tiistai 23. huhtikuuta 2024

Luminen järkytys

 
Tässä osoitteessa alkaa huumorintaju olla vähissä. Varauduin tälle tiistaille luvattuun lumisateeseen, mutta määrä yllätti ja meni totaalisesti yli ymmärryksen. Meidän pihalla lunta oli tiistaiaamuna yli 20 senttiä ja lisää luvattiin iltaan saakka. Asumme lähellä Nuuksiota, jonka mittausasemalla mitattiin lumensyvyydeksi 28 cm.

YLEn meteorologi Matti Huutosen mukaan vastaavaa koetaan muutaman kerran vuosisadassa. "– Voidaan puhua poikkeuksellisesta kelistä. Tällainen vallitsee noin kerran 30 vuodessa tai harvemmin, Huutonen sanoo." Edellisen kerran lunta satoi yhtä runsaasti esimerkiksi Helsingissä vuonna 1972. (Lähde: YLE).

Pihasta ei ollut toivoakaan päästä mihinkään kasvattamatta siipiä selkäänsä. Aura saapui kotikadulle puolen päivän aikaan, mitä pidin positiivisena asiana. Ajattelin, että urakoitsija on jo vaihtanut auransa harjaan ja lähettänyt ylimääräiset kausityöntekijät rasvaamaan halleihin kesäsäilöön laitettuja lumikoneita. 

Aurakuski oli jopa poikkeuksellisen hövelillä tuulella, sillä meidän kohdalla hän pysähtyi kertomaan suhaavansa jalkakäytävää useamman kerran ja aukaisevansa lopuksi tonttiliittymät auratusta lumesta. Kuten sitten tekikin.

Putsasimme talon ympäri kolan menevät kulkuväylät. Ja tietenkin sisäänkäynnin sekä varaparkkipaikan, koska kadulla ei ole nyt tippaakaan tilaa mahdollisille vieraspysäköijille. Lumen kolaamista helpotti mahdollisuus työntää se ensimmäiseen sopivaan paikkaan. Rohkenen uskoa ja toivoa, ettei lunta enää enempää tule. Ainakaan tällaisia määriä. Ei siis tarvitse varautua jättämään tilaa seuraaville lumille.

En myöskään halunnut kolata lunta istutusalueille, joissa tiedän olevan piippoja hyvässä kasvuvauhdissa. Nyt kaikki on tietenkin sataneen lumen painamina maassa littanoina, mutta juuri siksi varoin saapastelemasta istutusalueilla. Jos ja kun tämä kaikki lumi sulaa pois ja kasvit mahtuvat taas suoristamaan selkänsä.

Kävin pudottamassa lumet kasvihuoneen  katolta. Tuoksuherneet ja talvikylvökset ovat muovilaatikoissa tuplaharson alla kasvihuoneessa. Näyttivät voivan ihan hyvin. Mittarin mukaan kasvarissa on alimmillaan ollut -4.9 ℃, enimmillään +4℃. Runsas viikko sitten vein kasvariin kukkalaatikot, joihin kylvin retiisiä. Vielä ei näy viherrystä, jota en tosin odottanutkaan. 

Tällä kertaa en jäänyt kasvarin edustalle istumaan ja nautiskelemaan luonnon äänistä. Olisi tullut vilu takamukseen lumisella tuolilla kyyhöttäessä.


Tiistaiaamuna pikkupuutarhan marjakuusen alla kyyhötti sepelkyyhky. Lukuisa joukko mustarastaita vipelsi pitkin hankea. Osa kävi ikkunalaudallakin kurkkimassa, mihin heitä ruokkinut nainen oikein on kadonnut. Ostosiemenet on kaikki syötetty linnuille. Kauppaan en lähde kesärenkailla lisää hakemaan. 

Sunnuntaina murskasin pähkinöitä ja ripottelin niitä suoraan maahan, jossa useampi punarinta kävi ruokaa nokkimassa. Nyt luin uutisista, että punarintoja on löytynyt kuolleina. Uutisessa kehottettiin vaikkapa murskaamaan talipalloja ja laittamaan murska maahan. Monet muuttolinnut eivät osaa käydä ruokinta-automaateilla. Otin viimeisestä marjakuuseen ripustamastani talipötköstä puolet, pilkoin sen ja heitin maahan pikkulinnuille. Paikalle ilmestyi oitis useampi mustarastas. Punarintoja sen sijaan ei näy. 

