keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Kevätpönttöilyä


Tänään ehdin vihdoin pihamaalle herkuttelemaan upeasta kevätpäivästä. Alkoi jo hitusen tympiä, kun muu elämä haittasi paneutumista pihaan ja puutarhaan. Viime päivien säätiedotusten föhn-tuulihehkutuksista olisi voinut kuvitella ulkona olevan likimain bikinikelit, mutta ei sentään. Talon varjoisammalla puolella lämpöä on korkeimmillaan ollut vajaa +4 astetta, joten aika matka näistä keleistä on vielä oikeisiin terassi-ilmoihin.


Sain vihdoin tuijat ja etenkin tuija-aidan leikattua. Aiemmin olen leikannut tuijat pensassaksilla, mutta nyt sain veljeltäni koekäyttöön sähkötoimisen pensasleikkurin. Homma sujui sillä melko vaivattomasti, koska pitkällä terällä ulottuvuus oli ihan toista, kuin käsivoimin toimivilla saksilla. Pitkän sähköjohdon kiskomisessa oli omat kuvionsa, mutta ei se kovin paljon tahtia haitannut.


Käytävien hiekkapinnat alkavat olopihan puolella pilkistää jäästä ja lumesta. Aina kulkiessani pitää saappaan kantapäällä pikkaisen lohkaista ja murentaa jään reunaa kevään edistämiseksi.


Talon päädyn norjanangervotkin vapautuivat vihdoin lumen ikeestä ja oksat pörhistelevät loppuja kinostuneita kasoja oksiltaan. Pikkaisen ehkä heitäkin autoin poistamalla isompia lumipaakkuja. 


Sen sijaan talon varjoisammalla puolella norjanangervot ovat yhä valtaosin lumen tiukassa syleilyssä. Aurinko paistaa näihin vasta iltapäivällä, eikä se tässä vaiheessa kevättä ehdi vielä riittävästi lämmittää ja sulattaa. 


Kaikki sipulikukkani on istutettu paikkoihin, joissa on tähän aikaan lunta. Tutkailin tänään paikkoja, joista lumi ensimmäisenä sulaa ja joihin voisin vastaisuudessa istuttaa vaikkapa talventähtiä ja lumikelloja. Ihan vain päästäkseni fiilistelemään niitä paljon ennen, kuin muualla vielä mikään ilmoittaa elonmerkkejään. Kuinka ollakaan, autotallin päädyssä huomasin pieniä alkuja ja ne kuuluvat sataprosenttisella varmuudella kieloille. Vaatimattomia, mutta aiheuttivat kyllä minulle muutaman ilon läikähdyksen. Noista rääpäleistä on vielä aikamoinen matka varsinaisiin kieloihin.


Eräs päivän tärkeimmistä hommista oli kuitenkin linnunpönttöjen ripustaminen. Pari päivää sitten kaivoin kellarissa pöntöt esille ja tänään ripustin niistä kolme. Nämä värikkäät pöntöt ostin muutama vuosi sitten naapurilta, mutta ovatpa jääneet kellariin tyhjänpantiksi lojumaan. 


Pinkki pönttö pääsi metsänreunan nuoreen vaahteraan.


Sininen pönttö sai ripustuspaikan varaparkkipaikan vaahterassa.


Ja valkoinen pönttö on talon päädyssä kasvavassa suuressa tuomessa. 

Kolme pönttöä jäi ripustettavaksi huomenna. Loppui puhti painavien tikkaiden raahaamiseen lumihangessa. Kävin rekisteröimässä omat pönttöni YLEn Miljoona linnunpönttöä -kampanjasivuilla ja sain palkkioksi Töyhtötirehtööri-diplomin. Ihan tässä jo innostuneena odotan uusia kesäasukkaita. Lintulaudoillakin on taas viime päivinä käynyt vierailijoita. Tänään tali- ja sinitiaisten lisäksi käpytikka ja viherpeippo. Jälkimmäistä en olekaan aiemmin meidän pihamaalla nähnyt, joten tuli ihan juhlallinen olo harvinaisesta vieraasta.  


