tiistai 31. maaliskuuta 2015

Ruusupensaan asukki


Viikko sitten löysin ruusupensaistani linnunpesän. Vai onko tuo kenties aihio, joka ei valmiiksi tullutkaan! Onko se viime kesän jäännöksiä, vai tämän kevään aloituksia?


Mikä lintu tekee pesän metrin korkeuteen maan pinnasta? Oikeastaan olisi hyvä, ettei tähän kotiin kukaan muuttaisikaan, sillä heti lämpimien säiden saavuttua Juusolla on tapana loikoa ruusupensaiden alla. Siellä kasvaa tiheänä mattona Pikkutalviota, joka ilmeisesti tuntuu Juusosta oivalliselta patjalta päiväunien viettämiseen.


Toissapäivänä Ukkokulta oli kuullut ja nähnyt kurkiauran lentävän talomme yli. Kurkien äänet saavat aina sydämen muljahtamaan mukavasti. Mutta niin tekee kyllä mustarastaan ihana lurituskin. Surkeasta säästä huolimatta sujui auton putsaaminen aamuvarhaisella sutjakasti mustarastaan säestäessä läheisen kuusen latvassa. Moikkasin sitä nostamalla lumiharjan pystyyn ennen autoon sujahtamista ja tuumasin, että illalla taas tavataan. Niinhän!
 

21 kommenttia:

 1. Onpa kaunis koti ollut pikkulinnulla. Suorastaan taiteellinen design-koti. Varmaan on viimekesäinen. Ehkä on jäänyt kesken, jos Juuson päikkärit on liikaa käyneet linnun hermoille....
  Voisi olla vaikka jonkun kerttusen pesä.
  Se mustarastaan laulu räntäsateessa on suorastaan liikuttavan ihanaa. Eilen illallakin jaksoi laulaa, vaikka räntää satoi taivaan täydeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, mustarastaan laulu eilisessä räntäsäässä tuntui jopa uhmakkaalta ja nostatti kyllä omaakin tunnelmaa. Meinattiin rastaan kanssa, että satakoon, mitä sataa, kevät tulee kuitenkin. Ja lauloihan tuo tämän aamun vesisateessakin.

   Poista
 2. Ehkä rakennusprojekti jäi kesken juuri Juuson läsnäolon vuoksi. Muuten ruusupensas on tuvallinen paikka, sinne ei petolintu iske. Minäkin huomasin pihalla puuhastellessani, että rastas on pesinyt viime kesänä ihan nenäni alla, raidan haarassa. Meillä on mustarastaita ruokintapaikalla, mutta niitä ei laulata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä noita mustarastaita pyörii ruokintapaikoilla, molemmilla puolilla taloa. En tiedä, ovatko samoja, jotka sitten lurittelevat ympäristön puiden latvoissa. Yleensä näköjään kuusessa. Mustarastas on myös monena vuonna tehnyt pesän talon päädyssä olevaan köynnöshortensiaan. Muutama päivä sitten hissuteltiin vähän kauempaa, että emo hautoa muniaan rauhassa ja viimeisestä poikasesta onnistuin sitten kuvankin saamaan.

   Poista
 3. Jos tämä on jonkun harjoituskappale? Aika liikuttavan näköinen löydös. Empä ole ikinä ajattelutkaan tuota mitä Cheri sanoi. Käy kyllä järkeen.

  VastaaPoista
 4. Mustarastas on ollu meillä jo pitkän aikaa, mutta kurkia en oo onnistunut näkemään. Ajoissa kun tulee, saa parhaat pesäpaikat.

  VastaaPoista
 5. Kirjosieppo tekee kovin suuren riskin paikkoihinkin pesiään, kuten meillä leikattavaan pensasaitaan jalkakäytävän ja ison tien reunaan. Paljastui pesä aikanaan aidan leikkauksen yhteydessä... Keskeneräiseltä tuo näyttää minusta. Vaan hieno löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla kirjosieppokin. Tosin niillä on ollut tapana tehdä pesänsä lähikoivussa olevaan pönttöön.

   Poista
 6. Oi minkä aarteen oletkaan löytänyt =) Niin kaunis ja hauras =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauraalta se minustakin näyttää, vaan hyvin on kestänyt kasassa jo pidemmän aikaa, kun olen sitä tarkkaillut.

   Poista
 7. Oi kuinka taidokkaasti tehty! Jospa se on vasta suunnitelma. Pidä silmällä. Pesää sekä Juusoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin talviaikaan Juuso ei ruusupensaille saakka pääse. Kevään edistyessä täytyy katsoa, tuleeko uusia pesäviritelmiä.

   Poista
 8. Onpa ihanasti aloittanut pesän rakentamisen,. oisko sille jotain vahinkoa sattunut että pesän rakentaminen on jäänyt kesken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että Juusolla on tassunsa pelissä. Ehkä se on säikäyttänyt pesänrakentajan.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Pikkuinen on ja näyttää keskeneräiseltä.

   Poista
 10. keskeneräisenäkin kaunis koristus lehdettömälle pensaalle. eilen saimme mekin nauttia mustarastaiden laulusta, aivan upeaa, kurkia ja joutseniakin lentää jo runsaasti, aivan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväiset ilmiöt saavat kyllä välillä ihan mahtavan tunteen rintaan.

   Poista
 11. Viime kesäisiä todennäköisesti. Minulle tuli mieleen punarinta, joka pesii maahan, kannon päälle tai matalalle pensaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punarinta se voisi hyvinkin olla. Niitä on pyörinyt pihapiirissä runsaasti.

   Poista
 12. Punarintaa määkin ehdottelen, se pesii matalalle. Sehän onkin oikea puutarhalintu englantilaiseen tapaan :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!