sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Naistenmessuilla Nummelassa


Tänään täällä pääkaupunkiseudulla on tuullut navakasti ja lunta satanut vaakasuoraan ihan koko päivän. Ukkokulta on jo kahdesti tehnyt lumityöt ja aamulla pääsee takuuvarmasti jälleen kuntoilemaan lumikolan kanssa. Ajokeli oli liukas ja näkyvyys olematon, mutta siitä huolimatta lähdin liikenteeseen, sillä olin luvannut tiputtaa muutaman joulupaketin lähemmäs lahjansaajia, koska viikolla en taas millään ehdi. Samalla reissulla kävin Vihdin Lions Clubin järjestämillä Naistenmessuilla Nummelassa. Yleensä kävijöitä on ollut niin runsaasti, että myyntitiskien lähelle on ollut vaikea päästä. Ilmeisesti huono sää kuitenkin verotti innokkaita ostajia niin paljon, että ihan rauhassa pääsi tavaroita ihastelemaan.


Monet olivat varmaan kuukausien ajan valmistaneet tuotteitaan myytäväksi ja se ilmeni ehkä vähän liiallisenakin myynti-intona. Tuli samanlainen olo kuin Tallinnan Merekeskuksessa, jossa niin oikealta kuin vasemmaltakin huudetaan: "Osta nätti alushousu, osta lapselle paita, osta, osta, osta...!!!". Ja kun et osta, sinulle käännetään selkä, hyvä ettei sentään takamukselle potkua anneta. Ymmärrän kyllä tunteen, kun kauppa ei käy eikä tavara kulje. Ihan samanlainen pettymys nousee pintaan, kun kantaa kirpparilta täysiä kasseja takaisin kotiin. Monelle näiden joulumyyjäisten tulo saattaa olla tae oman joulun onnistumisesta. Toivotaan kuitenkin, ettei kenenkään lanttulaatikko jää tekemättä, vaikka muutama kaulaliina matkaakin takaisin omaan kotiin.


Huomasin Naistenmessuilla saman kuin torstaina Helsingissä Vanhan joulumyyjäisissä ja Tuomaanmarkkinoilla, että äärettömän paljon löytyy osaamista ja kekseliäisyyttä kädentaitajien piirissä. Mutta jos on monta rahanreikää, useimmat kauniit mollat ja huovutuskorut jäävät kyllä ostamatta, sillä ilman niitäkin ihminen pärjää erinomaisesti. Mietin myös kannattaako joulukorttien myynti enää tässä vaiheessa joulukuuta, kun suurin osa on varmasti postitettu jo viime viikon lopulla. Ehkä niitä myöhäisiäkin postittajia vielä löytyy, toivotaan. Eniten ihmisiä tuntui pörräävän kuivakakkuja ja säilykkeitä myyvien pöytien ympärillä, mikä ehkä kertoo siitä, että niitä on kuitenkin joko itse leivottava tai kaupasta ostettava. Ovat niinsanotusti hyödyllisempiä ostoksia kuin pehmosydämet tai joulukoristeet.


Omalla tavallaan nämä joulumyyjäiset ja -markkinat ovat aika kiva tapa. Eihän niissä kaikissa tarvitse käydä ja jokaista pöytää kiertää. Joku varmasti löytää joululahjansa näistä myyjäisistä ja ainakin mattimyöhäisille tarjoutuu mahdollisuus hankkia lahjoja, jotka useimmiten ovat taattua käsityötä, lähellä valmistettua ja monin tavoin ekologista. Tosin tänään sain kuulla tulleeni Tuomaanmarkkinoilla huijatuksi. Ostin sieltä huovutetun hatun ja mielestäni vielä edullisesti.  Myyjä väitti itse huovuttaneensa ensin harmaanmustan huopakankaan ja siihen sitten punaiset ruusut. Lopuksi hän oli ommellut hattuun fleecevuorin. Kun tarkemmin hattuani tänään asiantuntijan kanssa tutkin, saatoin itsekin todeta, että puppua oli minulle syötetty. Hattupa olikin ommeltu huovutuskankaasta, jota saa ostaa valmiina ruusuineen päivineen. No, kaunis hattuni silti on, lämmin myös eikä niin kalliskaan. 


Tämänpäiväisistä myyjäisistä en ostanut mitään. Mitään ei erityisemmin tehnyt mieli, enkä mitään sen kummemmin tarvinnut. Ne muutamat lahjat, joita olen aikonut hankkia, on jo hankittu. Lisäksi jouluna on syötäväkin - ja myös joulun jälkeen, joten budjetissa on pysyttävä. Mukavaahan näissä myyjäisissä on käydä kurkistamassa, mitä uutta kuuluu käsityösektorilla ja joskus jokin kiva idea alkaa omassakin päässä muhimaan.

