torstai 8. toukokuuta 2014

Sadepäivän kuulumisia


Orvokkikuva antaa säästä aivan väärän vaikutelman, mutta se onkin otettu aiemmin. Tänään nimittäin sataa oikein kunnolla ja kova tuuli saa vesisateen liikkumaan vaakatasossa. Sateenvarjolla ei siis ole minkäänlaista merkitystä ulkona liikkuessa. Eipä ole lämpötilakaan kovin mieltä kohottava. Vaivaiset neljä astetta, mutta plussan puolella sentään. Vesisade tekee kuitenkin puutarhalle hyvää, joten ei parane valitella. Ainakaan tässä vaiheessa, kun meneillään on vasta sadesään ensimmäinen päivä.

Pionin kevättä

Eilen tuli ahkeroitua pihahommissa ihan kokopäiväisesti. Aurinko paistoi ja ajoittain oli niin lämmin, että saattoi työskennellä paitahihasillaan. Minulla on kyllä varsin hyvä lämmitys ihan omasta takaa ja se vain tehostuu, kun lapioi ja kärrää tuolla pihamaalla intensiivisesti.

Päätin kääntää kaikki neljä lehtikompostia, joista kolme oli piripinnassa. Viime keväänä kompostien sulaminen kesti todella pitkään ja vielä kesäkuun alussa niiden pohjalla oli jäätä. Nyt ei jäästä ollut puhettakaan. Sain taas monta kärryllistä muhevaa multaa. Pinnassa tietenkin oli maatumatonta materiaalia, mutta sen laitoin pohjaksi tyhjennettyyn kompostiin. Ystävät hyvät, kompostoiminen on kyllä todella kannattavaa hommaa. Sinne häviää monenlainen eloperäinen materiaali, eikä tarvitse lähteä kärräämään haravointijätteitä kaatopaikoille. Tuntuu suorastaan ihmeeltä, miten hyvin puutarhajätteetkin muuttuvat mustaksi mullaksi.

Jaloruusu sammalleimun syleilyssä.
Erilaiset jaloruusut ovat selvinneet talvesta yllättävän hyvin. Ainoastaan pari markettien äitienpäiväruusua on kohdannut tiensä pään. Harvinaisen pitkään ne jaksoivatkin elää. En ole koskaan erityisemmin pitänyt markettien purkkiruusuista. Niiden pienet lehdet putoavat ennen aikojaan, eikä lukuisista nupuistakaan läheskään kaikki aukene. Onneksi Ukkokulta ei ole sellaisia minulle ostanut.


Kurgaanissa elämä jälleen viriää. Pikkusydämet tehtailevat jo nuppuja, sammalleimut alkavat vähitellen vihertyä ja niistäkin löytyi jo nuppuja. Toisella puolella peittokurjenpolvi sananmukaisesti jatkaa oman alueensa valtaamista. Ja yhdellä sivulla havaitsin kahden kukkulaan siirretyn pioninkin heränneen talviunestaan. Kaikki on siis jotakuinkin kunnossa.


Monien ikivihantien kasvien tapaan myös Taponlehtikin kärsi lumettomasta talvesta. Leikattuani tämänkin tuppaan päältä pois kuolleita lehtiä, löytyi alta reipasta virkeyttä. Saapa nähdä, mitä tämä taponlehtitupas tykkää tulevasta kesästä, sillä leikkasin sen varjostajana olleen aronian syksyllä matalaksi. Aronia on nopeakasvuinen ja uusia versoja näkyykin olevan tulossa. 


Joukko valkovuokkoja on leiriytynyt nurmikollemme, jopa kolmeen eri paikkaan. Kun niiden kukinta puistikon puolella jo lopettaa, nurmella se jatkuu niin pitkään, että joudun jättämään joitakin ensimmäisiä nurmikonleikkuukertoja näiden leirinuotioiden kohdalla väliin. Pidän kovasti näistä valkovuokoista ja erityisesti vielä siksi, että ne ovat ihan itsestään muuttaneet asuinsijansa tontillemme.


Punaherukat availevat lehtiruusukkeitaan ja karviaisessakin on jo hiirenkorvat. Mustaherukoita meillä ei nyt ole ainuttakaan, kun jouduin viimeisetkin pensaat hävittämään äkämäpunkin vuoksi. En mitenkään ehtinyt nyppiä kaikkia pullistuneita silmuja sitä vauhtia, kun uusia ilmestyi. Ja ylipäätään pensaat kärsivät ja vähitellen niiden marjatuontanto kutistui olemattomiin. Nyt ollaan oltu pari vuotta ilman mustaherukoita ja poika lupasikin äitienpäiväkukkana tuoda minulle uuden pensaan

Olisikohan ollut Niksi-Pirkka tai jokin muu lehti, josta luin seuraavan idean: "Istuta puutarhaasi valkoista tai viherherukkaa. Linnut eivät syö niitä yhtä innokkaasti kuin punaisia ja näin jää sinullekin satoa korjattavaksi".


