torstai 26. helmikuuta 2015

Työteliäitä päiviä


Viime päivät ovat olleet varsinaista hulinaa. Viikonloppuna isänsä kanssa saunomaan tullut Peräkamaripoika jäi auttamaan meitä muutaman puun kaadossa. Talon päädystä piti kaataa yksi iso tuomenhaara, sillä sen oksat lepäsivät talon katolla. Onneksi tuomi on kasvattanut monta runkoa ja niissä riittää keväistä ihasteltavaa tulevillekin vuosille. Tuo tuomi ei ole kertaakaan verhoutunut tuomenkehrääjäkoin seitteihin. Viime keväänä oli jokunen merkki koista, mutta hyvin vaatimattomassa määrin.


Rymäytimme nurin myös kompostin takaa pystyyn lahonneen lepän. Monta vuotta sitä säästeltiin tikoille nakuteltavaksi, mutta nyt se alkoi olla jo sen verran kallellaan, että isompi myrsky olisi saattanut rojauttaa sen pihamaalle. Aika moneen osaan lahopuu kaadettaessa pirstoutui pitkin metsikköä ja keräilin niistä osan odottamaan jatkokäsittelyä.


Alapihalta kaatotuomion sai tykkylumen sinne kaartanut leppä. Itse puu kasvoi kunnan maalla, mutta painava lumi taivutti ison puun puutarhaamme, eikä se siitä enää noussut. Puuta kaatoa varten valmisteltaessa huomasimme, että se oli tyvestä halki ja olisi saattanut milloin tahansa rojahtaa omenapuiden päälle. Tyven halkinaisuus ei näkynyt päälle päin, mutta se selvisi, kun puu romahti maahan pojan sahattua vain muutaman viillon. Tipalla oli, etten jäänyt alle. Olin matkalla kiinnittämään köyttä latvuston ympärille, jotta voisimme ohjata puun kaatumissuuntaa. Silloin poika huusi, että "NYT SE KAATUU". Tuli hiukan kiire. Aikamoinen voima tuntuu tykkylumella tosiaan olevan.


Myös yksi kohtalaisen pieneltä näyttävä kuusi sai lähtötuomion, koska se kasvoi liian lähellä omenapuita. Pojat kyllä esittivät vastalauseensa, mutta jos pitää valita omenapuu tai kuusi, valitsin omenapuun. Vaikka puu ei kovin korkeaksi vielä ollutkaan kasvanut, riitti siinä havuja ylenmäärin.


Olen täällä blogistaniassakin monessa yhteydessä esittänyt hartaan toiveeni saada kylppäriin remontti. Kylppärissä ei ole vesivahinkoja ja kyllähän se toimii, mutta toki se alkaa olla aika kulahtaneen näköinen. Ukkokulta on sitä mieltä, että jollei mikään ole rikki ja tilaa voidaan käyttää siihen, mihin se on tarkoitettukin, mitään remppaa ei ole tarvis aloittaa. Minkäs siinä sitten teet - muuta kuin jatkan sitä lottovoiton odottelua. 

Vanhaan lavuaariin ilmestyi jokin aika sitten hiushalkeama, joka laajeni ja laajeni. Viime viikolla lavuaarista lohkesi jo isompi pala lasitusta, joten mikään ei enää auta. Ukkokultakin myönsi, että vaihdettava se on. Ja kun lavuaari meni uusiksi, meni kaappikin. Standardit ovat muuttuneet ja vanha allaskaappi oli alkujaankin aika huono hankinta. Helposti pääsimme yksimielisyyteen uudesta kalusteesta ja niin se yhteistyymin käytiin ostamassa ja kotiin kantamassa.

Laatikoiden etusarjoissa on vielä suojamuovit paikallaan.

Eilinen ilta meni uutta allaskaappia kootessa ja tänään se saatiin ripustettua seinälle. Allaskin on jo paikallaan ja seuraavaksi on vuorossa putkien ja hanan asentaminen. Peilikin menee uusiksi, sillä vanha peili oli jo hiukan kulunut, eikä se mitoiltaan sovi uuden allaskaapin kanssa.

Hiljaa mielessäni olen kiitellyt itseäni siitä, että kaukonäköisenä taloa rakentaessamme halusin pesutilojen seinät valkoista kaakelia ilman mitään kukkaboordeja tai väriraitoja. Valkoisia laattoja jaksaa katsoa vastedeskin, vaikka toki olisin mielelläni ottanut uudet kaakelit seinille. Isompi remppa vaatisi huomattavasti isomman budjetin ja todennäköisesti ammattimiehet tekijöiksi. Siihen ei nyt ole mahdollisuutta. 

