perjantai 26. huhtikuuta 2013

Lohdutuspalkinto ja edelleen kaikkea keväästä


Kauan kaipaamani lohdutuspalkinto Uudenkaupungin Kukkamessuilta saapui eilen. Kauniisti pakatusta laatikosta löytyi Inger Palmstiernan "Kesäkukat - Väriloistoa puutarhaan" -kirja, joka tuli oikestaan juuri sopivaan aikaan. Tarkoitus on nimittäin ollut istahtaa alas oikein ajatuksen kanssa miettimään kesäkukkahankintoja. Paketissa oli lisäksi tulevien Kukkamessujen ohjelma ja Uudenkaupungin esite. 


Tänään sataa ja on aika koleaa, mittarissa vain +3.3 astetta. Vaan ei haittaa, tällainen "jokatoinen päivä sataa ja jokatoinen paistaa" -tahti, sopii minulle tällä haavaa ihan hyvin. Tuleepa välillä kotonakin jotain tehtyä. Heti, kun sade lakkaa ja aurinko kipuaa taivaalle, meikäläisen valtaa niin suuri ulkokaipuu, että pihalle on ihan pakko mennä. Jollei muuta, niin ainakin nojailemaan haravaan ja kuuntelemaan lintujen mahtavaa konserttia. Erityisesti aamuisin ja iltaisin saattaa kuulla niin monenlaisia erilaisten lintujen ääniä, etten pysty niitä läheskään kaikkia tunnistamaan. Tänäänkin pysähdyin keskelle pihaa Hesari kainalossani kuuntelemaan ihan uudelta kuulostavaa pitkänlaista viheltävää linnunlaulua. Kun muuten koko maailma vielä tuntui olevan unessa ja ihmisten aiheuttamat äänet puuttuivat, tunsin olevani ikäänkuin jossain eksoottisessa lintutalossa.


Alkuviikosta rapsuttelin yläpihan kukkapenkkejä. Se osoittautui aika vaikeaksi, koska niin paljon uusia piippoja ja muuta mielenkiintoista tunki kärkiään mullasta. Päätinkin rapsuttelun sijaan lisätä tuoretta multaa syksyn lehtien ja muun karikkeen päälle kukkapenkkeihin. Niistä tuli ihan siistin näköisiä ja sinnehän kaikki syksyinen maatuu. Vaikka multaa tyytyisi ripottelemaan vain silmänlumeeksi, hupenee isokin säkillinen nopeasti. Koska oma multani oli vielä osittain jäässä, hain kaupasta viisi säkillistä multaa ja siitäkin on jäljellä enää kaksi säkkiä. Muiden sisältö on ohuesti levitetty yläpihan kolmeen kukkapenkkiin.Eilen kiertelin tutustumassa "päivän uutuuksiin" ja kaikenlaista tosiaan mullasta jo kurkistaa. Maksaruohot ovat alkaneet saada väriä ja särkynyt sydänkin puskee alapihan kiemurapenkissä, vaikka siinä vielä edellisenä päivänä oli lunta. Tulppaanit kasvavat hurjaa vauhtia ja narsisseissa on nuput vaille avautumista. Tuskin kuitenkaan nyt avautuvat, kun on niin koleaa.
Varjoyrtissä ja vuorenkilvessä on nuput. Kumpaisenkin lehdet on kuin suuremmankin taistelun jäljiltä. Vaikka lunta on ollut paljon ja paksu hanki suojannut kasveja, runteli loppukevään toistuvien yöpakkasten ja aurinkoisten päivien voimakas vaihtelu kasvien maanpäällisiä osia. Päivällä lumi osittain suli ja jäätyi sitten paksuksi kanneksi kasvien päälle. Ihmeellisesti vain nuo kukat ovat kevään ruljanssista selvinneet.


Joka kevät joutuu valmistautumaan mahdollisiin menetyksiin eli kaikki kasvit eivät selviydykään talvesta. Onneksi on myös niitä positiivisia yllätyksiä ja sellaiseksi eilen osoittautui penkkiin syksyllä kaivamani jalohortensia, jonka oksassa oli selvät lehdensilmut. Eikä vaan yhdessä oksassa vaan useammassa. Olin jotenkin aivan varma, ettei niin hieno kasvi selviä kovasta talvesta eikä etenkään vielä rankemmasta keväästä. Mielenkiinnolla seuraan jalohortensiani edistymistä.


