torstai 11. helmikuuta 2016

Sataa, sataa, vettä sataaVettä sataa taivaan täydeltä ja lumet saavat kyytiä. Olopihan kukkakuvio kuultaa lätäkön alta ja paljaat syreenit heijastuvat veden pintaan. Maa on vielä jäässä, joten taivaalta satava ja lumikasoista sulava vesi eivät mene pihalta tässä vaiheessa minnekään. Ensi viikoksi on luvassa pikkupakkasia, mutta tällä vauhdilla lumet häviävät, eikä kohta tarvitse pelätä liukkauttakaan. Kukapa sitä hiekkapinnalla liukastuisi.


Monin paikoin lumi on kokonaan sulanut. Eniten sitä on siellä, minne sitä on kolattu ja lapioitu käytäviltä pois. Tämä on ehkä ikävin vaihe talvessa. Kaikkialla on harmaata ja roskaista. Vaikka kovasti kevättä odotankin, tiedän, ettei se millään ilveellä helmikuussa tule. Siksi olisin toivonut vielä vähäksi aikaa ainakin ohutta lumikerrosta ja pikkupakkasia.


Kasvien kannalta tällainen lämpötilojen sahaaminen ei taida olla kovin hyvä vaihtoehto. Suojaava lumi puuttuu ja ylenmääräinen vesi muodostaa jäätyessään hengittämättömän pinnan.


Tänä keväänä yritän olla maltillinen siemenkylvöjen kanssa. Vielä en ole edes täysin päättänyt, mitä kaikkea aion kylvää. Tomaatteja ja kurkkuja nyt ainakin kasvariin laitettavaksi. Niillä ei ole kiire. Sain kuitenkin homman alulle hakemalla kellarista taimipurkkeja. Niin oli hyvä aikomus pestä syksyllä kaikki purkit kevättä varten valmiiksi, vaan siellä ne olivat multaisina. Pesin purkkeja isomman läjän kerralla. Viime keväänä kokeilin kylvöissä turvenappeja ja aiemmin ovat käytössä olleet myös sanomalehdistä tehdyt potit. Nyt kierrätetään vaihteeksi vanhoja taimipurkkeja. 


Kylvin kuvassa näkyvien kukkien siemeniä ja vein ne ulos kylmäkäsittelyyn. Punahattuja olen onnistunut kasvattamaan ilman kylmäkäsittelyäkin, mutta löytämässäni listassa nekin oli mainittu kylmäkäsiteltäviksi. Kokeillaan nyt tätäkin keinoa.


Varastoistani löytyi yksi pussi pelargonia. Tätä Inspire Pinkiä olen aiemminkin kasvattanut ja siinä onnistunut. Rehvakkaasti ajattelin, että kylvänpä kerralla koko pussillisen. No, pussissa oli tasan seitsemän siementä. Nyt ne ovat mullassa ja purkit pesuhuoneen penkin alla. Siellä on lattialämmitys.


Testaan tässä samalla postauksen ajastamista eli en julkaise tätä samantien, vaan määritän päivämäärän ja ajan. Varsinainen kokeilujen päivä siis.

 

30 kommenttia:

 1. Minullakin tuo pelargonia on itänyt hyvin. Nyt talvetin sitä eka kerran. Vasta olen kylvänyt orvokkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenistä kasvattamani pelaguut talvehtivat kellarissa kolmatta talvea ja selvisivät näköjään taas. Moinen onnistuminen innostaa jatkossakin kokeilemaan pelargonien kasvattamista.

   Poista
 2. Voi, miten mahtava tuo ensimmäinen kuva. Sitä voisi jäädä töllöttämään vaikka kuinka pitkäksi aikaa! Vettä vaan sataa ja sataa. Kyllä on yhtä outo talvi, kun oli kesäkin. Lumet ovat kohta sulaneet ja kasvit ovat lähes ilman suojaa. Sitten, kun ne pakkaset tulevat niin ei hyvä heilu arempien tapausten kohdalla. Noh, onhan sitten hyvä syy tehdä uusia hankintoja =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillekin satoi yöllä uutta lunta. Meillä on ollut varsinainen myräkkä. Nyt on taas kasveilla talvisuojaa hetkeksi.

   Poista
 3. Meilläkin sataa! Saas nähdä kuinka tämä kevät jatkuu, tuleekohan lunta ja kuinka paljon ja eritoten koska, toivottavasti ei enää huhtikuun jälkeen! Ajattelin ensi viikolla alkaa maltillisesti kylvöt, pelakuuta laitan ja tuo vaaleanpunainen on meilläkin ollut onnistuneessa kasvussa. Niihin turvenappeihin en ihastunut, ne toimivat pelakuilla, mutta aion palata perinteiseen multatouhuun kuitenkin.

  Toivottavasti aurinko edes hiukan pilkistäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tykännyt turvenapeista ja palasin takaisin vanhoihin keinoihin.
   Viime yönä sitä lunta tuli ja oikein kunnolla. Ukkokulta teki lumitöitä kaksi tuntia. Vieläkin sataa ja aika märkää vieläpä. Parempi näin, kuin tällainen keli maalis-huhtikuun taitteessa.

   Poista
 4. Mun tekisi mieli kokeilla pelakuitten kasvattamista siemenestä, valmiit taimet on aika hinnakkaita. Punahattujen kanssa en ole onnistunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Onnistui ihan hyvin ilman mitään kummallisia kommervenkkejä. Punahattuja olen saanut kasvatettua siemenistä, mutta nyt testaan tuota kylmäkäsittelyä.