Ennen sisälle tuloa vilkaisin takkahuoneen ikkunalle. Siellä Juuso köllötti patterin lämmössä. Ei edes viiksikarva värähtänyt, kun naputin ikkunaruutuun. 

Olipa taas kiva päivä!

Kivan päivän päätteeksi toivotan lämpimästi tervetulleiksi seuraavat uudet lukijani.

Joku Varpuslintu (en löytänyt toimivaa linkkiä)


Ikkunalaudalla köllöttelijä siirtyi työpöydälle mamman seuraksi. 
On se kiva, ettei yksinään tarvitse tietokoneen kanssa seurustella. Pysyy kymmensormijärjestelmäkin tahdissa, kun vierellä eräs karvainen ihanuus kuorsaa ja kehrää (Exotic Gardenin mainos tyynynään).
 

37 kommenttia:

 1. Itsekin tuli tuossa yhtenä päivänä väkerrettyä ja ripustettua pari pönttöä tinteille. Kiitos linkistä, pitääkin ilmoittaa omatkin pöntöt tuonne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä paitsi oli kiva katsella pihaa vaihteeksi tikkailta käsin.

   Poista
 2. Ihanasti kevät läsnä näissä kuvissa.
  Veikeitä linnunpönttöjä.

  VastaaPoista
 3. Joo, pitää sitä kevättä vähän auttaa, itsekin naputtelin jäätä pienemmäksi kulkuväyliltä.
  Minulla on tarkoitus myös hankkia lisää pönttöjä mökille, ja samalla vähän katsastaa entisten kunto. Täällä kotipihalla ei montaa puuta ollutkaan, miltei jokaiseen laitoimme pöntön viime vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähissä on pönttöpuut meidänkin tontilla, mutta onneksi on tuota kunnan metsää ihan vieressä.

   Poista
 4. Voi kuinka hauskoja pönttöjä. Oletkin ollut jo touhukas. Minullakin kuusiaita odottaa leikkausta, mutta lunta on vielä liikaa, etten pääse sen kimppuun vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan minäkin joudun lumen sulamisen jälkeen hienosäätämään havupuiden leikkausta, mutta suurin työ on nyt tehty.

   Poista
 5. Voi Juuso!!! ♥ valloittava kissaherra, viiksimussukka karvavarvas!
  Ihanaakin ihanammat on myös pöntöt, noita kelpaa katsella!
  Suosittelen seuraavaa metodia lumen sulattamiseen: joka kerta pihalla kulkiessani olen valinnut lumisen kohdan, jos sellainen vain on reitille osunut, ja joka askelparilla hokenut: häivy, lumi, häivy, lumi... ja se on toden totta lähes häipynyt muutamassa päivässä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisen maine on jo muutenkin naapuristossa mennyttä, joten otan mielelläni vastaan vinkkisi ja ryhdyn kantapäätekniikan lisäksi noitumaan "häivy lumi, häivy lumi". Mitä luulet, onko äänen voimakkuudella kenties jotain merkitystä noitumisen tehossa? Tulee kyllä äänenkäytölle ankarat lähipäivät, sillä lunta riittää meidän pihalla noiduttavaksi ylenmäärin.

   Poista
  2. Hehheeh! Voi kokeilla kovaäänistäkin noitumista, luulen, että itse ennemmin mutisin - mutta ehkä lumet olisivat sulaneet nopeammin äänenvoimakkuutta lisäämällä :-D Tosiaan, saunan edustalla on vielä lunta, käynpä vähän ärjymässä.

   Poista
 6. Hauskannäköiset pöntöt!
  Tikkaiden raahaaminen lumihangessa käy kyllä hyvin työstä.
  Auringon puolella alkaa olla jo lähes keväistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko pehmensi hankea sen verran, että se upotti oikein kunnolla. Huomenna sitten lisää pönttöhommia.

   Poista
 7. Kauniita pönttöjä olet laittanut kivoja kun ovat värikkäita Mekin eilen ripustimme pönttöjä pihapiiriin jopa kymmenen pönttöa Nyt linnut saavat tehdä pesiä niihen Tänään olikin niin ihana aurinkoinen päivä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, käypäs rekisteröimässä omat pönttösi. Samalta sivulta löytyy myös kartta, josta voi katsoa oman kuntansa pönttötilanteen.

