maanantai 5. toukokuuta 2014

Lunta tulvillaan on aamu toukokuun


Miten olikin tänä aamuna niin sykähdyttävää katsoa ikkunasta ulos. Piti hieraista silmiä kerran jos toisenkin ja todeta, ettei unta ole tää... Lunta tulla tuprutti edelleen taivaan täydeltä ja ainoa, joka pelasti alkavan päivän oli tieto siitä, ettei kaikki tuo kylmä valkeus voi olla kovin pitkäikäistä. Eikä onneksi ollutkaan.


Eilen autoon istahtaessani huomasin lumiharjan olevan vielä penkin alla. Ajattelin, että kaiketi se pitää kotiin palatessa siirtää kesän ajaksi autotalliin. Vaan kun unohtui. Kerrankin unohduksesta oli hyötyä, sillä harja oli kätevästi käsillä ryhtyessäni tänä aamuna putsaamaan autoa lumesta. Oli siitä lumestakin hyötyä, koska sen avulla auton päältä lähti kaikki siite- ja muutkin pölyt ja ainakin se on taas hetken aikaa hiukan puhtaamman näköinen. Ei siis niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jälleen kerran.


Kärsimyskukka eli Passiflora caerulea
Lauantaina ahkeroin pihamaalla ja sain kaivetuksi maahan perjantaina hankitut taimet. Noiden lumisten vuorimäntyjen ja tuijien lomaan istutin kärhön nimeltään Piilu ja köynnöksen, jota en tunnistanut. Vasta tänään älysin etsiä lisää tietoa ja köynnös onkin Kärsimyskukka eli rohtopassio Passiflora caerulea. Se ei taida säilyä talven yli ulkona, mutta olkoon ainakin kesän ajan. Jos kasvi on jollekulle tuttu, kertokaa siitä. 

Tuo musta keppi sinisine palloineen on ylimääräinen verhotanko, jonka päähän laitoin Ikean tankoverhokoristeen. Katson, josko tuo systeemi toimisi köynnöstukena. Tanko sinänsä on aika liukasta materiaalia, mutta siihen voi kiinnittää kasvin kiipeilyä varten narupunosta.


Lauantaina istutin myös naapurin aidan viereen Isabellansyreenin (Syringa 'James Macfarlane') ja Jalosyreeni 'Sensationin' (Syringa vulgaris 'Sensation'). Siellä on tähän saakka kasvanut vuorenkilpien seurassa puolikuolleita kiiltotuhkapensaita, jotka jouduttiin aikanaan siirtämään kunnallistekniikkatöiden alta pois. Aidan viereen laitoin aika tuhdisti maanpeitekangasta, koska naapurista hyökkää kaikenlaista rikkaruohoa enemmän kuin ehtii pois nyppiä. Penkin viimeistely jäi lauantaina kesken, sillä alituiset raekuurot ja sen jälkeen jatkuvampi sade pakotti siirtymään kuivempiin tehtäviin.


Tämä pyöreä hökötys syntyi viime kesänä kaataessani kuolleen kriikunan pois. Istutin syksyllä tuohon keskemmälle kärhöt Multi Bluen ja Rouge Cardinalin. Ne olivat aiemmin omenapuun alla, mutta tuntui hölmöltä käydä ihailemassa kauniita kukkia tontin syrjässä, joten tulivat siirretyiksi näkyvämpään paikkaan. Ympärillä on jaloruusuja, jotka siirsin talon sisäänkäynnin puolelta, jossa ne tuppasivat jäämään isoksi kasvaneen marjakuusen varjoon. Laitoin tänään tähän penkkiin vielä kolme uutta jaloruusua (Rosa 'Kimono'), joiden tiedän kukkivan todella kauniisti ja ahkerasti. Jos jotakuta ihmetyttää riipinraapin seikkaileva oksahake, se taas johtuu Juusosta, joka epätoivoisesti etsi sopivaa kuopan paikkaa, jota ei sitten löytänyt. No, toki paikka muutenkin kaipaa talven ja minunkin kaiveluni jäljiltä siistimistä ja erityisesti kunnollista kanttaamista.


