maanantai 7. lokakuuta 2013

Puutarhan ruskaa

Aronia

Vielä jokunen päivä sitten murehdin syysruskan puuttumista, mutta nyt se on saapunut. Eilisessä auringonpaisteessa luonto hehkui upeissa väreissä. Hienoja sävyjä katsellessa ajattelin, että pihan ja puutarhan istutuksia suunniteltaessa on tärkeää huomioida myös sellaiset kasvit, jotka tuovat syysruskallaan väriä juuri tähän vuodenaikaan. 

Vaikka tänään on ollut lähes koko ajan taivas pilvessä, keltaisiin lehtiin sonnustautuneet puut saavat näkymän kuitenkin hehkumaan. Kaunista on ja saa mielen virkistymään.

Herttavuorenkilvet

Eilen oli ihan pakko mennä ulos aurinkoisesta sunnuntaista nauttimaan. Vaikka vielä onkin aika turhaa lehtiä haravoida, tulin sitä kuitenkin tehneeksi. Talon läheisyydessä on runsaasti kaiken kokoisia vaahteroita, joten vankka lehtisato on joka vuosi taattu. Haravoiminen on kivaa puuhaa, ainakin silloin, kun sitä voi tehdä täysin omaan tahtiinsa, ilman kiirettä ja paineita. Kunpa nyt muistaisin jättää kukkapenkit rapsuttamatta ja lisätä vain keväällä tuoretta multaa peittääkseni mätänevät lehdet ja parantaakseni kukkapenkkien ulkonäköä. Näin menettelin viime keväänä ja koin sen erinomaiseksi keinoksi lisätä kukkapenkkien ravintorikasta maamassaa. Hyvin kaikki kukat penkeistä nousivat.


Lähinnä eilen tuli haravoitua pihan hiekkakäytäviä. Kuivuneissa lehdissä kahlaaminen on toki ihan hauskaa, mutta sisälle kengissä kulkeutuessaan rapisevat lehdet lisäävät imurointivastaavan hampaiden kiristelyä. Hetken ajan pihalla oli ihan siistin näköistä, mutta tänään maahan leijailleita lehtiä oli ihan yhtä paljon kuin eilen ennen haravoinnin aloittamista, ellei sitten enemmänkin.


Kukkien iloittelu lienee tältä vuodelta jälleen ohi, mutta joitakin myöhäisiä sentään puutarhastani vielä löysin. Viktoria-ruusu on kukkinut kesän ajan reippaasti, mutta nämä nuput saattavat jäädä avautumatta, mikäli ensi viikoksi luvattu viileneminen toteutuu. Samoin käynee tuolle toiselle jaloruusulle, jonka nimeä en enää muista (aina pitäisi laittaa laput talteen tai kirjata nimi jonnekin varmaan paikkaan - tarkoittaa siis sellaista paikkaa, josta ne itsekin löytää). Kurtturuusu on availlut nuppujaan tasaiseen tahtiin..


Maurinmalvassakin on vielä runsaasti nuppuja, mutta avautuessaan kukat ovat jo vähän vaisumpia. Hopeatäpläpeippi on alkukesän runsaan kukintansa jälkeen tehnyt tasaiseen tahtiin muutamia yksittäisiä kukkia ja kurjenpolvi muistuttaa olemassa olostaan kirjomalla vihreän lehdistömassan liloilla kukilla.


Lämpöiset päivät ovat saaneet monet kasvit kukkimaan uudelleen. Meidänkin pihalla koivuangervossa on joitakin uusia valkoisia kukintoja, syysleimuun ja syyshortensiaan on ilmestynyt uusia kukintoja. Maksaruohot eivät ole vielä lopettaneetkaan, puhumattakaan pikkupuutarhan pensashanhikista.

  
Punaherukoista tuli jälleen kesällä hyvä sato. Keräsin kaikki marjoina pakkaseen, koska mehua meillä menee aika vähän. Herukoita laitamme aamupuuroon ja toisinaan teen niistä vispipuuroa tai käytän leivontaan. Mitenkään emme silti koko satoa ehdi talven aikana käyttämään sellaisenaan, joten tänään höyrystin osan pakkaseen säilötystä sadosta mehuksi ja valmistin siitä punaherukkahyytelöä hillosokerin avulla. Noita hyytelöpurkkeja on kiva antaa vaikka joululahjaksi, sillä hyytelö sopii vaikka lihan höysteeksi, leipäjuuston seuraksi tai puurosilmäksi. 