Kevätkaihonkukkaa olen ennenkin kehunut, mutta taidanpa kehua vielä uudenmmankin kerran. Se on nimittäin aivan mahdottoman kiitollinen ja sinnikäs kasvi. Juuri, kun kevätkaihonkukan hennon vihreät lehtiruusukkeet ovat alkaneet ponnahdella karikkeen seasta, siihen ilmestyy jo nuppujakin ja nuput aukeilevat saman tien luoden lemmikinsinistä väriä pitkin puutarhaa. Kevätkaihonkukan kukinta on oikeastaan aika pitkä, sillä se vihertyy ja kukkii vaiheittain riippuen siitä, miten lämpimässä ja otollisessa paikassa se sijaitsee. Kevätkaihonkukkaa on hyvin helppo lisätä sen tekemistä rönsyistä ja niinpä meidän pihalla sitä on vähän joka paikassa. Erinomaisena peittokasvina se viihtyy hyvin mm. pensaiden alla ja lähtee kasvamaan melkeinpä millaisesta rönsynpalasta tahansa. 


Myös kielot ovat jo muutaman senttimetrin mittaisia. Ne ovat meidän pihalle levinneet viereisestä kunnan metsiköstä. Tässä paikassa saavat minun puolestani ihan vapaasti olla, mutta muualle en niitä mielelläni lähde siirtämään, sillä kielo on todella kova leviämään ja siitä näyttää sen jälkeen olevan vaikea päästä eroon. Se on ihan nätti lehtivaiheessa ja kukapa kielonkukkaa tai sen tuoksua vastustaisi. Sen sijaan loppukesästä lehti menee nopeasti ruskeaksi ja koko kasvusto rumentaa pian kasvupaikkansa. Suunnitelmissani onkin istuttaa tälle kieloalueelleni jotain, joka "istuisi" takana alkavaan metsikköön.


Eilen aurinko paistoi lämpimästi ja näin tämän kevään ensimmäiset valkovuokkoni Espoossa, Bembölen kahvituvan viereisessä rinteessä. Kuva on surkealla kännykkäkameralla näpätty, mutta pakkohan sinne rinteeseen oli kivuta ja käydä ikuistamassa nuo ihanat kevätkukat.

Bembölen kahvitupa on ihan mukava kahvi- ja lounaspaikka varsinkin kesäaikaan, jolloin ne kahvit voi juoda esimerkiksi pihamaalla. Kahvituvan historia ulottuu 1700-luvulle ja moni espoolainen ja vanhaa Turuntietä kulkenut muistaa paikan varmasti jo lapsuudestaan. Aika usein Kahvituvalla on tullut itsekin käytyä. Kesän lisäksi toinen hyvä pistäytymisaika on syyskylmät, jolloin salin isossa takassa loimuaa lämmittävä tuli. Koska Kahvitupa sijaitsee liikenteellisesti hyvin tavoitettavassa paikassa, lähellä Jorvin sairaalaa ja Ikeaa ja sillä on omanlaisensa autenttinen ympäristö, toivoisin, että paikan sisustukseen - tai paremminkin siisteyteen - kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Kauniit kukkatapetit pienemmän salin puolella on rumasti läiskäiset ja likaiset. Pitkät räsymatot kaipaavat pesua ja niihin tuppaa joka kerran kompastumaan. Luultavasti poistaisin myös pöydiltä tekokukat tusinavaaseissaan ja panostaisin pihan istutuksiin. Jotenkin on surullista, että niin potentiaalisesti ihana paikka on ikävästi rupsahtanut, etten sanoisi epäsiisti. Aika pienellä panostuksella paikan viihtyvyys lisääntyisi merkittävästi.


Viikkosiivous on suoritettu ja sisäkukat kasteltu. Sen jälkeen otin ompelukoneen esille ja lyhensin yhdet housut ja toiset verhot sekä ompelin ystävän synttärilahjan valmiiksi. Siitä pitääkin ottaa kuva myöhemmin kerrottavaksi. Juuso meni ulos jo aamukahdeksalta, silloinhan ei vielä satanut. Kun imurointi ja muut siivoushommat oli saatettu loppuun, sopi Juusonkin tulla sisälle. Se on kuin pieni lapsi, runsaasti raitista ulkoilmaa saaneena ja ruokakupin tyhjentäneenä nukahtaa syvään uneen. Vaikka Juuso tuntuu inhoavan kovia ääniä, kuten nimenomaan imuria ja ompelukonetta, ei sitä nyt haitannut laisinkaan, vaikka surrutin ommelta aivan sen vieressä. Siinä tuo ihana karvakatti kuorsasi ajoittain hyvinkin äänekkäästi häiriintymättä laisinkaan kovaäänisestä ompelukoneesta.