Ehdin jo murehtia toisen raparperipensaan talvenaikaista kuolemaa ja kipaisin ostamaan uuden Viktorian. Milloinkaan ei raparperi ole ollut näin myöhässä ja sen kaveri on jo ajat sitten  aloittanut tuhdin kasvunsa kohti tämän mamman piirakkaprojekteja. Tänään lähdin uutukaista Viktoriaa lapion kanssa penkkiin kuoppaamaan ja kas, sieltähän se vanhuskin oli päättänyt jälleen maan pinnalle ponnistaa. Nyt meillä on sitten kolme rapskupuskaa, mutta ei haittaa. Niille kyllä löytyy käyttöä.

Osa pupun järsimistä tulppaaneista on ollut niin ovelia, että ovat kätkeneet nuppunsa syvälle lehtien sisälle ja siten varmistaneet ainakin jonkinmoisen kukinnan tänäkin keväänä. Osa on kyllä selvästi päässyt ravitsemaan pupun elämää sen vatsasta käsin, joten lähiviikot näyttävät, mitä jäljelle on jäänyt.Vuorenkilvet ovat usein keväisin aika rujon näköisiä, mutta mennyt talvi on ollut niille tavallistakin rankempi. Ovat ne toki hengissä säilyneet ja kukkiakin pukkaa sieltä täältä. Meidän pihassa kyllä kukinta tulee olemaan tavallista vaisumpaa. Jokaisella vuorenkilvellä ei näytä olevan edes kunnollisia lehtiä, joskin uutta lehdentynkää näyttää jo olevan aluillaan. Toisinaan manaan vuorenkilpeä, mutta on se vaan harvinaisen sitkeä ja vähään tyytyvä kasvi. Peittää monta muuten niin ankeaa paikkaa tässäkin puutarhassa ja varmasti nuo nyt niin aneemisen ruskeilta näyttävät laikut ovat luultavasti jo kesäkuun lopulla täynnä hienon hienoja vihreitä lehtiä.


Myös talvion kohdalla lumeton talvi on ollut aikamoista kärsimystä. Paikoin sen versot ovat ruskettuneita tai osittain ihan kuolleitakin. Joistakin kohdista olen leikannut kuivia osia kokonaan pois, mutta ei näköjään haittaa. Uusia versoja on mukavasti kasvussa ja jotkut nuputkin ovat jo avautuneet.


Nurmikko on paikoin alkanut vihertää ja kasvaa. Kiitos menneiden päivien sateiden. Luultavasti myös sammal on laajentanut reviiriään, joten niillä alueilla tulee pitkään kasvamaan korsi siellä, toinen täällä. Nyt vain maltti mielessä, jotta esimerkiksi hyvin nurmelle levinneet kiurunkannukset ja scillat saavat rauhassa kukkia ja sen jälkeen vaipua kasvuaan jatkavan nurmen huomaan odottamaan seuraavaa kevättään.Tämä on sitä aikaa, jolloin on pakko sietää epätäydellisyyttä, joten ruohonleikkuri odottakoon edelleen kellarissa. 

Kärhö 'Piilu' - Clematis 'Piilu'
Kärsimyskukka - Passiflora caerulea
Jalosyreeni - Syringa vulgaris 'Sensation
Isabellansyreeni - Syringa 'James MacFarlane'
Jaloruusu 'Kimono' - Rosa 'Kimono'
Raparperi 'Viktoria' - Rheum rhabarbarum
Vuorenkilpi - Bergenia cordifolia
Pikkutalvio - Vinca minor
Kiurunkannus - Corydalis

Leena Lumi - olet lämpimästi tervetullut blogini pariin.

Ja sitten iloisesti kohti uusia puutarhajuttuja ja äitienpäivää...


PS. Bloggeri on vähän temppuilut, joten kirjoitusvirheitä ja muuta hämmennystä saattaa löytyä.

