maanantai 11. huhtikuuta 2016

Täydellinen kevätsunnuntai


Voisiko enää upeampaa säätä kevätsunnuntaiksi toivoa, kuin nyt on saatu. Ja samanlaista on luvassa tulevillekin päiville. Koko päivä kului pihalla puuhatessa. Kunhan kiireisesti kävin välillä syömässä. Iltapäiväkahvitkin jäivät väliin, kun en vaan raaskinut mennä sisälle. Vähän väsähtäneenä pelkäsin, etten enää jaksaisi palata takaisin pihalle.

Lehtosinilatva

Maa on meillä useimmissa paikoissa vielä selvästi jäässä. Vaikka mullasta nousee monenlaista piippoa ja vihertävääkin, on pinnan alla kylmää ja kohmeista. En ole edes yrittänyt työntää lapiota maahan, mutta muutamia kasvitukia siirrellessä totesin, ettei maahan niin vain vielä mitään työnnetä.

Pioni Coral Charm

Pikkuhiljaa paljastuu talven tekoset. Vielä en tiedä, mitä maasta jää nousematta, mutta joitakin iloisia yllätyksiä on jo ilmaantunut. Esimerkiksi pioni Coral Charm on hengissä. Tilasin niitä nettikaupasta viime keväänä kaksi kappaletta ja istutin juurakot purkkeihin autotalliin. Tulivat niin kovin aikaisin ja olivat kyllä aika kämäsen oloisia. Kesällä siirsin ne maahan, jossa viettivät kesän sen näköisinä, että heti kohta heidät kuolema korjaa. Ajattelin, että talvi tekee viimeisen niitin. Vaan sieltä ne kumpikin mullasta kurkkaavat iloisen punaisina ja pinkeinä. Hurraa heille!

Sinipiikkiputki

Aikamoista arvausleikkiä meikäläisen pihakierrokset taas tuottavat. Kun ei muista, eikä tunnista. Miten sitä voikaan yhden talven aikana unohtaa edellisen kesän tekoset. Pitänee jatkossa tehdä tsekkauskierrokset kukkapenkkikohtaisen istutusluettelon kanssa. Tosin sekään ei ole ihan ajan tasalla, sillä yhtenä päivänä huomasin, että esimerkiksi vuosikausia samalla paikalla viettänyt alppikärhö on jäänyt listaan merkkaamatta kokonaan.

Scilla - tai kevätkirjotähti

Monenmoista piippoa tunkee itseään mullasta. Osasta pystyn heti sanomaan, mikä se on. Osan kanssa joutuu pähkäilemään. Jälleen kerran tänäänkin totesin, että ensi syksynä on ehdottomasti panostettava pikkusipuleihin. Viime vuosina olen istuttanut tulppuja ja narskuja, mutta paljon olisi vapaita paikkoja varhaisille kevätkukkijoille.  

Ruohosipuli

En myöskään pystynyt pitämään haravakättäni irti kukkapenkeistä. Pikkaisen piti sieltä täältä vähän rapsuttaa. Olin niin päättänyt, että annan kaikkien kukkapenkkien olla ihan rauhassa ja ripottelen korsien ja maatuvien lehtien päälle tuoretta multaa. Sitä katemullaksi kutsuttuakin kaunistusta. Mutta ripottele nyt sitten, kun iso multasäkki on vielä tiukassa jäässä. Hiukan sain pinnalta lapiolla kaapaistua, mutta ei siitä ämpärillisestä moneen paikkaan katemullaksi riittänyt.

Pikkusydän

Kaiken kaikkiaan aivan ihana kevätpäivä. Pensaita tuli leikattua ja pihaa sieltä täältä siistittyä. Vähän jo alapihaakin pääsi haravoimaan. Välillä nojasin haravanvarteen ja katselin ja kuuntelin. Joutsenpariskunta lensi talon yli ja punarinta lauloi kuusen oksalla. Sitruunaperhonen liihotteli keveän näköisenä ja kimalainenkin oli jo herännyt.