Työhuoneessani on kaksi vanhaa keittiön tuolia. Narupunosistuimiset tuolit on aikanaan ostettu Tampereelta, Keijärven mielisairaalasta. Tuolla nimellä paikka tuskin enää tunnetaan, mutta vielä 80-luvulla sairaalan myymälästa saattoi ostaa potilaiden tekemiä tuotteita ja Tampereella asuvan ystäväni vinkistä löysimme nuo tuolit. Eivät olleet kalliita ja ovat totisesti kestäneet hyvin aikaa ja kulutusta. Nyttemmin kaksi noista tuoleista on jätetty työhuoneeseeni oikeastaan nimenomaan siksi, että Juuso tykkää nukkua vaihdellen jommalla kummalla tuolilla. Olen laittanut narupunosistuimen päälle pehmeän istuintyynyn ja sen päälle froteepyyhkeen, joka on helppo laittaa pyykkiin harmaannuttuaan kissankarvoista. Etenkin näin keväisin ja myös syksyllä Juuso tuo tassuissaan kaikenmoista roskaa ja kyllästyin nyhtämään niitä irtokarvojen lisäksi istuintyynyistä. Juusokin tuntuu tykkäävän froteepyyhealusesta.


Saatuani ompelutyöt loppuun, siistin työpöytäni ja siinä vaiheessa Juuso vaihtoi asentoaan kääriytyen kerälle.  Sillä on mielenkiintoinen valikoima erilaisia nukkuma-asentoja ja ollessaan oikein tyytyväinen, se kellahtaa usein selälleen tassut kohti taivasta. Joskus se oikein nautiskelee selällään venytellen, kiskoen itsensä pitkän pitkäksi ja samalla unohtaen nukkumapaikkansa rajallisuuden pudoten tuolilta. Kissahan putoaa onneksi aina jaloilleen, mutta hivenen hölmistyneen näköinen Juuso tällaisen pikaherätyksen jälkeen usein on. Ehkä hivenen loukkaantunutkin, kun mammakulta nauraa sen hölmöilyille.

Maanantaina menemme Juuson kanssa eläinlääkärille rokotettavaksi. Sen hinta on vielä kohtuullista, mutta tavan mukaan eläinlääkäri avaa Juuson suun ja ryhtyy puhumaan hampaiden rassaamisesta ja muusta hammashoidosta. Kylämme eläinlääkäri on erikoistunut koirien hampaisiin. Monet tuttuni sanovat tämän lääkärin aina löytävän aihetta erilaisiin hammashoitoihin, oli lääkärikäynnin syy mikä tahansa ja siksi he menevät mieluummin rokotuttamaan kissansa jonnekin muualle. Viimeksi Juuson hammashoito tuli maksamaan yli 400 euroa, joten kyllä kirpaisee. Etenkin näin kevään korvalla, kun olisi niin paljon muitakin rahanreikiä.

* * *

Huomasin jälleen saaneeni kaksi uutta lukijaa. Toivotan Amalian ja Molleyn lämpimästi tervetulleiksi blogini pariin. Ja koska vappu lähestyy, on hyvä valmistautua aiheeseen vaikka yhdellä vitsillä, joka kuuluu tällä kertaa näin:

 Erään kaupungin puisto-osastolla on ollut erikoinen työtahti. Eräs eläkkeellä oleva kaupunkilainen katseli kahta miestä, joista ensimmäinen kaivoi pienen kuopan ja siirtyi kaivamaan seuraavaa kuoppaa kymmenen metrin päähän. Perässä tuli mies, joka peitti
edellisen kuopan ja hetken odotettuaan hän peitti seuraavankin kuopan.

Eläkeläinen seurasi touhua kolme tuntia ja meni sitten kysymään miehiltä:
- En oikein ymmärrä, mitä te teette. Voisitteko selvittää asian minulle?

Ensimmäinen mies vastasi:
- Kuule, meillä on tässä normaalisti kolmen miehen tiimi. Minä kaivan kuopan, seuraava istuttaa siihen puun, ja viimeisenä tuleva peittää kuopan ja tasoittaa mullan puun ympärille. Tänään on istuttaja sairaana, mutta eihän se saa sitä tarkoittaa että me kaksi seisoisimme
koko päivän tumput suorina.  

* * *

Samalla toivotan kaikille pihatöille sopivaa ja toivottavasti myös aurinkoista viikonloppua!
 

.

23 kommenttia:

 1. Paljon kaunista on jo nousemassa penkeistäsi.
  Niin tyytyväisenä Juuso nukkuu tuossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja onnea palkinnosta!

   Poista
  2. Kiitos Emilie. Juuso tosiaan nukkuu syvässä unessa ja kuorsaakin ajoittain.

   Poista
 2. Puutarhakirjoja ei ole koskaan liikaa, onnittelu lohdutuspalkinnosta!
  Ihania kevätkukkia ... valkovuokkoja, oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marietta, puutarhakirjoja on todella kiva selailla ja lukea. Ne kyllä kestävät useammankin lukukerran, joten niitä voi aivan rauhassa kerätä omaan hyllyynsä.