Käytännöllisyys puhui myös uuden allaskaapin valinnassa. Päätin, että värin tulee jatkossakin olla valkoinen. Siihen ei kyllästy, se ei pimennä ja loppujen lopuksi se on myös helppo pitää puhtaana. Vastoin suunnitelmia, päädyin vieläpä korkeakiiltoiseen valkoiseen, koska siinä vasta puhdistusrätti luistaa. Vaikka korkeakiiltoisuus ei olekaan kuulemma enää laisinkaan trendikästä. No, enpä ole trendikäs minäkään.


Ulkona lauhat säät jatkuvat. Mittari on kaiken aikaa plussalla. Monena päivänä jopa useita asteita. Välillä sataa vettä, välillä on vain pilvistä. Aurinkoa ei juurikaan täällä päin ole näkynyt. Lumen pinta on kaikkea muuta kuin valkoinen ja paikoin vanha maa jo pilkottaa. Minkäänlaisia sipulikasvien piippoja ei meidän puutarhassamme ole näkyvissä, sillä lunta kyllä riittää. Sitä on kolattu etenkin yläpihalla juuri niihin paikkoihin, joissa kevään mittaan sipulikukat kukkivat. Eilen kyllä näin erään kylällä olevan vanhemman rakennuksen seinustalla narsissien vihreitä lehtituppaita.


Elelemme helmikuun viimeisiä päiviä ja kovasti ajatus ja mieli on jo keväässä. Enkä taida olla ainut.

22 kommenttia:

 1. Nyt taitaa olla puunkaato-aika ajankohtainen :)

  p.s. Itsellenikin käytännöllisyys on tärkeämpää kuin trendit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi emme jättäneet puunkaatoa maaliskuuhun. Lumiseen aikaan puutaha säästyy tallomiselta.

   Poista
 2. Teillä on puuhaa riittänyt, niin pihalla kuin kylppärissäkin. Kiva on sitten uudessa kylppärissä touhuta, kun allas ja kaapit ovat paikoillaan, aina remppa piristää.

  Nämä lämpöasteet ja vielä kun aurinko suostuisi paistamaan, niin jo lumet saisivat kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä aurinkoa tässä toivotaan, mutta aika hyvin nuo lumet lähtevät pilviselläkin säällä.

   Poista
 3. Teillä on ollut vauhdikkaita päiviä! Onkohan miehiin sisäänrakennettu joku "ei kaikelle uudelle, vanha on vielä ihan hyvä" ohjelma? Sitä nimittäin kuulostaa olevan liikkeellä yhdessä jos toisessakin paikassa. Täälläkin on ajottain ollu....Ehkä miehet ei sitten niin katsele ympärilleen, kun eivät koskaan kyllästy kalusteisiin, tapetteihin tai muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuvaus tuo sisäänrakennettu "ei". Tunnen kyllä sellaisiakin miehiä, jotka innostuneena ottavat osaa uuden suunnitteluun. Lienevät kuitenkin vähemmistönä. Harmittaa välillä rankasti, kun kaikki uudistukset vaativat aivan ylettömästi perusteluja ja kinaamista.

   Poista
 4. Sait kuin saitkin uudistusta kylppäriin :) Lumet ovat täälläkin huvenneet sateiden ja lämpimän ansiosta, kyllä se kevät on mielessä minullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainpa hyvinkin. Ukkokulta yritti turhaan venkoilla totuuden edessä. Tosin suurempikin remppa olisi ollut tarpeen, mutta hyvä tämäkin.

   Poista
 5. between, olisi kiva nähdä kuva valmiista vessasta, Meillähän oli tuo sama remppa kakkosvessaame syksyllä 2013 ja Lumimies teki kaiken itse. Sitten homma vähän levisi, sillä saman tien teimme alakerran eteisen ja tuulikaapin lattiat uusiksi eli laatoille. Suurin ihme oli, miten saimme niin pienestä vessasta tilavan vain hankkimalla sopivan altaan ja allaskaapit!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kylppäri olisi mielestäni tarvinnut suuremmankin kasvojenpesun, mutta minkäs teet, kun Ukkokullan mielestä se ei ole tarpeen. Allas oli ihan pakko uusia, koska vanha hajosi niin pahasti. Vanhaan allaskaappiin ei enää uutta allasta saanut ja niin tuli sitten uusi allaskaappikin. Vielä on putkien kanssa säätämistä ja peili pitää hankkia, kun se vanha ei enää mittojensa puolesta sovi. Tykkään kovasti uudesta allaskaapista, kunhan sen saa käyttöön.

