sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Litsis lätsis


Välillä sataa silkkaa vettä, välillä alijäähtynyttä vettä ja välillä taasen valtaisia tiskirättejä. Mittari on muutaman asteen plussan puolella ja puut huojuvat navakassa tuulessa. Taisi täällä etelärannikolla varsinainen talvi jäädä kokonaan välistä, vaikka lunta onkin satanut melko runsaasti.


Sateiden ja lämmön johdosta yläpihan hiekkakäytävät alkavat hissukseen paljastua. Sen verran tämä kausi on hankalaa, että öisin käytäville sulanut lumi jäätyy ja aamulehden hakuun sisältyy aina jännitystä; kaadunko liukkaalla pihalla vai pysynkö pystyssä?


Jos sulaminen jatkuu tätä vauhtia, kohta on käsillä ne ajat, jolloin kevään edistäminen on ajankohtaista. Silloin meikäläinen kulkee lapion ja muiden työvälineiden kanssa pitkin pihaa levittämässä lunta kasoista laajemmalle sulamisen nopeuttamiseksi. Varjoisista paikoista täytyy eritoten käydä naputtamassa kovan lumen pintaa, jotta kasat haurastuisivat vikkelämmin.


Terassilla on vielä lunta ja jäätä, vaikka sitä on aika ajoin käyty tyhjentämässä. Muutama aurinkoinen päivä saisi tumman puun hehkumaan lämpöä ja loputkin lumet kaikkoaisivat.


Puutarhasta alkaa vähitellen paljastua sinne talven ajaksi kätkeytyneitä paikkoja. Jokainen päivä on uuden löytämistä.


Tuuliset säät ovat pudottaneet havujen neulasia ja puiden kaarnaa hangelle. Tätä aikaa ei parhaalla tahdollakaan voi kutsua kovin puhtoiseksi.


Yläpihan käytäviltä kolattu lumi kasaantuu aina talven mittaan alapihalle johtaviin portaisiin. Alapihalle kun ei juurikaan talvella ole asiaa, sinne sopii työntää lumet säilöön ja siellä niillä on tilaa rauhassa sulaa. Aurinkoisesta paikasta huolimatta tässä on usein kevään viimeiset lumet pihallamme, sillä kolattu lumi on tiivistynyt tiukkaan ja sen sulaminen kestää kauan. Kutsumme tätä paikkaa talvisin lentokentäksi, sillä runsaslumisina talvina yläpihalle tulee ikäänkuin jatke, joka laajenee ja laajenee sen myötä, miten paljon sinne joudutaan lunta kolaamaan. Nyt paikka ei näytä laisinkaan siltä, että sinne voisi edes kuviteltuja lentokoneita laskeutua. Vesisateet ovat syövyttäneet lumen muhkuraiseksi.


Vielä pari viikkoa sitten kasvihuoneen oven edessä oli lunta niin paljon, ettei ovea voinut avata. Polku kasvihuoneelle ei ole syntynyt siksi, että kasvarissa pitäisi talvellakin käydä. Ei, Juuso haluaa mitata tonttiaan talvellakin, eikä sille tahdo mitkään rajat riittää. Emme jätä sitä pimeinä talvi-iltoina yksin ulos, vaan sitä ulkoilutetaan pitkin pihaa, kuin koiraa konsanaan. Eikä Juuso kyllä kylmällä ulkona erityisemmin viihdykään. Eikä märällä, kuten nämä viime päivien ilmat.


Vaikka ulkona on märkää ja harmaata, se ei harmita laisinkaan. Koko ajan on ihanan odottavainen olo. Kevät etenee ja pian pääsee jo tutkailemaan, mitä mistäkin kohtaa pihaa pilkistää. Vielä tulee kylmiä päiviä, pakkastakin todennäköisesti. Sellaista se on joka kevät, mutta päivät pitenevät, valo lisääntyy ja lumi sulaa. Tämä se vasta on elämää!

Mukavaa sunnuntaipäivää ja alkavaa viikkoa kaikille!
 
 

11 kommenttia:

 1. Tämä on ollut erikoinen talvi täällä etelässä. Kovasti myös odottelen pääsyä puutarhahommiin:)

  VastaaPoista
 2. Tuulee ja lunta tupruttaa täällä Etelä-Karjalassakin. Jotain piippoja näkyi vihreää seinän vierellä alkuviikosta. Pelakuun pikkutaimia ostin , kun ei malta enää odotella. Ja tänään laitoin chilit ja tomaatit multaan.

  VastaaPoista
 3. Lunta on sadellut meilläkin. Piha oli vielä eilen aivan peilijäällä. Nastat kengissä on hyvä olla ulkoilessa.

  VastaaPoista
 4. Vettä ja räntää tulee itäsuomessakin, mutta ei haittaa se tietää lumelle lähtöä! Ja sen verran meilläkin maata näkyvissä, että kissat pääsee jo saunan ja ladon alle!!! Se on kevät :-)

  VastaaPoista
 5. Täällä on ollut aikalailla samanlaista!
  Harmittaa niin valtavasti kun ei oikein pääse kuvamaan. Ajattele, ensi sunnuntaina olemme jo maaliskuun puolella :)
  Meilläkin tehdään aina innolla kesää, ne lumenlevitystalkoot!

  VastaaPoista
 6. Minkähänlainen kevät tästä tulee? Siellä ei taida olla kovinkaan poikkeuksellista, vähä lumisia talvia riittää. Loskakelit ovat inhottavia liukkainen kaikkineen.

  VastaaPoista
 7. Odotan myös kovasti lumen sulamista ja hihkun jokaista räntä/vesisade/loskapäivää. Se vie lumen pois ja sulattaa jään, vaikkei mitään kivaa olekaan. On sentään hieman pehmennyt pihan jäinen pinta.Siementilaus tuli ja pääsen vähitellen kevätkylvöihin.=)

  VastaaPoista
 8. On tämä sitä aikaa kun oottaa kevättä mutta ei pidä liikaa kiiruhtaa.

  VastaaPoista
 9. Meillä on taisteltu tuon jäisen pihan kanssa. Ulkomaan vieraskin pyllähteli harva se päivä nurin, joko kengillä tai suksilla. Ei ole tottunut talven liukkaisiin.
  Kyllä niin jo odottais lumen sulamista. Onneksi kaupoista saa jo krookus-, tulppaani- ja tetenarsissiruukkuja helmikuun iloksi!

  VastaaPoista
 10. Teillä on vielä vähän lunta, meidän lumet on jo tipotiessään.

  VastaaPoista
 11. Kyllä nää lumet ja jäät lähtee kohisten! Kevät on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!