Maksaruoho

Pihatöiden ohessa sain sentään pestyä pari koneellista pyykkiä. Tai konehan homman hoito. Minä vain kannoin puhtaat pyykit narulle kuivumaan. Yhden satsin froteepyyhkeitä toin jo tullessani sisälle, mutta toinen odottaa vielä narulla. Ajattelin hakea ne ennen pimeän tuloa. Mikäs sen ihanampaa, kuin kerätä puhtaan raikkaita pyykkejä narulta mustarastaan laulaessa iltalauluaan.

Tämä postaus on kirjoitettu sunnuntai-iltana, mutta ajastan sen julkaistavaksi maanantaiaamuksi. Kun ehdin jo tälle päivälle kyyhkypostauksen julkaista.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille. 
 

37 kommenttia:

  1. Oli kyllä harvinaasen komia viikonloppu. Mulla meni oman puutarhan kannalta aika aiva harakoolle. Muuten oli onnistunu messureissu, mutta kyllä sitä aina reissus rähäjääntyy, että seuraava päivä menöö toipues. Routaa kävin kyllä koittamas, on sulanu vasta nua kymmene senttiä, paikasta riippuen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissussa rähjääntyy, mutta uusilla kokemuksilla elää taas pitkälle eteenpäin.

      Poista
  2. Hieno oli sunnuntaipäivä, lauantai meni ilmoja huomaamatta kun olin töissä 10 ja puoli tuntia.
    On se vaan niin ihana käydä kyykkimässä tuolla pihalla, eilenkin moneen otteeseen haravoinnin lomassa. Kauniita kevätkuvia, hyvää maanantaipäivää sinulle Between.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Töissä ei paljon ehdi päivän ihanuutta ihmetellä, mutta vapaalla voi sitten ottaa ilon irti täysillä. Naapuri rapsutti eilen pihassa vielä iltakahdeksalta, mikä onkin nyt mahdollista iltojen valoisuuden vuoksi

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Vähän samoissa merkeissä täälläkin on sunnuntaita vietetty. Pihaa raapien! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeaa pysytellä poissa pihasta kevätpäivinä.

      Poista
  5. Vähän samoissa merkeissä täälläkin on sunnuntaita vietetty. Pihaa raapien! 😃

    VastaaPoista
  6. Ihana päivä! Hihii, puutarhurin pahin pelko: että väsähtää kesken kevään ihanimman päivän :-D
    Toiveikasta tuo pionijuttu. Minäkin odottelen, näkyykö kahdesta viime vuonna istutetusta pionista mitään, kun ne jotenkin hävisivät (kuivuivat, hukkuivat tai jotain) viime kesän mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla tavoin coralit näivettyivät kesän mittaan ja ehdin jo surra niitä. Toivottavasti käyttivät voimavaransa juurten kasvattamiseen ja jaksavat tänä kesänä vihertää myös maan pinnalla.

      Poista
  7. On se täälläkin niin, että tämä muu elämä tuppaa tulla puutarhasta nauttimisen tielle. ;)Suomen pitkä ja paikoin harmaa talvikausi kyllä vaikuttaa siihen, että valosta ja lämmöstä halutaan ottaa täysin kaikki irti - jopa päiväkahvien kustannuksella. Minä mietiskelin eilen, että täytyy varmaan ostaa iso termari, josta saa pikaisesti tankkailla kahvia kaiken kuopsuttelun lomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa hän onkin ideaa; termari aamulla täyteen kahvia, niin tauot voi pitää kaikkinensa pihalla.

      Poista
  8. Olipa kiva että pioneista tuli mukava yllätys! Odottelen kovin omaa pikkuista keltaista kaukasian pionia taimelle, kävin sitä eilen vähän kurkkimassa mutta nukkuu vielä talviunta! Huomasin tuon saman - sipulikukkia laitoin syksyllä ihan liian vähän, asia pitää ensi syksynä korjata, vallankin lumikelloja tarvitaan säkillinen lisää! Eilen oli todella ihana pihatyöpäivä, koitin hissuksiin kaikkea tehdä, mutta hurma valtasi. Illalla se tuntui jäsenissä ja aamulla mietin että kuka tulee nostamaan sängystä ylös! Tämä on niin ihanaa aikaa!

    Mukavaa ja aurinkoista viikkoa Sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt löytyy päivittäisten piippojen lisäksi myös uusia lihaksia. Jotenkin ei harmita yhtään aamuinen jäykkyys. Uudelleen vaan hommiin, kyllä ne siitä vetristyy.

