sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Joulu on nyt juhlittu


Pakkanen on lauhtunut inhimillisiin lukemiin. Mittari näyttää -15 astetta, joka tuntuu suorastaan lempeältä menneen viikon yli -20 asteen lukemiin verrattuna. Eilen aurinko oli lähes koko päivän kevyen utukerroksen takana. Tänään se paistoi meidän kylällä jo täydeltä terältä.

Joku on käynyt tekemässä dippipäärynöitä meidän pihamaalle

Hentoa pakkaslunta on muutamaan otteeseen satanut. Edelleenkin sitä on niin vähän, ettei siitä taida kasvien suojaksi juurikaan olla.


Pupujussit ovat tassutelleet ympäri tonttia, myös pikkupuutarhassa. Alkuun hangella näkyi vain jälki siellä toinen täällä. Nyttemmin alapihallakin on jo ihan kunnon moottoritiet joka suuntaan.


Anopin äitienpäiväruusu pääsi kesällä Pikkupuutarhan kivipenkkiin. Vielä joulunaikaan siinä oli lehdet tallella ja se oli pakkasista huolimatta aivan elävän näköinen. Eipä ole enää, kun puput ovat käyneet napostelemassa lehdet ja osan varsistakin. Jättivät minulle tällaisen tikun muistoksi.


Alapihalla on niin runsaasti jänönjälkiä, että varmasti jo kohta törmäävät toisiinsa siellä kulkiessa. Olopihan liiketunnistimella varustettu lamppu syttyy ja sammuu iltaisin pupujen loikkiessa pihamaalla.


Oikean rinteen maksaruohoja, sammalleimua ja sulkaneilikkaa on käyty harventamassa oikein urakalla. Onneksi rinteen kasvit eivät kovin pahaa tykkää yrttimaana olemisesta, vaan röyhähtävät jälleen keväällä uuteen kasvuun.


Myös Kurgaanin sulkasaniaiset ovat päässeet jänöjen vihersalaatin virkaa toimittamaan. Jokunen kakkakikkare on jätetty buffet-pöytään kiitokseksi.


Ihana uutinen meille puutarhureille löytyy tästä linkistä. Luonnontieteellisen keskusmuseon emeritusintendentti Ilmari Valovirta povaa romahdusta lehtokotilo- ja espanjansiruetanakannoille kovien pakkasten vuoksi.  

Kuvassa olevat kotilot keräsin olopihan kukkapenkeistä 22.12. Osa oli ihan mullan pinnassa, osa löytyi hiukan maahan pudonneita lehtiä siirtelemällä. Unohdin rasian pariksi päiväksi pation reunalle ja kun menin sitä aattoaamuna roskikseen nakkaamaan, huomasin joidenkin kotiloiden edelleen olevan elossa ja liikkuneen rasiassa. 

Toivon hartaasti, että pakkaset ovat tehneet tehtävänsä ja kotilokanta edes hetkeksi romahtaisi. Keväällä täytyy olla tarkkana ja noukkia oitis pois kaikki näkösälle ilmaantuvat yksilöt. Ferramoliakin tuli hankittua loppukesästä, joten aloitan sen levittämisen tänä vuonna paljon aikaisempia vuosia varhaisemmin.


Meidän talon paras pakkasvahti taitaa jo odottaa mammaa sohvalle sunnuntaipäivän seurakseen. Eihän tuollaista ihanaa karvapehkoa voi vastustaa, joten sinne siis suuntaan askeleeni.


Käytännössä joulu on nyt juhlittu ja voimme palata normaaliin arkeen. Oikein mukavaa tammikuista viikon alkua kaikille!
 

44 kommenttia:

 1. Kyllähän jänöilläkin jotain ruokaa pitää olla, tosin ei mieluusti meidän puutarhakasvimme. Siitä olenkin pitänyt huolen verkottamalla nököhampaiden herkkukasvit. Tuo kotilo-uutinen on kyllä näiden pakkasten hyvä puoli, vaikka kyllä edelleen jännittää kuinka kasvit ovat pakkasista selvinneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin laitoin verkot hedelmä- ja koristepuille. Puput saavat popsia perennanvarsia, sillä sieltähän ne taas keväällä nousevat.
   Kevät on aina jännittävää aikaa, mutta pakkasten vuoksi tuleva kevät erityisen jännittävää. Eikä pelkästään positiivisessa mielessä.

   Poista
 2. Näyttäis vähän siltä, että teillä olis vähän enemmän lunta kuin täällä. Muuten ihan samat kuviot näkyy pihalla, jänöjen jäljet, papanoita ovat jättäneet, kun käyneet syömässä.
  Nuo viirulliset kotilothan ovat kauniita, voit askarrella niistä jotain koristeita vaikka betoniin :) Kunhan vain eivät lisäänny enää, se on pääasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhoan kotiloita niin paljon, etten halua nähdä niitä kuolleenakaan. Vaikka voisihan sitä ajatella, jos ne toimisivat pelotteina lajitovereilleen.