Tulisipa jo lämmintä, jotta pelaguutkin pääsisivät ulos kukkimaan.


Äitienpäiväkortit on askarreltu. Lauantaina menemme porukalla Tallinnaan syömään; vanhempani, vanhin veljeni vaimonsa kanssa ja minä sekä Ukkokulta. Sunnuntaina sitten kahvitellaan anopin kanssa. 

Josko huomenna olisi vähemmän sateista, jotta pääsisi tekemään pihakierrosta ja kuvaamaan kevättilanteen kehitystä puutarhassa.

 

24 kommenttia:

 1. Jännä kun teillä siellä oli sitä lunta pari päivää sitten noin paljon. Täällä Lahden kupeessa ei ole lunta satanut - ainakaan itäpuolella. Tuo kompostointi kyllä todella kannattaa. Minäkin olin tänään kääntämässä lehtikomposteja aamupäivällä ennen kuin sade alkoi. Ja todellakaan jäästä ei ollut tietoakaan, vaikka yleensä ei vielä toukokuun alussa noita pysty kääntämään. Itse en ole vielä uskaltanut kurkistaakaan noita taponlehtipusikkoja, sen verran huonolta näyttävät. Vielä on monta muutakin yllätystä odotettava, kun tuo talvi oli niin 'kurja'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin siitä, että kompostit olivat ihan pohjaan saakka sulina. Onneksi on ollut myös mukavia yllätyksiä tuolla puutarhassa noiden huonosti talvehtineiden lisäksi. Tänään kävin kuikuilemassa särkynyttä sydäntä, josta ei näy versoakaan. Se on yleensä aika vahva kasvi, mutta olisiko kohdannut kylmän loppunsa. Sääli.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä jos siellä "etelässä" sataa se tekee kasvulle hyvää. Eipä täällä Tampereellakaan ole paljoa satanut, nyt kuitenkin on sadellut noin parisen tuntia. Mittarissa ei ole kuin viisi plus astetta, huh.....
  Sinulla on sivuillasi uusittu upea panneri, todella kaunis. Valkovuokot ovat kevään ja äitienpäivän kukkia, onneksi niitä kasvaa myös meillä kesäkodin pihamaalla.
  Hyvää naapurimaan matkaa teille....

  Vielä piti sanoa, että kompostointi ja kompostori on ykkösjuttu, ihan ilmaista hyvää multaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta komposti kuuluu pientalo- ja puutarhaelämään. Ei se ole niin vaikeaa tai vaivalloista kuin mitä ihmiset luulevat.
   Eilen oli täälläkin tosi kylmä ja kalsea päivä. Tuuli ja satoi vaakatasossa. Tänään on ollut huomattavasti lämpimämpää, mutta juuri äsken alkoi taas sataa. Ihan hyvä, kunhan ei viikkotolkulla sada.
   Kiitos bannerikehuista. Valkovuokot kuuluvat todellakin suomalaiseen kevääseen ja äitienpäivään.
   Mukavaa viikonvaihdetta ja äitienpäivää sinulle!

   Poista
 4. Meillä kompostoiminen on oikein himohommaa. Yksi tehokas biokompostori ja sitten kolme isoa avokompostia, joiden avulla kaikesta puutarha- ja ruokajätteestä tehdään ravinnepitoista multaa. Meillä ei ole satanut yhtään, joten säätiedotukset eivät tiedä miten sateet kiertävät saartamme. Kaipaan kevätsadetta!

  Puutarhan kuningattaret pionit minulta puuttuvat, sillä ne irtisonoutuivat koska siirtelin niitä. Sen sijaan ihastelen nyt valkoisen srrkyneensydämen alkuja, joita on siellä täällä ja etenkin suuriruhtinatar Olgan haudalla.

  Pelakuusi ovat upeat! Minä vien talven yli kellarissa ja sitten leikkaan ne alas ja istutan uudestaan, joten kukintaa saamme odottaa heinäkuulle. Nyt ne kyllä ulkoilevat jo päivittäin, että tottuvat.

  Kaunista äitienpäiväviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on noiden neljän lehtikompostin lisäksi kaksi biokompostoria. Eipä tarvitse kaatopaikalle mitään hyödynnettävää raahata.
   Tämä on ensimmäinen kerta, kun keksin syksyllä viedä pelaguuni kellariin. Aiemmin olen talvettanut autotallissa, jossa on kuitenkin aivan liian kylmä. En ehtinyt leikata pelaguita tuotuani ne sisälle kallarista, sillä niihin tuli nuput miltei heti. Lämpimien kelien aikaan ulkoilutin niitä, mutta sitten tuli kylmät säät. Nyt tuntuu lämpimämmältä, joten täytyy aloittaa karaiseminen uudelleen.
   Kaunista äitienpäiväviikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Jostain täytyisi löytää tarmoa, että lähtis vähän kitkee penkkejä, ennen kun ne ihan villiintyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä sitä tarmoa joutuu odottelemaan ja houkuttelemaan. Onneksi tuolla puutarhassa harvoin tapahtuu mitään niin peruuttamatonta, ettei se joutaisi sitä tarmoa vähän odottelemaan.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua!

