maanantai 2. kesäkuuta 2014

Iloa tulppaaneista ja myrskyämättömästä vatsasta

Kuka hän on? En löydä istutustietoja tällaisesta tulppaanista.

Kolea sää on taannut viime vuotista pidemmän tulppaanikukkinnan. Toisaalta taas tuntuu, että sipulit ovat vähän kärsineet menneestä talvesta, sillä määrällisesti kukkia on vähemmän. Vaikka siis syksyllä istutin edellistäkin vuotta enemmän sipuleita. Alapihan penkkien tulppaanikukinta meni likimain kokonaisuudessaan rusakon ristihuulien väliin. Ilmeisesti jatkossa kannattaakin keskittää tulppaanit yläpihan penkkeihin.

Tulipa Spring Green
Spring Greeniä istutin jo edellisenä syksynä ja tykästyin tähän vihreäraitatulppaaniin niin paljon, että istutin sitä syksyllä lisää sisääntulon kukkapenkkiin. Onneksi näin, sillä alapihalla nämä raidalliset joutuivat rusakon ravinnoksi Super Parrotin ohessa.

Tulipa Bakeri Lilac Wonder vaiko Blue Heron?
Onko tämä Bakeri Lilac Wonder? Melkeinpä veikkaan Blue Heronia, sillä terälehtien reunoissa näkyy selvästikin pientä ripsumaisuutta. Se selviää ilmeisesti, kun kukka on auennut. Mutta jos tämä onkin Blue Heron, kuten epäilen, missä on Bakeri Lilac Wonder?

Tulipa Coors

Tulipa Bastogne?
Ensin epäilin tätä voimakkaan punaista tulppaania Torontoksi, jota myös istutin. Aurinkoisella säällä kukka kuitenkin avautui ihan erilaiseksi kuin Toronto, joten sen täytyy olla Bastogne. Tosi pitkään tämä on kukkinut ja syvän punainen väri ei tunnu laisinkaan haalistuvan. Päinvastoin.

Tulipa Cummins

Tulipa Angelique
Syksyllä täytyy panostaa istutettavien sipulien merkitsemiseen paremmin. Laitoin minä joillekin sipuleille kyltit kukkapenkkiin, mutta en kaikille. Joistakin paikoista eräs Juuso-niminen kollikissa on käynyt kuopimassa kyltit kokonaan mullan alle tai sitten riipin raapin maailmalle. Parempi olisi kirjata paperille kunkin istutettavan kasvin nimen viereen istutuspaikka. Näköjään olen sellaisen kirjaamistaktiikan aloittanut, mutta jättänyt sitten kesken. On tästä salapoliisityöstä se hyöty, että googlaamisen, omien muistiinpanojen ja kasvikirjojen välillä seikkaillessa opin uusia asioita. Ja omien kukkapenkkien kasvit tulevat entistä tutummiksi.

Spring Green - edelleen
Olen myös miettinyt, josko tekisin blogiini sivulehden, johon merkitsisin tarkempia kukkimisaikoja. Onhan tämän blogini eräs tarkoitus toimia myös puutarhapäiväkirjana. Vaikka tänne tuleekin kukkien kuvia laitettua, ei varsinkaan tällaiseen ruuhkakukkimisen aikaan ehdi eikä muista kuitenkaan kaikkia kukkimisia postata. Sivulehteen muodostuisi vähitellen oman pihan kasviluettelo.


Vaihteeksi ulkona taas sataa - ja tuuleekin. Eli ei ole kovin lämmin, mutta toki ihan erinomainen touhusää. Siis, jollei sataisi. Aamulla kiirehdin leikkaamaan nurmikon, koska sadetta oli luvattu iltapäiväksi. Virittelin myös kasvilaatikoille "telttoja", joihin idean sain Cheriltä Autuas olo -blogista. Kaikkiin neljään laatikkoon ei sähköputkea riittänyt ja kahdessa toisen laidan putki on ohuempi ja lyhyempi, jolloin harson virittäminen on vähän työläämpää. Lähipäivinä täytynee käydä jossain rautakaupassa, mutta mennään nyt näillä kellarista löytyneillä väliaikaisvirityksillä, kunnes ehdin ostoksille. 


Useampi päivä meni vähän niinkuin harakoille (tai variksille, joita pihassa nytkin raakkuu peräti kolme tuhtia yksilöä), kun podin etovaa oloa, huimausta, päänsärkyä, vuoroin hikiaaltoja ja vuoroin horkkamaista palelua. Syykin sitten selvisi. Vaivat johtuivat erään lääkkeen sivuvaikutuksista. Päivystykseen kun on täällä pääkaupunkiseudulla niin vaikea päästä, etenkin viikonloppuisin, ryhdyin googlettamaan ongelmaani ja sain paljon selkeää tietoa ja neuvoja, joiden avulla alan taas päästä normaaliin olotilaan. 