Linnunruokaa ei suositella laitettavan maahan jyrsijöiden vuoksi. Normaalisti laitan siemeniä vain ruokinta-automaatteihin ja talipötköjä niitä varten hankkimiini metallisiin oksille ripustettaviin telineisiin. Nyt muuttolintuja on tullut runsaasti ja niiden selviytyminen tästä takatalvesta surettaa. En usko, että jyrsijäongelma syntyisi tällaisen yksittäisen toimenpiteen seurauksena. Pikkulinnut ovat puutarhan kannalta hyödyllisiä ja puutarhaihmisen ystäviä. Yritetään auttaa niitä selviytymään tästä takatalvesta.


Kaikki kevätpiipot ovat jossain lumen alla. Päästäkseni alapihalle, putsasin portailta ylimmät lumet. Portaiden väleihin kasvaneista kevätkirjotähdistä yhden terälehtien sineä oli hivenen näkyvissä. Siinä muistutus väreistä, joista muutama päivä sitten pääsimme jo aika kivasti maistiaisia saamaan. 

Kunhan tämän kaaoksen tuoma lumi sulaa, saamme aloittaa kevään piippojahdin uudelleen. Toivottavasti kasvit eivät ole saaneet pahoja vaurioita. Eivät ne, jotka ovat jo nousseet, eivätkä mullassa nousua odottavat.

Ilmastomuutos tarkoittaa ääri-ilmiöiden lisääntymistä. Kaiketi tämä poikkeuksellinen kylmyys ja runsas lumisade vuodenaikaan nähden on yksi sellainen. Kunpa lähes kolmen tunnin lumityöt viikko ennen vappua jäisivät ainutlaatuiseksi ja toistumattomaksi muistoksi.


Naapurin Mamis, ahkera puutarhakissamme, oli kahlannut pation lumihangen läpi terassillemme tassujaan kuivattamaan. Se tuijotti minua intensiivisesti tähdätessäni sitä kameran objektiivilla läpi ikkunan. Taitaa Mamistakin ottaa pattiin upottava ja kylmä lumi.

Alapihalla kahlatessani törmäsin yhteen kolmesta koristekissasta. Siellä se vartioi selkäänsä köyristäen marjapensaita, jotta linnut eivät tulisi syömään kypsyviä marjoja. No, taitaa vielä mennä tovi jos toinenkin marjojen kypsymistä odotellessa.


Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Näköpiirissä on paluu keväisiin tunnelmiin. Vappuviikolle on luvassa mukavan lämpimiä päiviä. Öisin mittari painuu vähintäänkin lähelle nollaa, mutta päivälämpötila laittaa lumet sulamaan. Jos meteorologit menevät vääntämään nämä toiveikkaat lukemat jälleen kerran takatalvisiin miinuksiin ja yhä uusiin lumisateisiin, ehdotan heille muuttoa sinne missä pippuri kasvaa. Meidän pihalla pippuri ei todellakaan kasva.

Juoru (kirjo-, purppura- tms.)

Hiukan helpotti tämä luminen marmatus. Vähemmän valkoisia maisemia odottaen toivotan kaikille keväisempiä tunnelmia!

PS. En vienyt lumikolaa ja -lapioita kellariin, josta jouduin ne tänä aamuna hakemaan. Jätin ne varaston seinustalle. Olkoon siinä pelotteena jokaiselle lumipilvelle, joka vähänkin yrittää lähestyä lastillaan meidän pihaa.


26 kommenttia:

 1. Voi peeveli! On teille tosiaan tullut melkoinen kerros uutta lunta. Mamiksen ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
  Voi muuttolintu-rassukoita. Minulla ei enää ole linnunruokaa, täytyy vain toivoa, että ihanat punarinnat ja muut jotenkin selviävät. Sääliksi käy myös peippoja ja kottaraisia ja muita, joita täällä pyörii.
  Mukavaa, että lumen auraaja oli hyvällä päällä ja putsasi sisäänajonkin kohdat.
  Ihanan lämpimiä lukemia ensi viikolle! Tänne näyttää 10 vuorokauden ennuste selvästi alle kymmentä astetta, mutta se on ihan ok. Kun ei ole nollaa ja lumisadetta, eikä yöpakkasia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamiksen ilme peilasi omaani. Harmitti niin paljon, että taatusti savu nousi päästä. Harmittaa yhä, vaikka luvassa on vesisateita ja lämpimämpää. En yhtään olisi kaivannut näin pysäyttävää katkosta kevään edistymiseen. Kuin olisi kiviseinää päin ajanut.
   Aamun lehti kirjoitti, että linnunruoka on kaupoistakin loppu. Eihän ne kauppiaat talveksi tilatun loppuessa lisää tilaa, jos mistään saisivatkaan. Omat pähkinävarastot on nyt murskattu ja viskottu linnuille.
   Vajaa 10 astettakin ilahduttaisi. Enkä vesisateestakaan pahastu. Kaikki mikä sulattaa lumen ja edistää kevättä, on plussaa.

