maanantai 4. helmikuuta 2013

Yksi homma poikii toisen

Keittiö syksyllä, ei siis vielä uudessa maalissa

Eilen se vihdoin tapahtui! Nimittäin keittiön seinien maalaaminen. Pari viikkoa sitten tymppäännyin vessan lavuaarin ja pöytätason kellastuneisiin silikonisaumoihin. Siltä istumalta raaputin ne pois ja esitin Ukkokullalle toiveen hankkia kosteaan tilaan sopivaa silikonia. No, hän hankki, mutta sanoi, ettei putkiloa kannata yhden vessan vuoksi avata. Olinhan jo aiemmin maininnut, että myös keittiön silikonisaumat pitäisi uusia. Kuluneella viikolla sain vihdoin rapsutettua kaikki keittiönkin saumat ja kehotin Ukkokultaa ryhtymään saumaushommiin. 

Keittiön seinät - kuten koko kodin kaikki muutkin seinät olkkarin ja eteisen paria myöhemmin maalattua seinää lukuunottamatta ovat saaneet uuden maalipinnan viimeksi vuonna 2001. Sen jälkeen taloon on muuttanut kissa, joka ei nyt mikään täystuho ole koskaan ollut, mutta omat jälkensä sekin on sinne tänne painanut. 26 vuotta vanhassa talossa alkaa paikat sieltä täältä tarvita kohennusta, jota toki on välillä tehtykin. Onneksi olin aikanaan kaukoviisas ja valitsin vaaleat, neutraalit värit. Tiesin nimittäin, ettei meidän Ukkokulta ole mikään himoremppaaja. Ei sinne päinkään.

Kun nyt kerran ryhdyttiin niitä silikonisaumoja uusimaan, jouti myös tiskipöydän kohdalla oleva valolista vaihtua uudempaan ja ehompaan. Nykyisinhän näkee paljon keittiöitä, joissa ei mokomaa valolistaa ole laisinkaan, mutta meidän loisteputkemme kyllä häikäisevät sen verran paljon, että ne sen listan vaativat. Ja muutenkin keittiö näyttää viimeistellyltä listojen kanssa. Ehkä jossain vaiheessa vanhat tiskipöydän lamput voisi vaihtaa vähemmän energiaa kuluttaviin ja huomaamattomampiin led-listoihin, mutta ei meillä ihan niin suuria muutoksia kerralla tehdä.

Seinien maalaamisesta on ollut jo pitkään puhe ja maalinkin ostin syksyllä varastoon odottamaan. Aikansa varastossa pyörittyään maalipänikkä siirtyi autotalliin ja sieltä kellariin. Hiukan jo tuntui, että hyvä aikomukseni oli jäädä tyhjiksi sanoiksi. Mutta nyt, kun silikonisaumat menivät uusiksi ja valolista samoin, oli melkeinpä pakko maalata myös keittiön seinät. Aloitin urakan ennen 11 aamupäivällä ja maalaamisen lopetin klo 18. Sen jälkeen vielä välineiden pesu ja jälkien siivoominen. Edellisellä kerralla maalasimme ihan kelvollisella halpismaalilla. Sitä kun meni aika mahdottoman suuret määrät, koska maalasimme kaikki huoneet kattoja myöten. Vahinko vain, että etenkin keittiössä halpismaali ei kestänyt laisinkaan pyyhkimistä. Etenkin Juuson ruokapaikan taustainen seinä oli täynnä läiskiä ja tummentumia. Eihän ne sieltä lattianrajasta kovin hyvin näkyneet, mutta minä tiesin niiden olevan siellä. Se riitti ärsyttämään ja oli yhtenä kimmokkeena koko maalausurakan käynnistymiseen.


Maali kuivui nopeasti ja pääsin vetämään toista kerrosta heti, kun olin saanut kaikki seinät kertaalleen maalattua. Eniten aikaa meni tavaroiden tyhjentämiseen pöydiltä ja seiniltä, kaappien, tasojen ja lattian suojaamiseen sekä maalarinteipin vetämiseen sellaisiin rajakohtiin, joissa maalin soisi pysyvän omalla sarallaan. Kolmatta kerrosta ei tarvittu, koska vanhakin maali oli valkoista. Tämän uuden valkoisen kyllä sävytin aavistuksen keltaiseen, jotta kohta 30 vuotta täyttävät keittiökaapit eivät näyttäisi tupakoineen ihmisen kellastuneilta hampailta. Vielä pitäisi keittiön lattialistat hioa ja lakata ja luultavasti maalaan myös ikkunalaudan, kunhan hankin sitä varten toisenlaista maalia. Sellaista, josta jää kiiltava pinta ja niin ollen helposti pyyhittävä. 