 

23 kommenttia:

 1. Voi, olipa siellä paljon lunta, täällä ei olut noin paljoa. taas odotellaan lämpimämpiä säitä :)

  VastaaPoista
 2. Uskomaton määrä lunta ja vielä Kirkkonummella! Meillä on yleensä talvisin kunnon kinokset ja siksi jäimme tänne Keski-Suomen saarelle, mutta nyt voin vain muiden kuvista katsella lunta...No ok, en minäkään lumesta enää toukokuussa pidä;)

  Minulla on niin monta Isabellan syreeniä että ei tottakaan. Niitä valkoisia ja suuria. Tavallaan ihania, mutta kun niistä jokainen 'vinoilee' liikaa eivätkä kallistu edes aurinkoon päin eli minulle mysteeriä. Arkoina pidetyt kääpiösyreenit lykkäävät lehteä kuin olisi juhannus.

  Kokiele Moskovan kaunotarta: Minun kukki puolivarjossa kerran ja olin myyty. Nyt Moskovan kaunotar on uudella valopaikalla ihan etupihan näköalarinteessä: Odotan häneltä paljon!

  Kiitos tervetulotoivotuksesta ja kiitos samoin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Moskovan kaunotar. On niin kaunis nimikin, että taidanpa ryhtyä häntä metsästämään. Aina Suomenlinnassa käydessäni ihastelen siellä kasvavia syreeneitä. Meidän pihalla kasvaa tavanomaista lilaa syreeniä, joka on peräisin miehen äidin kotipaikalta Hämeenkoskelta. Jotenkin vain omakotitalon pihaan sopii syreeni.

   Poista
 3. Johan on teillä ollut lunta. Aamulla katsoin varovasti ikkunasta, kun eilen varottelivat lumesta. Täällä ei ole satanut yhtään mitään, aurinko paistaa nytkin. Jossain ihan itä-rajalla oli tullut lunta. Äskenkin uutisissa vielä oli liukkaus varoitukset.
  Sais vaan jotain aikaseksi tuolla pihalla, kantannut olen kukkapenkkien reunoja ja rikkaruohoja kaivellut, pitäis multaa lisäillä vielä yms.
  Ihan pikkasen näkyy täällä kin vuorenkilvissä olevan kukkanuppuja näkyvillä. Jospa se tästä vielä kesäksi muuttuis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilpi on kyllä kiitollinen kasvi ja yleensä se virkistyy kesän aikana, vaikka olisi kuinka talvesta kärsinyt.
   Lumet suli päivän aikana, mutta öisin on ollut muutaman asteen yöpakkasia ja nytkin taitaa tuulla suoraan pohjoisesta. Ihan varpaat jäätyivät pihalla ollessani.

   Poista
 4. Aamulla piti hieraista silmiä, että oliko näky todellinen vai jatkuiko uni. Lunta! Yhtä paljon kuin teilläkin.

  Olisiko lumeton talvi rumentanut vuorenkilpiä, kun meilläkin ne näyttävät ihan säälittäviltä. Hyvin sulla pihahommat on edistyneet, reippaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin ajattelin ikkunasta katsoessani, että nukunko vielä. Onneksi se suli päivän aikana.

   Poista
 5. Ohhoh onpa valkeaa. Onneksi se ei tosiaan kestä kauan :)
  Kauniit kärhöt olet laittanut, minuakin kiinnostaisi tuo Rouge Cardinal, se on aika komea väriltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouge Cardinal on tosi kaunis. Kärhöni eivät viime kesänä kovin suuriksi ehtineet kasvaa, josko tänä kesänä kukkia tulisi enemmän. Multi Blue on meillä ollut ahkera kukkija.

   Poista
 6. Siis ei ole totta. Uskomaton keli siellä ollut. Meillä sentään vain sateli rakeita useaan otteeseen. No, mutta onhan siellä päästy jo pihahommiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihahommiin mennään heti, kun taivaalta ei tule lunta tai silkkaa kaatosadetta. Kylmyydestä huolimatta kaikenlaista kaivettavaa sitä aina löytyy.