   Poista
 6. PS.Piti kertomani, että meillä on mies karsinut jättimäistä koivua ja haapaa, jotka tulee eräs firma kaatamaan. Pakko se on, sillä ihana haapa on alhaalta ihan laho ja koivu salamanisekmä ja laho, Olisi riski jättää ne kaatamatta. Meilläkään ei ole tuomessa ollut sitä tuomenkehrääjäkoita, onneksi. Siis risusavotassa on oltu tällä viikolla täälläkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonokuntoiset puut ovat tosiaan aikamoinen riski. Nuo nyt kaatamamme puut olivat sen verran helpoissa paikoissa, että itse kaataminen oli mahdollista. Pari vuotta sitten piti kaataa valtava pihakoivu ja siihen hankimme ammattimiehen, joka hoitikin homman taidokkaasti. Vielä on risusavottaa ja pientä pöllihommaa jäljellä. Se on jäänyt lepovaiheeseen kylppärihommien vuoksi.

   Poista
 7. Olipa hyva että vaaraa aiheuttava puu tuli kaadettua ja selvisit vielä naarmuittakin! Omenapuut ovat niin hidaskasvuisia että kyllä asettaisin myös ne etusijalle.
  Meillä ov vastapäätä olevan naapurin puolella iso koivu, jonka he kertoivat nyt keväällä kaatavansa. Tuulisen päivän jälkeen on helposti musta muovisäkki täynnä kuivuneita oksia ja siinä aidan vieressä ei kasva mikään.
  Kovin keväiseltä tuntui tämäkin päivä, olisin kyllä vähän malttanut vielä odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pihastamme kaadettiin pari vuotta sitten valtava koivu. Se roskasi aivan tajuttomasti kaikkina vuodenaikoina. Eikä sen alla tosiaankaan kasvanut mikään. Suurin syy sen kaatamiseen oli kuitenkin puun aiheuttama tiilikaton sammaloituminen. Se on vähentynyt oleellisesti, kun puu ei varjosta eikä sitä roskaa ole jatkuvasti kasapäin kattotiilien päällä.

   Poista
 8. On teillä nyt ollut puuhaa sisällä ja ulkona Onhan se kivaa kesäksi saatava rempat pois että voi
  syventyy kevät puuhin.Hyvää viikon loppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämä aika on hyvä näihin sisätouhuihin ja puutalkoisiin. Kunhan säät lämpenevät ja lumi sulaa, aika kuluukin rattoisasti pihapuuhissa.

   Poista
 9. Me noudatimme omassa kylppärirempassa ihan samaa ajatusta, hilittyä, klassista ja valkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klassiset värit ja materiaalit eivät kyllästytä. Tekstiileillä ja muilla sisustusjutuilla saa kyllä riittävästi väriä ja vaihtelua.

   Poista
 10. Ollaanpa teillä oltu ahkerana! Meidän rannassa pitäisi myös kaataa muutamia puita. Viime vuonna ne kaadettiin jäälle ja siellä oli helppo pieniä ne, mutta nyt ei ole joessa jäätä kuin vähän eikä sinne uskalla mennä. Meidänkin naapuritontilla on hurjan suuria kuusia ja eräs kevät kuulin sieltä narinaa vähän väliä. Eräs myrskyisä yö ja kuusi kaatui, mutta onneksi toiseen suuntaan ja kiviaidan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättalvi taitaa yleisesti olla puunkaatoaikaa. Ei ainakaan tule niin suuret tuhot pihaan ja puutarhaan, kun kaikki on vielä lepotilassa. Jäille ei tosiaankaan ole menemistä. Pilkkijöitä se tietenkin harmittaa, mutta kohta kalamiehet pääsevät veneillä kalastamaan.

   Poista
 11. Minustakin valkoinen on erittäin hyvä väri kiinteille pinnoille. Meilläkin on tässä uudessa kotitönössä valkeat laatat kylppärissä :) Olohuoneen beigen värinen seinä, eteisen muumitapetit ja makuuhuoneen puupaneeli vaihtuivat valkeaan, saan sitten tekstiileillä ilotella väreillä, kun siltä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi Pirjo. Seinien värejä ja kaakeleita ei niin vain muutella, ellei ole himoremppaaja. Tykkään vaihdella tyynynpäällisiä ja verhojakin. Niillä saa mukavasti väriä ja eri juhlapäivien tuntua.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!