sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kesäpäivä pihamaalla


Jihuu, tänään on ihan oikea kesäpäivä. Aurinko paistaa, linnut laulavat ja lämmintä on. Niin lämmintä, että tarkenee shortseissa ja t-paidassa. Huikean ihanaa. Syötiinkin pihapöydän ääressä, kuten oikeaan kesään kuuluukin.

Unikkoa väsyttää

Unikot kukkivat lautasenkokoisina väriläiskinä. Ne ovat viime vuosina lisääntyneet mukavasti ja niitä on sekä ylä- että alapihalla. Näin kukinta-aika pitenee, kun valo-olosuhteet ovat erilaiset, eikä aurinko paista molempiin paikkoihin yhtä intensiivisesti. Osa unikoista on jo pudottanut terälehtensä ja kohta siemenkodat ovat täynnä heliseviä minisiemeniä.

Kattomehitähti - Sempervivum tectorum

Näyttäviä pioninkukintoja odotellessa sopii ihastella myös puutarhan pienempiä kukkia. Kattomehitähti on läheltä katsottuna tavattoman kaunis ja ansaitsee parikin polvistumista sen ääreen ihailemaan.


Synnyinsijoillaan kärhöt kiipeilevät isojen puiden ja pensaiden lomassa, niiden oksilla ja rungoilla. Muutama vuosi sitten istutin Multi Blue -kärhön Pikkupuutarhan kriikunan juurelle. Se ei ole kuollut, mutta ei juuri kasvanutkaan. Viime kesänä kärhö otti kunnon kasvuspurtin ja sai aikaan yhden kukankin. Tänä vuonna se on jo ohittanut kriikunan alimmat oksat ja versoissa pullistelee mehevän näköisiä nuppuja. Ilmeisesti kärhöt vaativat oman aikansa kotiutumiseen ja kukinnan aloittamiseen. Ei siis kannata mennä niitä kaivelemaan ja häiritsemään, vaan odottaa rauhallisesti niiden juurtumista.

Sammalruusu - Rosa centifolia muscosa

Sammalruusussa on nuppuja ja niiden avautumista odotan innolla. Kukka on voimakkaan vaaleanpunainen ja kerrottu. Tosi kaunis. Nupussa ei suinkaan ole vihreitä kirvoja vieri vieressä vaan se on ikäänkuin sammaloitunut. Siitä tulee ruusun nimikin.


Sisäänkäyntiä vastapäätä on meidän Bermudan kolmiomme. Nimi juontuu siitä, että kuvassa oleva kuunlilja kasvaa kukkapenkin nurkassa ja sen molemmin puolin käytävää reunustamassa on niinikään rivi kuunliljoja. Aikanaan istutin mielestäni tismalleen samaa kuunliljaa, mutta kuinka ollakaan, tähän kulmaukseen sattui isompikokoinen lajike. Koko penkki sai nimekseen Bermudan kolmio. Onneksi se ei ole mikään musta aukko, jonne kasvit katoavat, vaan mieluinen silmänilo.


Tässä sama paikka kauempaa kuvattuna. Tulppaanit ovat jo lopettaneet ja laukatkin vetelevät viimeisiään. On hetki ennen liljoja ja syysleimuja. Ehkä nuo kuunliljatkin pitäisi vähitellen jakaa, mutta odottakoon toistaiseksi.


Juuso tuli komentamaan mammaa alapihalle niin pitkälle, kuin yläpihan juoksunaru ja flexi antoivat myöten. Ajattelin siirtää sen seurakseni kiinnittämällä flexin omenapuuhun, mutta Juusollapa oli kiire sisälle. Aina, kun menin se lähelle, se kipitti portaita pitkin yläpihalle ja kun etäännyin, kissa tuli perässä kutsumaan minua. Täytyi päästää Juuso sisälle ruokailemaan ja päikkäreille.


31 kommenttia:

 1. Oi, oi, oi, ihana sammalruusu! En ole vieläkään istuttanut pihalleni ensimmäistäkään, vaikka rakastan tuota "sammalen" tuoksua. Sammalruusuissa on jotakin erityisen tenhoavaa, no niin on monissa muissakin ruusuissa kyllä... siinäpä pulma, kun taimistolla on toinen toistaan ihanampia houkutuksia ruusujen kohdalla!
  Voi Juusoa, se on niin söpö. Kissan välipala- ja päiväunitarpeet on toki ykkösinä tärkeysjärjestyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ruusuhulluus on hankala tauti, eikä siihen näytä olevan helppoa parannuskeinoa. Muuta kuin taimitarhalle kipaisu. Sammalruusu on oikeastaan aika kätevä pienempäänkin pihaan, sillä kovin nopeakasvuinen tuo ei näytä olevan. Aika jännä, miten sitä ruusuihin hurahduksen jälkeen alkaa löytämään niistä mielenkiintoisia yskityiskohtia. Alkuun useimmat näyttivät muistuttavan toisiaan - ehkä kukan väriä lukuunottamatta. Nyt tulee jo tiirailtua nuppujen muotoa ja lehtien värejä....
   Juuso on hemmoteltu kissa, ei kuitenkaan pilalle hemmoteltu.

   Poista
 2. Läheltä katsoen kattomehitähdellä on melko somat kukat. Kuunliljaistutukset on kyllä mahtavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan noilla kuunliljoilla jo ikääkin. Vaikkakin kuunlilja tulee aika nopeasti vehreäksi ja runsaanoloiseksi.
   Monet kukat ovat läheltä katsottuna mielenkiintoisia. Usein sitä jämähtää ihailemaan niitä näyttävimpiä ja isoimpia. Kannatti taaskin kumartua vähän alemmaksi.