   Poista
 3. :D Sinulla on jo kovin keväistä puutarhassa, mielenkiintoisia nuo kirjavalehtiset tulppaanit. Mikä lajike mahtaa olla? Juuso osaa ottaa rennosti. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, täytyypä etsiä tuon tulppaanin nimi. Istutin sen edellisenä syksynä ja muistelen kukan olleen vaaleanpunainen. Palaan asiaan.

   Poista
  2. Kysymäsi tulppaani on Red Riding Hood.

   Poista
 4. Sillähän on jo kovasti kukkia nousemassa.
  Olipa taas hyvä vitsi.
  Mukavaa viikonloppua sinne teille!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Sylvi, hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Mahtavasti sulla nousee maasta jos jonkinmoista raitalehteä ja piippaa. Mulla vuorenkilvet kukki jo pari päivää sitten, nyt on jatkuvasti tsekattava puutarha joka päivä ja toivonmukaan huomenna aloitan siistimiset. Hyvä muistutus tuo tuoreen mullan pinnalle lisääminen.
  Oon muuten ollut Ylöjärvellä, Keijärven psykiatrisessa sairaalassa hommissa -90 luvun lopulla, hiukan ennen kuin sairaala lopetettiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, Keijärvikin on lopetettu. Sieltä tosiaan tuolit roudattiin 80-luvulla.
   Joka päivä täytyy tehdä puutarhakierros, joskus pariinkin kertaan, ettei mitään oleellista pääse livahtamaan ohi silmien.

   Poista
 6. Voi että valkovuokkoja olet jo bongannut.
  En ole ollut itse Uudenkaupungin kukkamessuilla kertaakaan, vaikka paikkakuntalainen olenkin. Joku kerta olin sen viikonlopun töissä ja sit olen ollut reissulla. Mut nyt jos pääsis käymään ainakin toisena päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, vanhempani asuivat Ukissa 10 vuotta, enkä käynyt kertaakaan Kukkamessuilla. Nyt he asuvat Espoossa ja minä harkitsen messuille menemistä. Merkillistä tämä elämä.

   Poista
 7. Hammashoito ei ole välttämättä turhaa. Äidilläni on koira, japanin chin, eikä hän tiennyt, että rodun pienen suun ja lytyn naaman vuoksi koiralle tulee helposti hammaskiveä. Kun lopulta asia selvisi, oli tilanne jo niin paha, että koiralta irtosi kuusi hammasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meidän Juuson hampaat rassattu aika säännöllisesti, mutta tuo oman kylän eläinlääkäri on kyllä huippukallis, ehkä juuri erikoistuneisuuden vuoksi. Kissoillekin tulee hammaskiveä ja muita hammassairauksia siinä kuin ihmisillekin ja niitä on tärkeää hoitaa. Ystävälläni oli aikanaan Mankkaan kaatopaikalta talteen otettu maatiaiskissa, joka löytöhetkellä oli lääkärin arvion mukaan vuoden vanha. Sillä ei ollut enää ainuttakaan hammasta ja eläinlääkäri sanoi, että kissa tuskin elää kahta vuotta enempää. Taisi elää lähes 20-vuotiaaksi, ja oli kyllä aivan ihana katti.

   Poista
 8. Onnea lohdutus palkinnosta. Sinulla on jo kevät aika pitkällä,Ihanat nuput jo on isoina Kaunista on:)

  VastaaPoista
 9. Täällä ei vielä kovasti kuki,mutta todella ihana kevätfiilis on päällänsä ja auringosta tulee nautittua aina,kun vaan sopivasti porottaa :)

  VastaaPoista
 10. upean kirjan sinäkin sait, mukavia lukuhetkiä:) puutarhassasi on tapahtunut todella paljon parin päivän aikana, kasvun ihme!

  VastaaPoista
 11. Onnea lohdutuspalkinnosta. Kielo on tosi moinen leviämään valtaa kyllä puutarhaa.
  Hyvää sunnuntaita

  VastaaPoista
 12. Blogissani on jotakin sinulle :)

  VastaaPoista
 13. Moi,
  vielä ei täällä kuki valkovuokot, mutta sinivuokkoja olen nähnyt.
  Pieniä kukkien alkuja löysin perennapenkkiä tänään siivotessa, huomenna on tarkoitus levittää kompostimultaa ja samalla saan nuo harmilliset tammen lehdet ainakin osittain peitettyä.
  Meillä täällä on kaksi hyvin vanhaa tammea, pidän niitä arvossa tosin niiden lakstuneet lehdet ovat aika harmillisia.
  Juusolle terveisiä, ihana kissa. Kyllä meilläkin kissojen hampaista aina joskus poistetaan hammaskiveä.

  VastaaPoista
 14. Teillähän kukkii jo vaikka mitä! Meillä ei oikein vielä muut kuin sinivuokko. Muuttolintuja on tullut viikon sisällä ja niiden konserttia on ihanaa kuunnella. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!