sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sadepäivän puutarhalöpinöitä


Tänään vietetään lepopäivää, sillä ulkona sataa vettä ihan kunnolla. Luonnolle sade tekee hyvää ja miksei meille ihmisillekin. Ainakin sillä tavoin, että nyt voi pysyä sisällä hyvillä mielin. Jollei sataisi, löytäisin itseni takuuvarmasti taas jostain pihapuuhasta.

Mahoniassa on jo pienet nupunalut

Kulunut viikko on puutarhatöiden kannalta ollut antoisa. Olen saanut paljon aikaan ja olenpa vihdoin saanut ratkaistua pari sellaistakin hommaa, joiden kanssa olen pähkäillyt pidempään. Niistä myöhemmin enemmän, sillä nyt ei ole kuvan kuvaa yhdestäkään viikon työmaasta. Piti nimittäin tänään käydä kuvaamassa, vaan kukapa tuonne sateeseen viitsii mennä. 

Särkynytsydän punastelee pikkutalvion lomassa

Torstaina menin naapurikunnan Lidliin, ihan tarkoituksella. Siellä oli nimittäin kaikenlaista mukavaa tarjolla meille puutarhureille. Kyllä nauratti könytä lattian rajassa yhdessä muiden innokkaiden kanssa kukkapaketteja kahmimassa. Eräskin rouva sanoi tulleensa ostamaan laastaria, mutta täällä hän vaan pähkäilee, ostaako vielä tuon ja tuon. Itsellä oli pikkuisen kiire, joten tein nopeita päätöksiä. Kävellessäni ulos näin laastarirouvan edelleen lastaavan koriinsa kukkapaketteja ja sipulipusseja.


Minä ostin kuvassa näkyvät paketit ja vielä pari muuta tuliaiseksi ystävälleni, jonka luo olin menossa. Eilen noita alkuja purkittaessani harmittelin, että olisi sittenkin pitänyt ottaa vielä monia muitakin tarjolla olleita lajeja. Nyt niitä tuskin enää Lidlissä on, sillä esimerkiksi facebookin puutarharyhmässä yksi ja toinen kertoi varta vasten lähteneensä samaisia ostoksia tekemään

Olin varautunut siihen, ettei kaikissa paketeissa välttämättä ole kovin hyväkuntoisia juurakoita, mutta se oli väärin arveltu. Purkitin kaikki kukat eilen ja laitoin purkit kasvihuoneeseen taimettumaan. Jokaisessa oli jo pientä verson alkua ja melko vahvat juuret. Seuraavaksi täytyykin pohtia, mihin nuokin istutan.

Keisarinpikarililja

Eilen oli aivan hurmaava kevätpäivä. Avasimme vihdoin grillikauden ja söimme myös ulkona. Hyvin tarkeni istua patiolla niin kauan, kun aurinko paistoi. Pilvien myötä oli pakko vetää pitkähihaista päälle. Illalla taivas vetäytyikin sitten kokonaan pilveen.

Poimulehti ponnistaa kohti kesää

Ulkona olemisesta nauttii nyt aivan valtavasti. Eilen kukkia purkittaessani ajattelin, että ihan tässä on kuin jossain trooppisessa metsässä. En tarkoita säätä, vaan sitä mahtavaa lintujen laulua, joka minua ympäröi. Ääniä oli niin paljon erilaisia, enkä niistä puoliakaan edes tunnistanut. Aamuisin sirkutus on todella mahtavaa, eikä sitä kannata jättää kokematta. 

Toissapäivänä näin, kuinka punarintapariskunta paritteli naapurin aidalla. Keittiön ruokapöydän ääressä istuessa katse kääntyy väkisinkin marjakuusen alle, jossa mustarastaat, peipposet ja monet muut linnut käyvät ruokailemassa. Eilen siinä oli myös vihertävä lintu, joka saattaisi olla viherpeippo. Ja oravatkin siinä välillä vipeltävät. Eräskin, jolla oli talviväriä ikäänkuin se olisi pukenut harmaat housut ylleen.

Vaaleanpunainen kevätkirjotähti

Tulevalla viikolla taidan lähteä vihdoin taimiostoksille. Kaikkeen suunniteltuun ei taida yhdellä kertaa olla varaa, mutta nyt on niin hirveä palo ryhtyä suunnitelmista tekoihin. Purppuraomenapuu, koristekirsikka, ruusuorapihlaja, pari ruusupensasta. Paikatkin on jo katsottuna ja osin perustettuinakin. Mielessä kävi jopa listata nuo kasvit ja siitä sitten Ukkokulta saa ruksata sen, jonka lupaa hankkia äitienpäivälahjaksi. Hänen ei tarvitse edes lähteä sitä taimikaupasta hakemaan, vaan ihan mielelläni menen itse.