Sen verran kova urakka tuo eilinen maalaushomma oli, että suihkun jälkeen hetken telkun ääressä istuttuani tunsin olevani aivan jäykkä ja selkää oli vaikea saada heti suoraksi. Niin myös heräsin kahden jälkeen yöllä käsien särkyyn ja mahdottomuuteen löytää mukavaa nukkuma-asentoa. Siksi tässä naputellaan aamuvarhaisella remonttijuttuja puutarhablogiin, vaikka pitäisi olla sängyn pohjalla untenmailla.

Maalattavaa olisi toki muutakin; Pojan entinen huone, eteinen ja miksei omasta makkaristakin yksi seinä voisi olla toisen värinen. Nyt vielä ehtisi tehdä näitä sisähommia, kun ulkosalla on hanget varsin korkeina nietoksina. Heti, kun maa alkaa lumen alta paljastua, ei sisällä pidättele enää mikään.

12 kommenttia:

 1. Tuttua on, tuo särky ja maalaus nimittäin. Meillä maalattiin sisäseiniä pari vuotta sitten. Pojan asunnolla viime viikonloppuna... Yksi huone on jäljellä ja se jäänee kesään. Sieltä pitää poistaa vanha tapetti ensin. Minun ompeluhuoneeni se on ja tavaraa huoneessa on ihan liikaa... Mutta silti en malta odottaa, että pääsen sen maalaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä maalaisi, kun joku vaan rahtaisi tavarat pois tieltä. Minunkin työhuoneeni kaipaisi uutta maalia, mutta täällä on tavaraa ihan liikaa.

   Poista
 2. Maalaaminen on rankkaa hommaa. Mutta on se vain upeaa katsella työnsä jälkiä.

  Meillä on menee pinnat remontiin tulevan kylppärirempan myötä, hyvä hetki hoitaa kaikki kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sinua onnellista, saat kylppäriremontin. Täytyy vaan jatkaa lottoamista.

   Poista
 3. Aikasmoinen urakka, mutta noinhan se remontti yleensä eteene jostain pienestä kimmookkeesta, joka vaatii viereisen kohdan fiksausta ja siitä taas edelleen. Mulle silikoninrapsuttelujuttusi on nyt hyvin ajankohtainen, kun ollaan maalattu kylppärin kattoa ja pieliä, tekis myös mieli uusi silikonit puhtaiksi. Ilmeisesti ei ihan mahdoton tehtävä ole?
  Pojalla on asuntohaku koko ajan meneillään ja kun hän siitä huoneestaan muuttaa, tulee siihen mulle studio joka vaatii tietysti remontin ;) Ja makuuhuoneessa haluan myös maalata vielä ennen kesää sekä yhden seinän uudelleentapetoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, silikonin rapsuttelu oli todella helppo homma. Ostin jokin aika sitten Lidlistä muovisen (varsin yksinkertaisen näköinen vekotin) työkalun, jolla se kävi näppärästi. Varmasti noita samantyyppisiä vehkeitä saa rautakaupoista. Luin äskettäin jostain, että silikonit (etenkin märkätiloista) pitäisikin uusia 10 vuoden välein, sillä aikaa myöten ne kovettuvat eivätkä enää pidä kosteutta entiseen tapaan.
   Mahtaakohan lisääntyvä valo saada myös remppaamishalut vireille, kun yksi jos toinenkin tuumailee maalaushommia.

   Poista
 4. Tuntuu tosiaan siltä,että jokapuolella nyt porukat remppaavat;maalaavat,tapetoivat tms.
  Itselläkin on monta kohdetta mielessä,jota täällä kotona voisi kohennella,mutta vielä ei ole ketutus kasvanut tarpeeksi suureksi,että jotain alkaisi asian hyväksi tapahtua...

  Mutta sulla on nyt varmasti hyvä fiilis,kun tuli hoideltua maalaus -ja silikonihommat pois työlistalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itsensä voittaminen ja ison urakan loppuun saattaminen tuottaa kyllä paljon hyvää mieltä.

   Poista
 5. Kyllä monet innostuvat tässä kevättä kohti maalaileen ja remointtia monenlaista tekemistä löytyy. Innostusta vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tuo innostus pikkasen kortilla, mutta sainpa ainakin yhden urakan pois päiväjärjestyksestä.

   Poista
 6. Tsemppiä maalailuun. On kiva maalata, kun käden jälki näkyy heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, kuinka monta kertaa olen jo ehtinyt istua keittiössä pelkästään puhtaita seiniä tiirailemassa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!