sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Toive, unelma, lupaus

Jouluruusu joulupäivänä

Ruusunmekko haastoi kertomaan oman toiveeni, unelmani ja lupaukseni vuodelle 2016. Toiveita ja unelmia löytyy takataskusta pilvin pimein. Sekä realistisia että täysin pienessäkin tuulessa kumoon kaatuvia. Josko pitäytyisin kerrankin sellaisissa toiveissa ja unelmissa, joilla on edes jonkinlainen mahdollisuus toteutua. Ja jotka tavalla tai toisella liittyvät puutarhaan.

Tällainen ratkaisu ei meille käy, kunhan kerran leikkasin itselleni vinkiksi.

TOIVE eli katettu patio
 toiveikas ajatus, toivomus, haave
asia, jota halutaan tai toivotaan

Toiveista suurin, tärkein ja toivotuin on ehdottomasti olopihan pation kattaminen. Talomme muodostaa olopihan puolella L:n, joten ainakin osaan siitä haluaisin valokatteen. Ei mitään huisin kalliita lasiseiniä (en kyllä sellaisestakaan menisi kieltäytymään), eikä edes kovin monimutkaisia rakenteita. Kunhan sellaisen saisin, että terassilta ruokatarjotinta pihapöytään tuodessani en vesisateella kastuisi litimäräksi. Ja että siinä pihapöydän ääressä voisi istua sitä tarjottimella kannettua ruokaa nautiskelemassa huonollakin kesäkelillä kuivana ilman sadetakkia.


UNELMA eli enemmän valoa puutarhaan
haave, toiveuni, pilvilinna, tuulentupa, ihanuus, herkku

Unelma, joka on jo muutaman vuoden liittynyt aika vahvasti oman puutarhan hyvinvointiin, nousee naapurissa sijaitsevalta kunnan omistamalta tontilta. Tai pikemminkin siellä seisovista puista, jotka paikoitellen ovat metsänhoidon puutteessa niin ränsistyneitä, että kaatuilevat kovilla tuulilla sinne tänne. 

Unelmani on, että kunta kaataisi pystyyn lahonneita puita, siistisi metsää ja tarjoaisi auringolle jälleen mahdollisuuden paistaa myös meidän pihallemme. Niin kuin se teki aikoinaan ennen, kuin puut kasvoivat suuriksi ja alkoivat kaatuilla sinne tänne ja toisiaan vasten ja ties kuinka nurin niskoin.

Ketunleivät metsikössä

Metsikköön on tulossa hiekkapintainen kulkutie toiselle puolelle rakennettavalle korttelikentälle. Rakennustöiden piti alkaa tämän vuoden alkupuolella. Kunta kuitenkin päätti jälleen kerran lykätä alueemme kunnostusprojektia ja siirsi rahat kunnan muihin kohteisiin. Unelmani oli jo aivan hilkulla toteutua, mutta taas sain pettyä. Unelma siis säilyy edelleenkin unelmana. Ei ehkä tavoittamattomana, mutta ainakin varsin vaikeasti saavutettavana. Se on ja pysyy vuoden 2016 unelmana, mutta kunnan loppuvuodesta tekemän päätöksen johdosta myös vuoden 2017 unelmana.

Mehitähdet muutama päivä sitten


LUPAUS eli entiseen malliin mennään
vakaan tahdon tai aikeen ilmaisu
sitoumus, vakuutus, luvata, lupautua

Plääh, olen uskomattoman surkea ihminen tekemään mitään lupauksia. Lupaisinko kaivaa pienen vesialtaan ylös ja tehdä sen paikalle uuden pionipenkin? Kenties. Entäpä jos tämä omassa pienessä päässä kehitelty idea ei sitten käytännössä olekaan toimiva? Jospa tekemäni lupauksen jälkeen keksinkin jonkin huomattavasti paremman idean? Ei, en tee mitään lupauksia, jollei ole pakko. Helpompi antaa ideoiden muuttaa ihan rauhassa muotoaan ilman, että on mennyt tekemään itsensä kanssa vakaan tahdon tai aikeen ilmaisuja. Ilmassa leijuvia ajatuksia voi muokata mielin määrin. Nettiin, kaikkien luettavaksi kirjattuja sitoumuksia on kyllä noudatettava. Ehdottomasti. 


Voit vapaasti ottaa tämän "Toive, unelma, lupaus" -haasteen käsiteltäväksesi omassa blogissasi. Siltä varalta, ettei kukaan arvaa niin tehdä, heitän pallon eteenpäin ja tällä kertaa se näyttää lentävän seuraaviin bogeihin:

  

26 kommenttia:

 1. Toiveilla ja unelmilla on taipumusta toteutua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vielä vähän jankuttaa päälle...

   Poista
 2. Ihan realistisia ja tuttuja haaveita. Katettu patio on myös minun unelta. En usko, että kovin realistinen. Ensi kesänä on talon remppoihin keskittymisen vuoro.

  Tuo naapuritontin metsikkö kasvaa nyt meilläkin kohisten. Kymmenen vuotta sitten tontti oli tyhjä ja lättänä kuin pannukakku. Haavat kasvavat julmetun nopeasti ja lisääntyvät niin, että niiden juurivesoja tunkee meidänkin puolelle. Rasittavaa. Toivottavasti metsänhoito sun kohdalla toteutuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavat ja lepät ovat varsinainen riesa. Etenkin lepät tuppaavat ränsistymään isoiksi kasvettuaan ja juuri niitä tuossa meidän metsikössä kaatuilee ja katkeilee sikin sokin. Olisi alkuvuosina pitänyt käydä napsimassa puu sieltä täältä, kun kunnalla ei ole milloinkaan ollut mielenkiintoa noita pieniä plänttejä hoitaa.
   Katettu terassi on meidän sääoloissa ihan ehdoton ja lisää pihalla olemisen mahdollisuuksia merkittävästi. Eikös ollutkin hieno lause...

