töyhtöhyypät ym. ovat vaikeuksissa, jospa se lumi noppiisti sulas ensviikolla ja saisivat jatkoo pesäpuuhiaan linnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi järkytys, 25 cm huhtikuun lopussa. Huumori on nyt otettava käyttöön. Minäkin olen tehnyt erinäisen määrän kotihommia, kun ulos ei tee mieli.
   Lintujen tilanne surettaa. Meillä ei ole enää siemeniä. Ajattelin kohta murskata pähkinöitä ja viedä niitä punarinnoille ja mustarastaille.

   Poista
 6. Täälläkin maa oli kauttaaltaan valkoisena aamulla herätessä ja pakkasmittari näytti -4 astetta. Puolenpäivän jälkeen lumisade loppui ja aurinkokin paistoi muutamaan otteeseen. Äsken synttäreiltä naapurikaupungista palatessamme alkoi lunta taas satamaan. Onneksi ei ollut kuitenkaan liukasta, sillä keskiviikkona vaihdoimme autoon jo kesärenkaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko vilahti näkyvissä täälläkin lauantaina iltapäivällä. Pian se muuttui hitaaksi hiutaloinniksi. Tänään taas herättiin valkoiseen maisemaan ja -4 asteen pakkaseen.
   Täällä kadut on hyvin liukkaita. Nyt kannattaa harkita kahdesti, lähteekö kesärenkailla liikenteeseen. En kyllä vaihda takaisin talvirenkaisiin.

   Poista
 7. Luin kirjoitustasi ja katselin kuviasi kovin myötätuntoisena ja saman kohtalon jakavana! Tosin sademittari oli vielä talviteloillaan ja orvokit hankkimatta. Mutta eipä juurikaan naurata, kun on jo totutellut ajatukseen, että ollaan keväässä ja odotellaan vain vähän lämpenevää...! Eilinen aamu oli lohduton näky ja tänä aamuna sateli lisää lunta ja pakkasta on riittänyt tällekin päivälle. Tsemppiä sinnekin suunnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että moni puutarhaihminen jakaa nyt kylmän sään ja lumen aiheuttamia pettymyksen tunteita. Ei todellakaan naurata. Toin sademittarin kellarista pihaan torstai-iltana. Olisi saanut jäädä kellariin. Onneksi en orvokkeja laittanut pääsiäisen lämpiminä päivinä tuon enempää. Rahallinen menetys on pieni, mutta harmitus sitäkin suurepi.
   Kyllä me tämänkin takatalven yli päästään. Jaksamista sinullekin!

   Poista
 8. Alakuva on tosi kaunis, vaikka lumi onkin ärsyttävää. Sitkeästi se näyttää pysyvän, ja jopa lisääntyvän, päivästä päivään. Alkaa kohta usko kevään tuloon loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siniset scillat näyttävät oikein kauniilta valkoisen lumen hunnuttamina. Mietin juuri ikkunasta ulos katsoessani, että tämän lumenkin kestäisi paremmin, jos mittari keikkuisi nollassa. Muutama aste pakkasta useampana päivänä peräjälkeen saa totisesti uskon kevääseen loppumaan.

   Poista
 9. Jos nyt jotain positiivista tästä takatalvesta, niin nuo lumen kuorruttamat kukat ovat kyllä kauniita. Kevät tulee ja kesäkin, vaikka nyt ei näytä siltä. Odotellaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ovat, lumen hunnuttamat kukkaset. Kylmyys tässä vaiheessa vuotta ei tunnu mukavalta. Lisänä on suuri huoli kasvien ja muuttolintujen selviämisestä. Tulee se kevät ja kesä sieltä. Odottelen, kun en muutakaan voi. Ja välillä sitten jaan harmitusta teidän muiden kanssa.