Kyllähän sitä jaksaa olla puolikuntoinen päivän pari, mutta kolmantena päivänä alkaa jo toivoa pikaista paranemista. Varsinkin, kun pihamaallakaan ei jaksanut edes omista kukista iloita. Nippa nappa sai sinne raahauduttua ihan sillä mielellä, että josko olo kuitenkin sallisi edes pientä nyppimistä. Ei sallinut ja pian vaan takaisin sohvalle odottamaan vatsassa myrskyävien aaltojen tasoittumista. 

Eipä sitä tule ajatelleeksi, miten ihanaa on olla terve, ennen kuin saa riesakseen jonkun elämänmenoa vaikeuttavan vaivan. Jaksanpa taas - toivon mukaan - edes vähän aikaa olla tyytyväinen terveeseen oloon. Kaikkine pienine vaivoineen päivineen.
 

Voit haudata monia murheita kasvimaan multiin.

Tuntematon ajattelija


9 kommenttia:

 1. Tuo Green Spring lajike on todella kaunis. Minäkin innostun syksyisin laittelemaan tulppaaneja mökille, ne kyllä todellakin menevät parempiin suihin;)

  Ihana ajatelma! Ja parempaa vointia!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pirjo! Olo on jo melkoisesti kohentunut, kun lääkitys on kohdillaan.
  Aika kalliiksi tulee ruokkia jäniksiä, peuroja ja myyriä kukkasipuleilla, mutta aina pitää kuitenkin kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Minäkin tykästyin näistä erityisesti tuohon Spring Green -lajikkeeseen, ovat todella kauniiita. Pari viikkoa sitten olin vatsataudissa ja mietin silloin ihan samaa... Että kyllä sitä osaa olla taas pari päivää valittamatta mistään turhasta, kunhan vaan tervehtyy.

  VastaaPoista
 4. Sulla on tosi hieno tulppaanivalikoima, huippukauniita kaikki! Mielenkiintoinen tuo Spring Green, täytyykin koittaa syksyllä muistaa.

  Kiva kuulla, että olo on parempi! Inhottavan lamauttavaa tuollainen oireilu, Vatsakipuisena kun ei todellakaan voi paljon pihalla kyykkiä.

  VastaaPoista
 5. Upeita tulppaaneja. Minullakin nousi vain osa tulppaaneista ja ne nimilaput ovat iloisena sekamelskana kukkapenkissä, voin arpoa nimen jokaiselle :)
  Toivottavasti voit jo paremmin ja pääset kykkimään puutarhaan.

  VastaaPoista
 6. Green Spring on vaikuttava! Voisiko tuo ensimmäinen olla risteymä. Minulla jopa krassit ja krookukset ovat tehneet upeita maissinkeltiasia kukintoja cappuccinoraidoilla.

  Kyllä oli minullakin outo vatsajuttu. Vuosi meni salapoliisityössä ja nyt ovat pannassa kaikki keinotekoiset makeutusaineet ksylitolia myöten. Ensin otatin runsaat 300 euroa maksavan verikokeen, sillä oikeesti jo pelkäsin, että on jotain pahempaa...mantitoli, mannitoli, ksylitoli ja sorbittoli, joka viime mainittu usein kätketään koodiin E420.

  Puutarha auttaa kaikkeen!

  VastaaPoista
 7. Hyvä kun selvis vaivojen syy, ja korjaantuu. Ikävä kun ei pääse pihalle näin "parhaaseen aikaan".
  Kyllä nuo tulppaanit on hienoja, tykkään Green sprin;stä minäkin. Ei vaan kaikkea aina löydä kun on ostamassa, hienoja oli minunkin viime syksynä istutamat tulput :) Harmitti vähän kun vanhemmat eivät nousseet enää.
  Jotain virittelin minäkin taimien päälle, kun harso oli pakko laittaa kaalintaimille. Litistyyhän ne taimet harson alle, metallilankakoreja sitten laitoin. Paljon on taas niitä pieniä perhosia kyttäämässä mun hienoja kaalintaimia ;)

  VastaaPoista
 8. Jokin varma arkistointi juttu minullakin olisi tarpeen. Jossakin on jotakin ylhäällä, mutta aina unohtuu jotakin..kenkkua. Koitahan parannella ja muista juoda hyvin.

  VastaaPoista
 9. Kauniisti sanottu lopuksi. Paranemisia! Se on sitä aikaa nyt - tulppaanien aikaa! Parhautta!! Lots of love - tulips!! <3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!