perjantai 29. toukokuuta 2015

Tulpun metsästystä


Yritin etsiä eilen postaamani tulppaanin nimeä. Näitä tulppuja minulla kasvaa ainoastaan kaksi kappaletta alapihan Kiemurapenkissä. Viime syksynä en tuohon paikkaan ole istuttanut tulpun tulppua ja edellisistäkään mikään nimi ei osu kohdalleen. Viime kesänä olen samassa paikassa kuvannut tulppaania, jolle silloinkaan en ole löytänyt nimeä. Se on kuitenkin enemmän lilasävyinen. No, kertokoon ken tietää.

Pikkutalvio - Vinca minor

Tänään sataa vettä, joten on ollut sopiva päivä siivota sisällä. Kädet ovat täynnä ruusunpiikkejä, sillä eilen innostuin vielä illalla leikkaamaan kuolleita ruusupensaan oksia. Juhannusruusuni on aika huonossa hapessa. Siitä on talven aikana kuollut lukuisia oksia, eikä niissä ollut eloa laisinkaan. Olen huomannut, että jos juhannusruusun leikkaa tapille, se siirtyy versomaan toiseen paikkaan. Kovin montaa oksaa ei vanhaan paikkaan jäänyt, joten mitä mahtaa tapahtua perinneruusulleni? 

Ruusupensaideni alusta on täynnä pikkutalviota. Kysymys kuuluukin, viekö talvio levitessään elinvoiman ruusupensailta? Viekö se ylipäätään elinvoiman kaikilta muilta kasveilta kukkapenkeissä ja mihin sitä nyt onkaan istutettu? Tykkään kovasti pikkutalviosta ja etenkin tänä keväänä se on kukkinut erittäin runsaasti. Onko minun kuitenkin ryhdyttävä kiskomaan sitä pois penkeistä ja pensaiden juurilta? Mitä sanotte te viisaat?


Iloisena saatoin todeta, että Alppikärhö on ryhtynyt valloittamaan Pikkupuutarhaa vuorimännyn oksilla. Siitä ei olekaan enää pitkä matka angervopensaisiin ja pianhan kärhö sitten jo soitteleekin ovikelloa. Alppikärhön tutkimusretki innoitti minut suunnittelemaan uusien kärhöjen ja köynnösten hankkimista. Niinhän ne vaeltelevat alkuperäisillä synnyinsijoillaankin muiden kasvien lomassa. Ei siis ole mitään syytä rajoittaa upeaa köynnöstä vaikkapa tiettyyn köynnöskaareen vaan olkoon osaltaan luomassa puutarhaani vehreyttä ja runsautta.


Tänään piti kiertää pihaa rikkaruohoja kitkemässä. Onneksi meillä ei sentään ihan noin paljon ole voikukkia, kuin kuvassa. Jokunen on kuitenkin luimistelemassa kukkapenkissä ja aroniapensaiden joukossa. Niille tulkoon lähtö, mutta ei sitten tänään. Paljon muutakin piti tänään tehdä. Käydä läheisellä kesäkukkataimistolla ja osa ikkunoistakin on vielä pesemättä. Jos sade loppuu, saatan lähteä pihamaalle. Ikkunoita voi pestä muulloinkin.

Kevätvuohenjuuri - Doronicum oriental

Ja kas, juuri näitä sanoja kirjoittaessani aurinko pilkistää pilvien takaa. Ei muuta, kuin menoksi.

Mukavaa viikonloppua (taisin toivottaa samoin jo eilen, mutta haitanneeko tuo mitään).
 

15 kommenttia:

 1. Mulla myös juhannusruusu tykkää hieman matkustaa. Sitä on yksi iso pensas, jota yritän pitää kurissa. Se on onnistunut ujuttautumaan maan alla pienen nurmikäytävän ali ja kasvaa sitkeästi myös polun toisella puolella. Vuosia yritin sitä poistaa, mutta nyt olen luovuttanut. Enemmän masentaa vuohenputki, joka rakastaa asua ruusun juurissa. Ihan kuin se tietäisi, etten sitä pääse sieltä kitkemään. Mä muuten leikkaan surutta ne kuolleet pois. Niitä on yllättävän paljon aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin juhannusruusussa on joka talvi kuolleita oksia pois leikattavina, mutta nyt on kato käynyt kyllä melkoisesti. Toivottavasti ruusu elpyy tuolla paikalla. Onneksi olen siirtänyt sitä joskus myös toisaalle.

   Poista
 2. Villi veikkaus tuosta tulppaanista. Itse ostin Viherpeukaloilta saman oloisia. Tässä Viherpeukaloiden kuvaus kukasta:
  numero 70162 - Tulppaani Zurel 45-60cm
  Tulipa gesneriana Triumph-ryhmä
  Tyylikkäimpiä tulppaaneita. Kaunis viininpunainen sävy koristaa kermanvalkoisia terälehtiä. Tanakkakasvuinen lajike. Ovat aikaisin ja myöhään kukkivien yksinkertaisten tulppaanilajikkeiden risteymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näyttää tosiaan ihan samanlaiselta ja Viherpeukaloilta minäkin omani olen tilannut. Ehkä se on sekoittunut jonkun toisen tulppaanisipulin kanssa.

   Poista
 3. Kaunis tulppaani!
  Kuten myös edellisessä postauksessa!

  VastaaPoista
 4. Todella kaunis tulppaani. Minä en tiedä pikkutalvion tukahduttamisongelmasta mitään, mutta kaunis se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin tykkään pikkutalviosta, joten enpä ole sitä poiskaan häätämässä.

   Poista
 5. Mulla oli viime vuonna tuon näköistä tulppaania, lajikenimi Grand Perfection. Muutama sitä on tulossa nytkin kukkaan, joten se on kestävä, useampana vuonna kukkiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Grand Perfection näyttää nettikuvissa punaisemmalta, joten uskoisin tuon omani olevan Zurel, jota jo aiemmin ehdotettiin.

   Poista
 6. Kyll jotenki samanlainen tulppu ku mun ystäväll..joku Zurel.
  Talvio on energinen, mutt en ole kuullu ett veis ravinteita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zurel on saanut täällä kannatusta ja se näyttäisi osuvan oikeaan.

   Poista
 7. En usko, että pikkutalvio tukahduttaa, ainakin meillä se on pysynyt hyvin kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin vain väitteen pikkutalvion tukahduttavan kukkapenkissä muita kasveja. Itse en ole vielä huomannut sitä, enkä kyllä ole aiheesta erityisen huolissani.

   Poista
 8. Kaunis tulppani tykkään kovasti sen väristä Pikku talviota on minullkin pidän kyllä sitä kurissa ettei pääse kovin leviämään. :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!