   Poista
 3. Jäniksiä ja rusakoita liikkuu täälläkin. Ovat vain niin ujoisia, että vain jäljistä tietään niiden olemassaolon. Pakkasista on kyllä hyötyäkin, punkeillekin on luvattu ankeita aikoja. Iloa viikkoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, punkitkin kärsivät tällaisista vähälumisista pakkasjaksoista. Saavat mennä nekin, ei tule ikävä.
   Usein iltaisin pupuja voi pihalla nähdä. Yhdellä rusakolla on vakioreitti ja siihen voi miltei törmätä aamuisilla postilaatikkokäynneillä.

   Poista
 4. Ihana tuo alin kuva, voi miten pienet ja pehmeät tassut! Pupuset ovat siis viettäneet yöelämää teidän pihalla, yöpalaa kukkapenkistä ja sitten tassulittaa! Varmaan niillä on ollut hauskaa!

  Nuo kotilothan ovat ihan mahdottoman kokoisia! En ole niitä ennen nähnyt!! Toivottavasti pakkanen tappaa ne sukupuuttoon ja ennuste pitää paikkansa!

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava mielikuva pupujen touhuista. Jänikset, oravat ja muut eläimet voivat saada tuhoa aikaan mm. puutarhoissa, mutta tällaisena harrastelijahörhönä tykkään kaikista vierailijoista. Paitsi siis noista kotiloista. Aika isoja nilviäisiä ne ovatkin ja kun niitä on kesä kesältä aina vaan enemmän. Sietävätkin paleltua. Ei yhtään sureta.
   Eräs tassukas on parhaillaankin tassut kohti taivasta tässä vieressäni. Ja kuorsaa kuin isompikin aikamies.

   Poista
 5. Luon kans tuon ilouutisen kotiloiden ahdingosta! Toivottavasti on oikein joukkotuho käynyt.

  VastaaPoista
 6. Kiva talvinen puutarhatarina.
  Toivottavasti kaikki kotilot paleltuvat.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Meidän tassukas makaa parhaillaan vieressäni tassut kohti taivasta.

   Poista
 8. Kiva postaus, kiitos tästä. Ihana kisu. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Ihana kisuni on tässä vieressä rapsutettavana.

   Poista
 9. Vähän täälläkin huolettaa miten kasvit selviävät kovista pakkasista ilman lumen antamaa suojaa. No se nähdään sitten viimeistään kesällä.
  Ei niin huonoa, ettei myös jotain hyvää. Kotilot toivottavasti saavat nyt hyisen lopun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan minuakin hirvittää, kuinka käy viime kesänä istuttamilleni pensasruusuille. Eipä asialle taida voida mitään, joten toivotaan vain parasta.

   Poista
 10. Tosiaan jänöjussit ovat viime öinä loikkineet ahkerasti meiläkin. Olen aika tehokkaasti verkottanut pihamaan, mutta ne ovat löytäneet aukkoja mistä sujahtavat läpi. Paikkasin aukot, katsotaan löytävätkö niitä lisää. Toivottavasti ei tule paljon lunta, niin kotiloille ei tule liian hyvät oltavat. Pirteätä tammikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko pihaa on mahdotonta aidata. Loikkikoon jänikset, kunhan eivät ihan kaikkea popsi.
   Lumi on hyvä suoja kasveille, mutta josko tämä talvi menisi vähällä lumella ihan vain kotiloiden tuhoksi.

   Poista
 11. Kyllähän se tämä arki on vain sitä parasta aikaa vaikka ainakin itse olenkin jouluihmisiä ..... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlat tuntuvat juhlallisemmilta, kun välissä on tavallista arkea.

   Poista
 12. Onneksi jänöt eivät ole tuon pahempaa saaneet aikaan.
  Meillä löytyy jänön jälkien lisäksi myös ketun jäljet. Kettu pitää huolen, että puput eivät lisäännyt riesaksi asti.
  Tuosta lehtokotilo uutisesta tykkään kovasti. Niitä piisaa meillä.
  Ihanat pehmeät kissantassut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosia sitten jänikset nakersivat nuorehkon kirsikkapuun hengiltä. Syytän kyllä itseäni, kun en ajoissa käynyt laittamassa verkkoja puun ympärille. Puun kuolema toimii edelleen oivallisena muistutuksena ja verkot laitetaan nykyisin aina ajallaan.

   Poista
 13. Kiitos tuosta kotilolinkistä. Olin kuullut asiasta radiosta ja muutamassa blogissa se on mainittu, mutta oli hyvä lukea siitä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla useimmille puutarhureille ilouutinen.

   Poista
 14. Äitini puutarhasta on rusakot kalunneet maksaruohot melko tapille!
  Pakkanen on hieman hellittänyt täälläkin vaikkakin vieläkin on kirpeä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaruohot meidänkin rinteestä on napsittu ja siinä ohessa myös muita kasveja. Sinänsä en asiaa harmittele, sillä sieltä ne taas keväällä kasvavat. Ellei sitten pakkanen aiheuta omia ongelmiaan.

   Poista
 15. Onneksi siis tosi kylmistä ilmoista oli jotain hyötyäkin puutarhureille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Tämä on kyllä sieltä parhaimmasta päästä hyviä uutisia.

