keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Lilja-aikaan

Lilja Algarve

Pionin kukinnan päätyttyä tulee vähän haikea olo ja sitä alkaa miettimään, että tässäkö tämä kukkien kesä sitten oli. Vaan ei. Ruusut kukkivat usein pitkälle syksyyn, mutta välissä on myös liljojen aika. Siis juuri nyt. Yksi toisensa jälkeen avaa paisuneen nuppunsa.
Osa viime syksystä istuttamistani liljoista on jäänyt tyystin nousematta. Olenko istuttanut liian syvälle vai liian pintaan? Onko leuto talvi koitellut sipuleita niin, etteivät ole selvinneet kevääseen saakka? Jostain syystä nuo oranssit, joiden nimeä en edes muista, ovat takuuvarmoja kukkijoita vuodesta toiseen. Ne ovat myös kestäviä. Avautuvat ensimmäisinä ja kuihtuvat viimeisinä.

Lilja Aziatisch?

Tänä kesänä on ollut valtavasti liljakukkoja. Aamulla viimeksi listin taas yhden ohikulkiessani sormieni väliin. Alkuaikoina piti ensin hakea vähintäänkin hanskat käteen, jotta kykeni liljakukkoja pyydystämään. Nyt ei inhota tippaakaan ottaa hengiltä noita tulipunaisia liljatuholaisia. Juuri, kun kuvittelee hoitaneensa pihapiirin kaikki kukot, alkaakin lehtien alapinnoilta löytyä mustaa mönjää, jonka sisässä kiemurtelee lihavia toukkia. Sitä en sentään ilkeä paljain sormin putsata lehdiltä, vaan yleensä haen hanskat tai talouspaperia, jolla puhdistan lehdet ja litistän sitten toukat kompostiin vietäviksi.

Lilja Mapira

Monet liljoistani on kaikista metsästys- ja puhdistustoimista huolimatta kärsineet melkoisesti. Lehdet on puolikkaita, jos niitä kaikissa varsissa enää on montaakaan. Pari liljaa on ehtinyt menettää myös nuppunsa, mutta onneksi vain ne pari. Pikkupuutarhaan kun en ole ehtinyt ajoissa toukkia poistamaan.

Lilja Spring Pink?

Liljakukkojen ja niiden toukkien aiheuttamista vaurioista huolimatta nuput avautuvat täyteen loistoonsa ja jaksavat ilahduttaa tänäkin kesänä. Jokaisen liljan kohdalla tuumaan taas - kuten aina kesäisin tähän aikaan - että syksyllä pitää ostaa paljon uusia liljasipuleita. No, mikäpäs on tuumaillessa, kun tässä vaiheessa ei tarvitse pohtia tilausten loppusummia. Se on kuitenkin taas edessä ja silloin moni liljahaave uppoaa komeasti.

Lilja Lollypop  
Tiikerililja Sweet Surrender

Tämä helteisen kuuma päivä kääntyy kohti iltaa. Ulkona ei juurikaan jaksa tehdä mitään. Ei siis mitään. Aamulla kitkin jonkin aikaa vesiheinää kasvimaalta, kunnes auringonpaiste tavoitti työmaani ja oli pakko lopettaa työ. Siitä vähästäkin tuli ihan hyvä mieli ja sen jälkeen siirryin keinuun dekkarin kanssa. Eipä sielläkään pitkään jaksanut olla, joten lopulta päädyin tietokoneen ääreen. Silti en suostu valittamaan kuumuutta ja hellettä. Kohta keitän iltapäiväkahvit ja menemme Ukkokullan kanssa istuskelemaan patiolle varjoon. Siellä sitten taas toteamme, että näin helteisenä päivänä varjossa istuessa tuntuu kuin olisi jossain eteläisillä mailla. Tämä loma sujuu lennoitta ja harvinaisen halvalla. Nautiskellaan moisesta tuurista!

Una, olet lämpimästi tervetullut blogini pariin.
 
 

24 kommenttia:

 1. En minäkään kuumuudesta valita;) , mutta hiki kyllä valuu jo pienestäkin puutarhapuuhasta! Riippumatossa on hyvä oleskella, jotain lukemista mukana. On kyllä lomasäät suosineet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomalla on nyt hyvä olla, mutta sääliksi käy niitä, jotka joutuvat paahtumaan työpaikalla.