Raparperit oikovat ryppyjään

Voisikohan joulunkin siirtää huhti-toukokuulle? Tai mitäpä, jos ensi jouluna toivoisi lahjakortteja taimikauppoihin? (Meillä tosin on jo pitkään puhuttu joululahjoista luopumisesta, kun se aikuisten ihmisten kesken tuntuu hiukan turhalta.) Synttäri sentään osuu kesälle, joten silloin on lupa toivoa kasveja puutarhaan.

Sormustinkukka kilpailee lemmikin kanssa

Kevätbudjettia sotkee melkoisesti autosta hajonnut pakoputki. Tosin onni onnettomuudessa ovat ihanat naapurit, sillä maksoin vain varaosat. Naapurin Pena hoiti työn ja sanoi kulujen menevän naapuriavun piikkiin. Vaimonsa heitti ihan vitsinä, että "voithan sinä leipoa Penalle vaikka kakun!" Ja minähän leivoin kiitollisena siitä, että naapurissa on niin ihania ihmisiä. Leivoin hänelle piimäkakun lisäksi myös raparperipiirakan ja vein ne eilen uunilämpiminä iltapäiväkahvin kanssa nautittavaksi. 


Kissaihmiset varmasti tietävät ja tuntevat kissojen kummallisen tavan vaihdella nukkumapaikkojaan. Juusolla talvi meni rattoisasti joko takkahuoneen nojatuolissa tai olohuoneen pöydän alla olevassa korissa. Koriin se ilmestyi aina iltaisin, kun katselimme telkkua. Nyt ei nojatuoli kelpaa laisinkaan, eikä korikaan. Jos vain minä ilmestyn olohuoneeseen, kissa tulee oitis sohvalle kylkeen kyhnyttämään. Sopii minulle, kunhan muistan suojata sohvan fleecepeitolla. Inhoan nimittäin niiden kissankarvojen imuroimista sohvasta.


Nyt on meneillään "yöt mamman vieressä" -kausi. Juuso tietää, minne suunnistaa, kun mamma on illalla hammaspesulla. Siellä se odottaa makkarin ovella ja loikkaa oitis viereeni. Joinain öinä Juuso käy omilla retkillään, kenties ruokakupilla ja katselemassa ikkunasta ulos (päätellen nenätäplistä ikkunalasissa). Mutta aamulla ollaan taas mamman viekussa. Tänään se tajusi ulkona satavan ja nukkuu yhäkin sängylläni. Ei siis pedata sänkyä tänään. Kukas sitä nyt kissansa pois yhden sängynpetauksen vuoksi ajaisi.

Esikko aluillaan

Säätutkan mukaan sateen pitäisi loppua iltaan mennessä. Tosin koko viikko näyttää varsin epävakaiselta, mutta lämpimämpään ollaan selvästi menossa. Pensaissa ja puissa on selvää viherrystä, joissain jo hiirenkorvat. Ja eilisen jälkeen kukkapenkeissä on enemmän vihreää, kuin näissä minun kuvissani, jotka on otettu keskiviikkona. Lämpö ja vesisade saa ihmeitä aikaan.

Viettäkäähän kaikki leppoisa sunnuntaipäivä!
 
PS. 
Pähkäillessäni Ukkokullalle yhtenä päivänä sitä, etten ole ehtinyt ja jaksanut ryhtyä ikkunoita pesemään, hän kertoi kuulleensa radiosta, ettei siihen hommaan kannata vielä ryhtyäkään. Puiden ollessa lehdettömiä, linnut lentävät helposti päin kirkkaita ikkunoita. Jos ne ovat vähän harmaat ja pölyiset, vaara on pienempi.
 

36 kommenttia:

  1. Vautsi mitä hankinto Lidlistä. Olet jo ties kuinka mones kun esittelee näitä löytöjä. Pitäisiköhän itsekin suunnatan tutkailemaan tarjontaa. Taimikaupoille pitäisi muutoinkin lähteä kun nyt valikoimat ovat parhaimmillaan =) Sadepäivä tekee varsin terää, meillä ainakin on ollut niin kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlin ongelma on se, että tavaraa per kauppa tulee tietty määrä, eikä tarjoustuotteita juurikaan täydennetä niiden loppuessa. Siksi sinne kannattaa mennä heti tarjouksen tullessa voimaan. Aion kyllä itsekin käväistä katsomassa, mitä on jäljellä. Sen verran edullisia nuo paketit ovat.
      Kuivaa on tosiaan ollut. Muistelen kuulleeni sanonnan, että keväällä sataa suoraan laariin. Tarkoittanee sitä, että sade lisää kasvua.

      Poista
  2. Siinäpä oiva syy lykätä vielä ikkunan pesua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta Sesse. Ei ne pölyt sieltä mihinkään karkaa.