Ja kun tuo sana joulukin jo tuli mainituksi, niin kerronpa sitten saman tien, että joulukorttiaskartelukin on lähtenyt käyntiin. Ihan tarkka formaatti ei ole vielä selkeytynyt, ristipistoja on kuitenkin tullut pisteltyä monena iltana ja kartonkivarastoja inventoitua. Tästä se taas lähtee. 


Hurjaa vauhtia nämä päivät ja viikot ja kuukaudet kuluvat. Vasta tovi sitten oli sunnuntai-ilta ja nyt alkaa maanantaikin kaartua iltapäivään. Auringon laskeuduttua pimeys on kovin mustaa ja sitä valaisemaan olen alkanut sytytellä kynttilöitä sisäänkäynnin terassille. Tapaan käyttää näin alkusyksystä ensin vanhat pöytäkynttilöiden jämät, joiden alustaksi laitan lyhtyyn pienen alumiinivuoan. Nopeastihan ne lyhdyssä palavat, mutta näin saan tilaa jouluisemmille kynttilöille ja öljykynttilöille, jotka palavat pitkään ulkona myös pakkassäällä. Olopihan puolella en öisin palavia kynttilöitä polta, sillä niiden loimotus saa Juuson loikkimaan levottomasti pitkin yötä ja herättämään minutkin varhain aamuyöstä. Rauhalliset yöunet - niin minun kuin Juusonkin - menevät tässä asiassa ohi tunnelmallisuuden.

Mukavaa alkanutta viikkoa teille kaikille!



.

28 kommenttia:

  1. Kaunis syksyinen väriloisto viihtyy vielä pihallasi.
    Sinne päin mekin taas ensi torstaina tulemme, daalian juuret on nostettava maasta kellariin. Täällä jo puista lehti irtoaa, mutta vielä on suurin osa puissa.
    Tuo vinkki perennapenkkien rapsuttamatta jättäminen, yritän sitä nyt tänä syksynä toteuttaa.
    Kaunista syksyä sinne........Juusolle tietty myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime syksynä jätin ensimmäisen kerran kukkapenkit rapsuttamatta ja laitoin keväällä penkkeihin uutta multaa. Tuli heti siistin näköistä ja sinne jäivät mätänevät lehdet alle.

      Poista
  2. Voi kun hienoja ristipistokortteja! Ristipistot ovat minusta niin kauniita, pidän kovasti. Enkä ole aikoihin niitä tehnyt, on pari keskeneräistä työtäkin.
    Kauniit värit. Samaa mietin tänä aamuna, että tämä vuodenaika täytyy ehdottomasti ottaa mukaan puutarhasuunnitteluun, syyspuutarhat ovat niin upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurahdin noihin ristipistoihin v. 2000 ja sillä tiellä olen edelleen. Illalla tulee pisteltyä "katsellessani" telkkaria.

      Poista
  3. Viikonlopun aikana tosiaan puut muuttivat totaalisesti ilmettään. Aivan ihana ruska tuli tänne meillekin :)
    Meillä pihalla kun riittää noita koivuja, varisseista lehdistä tulee myös hyvä talvisuoja matalille perennoille, esim. bellikset ovat hyvin pärjänneet lehtipeiton alla vähälumisenakin talvena. Keväällä sitten varovasti rapsuttelen kasvien päältä suurimmat lehtikerrokset pois.
    Mehunkeittoon ajattelin minäkin tällä viikolla taas ryhtyä, joulumyyjäisiin täytyy alkaa valmistautua, kun mehuvarastot kävivät hyvin vähiin syysmarkkinoilla. Onneksi pakastimessa on vielä mehumarjoja...
    Kummasti se joulu vaan jo pyrkii ajatuksiin, vaikka ulkona on vielä mitä värikkäin syksy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen kävin Ikeassa ja siellä oli jo joulusisustukset esillä, kuusineen, koristeineen. No, onneksi ei tarvitse heti lähteä joulutouhuun mukaan, mutta niin vain se kuitenkin jonnekin alitajuntaan tarttuu.
      Meillä on parhaillaan aivan mahtava syysruska. Tuntuu, ettei aiempina vuosina olisi tällaista ollutkaan, mutta vuodet kultaa muistot - sanotaan.