      Poista
  9. Hieno päivä oli eilen, ulos tosin kerkesin vasta viiden maissa. Meillä oli ruokavieraita ja ruuan valmistelussa ja kattamisessa meni aamupäivä ja sitten vieraiden kanssa seurustelussa ja kahvittelussa iltapäivä. Sen jälkeen menin sitten koirulin kanssa noin tunnin lenkille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattele Sesse, kohta ne vieraat voi ruokkia tai ainakin kahvittaa pihamaalla. Siinä pääsee emäntäkin nauttimaan kesäpäivästä.

      Poista
  10. Sama juttu meillä, maa on vielä jäässä, vaikka erilaista piippoa iloksi maasta nouseekin. Nyt aamulla oli pakkastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yö oli tosiaan kylmä ja vastaavia on varmaan vielä useita. Mutta koko ajan mennään lämpöä kohti.

      Poista
  11. Ihania kuvia jälleen... jaan kanssasi ajatuksen. Sunnuntaina ei voinut muuta kuin nauttia.

    VastaaPoista
  12. Olipa mukava postaus kevätpuuhistasi. Kesällä meinaa unohtua koko syöminen kun puutarhassa on niin paljon tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jollei Ukkokulta olisi tarkempi ruokailujen suhteen, söisin kesäaikaan vain iltamyöhäisellä.

      Poista
  13. Kiitos samoin sinulle, ihanaa kevät viikkoa. Ei ihan samassa olla täällä mutta kevään etenemistä täälläkin kovasti seurataan ja hurjaa vauhtia edistyy. Tämä oli minunkin mielestäni mukava postaus, mukavaa oli taas lukea touhuistasi ja kevätkuulumisista. Täälläkin lensi yksinäinen joutsen kattojen yli, sulaa hakien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan vuodesta olosuhteet ovat kovin erilaiset eri puolilla Suomea, mutta pian luonto kuroo eron umpeen. Tänään näin ensimmäisen nokkosperhosen.

      Poista
  14. Kyllä nyt saa nauttia ihanista päivistä Sinullahan siellä kivasti nousee vaikka mitää. Meillä on viellä jonkunverran jäässä maa sielläkin on nousemassa
    piippoja viimeyönä oli viisi astetta pakkasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkasta oli täälläkin viime yönä. Se vähän hidastaa kevään etenemistä.

      Poista
  15. Jotakin tällaista näkyy täälläkin, mutta pitäisi katsoa tarkemmin - ovat niin kauniita kuvia! Routaa myös löytyy viiden senttimetrin syvyydestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade voisi sulattaa routaa ja sadettahan taitaa olla loppuviikolle luvassa.

      Poista
  16. Mukavaa keväistä viikkoa sinulle :)

    VastaaPoista
  17. Meikäläisen sunnuntaista ison osan vei junamatka, mutta onneksi ehdittiin pääkaupungissa kuitenkin istuskella auringonpaisteisella terassilla pitkään kahvilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kauniita kevätpäiviä on tulossa muitakin, joten vielä pääset korvaamaan junamatkan.

      Poista
  18. Ihania pieniä alkuja! Kävin myös sunnuntaina mökillä siistimässä kukkapenkkejä ja tarkastelemassa, ketkä ovat selvinneet talvesta. Palloesikot olivat harmikseni hävinneet kokonaan, talvi on ollut niille liian kova. Kameran akusta loppui virta heti kättelyssä, joten keväiset piipat jäi minulta ikuistamatta :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikot taitavat olla aika herkkiä, mutta ainahan kivan kasvin menettäminen harmittaa.
      Akun sammuminen on aina pienenä peikkona takaraivossa. Hankin kameraan toisen akun, joka vähän helpottaa tilannetta.

      Poista
  19. Hienosti siellä alkaa kukat nousta!

    VastaaPoista
  20. Mukavan kuuloinen päivä, ihan luksusta kun saa viettää koko päivän puutarhassa. Meilläkin on maa vielä paikoin jäässä, ja siinä missä se on sulanut, on märkää saviliejua. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  21. Ihana sunnuntai oli minullakin. Pihatöihin pääseminen tuntuu niin kaivatulta. Hienoa, että pionisi ovat elossa.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!