   Poista
 3. Toivon, että haaveesi ja unelmasi toteutuvat.
  Katettu terassi on varmasti monen meidän toiveissa, ainakin viime kesän jälkeen. :)
  Joo, lupauksia ei kannata tehdä. Tai ainakaan kiveen kirjoitettuja, tarkkoja lupauksia. Nimittäin ideat jalostuvat ja paranevat tosiaan matkanvarrella.
  Toivon, että ensi kesä olisi meille kaikille mielenkiintoinen ja ihana puutarhakesä. Ja haaveilen, että me puutarhaystävät nähtäisiin ainakin kerran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina, minäkin toivon ja odotan sitä mahdollista tapaamista. Suvikummun Marjahan on jo lupautunut sellaisen järjestämään, joten innolla sitä kohti.

   Poista
 4. Toivon, että toiveesi toteutuvat. Oikein hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Hyvät toiveet toteutuvat ja huonot hiipuvat hiljaa pois. Luultavasti...

   Poista
 5. Kiinnostavaa lukea, kun paneudut aiheeseen huolella. Tuo kaupungin puustoasia on raivostuttava, kun siitä on teille sekä vaaraa että muuten vain haittaa. Kunpa kunnostus kuitenkin aloitettaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kunta aloita kunnosta tänä vuonna, koska rahapulassaan siirsi budjetoidut varat toiseen kohteeseen. Siitä syntyi aika lailla nurinaa, mutta minkäs teet. Kunnan metsään ei oikein uskalla omin luvinkaan mennä säätämään. Tulee vielä isot sakot.

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! :) Kunta ja byrokratian vaivalloiset rattaat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, joskus tuntuu, että byrokratia pyörittää itse itseään.

   Poista
 7. Minulla muhii vastauksen samoihin kysymyksiin. Lupauksia en lupaa tehdä, unelmia ja toiveita kyllä riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mukavaa, että ihmisellä on unelmia ja toiveita. Muuten voisi olla aika tylsää tämä elämä.

   Poista
 8. Toivottavasti unelmasi toteutuu pian, samoin toiveesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hissukseen hion taktiikkaa, miten saisin Ukkokullan ryhtymään rakennuspuuhiin. Olen jo lupautunut kaveriksi hommaan, vaikka rakentamisen suhteen olenkin aika tumpelo.

   Poista
 9. Kaupungin/kunnan kanssa asiointi on kyllä joskus hankalaa, tuntuu että jos ei kukaan kunnan isistä asu lähella, asiat jää hoitamatta! Toivottavasti saat toiveesi kuitenkin toteutumaan ja auringonvalo tulisi risukasan läpi teitä valaisemaan!

  Lupaukset ovat hankala juttu, niitä en myöskään liioin halua antaa, toivomuksia kyllä! Riinan kanssa mulla on yhteinen toive, että me tapaisimme tänä kesänäkin puutarhan ystävien kanssa, viime kerralla oli niin kivaa ja saatiin puhua puutarhaa sydämen kyllyydestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvikummun Marja jo lupasi järjestää tapaamisen. Toivotaan, että ajankohta sopii mahdollisimman monelle. Olisi tosi mukava taas tavata ja tällä kertaa uudessa ympäristössä. Odotan kovasti tapaamista.

   Poista
 10. Tuommosia mehitähtiä voisi muuttaa minunkin pihaani, oliskohan niille paikkaa siellä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehitähdet mahtuvat pieneen tilaan ja viihtyessään lisääntyvät. Kyllä niille sinunkin pihastasi paikka löytyy, joten laitetaan muistiin.

   Poista
 11. Kiitos, kun otit haasteen vastaan. Kyllä tämä vertaistuki on parasta, myös toiveissa, unelmissa ja lupauksissa. Olen haaveillut jo vuosia saman henkisestä katetusta patiosta. Vaikka Ruusunmekossa on kolme kasvihuonetta, joissa voi olla huonollakin säällä, ei se mielestäni korvaa tuollaista oleskelutilaa. Myös tasapainoilu ulkoisten tekijöiden kanssa, joihin ei voi vaikuttaa, antaa aihetta haaveilun jatkumiseen. Ja kasvattaa kärsivällisyyden pitkää pinnaa :) Ihanaa puutarhavuotta sinulle ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä(kin) oli niin mukava haaste, että mielelläni sen otin vastaan.
   Katettu tila pihamaalla on Suomen kesässä aivan ehdoton. Usein lämpöä riittää vesisateessakin ja ulkona olisi kiva istuskella, kunhan vain pysyy kuivana.
   Kunnan toimien suhteen pitkää pinnaa tosiaan tarvitaan.

   Poista
 12. Hei, kiitos haasteesta! Täytypi itsekin vähän mietiskellä tuota lupailu puolta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta lupaus sitouttaa, joten jos ei ole valmis tai ei syystä tai toisesta pysty, on kaikille parempi olla lupaamatta. Puutarha-asioissa on niin paljon ulkoisia muuttujoita, että katson tilanne kerrallaan. On mukavampi jälkikäteen katsoa, mitä on saanut aikaan sen sijaan, että murehtii toteutumattomia lupauksia.

   Poista
 13. Kiitos haasteesta. Vastaan siihen hieman myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sitten, kun itsellesi parhaiten sopii.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!