      Poista
  4. Kauniita hyytelöitä ja kortteja olet tehnyt. Kauniita myös nuo maksaruohon tähtikukat.
    Niin täälläkin on kahlailtu koivunlehdissä, päätin etten haravoi niitä montaa kertaa tänä syksynä, vaan pitihän sitten eilen ajaa ruohonleikkurilla ja kerätä myös lehtiä. Vähän aikaa on siistimpi nurmikko. Vaahteranlehtiä tippuu niin paljon kukkapenkille, että ihan suosiolla jätän ne siihen ja laitan keväällä vaan multaa päälle. eikä lehdistä siinä ole ollut haitttaa, vaan eivät millään maadu jos ne kerää pois johonkin kasaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sataa nurmikolle valtavasti lehtiä, joten odotan aurinkoista ja kuivaa säätä, jolloin ajelen muutaman kerran ruohonleikkurilla niiden yli. Yläpihan hiekkakäytävät täytyy kuitenkin haravoida, mutta sehän ei haittaa, kun kerran tykkään haravoimisesta.

      Poista
  5. Kaunista ruskaa.
    Minäkin kuvasin eilen puutarharuskaa.
    On niiiin kaunista.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sylvi, kerrassaan upean väristä. Nyt vain ulos siitä nauttimaan.

      Poista
  6. Todella kauniita kuvia. Mukava kuulla että joku pitää haravoinnista. Minua ja haravaa ei ole luotu yhteen. Ne vähät lehdet mitä meidän pihaan tippuu saa minun puolestani jäädä maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tulee lehtiä niin mahtavat massat, ettei niitä kaikkia voi jättää maahan. Haravointi on mukavaa hyötyliikuntaa, jossa voi ajatella niitä näitä.

      Poista
  7. Kauniita ruskakuvia ja entäpä nuo ristipistokortit! Upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Ristipistoja on tosi kiva tehdä.

      Poista
  8. Kauniita on ruskakuvat ,ympäristö on nyt niin upean värikäs olet ollut ahkera monta purkkia hyytelöa olet laittanut. Minä en nyt laittanut tänävuuonna hyytelöa,viime syksynä laitoin aika paljon on viellä tähteenä entisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti keksiä runsaalle herukkasadolle parempaa käyttöä. Ihan kaikkia kun ei sellaisenaan ehdi ja jaksa syödä.

      Poista
  9. Minäkin pakastin punaviinimarjat kokonaisina, niistä olisikin kiva tehdä hyytelöä. Koivuissa on nyt täällä kauniin kultainen ruska. Ne näyttävät ihanalta sateessakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännästi keltaiset koivut valaisevat tätäkin harmaata päivää.

      Poista
  10. Wautsi, miten herkullisen näköisiä hilloja, nam.. :) Hyvää syysviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista tuo hyytelö onkin. Mukavaa syysviikkoa sinullekin!

      Poista
  11. Tuohan onkin hyvä keino, jättää lehdet kukkapenkkiin ja lisätä multaa keväällä päälle. Ruskan värit ovat nyt niin kauniita, piristävän keltaista, oranssia ja punaista. Punaherukkahyytelö sopiikin tosi monen ruuan kanssa, herkkua nam !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vanha kikka tuo lehtien jättäminen penkkeihin on, mutta eipä ole tullut viime syksyä aiemmin käytettyä. Säästää aika paljon turhaa työtä ja on kasveille hyödyksi.

      Poista
  12. Voi jestas, oletpa ollut ahkerana, siinä on purkki poikineen! Upea joululahjaidea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä tuo mehumaija porisi tehdessäni muita hommia vieressä. Kiva antaa jotain hyödyllistä ja itse tehtyä lahjaksi. Inhoan joululahjaideoiden keksimistä.

      Poista
  13. Ihana ruska, tänä vuonna on mistä nauttia, otetaan siitä ilo irti. Ja ihanat ristipistotyöt. Mullakin on kaapissa lojumassa keskeneräisiä, heti nyt rupesi tekemään mieli ristipistotöihin, ehkäpä talvella. Blogissani on sinulle haaste, käypä kurkkaamassa kun ehdit !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi vastustaa ristipistojen tekemistä. Kesällä ne olivat poissa silmistä, mutta jälleen iltapimeiden tultua piti hakea esille. Kiitos haasteesta, otan sen vastaan.

      Poista
  14. Ilahduttavaa kun siellä täällä vielä on kukkia ja jotenkin liikuttavaa kun vieläkin vaan jotkut kesän kukat jaksavat aukaista nuppujaan.
    Toivotaan lempeää syksyä kaikin puolin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan tämä onkin jo ollut ihan lempeä syksy - tähän saakka.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!