   Poista
 10. Lunta on täälläkin ja ostimme talipalloja linnuille . Meillä oli myös tuoretta lohta mitä mies pilkkosi pieniin paloihin punarinnalle kelpasi hyvin . Nyt ei ole hyönteis syöjille mitään.
  Minä ajattelin kun tulimme mökille hieman katsastaa mitä kentien on näkyvissä kukka puolella . Ei tarvitse ennenkuin lumet sulaa edes vähemmälle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastaat ovat kohta kuopsuttaneet istutusalueet mullalle etsiessään maasta syötävää. Onneksi uusi lumipeite ei sentään ole kovin paksu, jos vaikka siellä maassa joku yksittäinen suupala linnuille löytyisi.
   Piippojahti mökillä taitaa sinulla jäädä aika vaisuksi. Jos jotain on maan pinnalla, on se lumisen hunnun alla.

   Poista
 11. Minä otin haravan käteen ja huidoin hankia suutuspäissäni. Siitäkös yläkerta suuttui ja alkoi viskoa lisää lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottavaa. Kiitos, että kerroit. Vältän haravalla huitomista, vaikka taivaalta sataa lunta jo ilman sitäkin.

   Poista
 12. Mietinkin, kuka on jäänyt ilman, kun toista kertaa tämän viikonlopun aikana jouduin kolaamaan pihaa. Puolet ilmeisesti piti sataa sinne etelään mutta sääherra oli mennyt laskuissa sekaisin ja tuprautti tänne (ja kommentista päätellen myös Ullalle) tuplat. Onneksi lumikola oli edelleen kätevästi seinustalla käyttövalmiina eikä missään kesäloman vietossa varaston hyllyllä.
  Kevätkukat lumen seassa ovat aina yhtä hämmentävä näky. Värit tulevat kauniisti esille ja ylimääräinen ryönä kukkapenkeistä on peittynyt puhtaaseen lumeen, mutta samalla on ristiriitainen tunne siitä, että ei kukkien kuuluisi lumen seassa kasvaa.
  Kivoja innovaatioita sinulla! Lumisademittari taitaa vaan tarvita hienosäätöä, kun on tulvinut jo yli, vaikka keskellä on selvästi tyhjää.
  Toivottavasti sää lähtisi pian lämpenemään ja muuttuisi aurinkoisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääherralla tuntuu olevan laskut tyystin sekaisin, kun lunta ei tähän aikaan vuodesta pitäisi tulla enää ollenkaan - eikä mihinkään. Enkä taatusti hae lumikolaa kellarista, vaikka kohta varmaan saa taas kahlata lumisessa pihassa.
   Nättejä ovat siniset kirjokevättähdet valkeassa lumessa. Nätimpiä olisivat ilman lunta, vaikkapa auringonpaisteessa. Nyt olisi hyvää aikaa fiksata lumisademittaria järkevämmäksi, mutta ei vaan yhtään huvita. Ajatusten kääntäminen talvimoodiin ei vaan onnistu, kun toiveissa ja odotuksissa on lämpö ja paiste.
   Kyllä sää tästä muuttuu iloisemmaksi. Ihan varmasti. Muuttuuhan se, muuttuuhan....

   Poista
 13. Meillä meni koko viikonloppu lastenlasten kanssa (mm. lumipalloja tehden). Miten voikin olla näin kylmää monta päivää peräkkäin! Perjantaina satanut lumi on yhtä edelleen maassa. Ironia on tarpeen tässä tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamuna ei enää ironiakaan riittänyt, kun pihassa oli yli 20 cm uutta lunta. Kolmen tunnin kolausurakka takana, jotta pihasta pääsee pois lentämättä.

   Poista
 14. Pienten kukkasten/kasvien ja lintusten sinnikkyyttä koetellaan...
  Ajotaito ja maltti liikenteessä taas paranee... sitä kokemusta saa...
  Tämän verran sain positiivisia mietteitä aikaan kun katselen ulos ja suuntaan ajoissa työmatkalle... hih - meillä on oikein kunnolla lunta, on myös ihanan valoisaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt koetellaan myös ihmisen sinnikkyyttä. Ajotaitoa en edes yritä kokeilla kesärenkailla yli 20-senttisessä hangessa. Valoisaa on. Mieluummin ottaisin keväisen auringonpaisteen, kuin tämän lumikaaoksen. Huomaat varmaan, että huumorintajuni on kadoksissa...

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!