   Poista
 5. Nyt juuri meillä rupesi satamaan räntää, ehkä aamulla maa on valkoinen. Viime keväänä kasvatin punahattuja. Pussissa oli vain muutama siemen. Kolme tainta taisi itää ja yksi niistä kuoli ennen kukkapenkkiin pääsyä. Katsotaanpa nousevatko keväällä tämmöisen talven jälkeen. En siis kylmäkäsitellyt siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahtena vuotena olen onnistunut kasvattamaan punahattuja ilman kylmäkäsittelyä. Ajattelin nyt sitä kokeilla, joten saapa nähdä, millainen lopputulos.

   Poista
 6. Täälläkin on satanut vettä nyt parin päivän ajan melko runsaasti ja nähtäväksi jää oliko talvi nyt tässä?
  Kylvin pikkumiehen kanssa kelloköynnöksen siemenet eilen ja keijunmekon siemenet ovat menossa seuraavaksi multiin. Kaikki muut kylvöt jäävät maaliskuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut talvi olla tässä, sillä meillä ainakin lunta on tullut oikein kunnolla ja yhä sataa vähän.
   Minäkin ajattelin, että maaliskuulla ehtii ihan hyvin kylvää sitä sun tätä.

   Poista
 7. Viime päivinä on satanut mielestäni jo ihan riittävästi. Mutta ei, taitaa huomenna tulla vielä jotain lumen ja rännän välimaastosta. Täällä osa pelloista alkaa muistuttamaan järviä.
  Mukavia kylvöpuuhia, toivottavasti kaikki itää menestyksekkäästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisade muuttuikin sitten lumisateeksi ja tänään on joutunut tekemään taas kunnon lumityöt. Parempi näin, kuin sama määrä lunta maalis-huhtikuussa.

   Poista
 8. Vettä on tosiaan satanut ja lumet ovat tipotiessään. Paitsi, että sitä sataa nyt parhaillaan lisää. Tai räntäähän tuo taitaa olla. Olen itsekin käyttänyt joskus näitä ajastettuja blogipäivityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajastus näköjään onnistui. Aina sitä oppii uutta.
   Vesisade muuttui yöllä lumisateeksi ja onpa sitä paljon satanutkin. Ja sataa yhä.

   Poista
 9. Helmikuussa ollaan jo, kohta se kevät sieltä tulee. Ihana blogi sinulla, tulen uudestaankin. Tervetuloa myös vastavierailulle jos käsityöt kiinnostaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Suvituulia! Mukavaa, että tulit! Kiva, että jätit kommentin, niin löydän nyt tieni sinun blogiisi.

   Poista
 10. Taisi toiveesi toteutua, ainakin meillä. Maisema on kuin kauneimmasta joulukortista, puuterilumen peittämä luonto. Mä itkin ääneen, johon mies totesi: "Ethän vain luullut kevään jo tulleen?" No luulin, toivoin ja odotin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tullut täälläkin koko yön ja edelleen sataa. En minä sitä tällaisia määriä toivonut, mutta parempi tämäkin kuin sama määrä maalis-huhtikuussa.
   Älä sure, kyllä se kevät sieltä tulee. Ei se helmikuussa oikea kevät kuitenkaan olisi ollut.

   Poista
 11. Nyt on taas maa loskan peittämä. Kyllä vaihtelevat nämä säät.

  Minullakin on tarkoituksena esikasvattaa, täytyy tehdä suunitelmista ihan oma postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä maassa on taas ihan talvinen hanki. Aika vetistä tuo tosin on, joten jos tässä plussapuolella pysytään, lumi saa kyllä kyytiä.

   Poista
 12. Kokeilu on varmasti onnistunut. Mä käytän ajastusta aika usein. Sulla on kevätpuuhat jo hyvällä alulla, kun on siemenet mullassa. Täällä on nyt maa valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on valkoista täälläkin. Ihan tautisen paljon sitä lunta taas satoi ja sataa yhä.
   Ajastus onkin näppärä keino. Ei sitä joka päivä ehdi koneen ääreen ja kuitenkin on jotain postauksia, joiden soisi ilmestyvän tiettyyn aikaan. Aina oppii uutta.

   Poista
 13. Meillä sataa lunta! Tiesin ettei talvi ole vielä ohi. Ehdin kuitenkin jo perkata pajuja rannasta ja joki tulvii kuin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelin, ettei se nyt tässä yleensä ole. Ja parempi, että lumi sataa nyt, kuin maalis-huhtikuussa.

   Poista
 14. Olen malttamattomana selaillut siemenkuvastoja, kaikenlaista tekisi mieli kokeilla. Pelargonian kasvatusta kokeilen tänä vuonna. Vielä täytyy hetken malttaa ennen kuin pääsee pihalle tonkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin, että pelargonien kasvattaminen olisi jotenkin vaikeaa, mutta ihan ilman kommervenkkejä se sujui. Kolmannen talven jo omakasvatetut pelargonit viettivät kellarissa.

   Poista
 15. Tääällä on yön aikana satanut 10 cm:n lumikerros hämärää valaisemaan. Samat on ajtukset kuin sinullakin sään suhteen, että vielä nyt helmikuussa en kevätsäätä halua, kun ei se kuitenkaan vielä kevääksi muutu ja kasveille ei tee välttämättä hyvää lämpötilojen sahaaminen. Lumi ja pikkupakkanen on minusta oikein toivottua vielä ja kevät saisi tulla vasta joskus maalis-huhtikuussa ja sitten kerralla kunnolla, tämä on toiveeni.

  VastaaPoista
 16. Mulla ei ole toiminut tuo ajastus. Kevättä kohti mennään, siemenet on jo ostettu täälläkin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!