   Poista
 2. Kukas pitkäkorva sieltä hangesta kurkistaa? Minä myös täysin turhautuneena lumeen ajattelen, että ne, jotka tuolla ylhäällä hoitelevat sateet yms. tilasivat liikaa lunta talvikaudelle 2023 - 2024 ja nyt niillä oli kiire vielä loput lumet pudotella alas ja lakaista vielä varaston lattiakin puhtaaksi. Nyt sitten siirtyvät vesivarastojen hallinnointiin. Ihan varmasti, ei ole enää lunta jäljellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sydäntä lämmittää kuulla, että varaston lattiatkin on putsattu lumesta. Ei yhtään enää tänne. Jos joku ylimääräinen lumivarasto vielä löytyy, rahdatkoon vedenpuutteesta kärsivään Espanjaan.

   Poista
 3. Alkaa huumori pikkuhiljaa loppua tämän lumen kanssa. Siellä on tullut hurjasti lunta, täällä vähemmän, mutta sekin tuntuu liialta.
  Lintuja käy sääli. Viimeiset ruuat vietiin eilen automaatteihin, mutta ei ne taida riittää. Kaupassakin oli lintujen ruokien kohdalla tyhjää.
  Koetetaan sinnitellä, pakkohan ilmojen on lämmitä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen myräkkä taisi viedä huumorin monelta muultakin kuin meiltä puutarhaihmisiltä. Liikennekin oli aivan sekaisin. Kaupoissa ei ole enää siemeniä linnuille. Olen murskannut kaapista löytyvät pähkinät, jotta edes joku lintu selviytyisi mullan paljastumiseen saakka.
   Ilmat lämpiävät ja me pääsemme taas nauttimaan keväästä. Siihen uskotaan!

   Poista
 4. Kylläpä teillä onkin tullut lunta! Satoi täälläkin, mutta ehkä puolet tuosta, mikä sekin harmittaa. Lohdullista tietää, että kohta lämpenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tuli eilen ehkä eniten kerralla koko talvena. Yleensä lumentulo ajoittuu pidemmälle ajanjaksolle. Kun mieli vielä on siirtynyt kokonaan keväiseen asentoon, lumityöt eivät maistuneet ollenkaan. Vaan pitihän ne tehdä.
   Nämä lukuisat takatalvet saavat kyllä epäilemään, mutta kohta lämpenee.

   Poista
 5. Lunta on tullut koko päivän, ja sitä tulee koko ajan lisää. Maanantaina meillä pestiin jo jalkakäytäviä. Ensin meni harja-auto, joka keräsi hiekat ja sepelit ja sen jälkeen vesiauto, joka pesi kadun. Toivotaan, että tuo sulaa ja nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille tulikin taivaalta sitten katujen tehoputsaus harjauksen ja hiekanpoiston lisäksi.
   Nyt vain kaikki kimpassa toivomaan lumen pikaista sulamista. Huomiseksi meille on luvattu kunnon vesisateita. Niistä on suuri apu, vaikka hetken loskaa on varmasti joka paikassa.

   Poista
 6. Kyllä sato sinnekkin paljon lunta. Kaaostahan se sinne kaupunkiloihin tekköö, tuommonen määrä ja tähän aikaan. Meille se viikonloppuna satanu lumi (25cm.) on melekein sulanu pois. Ihmettelin miten noppeesti. Töyhtöhyyppiä ol eilen nurmikolla ja poika sanoi ojien reunoilla olleen niitä. Nyt jo linnun ääniä kuuluu mehästäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tuli vähän liikaa. Liikenne meni täysin sekaisin, eikä ihme kun ihmiset ajoivat kesärenkailla. Hyvä, että teiltä uusi lumi on sulanut melkein pois. Sulaminen alkoi tänään täälläkin, mutta hitaasti etenee. Jospa huomiselle vesisade auttaisi sulamisessa.
   Kunpa töyhtöhyypät selviäisivät, kuten kaikki muutkin pikkulinnut.

   Poista
 7. Lunta tuli ihan liikaa mekin muskattiin talipalloja ja kauraryyniä sisääntulon reitille . Kävi kyllä vilske lintujen osalta . Aurinkoa odotellessa sulatin pystypakastimen ja hyvä näin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoin aurinko näyttäytyy ja lämmintäkin on. Toivottavasti tintit selvisivät niin teillä kuin meilläkin.