Olisin kovasti halunnut ottaa lähikuvia myyntipöydistä ja tuotteista, mutta tunsin itseni tunkeilijaksi ja koin jonkinlaista myötähäpeää siitä, että ostavia asiakkaita näytti olevan niin kovin vähän. Pitäisikö minun rustata itselleni jonkinlainen lehdistökortti, jotta kehtaisin avoimesti tähtäillä kamerani kanssa. Vasta kotona älysin, että olisin toki voinut kertoa kuvaavani blogiini, jolloin se ehkä olisi tuntunut hyväksytymmältä. Toisaalta en niin kovin innostunut ole markkinoimaan kenenkään tuotteita. 

Tulipa mieleeni vielä eräs asia. Aamupäivällä kotoa lähtiessäni ajattelin kipaista oman kylän kukkakaupan kautta viedäkseni samalla reissulla ystävälleni joulukukan. Vaan meidän kukkakauppa avautui vasta iltapäivällä. Seuraavaksi ajelin lähikylään, jossa on peräti kolme kukkakauppaa. Niistä kuitenkin vain yksi oli auki ennen puolta päivää. Sinne sitten saapastelin lumisena sisään ja ryhdyin tutkiskelemaan tarjontaa. Olinpa lentää takamukselleni, sillä aika kovat oli hinnat. Yksittäinen hyasintti 18 €, kaksivanainen amaryllis 28 €, kukkakorit 48 eurosta ylöspäin. Oman kylän kukkakaupassa sentään aika näyttävän korin saa jo 30 eurolla ja amarylliksen 20 eurolla. Alle 20 euron oli ainoastaan tuo vaatimaton hyasintti, jollaista en sentään viitsinyt ystävälleni viedä, koska hän ei voi pienessä asunnossaan voimakkaasti tuoksuvia kukkia pitää. Harmitti niin, etten odottanut oman kylän kukkakaupan aukeamiseen. Kun käytössäni oli vain 60 euroa ja tarkoitus oli hankkia kukan lisäksi muutakin, hipsin hiljaa pois tuosta kukkakaupasta ja päätin viedä joulukukan ystävälleni jonain toisena päivänä. 

Toiseen äärimmäisyyteen törmäsin käydessäni paikallisessa Hongkongissa, jossa pyydettiin viittä euroa kolmesta hyasintista, joissa käyttökelpoista taisi enää olla vain sipulit. Oli sitten kyse kesäkukista, perennoista tai mistä tahansa kasvista, säälittää, kun niistä ei kaupassa huolehdita laisinkaan. Kesällä kukat seisovat päivä toisensa jälkeen paahtavassa paisteessa ilman vedentilkkaakaan ja näin talvella aratkin joulukukat ovat vetoisassa ovenpielessä. Mainitsemani hyasintit oli ladottu rullakkoon, jossa kukinnot olivat itsekseen kasvaneet ja lakastuneet niin olemattomassa tilassa, että pitkälti jo kuihtuneet kukat olivat vaakasuorassa kuin viivottimet. Eihän niitä kukaan ostanut ja tuli ihan sääli, miten hukkaan menivät nekin kukat.

Eiköhän suurin osa kukista tähän aikaan vuodesta tule kuitenkin samoista lähteistä ja varmasti suhteellisen samoin hinnoin, joten kovat on katteet joillakin. Mutta niinhän se on, ettei se ole hölmö, joka pyytää vaan se, joka antaa.

12 kommenttia:

 1. Oh hoh, olipa hyasintilla hintaa. Yleensä ne ovat muutaman euron. Eipä ihme, jos eivät mene kaupaksi.

  Sunnuntai-illan jatkoa.

  VastaaPoista
 2. Oho, sanon minäkin, täällä hyasintit maksavat n. euron kappaleelta ja jos on niitä 3 kappaleen ruukkuja, kappalehinta on vielä pienempi! Ja ovat olleet ihan hyviä, nupullisia vielä. Ei mitään honkkarilaatua siis. Amaryllikset maksavat täällä n 7 euroa, nupulliset, joissa on yleensä ainakin kaksi kukkavanaa.
  Olen myös ajatellut, että menevätköhän tuollaiset kaikki sisustussydämet ja muut askartelut kovinkaan hyvin kaupaksi. Kauniita ne toki ovat, varsinkin isossa ryhmässä, mutta....
  Niitä on kyllä kiva tehdä ja olenkin joskus muutaman tehnyt, ihan itselleni vaan. Myyntiä en ole edes harkinnut.
  Meidänkin myyjäisiisä parhaiten kaupaksi käyvät leivonnaiset ja muu ruokatavara.
  Kaikki eivät ehdi tai edes osaa itse tehdä, myyjäisistä voi hankkia "kotitekoista" ja usein ihan edullisestikin.

