sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Sukkaneuloosi senkun jatkuu


Olen sairastunut todella vakavasti tähän sukkaneuloosiin. Ei vaan mahda mitään sille, että iltaisin on pakko kaivaa kutimet esiin ja suihkia uusia sukkia. Nyt on innostuksen kohteena lähinnä kirjoneuleen oppiminen. Tilasin netistä langainohjaimen, jonka pitäisi helpottaa useamman langan käsittelyä. Vempain on pikkuruinen, eikä se ole vielä tullut.

Näihin ylimmän kuvan polvisukkiin olen käyttänyt luonnonvalkoista 7-veikkaa ja 7-veikan Polkkaa. Osa kirjoneuleesta syntyy siten Polkan vaihtelevista väreistä ja osan teen kirjoneuletekniikalla.


Välillä pitää lepuuttaa sormia ja tehdä ihan yksivärisiä sukkia. Tässä valepalmikkoa punaisesta 7-veikasta.


Nämä lastenkokoiset sukat valmistuivat luonnonvalkoisesta 7-veikasta ja punasävyisestä Raidasta. Kuvio ei mennyt ihan nappiin, mutta enpä alkanut sitä purkamaankaan. Olkoon muistona siitä, mitä tapahtuu, kun yrittää seurata telkkua kirjoneulomisen lomassa.


Kirjoneuleen harjoittelu taitaa olla helpointa aloittaa kahdella langalla. Niitä vaihtelemalla oppii näköjään pitämään lankoja sormissaan ja myös tarkkailemaan kirjoneuleen kireyttä. Nämä sukat ovat jälleen 7-veikasta, tummanruskeasta ja luonnonvalkoisesta.


Ja taas ihan perussukkaa hermojen ja käsien lepuuttamiseksi. Lankana 7-veikan Raita. On kyllä raitasukkien tekeminen nykyisin helppoa. Ainoa haaste näissä on etsiä toisen sukan aloitukseen sama kohta langasta, jolloin molempiin sukkiin tulevat raidat samalla tavoin.


Joulukorttien jälkeen ei ole ollut aikaa askarteluun. Ystävän kuusikymppisille sentään väsäsin kortin. Yksittäisiä kortteja on mukavampi tehdä kuin sarjatyönä valmistuvia joulukortteja. Voi rauhassa miettiä värejä ja kuvioita. Käytän korteissani paljon runoja, joita etsin hyllyni kirjoista. Paljon mukavia värssyjä löytyy nykyisin myös netistä.


Eksyin myös toistamiseen kirjakauppaan, jossa juutuin tietenkin puutarhakirjoja katselemaan. Kirjamessuilta tuli ostettua dekkareita ja proosaa, joten nyt pysyttelin kaukana niistä kirjakasoista.


Uudet puutarhakirjat ovat seisseet olkkarin pöydällä pinossa pari päivää ja olen niitä toki selannut. Meillä itsekullakin on varmasti omanlaisemme tapa käyttää puutarhakirjoja. Minä en oikein pysty lukemaan yksittäistä tietokirjaa alusta loppuun vaan pikemminkin käytän niitä hakuteoksina. Kun päässäni syntyy jokin ajatus, lähden työstämään sitä selailemalla kirjoja. Siksi on hyvä, että puutarhakirjojakin löytyy eri aiheittain.


Kirjojen kuvituksella on varsin suuri merkitys. Kauniit ja hyvälaatuiset kuvat houkuttelevat tutustumaan kasviin syvemmin. Monet puutarhakirjat toimivatkin lähinnä katselukirjoina, mutta toki hyvä puutarhakirja myös innostaa lukemaan. Hyvässä kirjassa minulle tärkeää on myös se, että teksti ja tieto on sopeutettu meidän oloihimme. Välillä törmää puutarhakirjoihin, joiden kasvitieto ei sitten millään istu meidän olosuhteisiimme. Silloin kirja jää enimmäkseen katselukirjaksi. Saattaahan niistäkin löytyä hyviä ideanpoikasia ja mistä sen tietää, millaisia kasvimahdollisuuksia ilmastomuutos vielä meillekin tarjoaa.