   Poista
 8. Ohoh mikä määrä teillä satoi lunta. Meillä tuli noin 10 senttiä ja sekin suli tänään lähes kokonaan pois. Kesärenkailla ei ole ollut mitään asiaa liikenteeseen. Ajoin alkuviikosta Mikkeliin kitkoilla ja sekin oli jo suoritus lumituiskussa ja auraamattomilla teillä.
  Linnut ovat hätää kärsimässä, mietin miten poikaset pärjäävät jos ovat jo syntyneet, tai jäätyykö munat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan liikaa lunta ja täysin väärään aikaan. No, meteorologien mukaan varsin harvinainen ilmiö. Viime päivät ovat olleet niin kylmiä, että uuden lumen sulaminen alkoi vasta eilen ja tänään aurinko on tehnyt hienosti tehtävänsä.
   Pelkään pahoin, että monille poikasille ja linnunmunille kävi huonosti.

   Poista
 9. Huh, miten paljon teille tuli lunta, siis ennemmän kuin meille. Kyllä meilläkin on ollut valkoinen hanki perjantaista alkaen ja tosi kylmiä öitä myös. Odotan hartaasti paluuta normaalimpaan kevätsäähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirvittävän paljon lunta, etenkin, kun kyse on huhtikuun lopusta. Kuuntelin tänään radiosta meteorologin haastattelua. Ennen alkuviikon lumisadetta täällä etelässä oli jo terminen kevät. Nyt suunta on selvästi muuttunut. Tänään on ollut aurinkoinen ja melko lämmin päivä. Toivottavasti sama ilmiö saapuu teillekin.

   Poista
 10. Otan osaa. Keli on ollut kieltämättä peräti masentava 😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keli oli karmea. Onneksi bussit kulkivat kohtuullisen hyvin.

   Poista
 11. Aivan uskomaton määrä lunta tässä vaiheessa kevättä! Täällä satoi myös, mutta ei sentään tuollaista määrää. Muuten keli oli vielä eilen torstainakin kylmä ja räntää heitteli kaiken päivää. Toivotaan, että toukokuu onkin sitten aivan toisenlainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 28 cm huhtikuun lopussa kylmyydellä maustettuna ei tuntunut lainkaan mukavalta. Tuskin kenenkään mielestä. Eiliseen saakka näytti, ettei lumi aio edes lähteä pois. Tänään aurinko on hoitanut hommansa kiitettävästi ja jatkokin näyttää mukavan lämpimältä.

   Poista
 12. No jopas on teille osunut kunnon lasti lunta! Otan osaa. Täällä pysyvät sitkeästi vain talven jämälumet mutta onneksi ei ole tällä viikolla tullut uutta enää päälle. Johan sitä viime viikonloppuna satoi ihan riittämiin. Nyt on vain ollut harmillisen kylmää, niin ei kevät edisty mihinkään suuntaan. Lumilapiot ja -kolat ovat pysyneet koko ajan autotallin seinustalla ja talvirenkaat autoissa. Kokemus on opettanut, ettei kannata ennen toukokuun alkua niitä hötkyillä pois. Vaikka takatalvi tai useampikin on aivan normaali kevääseen kuuluva takaisku, alkaa tässä vaiheessa jo kärsivällisyys olla koetuksella, kun ei ole kunnolla keväisiä säitä vielä näkynyt täällä päin. Missä aurinko luuraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanantain-tiistain lumisade oli poikkeuksellisen runsas ajankohtaan nähden. Lumisateita tulee miltei joka vuosi, joskus toukokuussakin. Näin paljon ja täällä etelässä lisäksi 10 astetta normaalia kylmempi ilma on harvinaista. Jos lunta on myöhään kevällä tullutkin, sen putsaamiseen on riittänyt tavallinen lapio. Kolan on voinut huoletta viedä kellariin kesäsäilöön. Tiistaista lumimäärää ei kyllä pelkällä lapiolla mihinkään siirretty.
   Aurinko luuraa tänään meidän pihan yllä. Toivottavasti se lähettää edes osan säteistään sinun puutarhaasi. +11 antaa jo viitteitä, että ehkä kevät saapuu uudelleen.

   Poista
 13. Alkaa huumori pikkuhiljaa loppua tämän lumen kanssa. Saisi riittää jo pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti huumori on ollut tipotiessään viime päivinä lumessa tarpoessa ja kylmästä hytistessä. Tänään on selvä muutos. Aurinko paistaa ja mittari näyttää +11.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!