   Poista
 3. Upen näköinen bermudankolmio ja huisi tuuri, että tuo iso on sattunut tuohon kärkeen!
  Sammalruusu olisi ihana, mutta taitaa olla hieman arka meidän seudulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Joka kesä ihmettelen, miten sattuikin tuo yksi suurikokoinen juuri kulmaukseen. Taimina ne olivat aika lailla samanlaisia ja pikkuruisia.
   Sammalruusun suositusalueet näkyvät olevan I-II(III).

   Poista
 4. Nauratti toi sun väsynyt unikkosi. Se kieltämättä näytti siltä, että oli sammunut :D

  Toi sammalruusun on jännä tapaus. Se on samaan aikaan tosi mielenkiintoinen ja nätti, vaikka näyttääkin varsinkin nuppuvaiheessa läheltä siltä kuin sillä olisi joku tauti. Tuo kiinnostaisi lisätä omaankin pihaan. Laitahan kuvia kukinnasta! Olisi kiva nähdä myös isompana, niin että näkyy pensaan habitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esittelen sammalruusun habitusta lähipäivinä. Ja etenkin sitten, kun nuput aukeavat.
   Joskus kasveja katsoessa tulee mielessään annettua niille inhimillisiä piirteitä. Vähän samaan tapaan, kun niille tulee myös juteltua.

   Poista
 5. Vihdoinkin ihana kunnon kesäpäivä!
  Nautin noista unikoista ja sammalruusut ovat jotenkin taianomaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli ihana kesäpäivä ja tänään maanantaina vielä upeampi. Kunpa näitä olisi nyt enemmänkin.

   Poista
 6. Meidänkin pihassamme kärhöt kiipeilevät monessa paikkaa milloin minkäkin isomman kasvin oksissa. Niille näyttää kelpaavan mikä vain :-)

  Hienoa, että Juuso pitää puolensa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että kärhöt olisivat kauniita muiden kasvien lomassa. Niiden lehdet eivät yleensä ole kovin näyttäviä, mutta kukat sitäkin upeampia.

   Poista
 7. Upeat istutukset bermudankolmiossa! Ihana Juuso! Ja mikä....sammalruusu....kiitos vinkistä! Näyttää niin ihanalta, että täytyy laittaa haavelistalle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotas, kun sammalruusu aukaisee nuppunsa. Se kyllä lumoaa.

   Poista
 8. Kaunis piha ja ah jo niin rehevää ja täyttä! Varsinkin tuo kuunlilja, mikä komistus, vau! Suloinen juuso. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa olla aikakin näyttää rehevältä, kun kasvit ovat vuosikausia jo kasvaneet.

   Poista
 9. Mahtava hehku unikoissa! Ja kauniin kesäisiä kuvia muutenkin. Ihanaa, että kesä lopultakin tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihanaa, että kesä vihdoin tuli. Tänäänkin on ollut huikean hieno päivä.

   Poista
 10. Täällä on niin hieno kesäinen tunnelma. Tuota kattomehitähteä katoin ensin, että se ois se tähtiputki, on vähän samantapainen kukka. Kaunis!
  Heitin sullekin pienen haasteen, jos vilkaiset blogiani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie haasteesta. Vastaan siihen lähipäivinä.

   Poista
 11. Sammalruusu on kyllä jännä en ole aikaisemmin nähnyt moista on aivan kivan näköionen
  Kauniita ovat kaikki Tänään kyllä olikin niin lämmin päivä toivottavasti jatkuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, toiveesi on toteutunut, sillä tänäänkin on ollut ihanan aurinkoinen ja lämmin päivä.

   Poista
 12. Tänään tuntui jo kesälle. Komeat kuunliljat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesälle tuntuu tänäänkin. Toivottavasti jatkuu tällaiset kesäpäivät.

   Poista
 13. Olikin eilen ihanan kesäinen päivä!!! Viehättävä kattomehitähden kukka. Itselläni mehitähdet ovat kukkimatonta lajiketta, joten opinpa taas uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on sitä mehitähteä, joka tekee pieniä poikasia sinne tänne, mutta ei sen kummemmin kuki. Katselin tänään tuota kattomehitähteä pidempään, sillä se on avannut muutkin kukkansa ja kyllä onkin kaunis.

   Poista
 14. Ihana Bermudan kolmio! Joskus sattumus on onneksi: Tuo näyttää hyvältä ja siitä voisin minäkin vetää idean jonnekin, sillä kuunliljoilla saa näyttävää ja tiheää nopeasti.

  VastaaPoista
 15. täälkin peräti toinen aurinkoinen sateeton päivä peräkkäin, ne ainoat mitä lomallani on tähän mennessä ollut! kuunliljapenkkisi mahtava, kiirettä niiden jakamiseen ei taida olla kun noin rehevästi viel jaksavat kasvaa. itse jaan tosi tosi harvoin kuunliljojani, nyt keväällä jaoin, edellisestä kerrasta varmaan 8 vuotta. mehitähden kukka todella kaunis, itselläni ei mehitähtiä ole lainkaan, keltamaksaruohoa ja isomaksaruohoa löytyy kiviaidan päältä.Nautitaan kesästä nyt kun se vihdoin alkoi kaikkine herkkuineen:))

  VastaaPoista
 16. Ihmeellinen tuo sammalruusu, kun se on kukassa niin laitathan sen tänne.
  Juuso haluaa päikkäreille ja katsomaan myös ruokakuppiaan jos vaikka olisi jotain hyvää......
  Pari kesäpäivää tässä taisi olla, mutta nyt varmasti sataa, ainakin täällä Tampereella.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!