  VastaaPoista
 3. Kalliita joulukukkia on ollut tarjolla. Ei ole ihme, että marketit jyräävät kukkamarkkinoilla.

  Joulumyyjäisissä on mukava käydä, mutta aika harvoin tulee vallan shoppailtua niissä. Jotain tarttuu joskus mukaan.

  Käypä vilkaisemassa blogissani Mikkiä!

  VastaaPoista
 4. Minä en edes käy missään myyjäisissä...minusta on mukavampi tehdä itse. Kalliita kukkasia, meillä on hyasintit 0,95€/kpl.

  VastaaPoista
 5. Samantapaista tavaraa oli täälläkin päin tarjolla joulumyyjäisissä, vai-markkinatko ne nyt oli. Samat ajatukset mullakin oli kuvaamisen suhteen, ois mukava kuvata, mutta en kehtaa kysellä lupaa, enkä sanoa että julkaisen blogissa, kun ei sen kummemmin ollut tuttuja myyjiä, joita olis voinut markkinoida. :) Juu hyasintit Lidlissä alle 1 € hissunkissun availevat nuppujaan, mies osti eilen toisen :) On erikoisliikkeissa sitten kalliita, huh.

  VastaaPoista
 6. Olipa myyjäisissä paljon tavaraa esillä. Kiva niitä on katsella mutta kaikkia ei voi ostaa mitä haluaisi. Hyasinteilla oli kova hinta ja ei ne kauan kestä.

  VastaaPoista
 7. Kylläpä tarjolla oli paljon valikoimisen varaa.
  Kiva tuolla olisi ollut käydä.

  VastaaPoista
 8. Onpa kukilla hintaa. Tuttu torikauppias Helsingissä myy hyasinttia kolmella, amaryllistä kympillä ja jouluruusua kahdella kympillä.

  Eihän se pienyrittäjän elämä helppoa ole, mutta totta, että kovat hinnat karkoittavat ne viimeisetkin ostajat.

  VastaaPoista
 9. Olipa kalliita kukkia!
  Meidän kylällä kukkakauppa tuhoutui juuri palossa, mutta lähikaupungin kukkakauppoja kiertelen. Terrasta olen viimeksi ostanut hyasintit, amarylliksen ja jouluruusun. Ihan samoja normihintoja kuin tuossa edelliset ovat kertoneet.
  Joskus Terrassakin on pieniä, kuivia rupuja, mutta yleensä ihan kohtalaisia.
  Joulumarkkinoilla olen kierrellyt nyt monella viikolla ja monenlaista on tullut vastaan. Jotain kivaa olen ostellut, mutta usein vaan ihailen ja jotain ideaakin itelle askarteluun löytyy.
  Itekin olen muutaman kerran ollut joulumarkkinoilla myymässä, mutta ei minusta ole kauppaamaan ja "helppoheikiksi"! Asiakkaat ostavat jos ostavat, ei kannata tyrkyttää. Mun mielestä se on inhottavaa pakkomyymistä.
  Ite ostelen myyjäisistä joululimppuja, niitä en osaa tehdä.
  Touhukasta ja tunnelmallista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 10. Mä olen niin nuuka,että en raaski kyllä kukkakaupasta ostaa mitään kukkia. Meidän marketissa kukat ovat onneksi yleisesti ottaen hyvin hoidettuja ja kohtuuhintaisia,joten sieltä niitä sitten tulee ostettua.
  Sama pätee käsitöihinkin;ymmärrän toki,että nihin on mennyt aikaa ja materiaaleja,mutta usein hinnat ovat omalle budjetille liian korkeita:C
  Sen olen myyjäisissä myös huomannut,että liikaa on samanlaisista tuotteista tarjontaa.

  Höh! Olipas tää nyt kaamean negatiivinen kommentti...

  VastaaPoista
 11. Voi kamala miten kalliita kukkia, en minä raskisi tuohon hintaan ostaa
  Joulu myjäisisä on kyllä kiva käydä vilkaisemassa mutta harvoin tulee mitään ostettua

  VastaaPoista
 12. Suosittelen lämpimästi myös Lohjan vanhan ajan joulumarkkinoita - jos haluaa käydä myyjäisissä, joissa ei ole metrilakujen myyjiä tai muovikrääsää :). Tältä vuodelta markkinat menivät jo, mutta ensi vuonna ne taas ovat!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!