   Poista
 8. Kauniita pönttöjä, ihana Juuso kissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti linnutkin tykkäävät värikkäistä pöntöistä.

   Poista
 9. No onpas kauniita pönttöjä, kyllä tintit kiittää. Juuso on aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikkäät pöntöt ovat kyllä aika hauskan näköisiä maastakin katsoen. Toivottavasti linnutkin tykkäävät.

   Poista
 10. Oletpa ostanut hienoja pönttöjä :) Kyllä kelpaa lintujen niihin pesä rakentaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tintit löytävät tiensä uusiin värikkäisiin koteihin.

   Poista
 11. Hauskoja pönttöjä. Toivottavasti linnutkin asettuvat niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sitä minäkin tässä toivon ja odotan.

   Poista
 12. Upeat pöntöt..kyllä niissä kelpaa asustella puutarhan apulaisten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkaisen jopa jännittää, muuttaako noihin joku.

   Poista
 13. Eikö ole ollutkin hienoja päiviä! Minäkin laitoin meidän linnunpöntöt tuonne rekisteriin. Niiden elämää on tosi hauska seurata. Meillä on yhdessä pöntössä myös kamera.

  VastaaPoista
 14. Eilen oli kyllä niin hieno päivä ja aurinko sulatteli mukavasti lunta, no ei kaikkia kuitenkaan! Ihania nuo pöntöt, houkuttaa varmaan muuttolintujen asuntomarkkinoilla!

  Juuso nauttii myös keväästä, tavallaan :D

  VastaaPoista
 15. Oi miten ihania linnunpönttöjä!
  Munkin tekisi mieli hankkia pönttöjä lisää. Hankinta hyytyy aina siihen, että meillä olisi talossa taitoa tehdä niitä, mutta jotenkin se aina vaan jää kuitenkin. Sitten ei raaski ostaa, kun tietää että ne voisi tehdä itsekin.
  Höhlää...
  Meillä suli monesta paikkaa lumet oikein urakalla eilen, muttei oikeastaan vielä mitään piippoja näy. Täytyy tänään tarkastella paremmin.
  Nautitaan kevään tulosta, vaikka vissiin tulevina päivinä tulee vähän takapakkia. Ei anneta sen häritä...

  VastaaPoista
 16. Hienoja linnunpönttöjä! Kyllä niihin kelpaa kesävuokralaiset tulla. Minäkin haluaisin lisää pönttöjä, meillä on vaan kaksi pönttöä sähköpylväässä (josta menee vaan autotalliin virta)...toisen tein itse ja sen se on totisesti näköinenkin :D...toinen on edesmenneen tuttavan meille tekemä. Silti viime kesänä oli mun väkerryksessä asukkaat, mutta paremmassa pöntössä ei, kumma juttu!

  VastaaPoista
 17. Linnut ovat taatusti tyytyväisiä uusiin koteihin:)

  VastaaPoista
 18. Hauskoja asuntoja hieman erilaista etsiville :)

  VastaaPoista
 19. Hauskat pöntöt. Kyllä kevättä tulee autettua joka vuosi, ei se lumi sula, jos sitä ei heittele pälvipaikkoihin.

  VastaaPoista
 20. Kivat pöntöt. Meilläki on jo paikkapaikoon maata näkyvis.

  VastaaPoista
 21. Ihania pönttöjä! Ja kiva blogi sinulla! Jään seurailemaan! =D

  VastaaPoista
 22. Kissat on niin mainioita, varsinkin Juuso! :) Pirteän värisiä pönttöjä, niissä on hyvä lintujen asustaa. Sama ajatus mullakin oli kun viime syksynä istutin sipulikukkia että sieltä mistä lähtee lumet ensin alkais jo nousta kukkia ennen kuin muut ehtii. Mutta saapa nähdä, toteutuuko toive. Hyvää pääsiäisenaikaa sinulle!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!