Pidän kovasti pelaguista, vaikka tiedänkin, ettei niistä tule meidän pihan suurta hittiä. Yksinomaan siitä syystä, että talvettaminen tässä huushollissa on melko vaikeaa. Autotalli on siihen liian kylmä ja kellari liian lämmin.Yritystä kyllä on ja viime talvenahan sain osan pelaguistani säilymään hengissä. Tuntuu vain, ettei jaksa innostua lukuisista erilaisista pelaguista ja sitten nakata niitä syksyllä kompostiin. Tämänkään suhteen en kyllä ryhdy mitään vannomaan, sillä puutarha-asioissa olen joutunut pyörtämään yhden jos toisenkin päätökseni.


Hetken tässä jouduin miettimään, mikä kumman päivä tänään on. Sunnuntai näemmä. Täytyy todeta, että mielessäni olen tyytyväinen pyhien vähitellen päättyvän, sillä olen kyllä ihan sekaisin päivistä joka aamu herätessäni. Tuntuu mukavalta päästä normaaliin arkeen kiinni. No, nujerretaan vielä tuo loppiainen ja sitten kohti kevättä.
 

32 kommenttia:

 1. Aivan ihania sukkia olet tehnyt, nyt on sukkaneuloosin aika, pian alkaa pihatyöt! Minäkin ostin alesta myös tuon biodynaamisen viljelyn kirjan ja pelakuukirjan, kunhan vähän paranen niin teen uuden retken kirja-aleen! Kaunis kortti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kunhan tässä kevät lähestyy, sukat jäävät kyllä auttamattomasti koriinsa.

   Poista
 2. Kauniita sukkia oletkin tikutellut. Minäkin tein miehelleni siniset sukat 7- veikasta tuolla valepalmikko neuleella. Helppoa ja kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valepalmikko on tosiaan helppoa ja nopeaa sekä ilman muuta myös kaunista.

   Poista
 3. Sukkaneuloosi on aika kiva tauti, tuskin tuosta kannattaa edes parantua, erittäin kauniita sukkia!
  Ei se ole miulle vielä tarttunut, kun en osaa tehdä kantapäätä, enkä tiedä olisiko mitään järkeä tehdä pelkkää vartta, Afrikan anakondatkaan tuskit tarvitsisivat sukkapukua :)
  Olen samaa mieltä että onneksi palataan arkeen, päivät ovat aivan sekaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinä kantapään oppisit tikkuamaan, jos olen oppinut minäkin.
   Huomenna on loppiainen ja sen jälkeen palataan arkeen. Tuntuu pitkästä aikaa tosi mukavalta ajatukselta.

   Poista
 4. Kirjaostoksilla siis sinäkin. Löysit pelargonikirjan, jotan myös minä vähän kaipailin. Onko hyvä?
  Sukkaneuloosi on sangen hyödyllinen tauti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo ehkä ihan paras mahdollinen pelaguukirja ole, mutta Suomalaisesta kirjakaupasta sitä näyttää edelleen löytyvän. Ihan kelvollinen opus.

   Poista
 5. Juuri näin. Aika samanlaisissa ajatuksissa ollaan pyhien ja sukkien suhteen. Sun pitää kohta laittaa arvonta pystyyn, kun liukuhihnalta sukkia syntyy. ;) Sukkalankoja olen tässä itekki haeskellu, ku villasukat alkaa olla puhkikuluneita. Kevättä kohti. Mukavaa loppiaisviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kudon enimmäkseen 7-veikasta, koska sitä löytyy meidän lähikaupastakin. Välillä sitten fiilistelen muilla langoilla.