   Poista
 2. Ihania lomatunnelmia siellä, mukaanlukien pioni:), kyllä nyt voisi vaikka yöt kukkua ulkona! Mutta sinne töihin pitää vaan raahautua:) no ei ole aina lomaa.. Liljat ovat niin kauniita ja helppoja jos ei kukkoja lasketa, Mapira kukkii minullakin niin komiast, että..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten yllä sanoin, nyt ei kyllä kadehdita niitä, jotka joutuvat työpaikalla hikoamaan.

   Poista
 3. Kauniita ovatsun liljat. Ne kukot on inhottavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukot ja niiden toukat, tosi inhottavia.

   Poista
 4. Liljat ovat kauniita. Ovatko helppoja kasvattaa? Hellettä on piisannut täälläkin!! Ulos tahtoi yölläkin. Pian viilenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta liljat ovat helppoja kasvatettavia. Sipulit vain syksyllä maahan ja sitten kesällä nautitaan kukinnasta. Niin ja siinä välissä muistetaan listiä kukkoja.

   Poista
 5. Oi miten kauniita liljoja! Meilläkin vasta ovat nupullaan, mutta kohta niistä (vähistä) saa nauttia. Ensi vuodelle täytyy istuttaa lisää sipuleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sitä joka syksy laittaisi muutaman liljan sipulin, muutaman vuoden päästä olisi nautittavaa enemmän.

   Poista
 6. Ihana tuo Sweet Surrender! :) Meillä ei ole näkynyt liljakukkoja kuin pari koko kesänä, mutta osaa liljoista vaivaa ilmeisesti liljojen harmaahome tai jokin muu tauti, kun lehdet ruskettuvat ennen aikojaan. Liljat kukkivat silti ihan normaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään tänä kesänä kaikki ötökät ovat päättäneet asuttaa meidän pihaa. Tavallisesti liljakukoista ei ole tällaista riesaa.

   Poista
 7. Upeita liljoja. Minulla kukkivat vain päivänliljat. Nautin näistä helteistä, voi hyvällä omallatunnolla olla tekemättä mitään :) Tänään kyllä leikkasin nurmikon, joskushan se on tehtävä ja kastelukannua on ahkerasti kiidätetty kohteesta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kastelukannun kanssa on iltaisin huhkittava ja nurmikko välillä leikattava. Muuten voikin ottaa elämän loman kannalta. Joutaahan sitä taas huhkimaan näiden helteiden jälkeenkin.

   Poista
 8. Ihania liljoja!!!! Liljakukkoja on ollut todella runsaasti, mutta mielenkiintoista kyllä, vain toisessa liljalajikkeessa, viereisessä niitä ei ole ollut ainuttakaan, ei edes toukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman, että kaikki liljat eivät selvästikään maistu liljakukoille. Vieressä saattaa tosiaan olla ihan koskematon lilja.

   Poista
 9. Todella kauniita! Minulla on lijat osittain kadonneet pihasta. Täytyy syksyllä laittaa lisää uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään liljatkaan eivät ole ikuisia. Osa istuttamistani liljoista on myös hävinnyt.

   Poista
 10. Ihanasti liljat koristavat puutarhaa. Toivottelen lämpimiä päiviä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsikka, lämmintä näyttää riittävän.

   Poista
 11. Pioneja tulee aina ikävä, mutta kyllä lilja-aika on mun suosikki. Kesä on jotenkin kypsä ja liljat kukkivat pidempään!

  VastaaPoista
 12. Liljat ovat niin kauniita! Minullakin on, vanhan maalaistalon pihalla, liljoja, joista olen varmasti tunnistanut vain päivänliljan ja idänsininililja. Äitini sanoi, että mummoni oli kertonut tuoneensa liljojen juuria tultuaan taloon miniäksi nyt jo sata vuotta sitten. Kävi velä hakemassa lisää kylän isojen talojen emänniltä. Liljat voivat olla todella pitkäikäisiä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!