   Poista
 6. Kompostointi on tosiaan kannattavaa puuhaa. Kauniit kortit olet tehnyt! Mukavat äitienpäiväviikonlopun suunnitelmat teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Kun on kerran aloittanut itse tehtyjen korttien lähettämisen, eivät ihmiset enää huoli kauppojen kortteja.
   Vanhempani eivät enää jaksa paljon kävellä, joten piti keksiä jotain sellaista vaihtelua, joka hoituu vähemmällä kuntoilulla.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua!

   Poista
 7. Ihan epäreilua kun teillä on siellä noin kesäistä, tuntuu se kyllä hieman omituiseltakin... Lumisista pohjoisen maisemista..ei voi kuin odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväällä sen erityisesti huomaa, kuinka pitkä maa Suomi on. Mahtuu monenlaista säätä, mutta kevät tulee sinnekin. Nyt on täälläkin ollut aika koleaa, mutta josko se tästä vähitellen lämpenisi.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua.

   Poista
 8. Omaatuntoa kolkuttaa,sillä meillä ei ole edelleenkään hoidossa tuo kompostointiasia :/

  Kylmää ja tuulista on tosiaan tänään ollut,mutta tuli silti aamupäivällä muutaman tunnin ajan pihalla häärittyä,mutta esikasvatettuja taimia en ole edelleenkään uskaltanut viedä ulos karaisuun. Toivottavasti viikonloppuna lämpenee,sillä mieluusti saisivat taimet jo aloitella ulkoilunsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttäisi ilma lämpiävän ja on sitä odotettukin. Alkaa jo tympiä täydet ikkunalaudat ja tyhjä kasvihuone.
   Kompostoiminen on helpompaa kuin luulisikaan. Ja nin mahtavaa multaa sieltä tulee, että jo sen vuoksi kannattaa.

   Poista
 9. Kyllä ihmetyttää kun jotkut kärrää aina kaatopaikalle kaikki kompostotavaksi kelpaavat, vaikka tilaa olis siihen pihalla. En osais laittaa roskiin perunankuoria tai kahvinporoja, ihan karmii ajatuskin. Kehittämistä olis tietysti itelläkin, olis hieno kun ois parempi lämpökompostori, mut ei voi mitään, entisellä mennään.
  Olet kyllä kauniit kortit askarrellut. Meidän tarvii vaan viedä kukat haudalle, ei enää kortteja tarvii. Enkä itekkää saa korttia, mut mitäs tuosta.
  Terhakat ruusut nousee siellä ja muutkin jo kukkii kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lämpökompostori alkaa vedellä viimeisiään, mutta vielä kuitenkin toimii. Uudet ovat hurjan kalliita ja hankintaa on ollut pakko siirtää kerran jos toisenkin. Eniten tulee kuitenkin tuota puutarhajätettä ja muuta kasviperäistä kompostoitavaa.
   Vanhoja ovat jo minunkin vanhempani ja anoppini, joten äitienpäiviä ei pitkään enää heidän kanssaan vietetä. Minulla on kaksi lasta, mutta kumpikin on kerrassaan surkeita tekemään äitienpäiväkortteja. Enpä siis taida saada ainuttakaan.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua siitä huolimatta!

   Poista
 10. Voi kun ihanaisia kukkia pelakuissa ja pionikin jo noin hyvässä kasvussa.

  Kivaa Tallinnan reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät ihmettelen, että pionikin jo mullasta ponnistaa. Itse asiassa sen kehittyminen kukkivaksi vie aika pitkän ajan. Kun pioni kukkii, ollaan jo ihan kunnon kesässä. Hui, pakko nauttia ihan jokaisesta hetkestä, ettei kesä livahda ohi.

   Poista
 11. Kompostointi on ihan ehdoton juttu! Valkovuokot nurmikolla ovat sitä kevään ihanuutta.
  Meilläkin satanut koko päivän tänään, mutta sitähän luonto nyt tarvitsee eli antaa tulla vaan kosteutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi tulee tarpeeseen, joten antaa tulla vaan. Kunhan ei sada viikkotolkulla ja tulisi välillä lämpimämpää.

   Poista
 12. Kompostointi on verraton juttu. Yllättävän nopeasti kaikki maantuu mullaksi.

  Hyvää Tallinnan reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Tästä tulee vähän erilainen Tallinnan reissu, kun vanhempani eivät oikein enää jaksa kävellä. Ajellaan taksilla vanhaan kaupunkiin ja möllötetään siellä.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua!

   Poista
 13. Kevät näyttää olevan siellä pitemmällä kuin täällä. Odotellaan niitä lämpeneviä säitä! Säätiedotukset on luvanneet viikon päästä lämpenevää, toivon todella , että pitää paikkansa. Nyt on sadellut parina päivänä, jos lämmin tulee, niin kaikki ryöpsähtää kyllä iloisesti kasvuun :)
  Hyvää äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!