      Poista
  3. Juu, kyllä lepopäiviä ehdottomasti tarvitaan! Sadekin tekee terää, vaikka kyllä sitä aurinkoa mielummin katselisi. Minä rynnin heti varmaan ekojen joukossa "liiteriin" ja mukaan lähti vaikka mitä! Mun mielestä olivat edullsia ja hyväkuntoisia (joten lähti mopo käsistä). Nähtäväksi jää, onko paketissa sitä, mitä kuva antaa ymmärtää...Leppoisaa sunnuntain jatkoa edelleen teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edessä on tosiaan se, mitä mistäkin paketista sitten todellisuudessa tulee. Olin kuitenkin yllättynyt kasvien hyvästä kunnosta. Joka tapauksessa olisi pitänyt kahvia vielä vähän enemmän.

      Poista
  4. Sama juttu täällä , iloitsen kun sataa vettä...eiliset istutukset saavat kostuketta ja eilen kipeytyneet paikat saavat levätä. Nivelet sanoo pokspoks ja onnihan suljunmuljun.
    En uskaltanut ostaa Lidlistä kuin oxaliksen mukuloita ( vai sipuleita), ne olivat niin terhakoita alkuineen. Viime keväänä ostin monta pakettia sipuleita ja osa oli kuivuneita ja mikään ei kuivuneista jaksanut nousta kasvamaan. Toki pussissa olevista näkee ovatko päässeet kuivahtamaan, mutta en viitsinyt riskeerata. Pari hyvännäköistä havukasvia sen sijaan lähti mukaan.
    Ihana tuo Juuso..taitaa olla mamman mussukka ♡Kissoilla on hauska tapa vaihtaa aika ajoin pesimäpaikkaansa, sitten taas aikojen päästä palataan entisille hyväksi havaituille mestoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ihan hyviä kokemuksia aiemmilta keväiltä noista liiterin kasveista. Nyt vain ehdin sopivaan aikaan ja valinnanvaraa oli enemmän. Katsotaan sitten, miten ne jaksavat kasvaa jatkossa.
      Juuso on kyllä oikea mamman mussukka, kuten sanoit. En ole päässyt perille sen nukkumapaikkojen valintakriteereistä, mutta oma kiertonsa niillä selkeästi on.

      Poista
  5. Naapuriapu on paras apu, siitä tulee hyvä mieli auttajalle ja autettavalle. Olen erittäin tyytyväinen sadepäivästä, maa himoitsi jo vettä ja tämän jälkeen tuleva lämpöaalto saa kasvuun vauhtia. Näen, että koivujen latvat vihertävät jo. Tänään saan myös tehtyä lisää esikasvatuskyövöjä. Kiitos myös kevätkirjotähdestä, minulla kasvaa tuota samaa ruukussa ja olen ihmetellyt mikä se mahtaa olla :) nyt menenkin heti antamaan sille nimen.
    Nerokaan ei koskaan kesällä nuku talvinukkumapaikassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kevättähdet kasvoivat nimittäin ruukussa 30 senttisiksi jäteiksi kun ulkona ne ovat matalia söpöläisiä.

      Poista
    2. Sade on nyt tarpeen, sillä ainakin täällä päin on ollut varsin kuivaa. Tarkistin vielä tuon vaaleanpunaisen kukkasen ja kyllä olen sen ostanut kirjokevättähtenä (chionodoxa luciliae).

      Poista
  6. Tuohan oli todella tärkeä tieto ikkunoiden pesusta. Jätän siis pesemättä, kun tuli näin hyvä argumentti ;-)
    Ihanat naapurit, ja ihana sinä kun leivoit heille herkut!
    Voi noita Juuson pehmeääkin pehmeämmän näköisiä masuvilloja ♥
    Nyt tuntuu olevan ihana kevät ihan ovella, tosin ihanaa on ollut jo yli kuukauden. Lintujen laulu - ja metelöinti - on uskomatonta! Tai ainakaan kurjista ja hanhista ei voi sanoa, että laulaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, joo. Ei ihan kaikkien lintujen ääniä voi lauluksi kutsua, mutta jotenkin sitä itsekin hullaantuu kaikkien kevätihmeitä taivastellessa. Tämä on ollut jälleen kerran huikea kevät. Voisin elää keväästä syksyyn uudelleen ja uudelleen.
      Kevät tuntuu viime vuoden tapaan olevan aika varhainen, sillä vuoden 2013 kuvia katsellessani meillä oli tähän aikaan pihassa lunta ja kukkijat huomattavasti vähemmässä kuin nyt. Näin on hyvä ja nyt vain vähän lämpöä kehiin, niin kaikki räjähtää kasvuun.
      Tuollaiset elämää helpottavat argumentit ovat ihan mukavia. Voi olla, etten ilman sitäkään ihan hetimmiten mene ikkunoita pesemään, mutta nyt laiskuuteen löytyy selkeä syy.
      Hiukan kyllä aamuvarhaisella Juuson masukarvat harmitti tätä mammaa, kun vanha katti olisi halunnut leikkiä sormillani ja ryhtyi niitä peiton alta kaivelemaan ja taputtelemaan. Onneksi tuollaiset kissamaiset harmit unohtuvat sen siliän tien.