   Poista
 7. Meilläkin herättiin tänään valkeaan aamuun, kauhea järkytys! Onneksi nyt jo sulanut pois! Minä olen huolissani mökillä mm. palloesikosta, josta suurin osa on kuollut, vain pari pientä sivulehtitupsua ja yksi ohkainen kukkavarsi muutamalla kukalla jäljellä. Kovin hyvältä eivät näytä myöskään keijunmekot eivätkä akileijat. Jouluruusut ovat ilmeisesti kaikki kuolleet ja aika huonolta näyttää myös rönsytiarellamaton kunto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun rönsytiarellani ei sentään vielä ole mikään matto, mutta vähän kurjan näköinen silti. Tänään huomasin, että paljon on tulossa uusia lehtiä ja nuppujakin taitaa olla. Ajattelin, että kaipa kukat lumen kestävät, mutta jatkuvat yöpakkaset huolestuttavat. Useina aamuina maa on ollut ihan valkeassa huurteessa. Ensi viikolla on täysikuu, josko sen jälkeen lämpenisi. Usein täydenkuun aikaan on kylmää.

   Poista
 8. Ohoh, vähän jokapaikassa näytästi tulevan lunta, tai no lupailihan tuo säätiedotuskin niitä kuuroja sinnekin päin.. kun blogeja lueskeli, huomasi että näkkyy olevan lunta vähän jokapaikassa tulleen. Se nyt vähän toppuuttelee teitä siellä puutarhaintouden kanssa. :) No ainahan se takatalven tekee, ainakin meillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista keikkumista tämä suomalainen kevät on, mutta täytyy ottaa kaikki ilo irti jokaisesta auringonpaisteisesta päivästä. Kyllä se tästä vielä lämpenee, ei anneta kylmyyden lannistaa meitä.

   Poista
 9. Eilinen aamu oli tosiaan yllätys, huh...Tänään oli sitten taas pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monena yönä on ollut pakkasta. Kasvihuoneessa on lämpömittari, josta näkee maksimi- ja minimilämpötilat. Käyn joka päivä resetoimassa sen, ja joka yö on ollut muutama pakkasaste. Vaikka näkeehän sen ihan silmilläänkin, kun aamulla kaikki on ihan huurteen peitossa. Kyllä se tästä, ei lannistuta.

   Poista
 10. Täälläkin oli eilen aamulla lumi maassa, mutta vettä ei täällä ole juuri nimeksikään satanut.
  Lumesta tuli kuitenkin vähän kosteutta ja näyttää nyt ruoho hieman vihreämmältä.
  Yöpakkaset saisivat jo mennä menojaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamasta sateisesta hetkestä huolimatta on maa edelleen aika kuivaa. Viherrystä sentään nuo sateet saivat aikaan, mutta nyt kaivataan sitä lämpöä. Kävin äsken ulkona ajatuksella kuvata päivän aikaansaannoksia, mutta tuuli on hyytävän kylmä, joten päätin siirtää kuvaukset vaikka huomiseen.

   Poista
 11. Aika paljon on siellä tullut lunta maanantaiaamuna. Täällä sateli räntää illalla, mutta se suli maahan ehtiessään. Vaikuttaa siltä minunkin pihassani, että jotkut kasvit ovat kärsineet talven lumettomuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vielä ei edes tiedä, mitä kullekin kasville kuuluu. Viime päivinä olen ihmetellyt, kun särkynyt sydän antaa odottaa itseään. Olisiko sekin siirtynyt kasvamaan Kiinan puolelle, kun ei näy.

   Poista
 12. Oho, kuinka paljon lunta teillä on tullut. Meilläkin tuli vähän räntää, mutta maa ei muuttunut missään vaiheessa valkoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli melkein vappufiilis vähän jälkikäteen lumimäärää katsellessa. Vappunahan on usein juuri tuollainen sää. Onneksi suli pian pois.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!