   Poista
 16. Jotain hyötyä pakkasistakin. Toivottavasti myös muut tuholaiskannat kärsivät, kuten punkit. Meillä oli peuralauma mellastanut pihalla ja tutkinut kukkapenkit. Jouluruusuja oli naposteltu, niille täytyy laittaa suojat. Outoa, että jälkiä oli aivan talon vieressä. Lienevät kurkkineet ikkunoista sisään ja kuunnelleet korva seinässä. Vakoilijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stalkkaavia peuroja. Muista vastedes esiintyä sisälläkin eduksesi, etteivät pahastu näkemästään.
   Radiossa eräs luontoasiantuntija puhui, että monet ilmastomuutoksen vuoksi yhä pohjoisemmaksi siirtyneet lajit saattavat olla pakkasten vuoksi helisemässä. Sinänsä tämä talvi tulee olemaan mielenkiintoinen myös tutkijoille.

   Poista
 17. Ihana päärynäpelto. Luin saman artikkelin ja todella toivon pakkasen vievän nilviäiset. Meillä ei ole kuin 1-2 senttiä lunta ja pakkasta on edelleen -20 astetta. Teillä on ilmeisesti paljon noita raidallisia kotiloita? Meillä löytyy ehkä 1-2 sadan kotilon joukosta, loput on ruskeita väritykseltään. Mielenkiintoisia eroja.

  Jänisvaurioita en ole pahemmin uskaltanut mennä katsomaan, ruusuja on ainakin popsittu mutta ne ei onneksi tykkää yleensä pahaa, haaroittuvat vaan kauniimmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä tummempia kotiloita meilläkin alkaa olla enemmistö. Olen joskus etsinyt erot noiden kotiloiden välillä, mutta tähän hätään en enää muista. Inhottavia tuholaisia kaikki tyynni.
   Jaloruusujen perään en kovinkaan paljon sure, sillä keväällä ne pitää kuitenkin leikata. En ole kyllä suojannut pensasruusujakaan, mutta monet niistäkin palelluttavat osan oksistaan joka vuosi. Keväällä sitten nähdään, mitä jäi jäniksiltä ja pakkasilta.

   Poista
 18. Meillä koirat pitää sellaasta meteliä, ettei jänikset pihalla kauvan viihry. Yleensä vaa läpikulukumatkalla. Onneksi ei oo kotiloota ja toivon ettei tulisikkaa. Lunta ei oo nimeksikää, mutta pakkaasta taas -17.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pakkanen nousi tuonne -10 asteen tienoille, mutta todella kova tuuli saa ilman tuntumaan hurjan paljon kylmemmältä. Lunta on hyvin vähän ja se on niin kevyttä, että vähän puhaltamalla saa paljaan maan esille. Suojasää veisi oitis kaiken lumen mennessään.

   Poista
 19. Luulisi jänisten löytävän nyt muualtakin ruokaa, kun kukkapenkeistä, mutta ehkä siellä on parempi kattaus. Kotilot ja punkit kärsivät pakkasista, mikä on todella hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa nämä tämänpäivän rusakot ovatkin kulinaristeja ja loikkivat puutarhasta puutarhaan valikoimassa syötäväänsä.

   Poista
 20. Meillä Riku-koira haukkuu kovasti rusakoiden perään. Se ottaa pihavahdin hommat todella vakavasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät taida rusakot lasin läpi haukkuvaa koiraa pelätä. Toivottavasti Riku haukkuu myös kaikille muille väärillä teillä kulkijoille. Vartioi taloa ihan tosissaan.

   Poista
 21. Teillä näyttäisi olevan saman verran lunta kuin meilläkin. Jäniksen, tai rusakon jälkiä on ilmestynyt kovasti lumelle. Joitakin puskia napsivat ihan väkisinkin, kun ei kaikkea voi verkottaa. Jopa suviruusun piikkiset oksat niille kelpaavat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä lunta paljoa ole, mutta huomiseksi on luvassa lisää. En ole suojannut pensasruusuja laisinkaan. Aiempina vuosina niitä ei ole syöty, mutta saapa nähdä, miten nyt käy. Enemmän oikeastaan pelkään pakkasten vaikutuksia. Se kun puree ihan juuristoa myöten. Toivotaan, että säilyvät.

   Poista
 22. Hyi, täytyy toivoa että kotilonne saavat nyt pakkasilla kyytiä! Uskomatonta miten ne jotkut keräämäsi kotilot oli vieläkin elossa, liian sitkeitä otuksia... Luin että punkkikannallekin käy köpelösti kun viime viikolla oli niin kovat pakkaset. En valita ollenkaan jos näin on :D. Söpöt Juuson anturat, rapsutus hänelle! :)

  VastaaPoista
 23. Juuson tassukuvasta tuli mieleen, että Juuso on juhlinut joulua kunnolla ja ottaa nyt rennosti :)
  Meillä oravia on ollut tänä talvena enemmän kuin jäniksiä. Mieheni kertoi, että viime yön lumisateen jälkeen oli ollut todella hassun näköistä, kun oravat eivät olleet pysyneet kevyen pakkaslumen pinnalla vaan ne olivat joutuneet "uimaan" lumen seassa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!