   Poista
 6. Kertakaikkisen upeta sukkia! Olisi kyllä hauskaa sairastua tuohon sukkaneuloosiin... :) Minä yleensä sekä selaan että luen puutarhakirjoja ajankulukseni, mielituulesta riippuen, mutta kuvitus on kyllä tärkeää, huonosti kuvitettuun kirjaan ei oikein viitsi edes tarttua. Mutta nyt huomaan että käytiin tyttären kanssa alennusmyynneissä, ja unohdin kokonaan mennä kirjakauppaan! MInusta se on lomassa juurikin parasta, kun huomaa, että päivät mneee sekaisin - silloin huomaa päässeesnä irti arjen kuvioista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtäkkiä se neuloosi iski ja nyt en irti pääse. Aikani naureskelin muiden sukkaneuloosille ja mielessäni ajattelin, etten minä kyllä siihen ryhdy.... Vaan kuinkas kävikään. Varo siis sinäkin.

   Poista
 7. Upeita sukkia olet saanaut tehtyä! Wau :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Sujuupa sohvalla istuminen rattoisasti.

   Poista
 8. Hienoja sukkia, kiva sairaus tuo neuloosi:)
  Ja kohta saadaan taas multaa kynsien alle, jee....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli kaksi puutarhalehteä ja yksi siemenluettelo. Alkaa jo olla kevättä rinnassa...

   Poista
 9. Upeita sukkia!!!! Sukkia olen itsekin nyt neulonut, mutta ne tulevat lahjaksi, joten en voi julkaista niistä kuvia. Kirjakauppaan aion vielä minäkin mennä, mutta katsotaan koska, vai malttaisinko odottaa alen loppurysäystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjaksi nuo minunkin sukkani taitavat mennä, mutta sitä en tiedä, koska ja kenelle. Kudon ihan vain ajankulukseni. Kummasti noille löytyy käyttäjiä.

   Poista
 10. Siinä sitä onkin kohta miettimistä kumpaa tekee, kun on noita kivoja kirjoja ja kivoja sukkaneuleita :)
  Mullakin on taas vaihteeksi sukan neule ja kirjat oottaa. Kyllä osaat tehdä kauniita sukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, kudon sukkaa telkun ääressä ja luen illalla ennen nukahtamista. Toisinpäin voisi olla aika hankalaa.

   Poista
 11. Olet ahkeroinut, mutta ehdit myös uudelleen kirja-aleen. Maanpeittokasvit ovat minun mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nopea tekemään päätöksiä, joten kirjakauppareissu ei ajassa paljon vienyt.

   Poista
 12. Olet sinä aikamoinen konee tekemään neuleita.kaunista jälkeä tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huono istumaan mitään tekemättä, joten sukkia valmistuu telkkua katsellessa. Kunhan tästä kevät saapuu, ei pahemmin tule telkkua katseltua.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Niitä on tosi mukava väsätä.

   Poista
 14. Kyllä sinä olet sitten ahkera! Upeita sukkia tulee kuin liukuhihnalta. Kivan näköistä neuletta on tuo valepalmikko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä ihan liukuhihnalta tule, mutta telkkua katsellessa hissukseen valmistuu sukkapari toisensa jälkeen. Kunhan tästä päästään pihahommiin, jää sukkahommat vähiin.

   Poista
 15. Meillä tuo Vaimo kutoo heinäkuun helteilläki ja kaikilla automatkoilla, telkan tai tietsikan töllöttelystä puhumattakaa. Että on niitä samanlaisia muuallakin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että käsityöt ovat nykyisin suuressa suosiossa. Sukkien kutominen näyttää olevan erityisen suosittua. Se on hieno asia ja toivon, että myös monet nuoret innostuvat uudella tavalla käsitöistä. FB:n villasukkaryhmässä, kuin myös monissa muissa käsityöryhmissä ihmiset jakavat innoissaan uusia malleja ja ohjeita.

   Poista
 16. Olet todella ahkeroinnut kauniita sukkia.
  Oikein hyvää Loppiaista sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, sukkien kutominen on mukavaa hommaa.
   Hyvää loppiaista myös sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!