      Poista
  7. Juuri tänä aamuna ennen töihin lähtöä kuuntelin lintujen valtavaa konserttia. Täällä "melkein maalla" on lintukonsertti huomattavasti komeampi, kuin aikaisemmassa rivarikodissa. Jotenkin oikein mukavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sunnuntaiaamuisin konsertti kuuluu siksikin paremmin, kun ainakin täällä puuttuvat tyystin liikenteen aiheuttamat äänet. Muuten hiljaisessa miljöössä äänet olivat suorastaan hurmaavia.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos Marliska! Välillä on ihan mukavaa touhuta sisällä ja pitää myös tarpeellista lepolomaa.

      Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Poistin kirjoituvirheen vuoksi. Piti todeta, että kastuimme Rikun kanssa aamulenkillä perusteellisesti tänään. Onneksi sade tekee hyvää luonnolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä tulikin välillä aivan kunnolla, joten varmasti kasteli. Toivottavasti ette kylmettäneet itseänne. Luonto kyllä on sadetta kaivannut ja nyt saisi jo tulla lämmintäkin.

      Poista
  11. Luulen että mäkin joudun lähteä könyämään sinne. Joka paikasta niitä kasveja pitääkin haalia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien vuoksi sitä jaksaa könytä vaikka Liiterin lattialla. Sinne vaan sekaan.

      Poista
  12. Kiva keväinen postaus! Sade tosiaan teki hyvää luonnolle, nyt sitten vuorostaan aurinko näkyville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole aurinkoa pahemmin luvattu, mutta toivotaan kimpassa. Josko sitten toteutuisi.

      Poista
  13. Ihana juusokissa ja hänen metkunsa. Onhan katti tosiaan. Kauniin keväistä jo siellä ja mukavia hankintoja. Mun sipulitoivoille kävi tosiaan kehnosti, en tiedä onko niistä enää mihinkään, lähtisivätkö vielä kasvamaan?! :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä kasvihommissa tulee välillä tappioitakin. Sille ei taida mahtaa mitään. Keväistä on, mutta ei edelleenkään erityisen lämmintä. Vaan hyvää kannattaa odottaa. Niin siis teemme, odottelemme aurinkoa ja lämpöä.

      Poista
  14. Kovasti on sinulla viellä ostos listassa kasveja ostossa ja kaikki niin kauniita pikku puita
    Hienoja juurakoita saitkin lidistä kyllä varmasti oisin minäkin ollut siellä jos oisin siellä päin
    en tiedä onko meillä päin Lidissä noita juurakoita en ole nyt siellä käynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö teidän seudulla ole Lidliä? Tarjoukset ovat yleensä kaikissa Lidleissä, mutta vain tietyn ajan kerrallaan. Ajattelin tänään käydä katsomassa, onko mitään jäljellä. Epäilen kyllä, että hyvin ovat menneet kaupaksi.

      Poista
  15. Tänään oli hyvä päivä pestä ikkunoita. Meillä kun oli puolipilvistä, eikä sateesta tietoakaan. Meidän talossa on pitkät lipat, niin ei ole onneksi pelkoa, että linnut lentää ikkunoihin. Kiitos Lidlin vinkistä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolipilvinen tai pilvinen sää onkin hyvä ikkunanpesusää. Kyllä se meikäläiselläkin alkaa olla lähipäivinä edessä.

      Poista
  16. Aika hyvän saaliin sai Lidlistä. Miten mä tyydyin vaan kahteen pussiin? Omituista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kaupassa pian avaamisen jälkeen, joten vielä oli valikoimaa. Olisi pitänyt rohmuta enemmän.

      Poista
  17. Kiva kirjoitus jälleen ja tuo ikkunanpesuasia oli kovasti minun mieleeni........ja tosi on, että ei ihan joka päivä voi sänkyä pedata, se on häirintää jos sen menee tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En vaan henno siirtää kissaa pois sängyltäni, kun se nukkuu siinä niin rauhallisesti. Joutaahan nuo sängyt petaamaan myöhemminkin.

      Poista
  18. Hurmaava vihersaalis sinulla kaupasta tullessa :-)

    Keväinen äänimaailma on mahtavaa, siinä tulee iloiseksi melkein väkisin ;-)

    VastaaPoista
  19. Mistähän se johtuu, että kissojen pitää vaihtaa paikkaa ja huonettakin, missä nukkuvat. Joskus yhdessä, joskus taas ei millään.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!