sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Marketanpuiston bloggaajatapaaminen


Sain tilaisuuden osallistua Marketanpuiston bloggaajatapahtumaan, jonka järjestäjinä toimivat Kotipuutarha-lehti, Kekkilä, Tahvoset, Rudus ja Tikkurila. Teemana oli "Kotipuutarhuri ja vesi".  

Samanaikaisesti Marketanpuistossa oli perinteiset kevätmarkkinat.


Paikalle oli kokoontunut mittava joukko puutarha- ja sisustusbloggaajia, joista monet ovatkin jo tulleet tutuiksi. Iloinen puheensorina alkoi oitis, kun ensimmäiset tutut kasvot ilmaantuivat näkyviin ja se taukosi vain ohjelmassa olevien esitysten ajaksi. Meidät toivotti tervetulleiksi Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman.


Mielenkiintoisin osuus minusta taisi tällä kertaa olla Ruduksen Jaani Turusen esitys "Sadevesien ohjailu pihassa ja uudet läpäisevät kivet". Ilmastomuutoksen vuoksi myös meillä joko sateita ei tule laisinkaan tai sitten ne tulevat rankkasateina, jotka saattavat aiheuttaa mittavia tuhoja. Aika pienillä toimenpiteillä pientaloasukaskin voi vaikuttaa siihen, mihin sadevedet ohjautuvat.

Samaa aihetta sivusi Maija Stenman kertomalla oman talonsa sadevesijärjestelmien uusimisen yhteydessä rakennetusta vedentalteenottoratkaisusta. Sadevesihän on erinomaista kasteluvettä puutarhan kasveille ja kaiken lisäksi täysin ilmaista.


Myös Kekkilän Mari Kaartokallion "Oikea multa eri tarkoituksiin" sisälsi paljon hyvää tietoa, mutta suurin osa siitä jäi kuulematta, sillä istuin kauempana ja esitystä haittasi melkoisesti Kehä III:lta kuuluva liikenteen melu sekä rakennuksen räystäällä nälkäänsä huutavien naakkalapsosten äänet. Samoin Puutarha Tahvosten Karoliina Arolan uutuuskasvien esittely jäi enemmänkin kuvien katseluksi. Onneksi saimme kotiintuomisiksi esitteitä. 

  Minua on vähitellen alkanut kiinnostamaan muidenkin kuin vihreälehtisten kasvien istuttaminen puutarhaani. Englantilaisten puutarhojen innoittamana olen katsellut japaninvaahteroita, mutta ne ovat meillä arkoja ja niiden kasvuvauhti hidasta. Niinpä Tahvosten uutuus Amber jubilee (physocarpus opulifolius 'Jefam') -heisiangervo herätti oitis mielenkiintoni.

Tämä heisiangervolajike vaihtaa väriä alkukesän keltaoranssista täysikasvuisten lehtien vihreänkeltaisista punertavaan. Syysväri on purppuranpunainen. Kasvin koko on 150-200 cm ja se menestyy auringosta puolivarjoon. Kasvuvyöhyke: I-VI.

Kuva: Puutarha Tahvosten kotisivuilta.

 
Kiinnostava tuote on myös muottiharkko, josta on helppo ja kevytkin latoa erilaisia rakennelmia. Näistä voi tehdä vaikka viljelylaatikon kasvimaalle tai yrttiviljelmän pienen pihan seinustalle. Tekemiseen ei tarvita työkaluja, eikä insinööritaitoja. Homma sujuu siis tällaiselta tumpeloltakin ihan ilman isoja hauisvoimia. Harmaan pinnan voi halutessaan käsitellä sopivan väriseksi. Tai sitten antaa ajan ja sammaleen patinoida.


Toki tarjolla oli pientä purtavaakin ja se vähän helpotti kiljuvaa nälkää, sillä lähdin kotoa jonkin verran aiemmin ehtiäkseni kiertää Marketanpuistoa ennen tapahtuman alkua. Useissa kojuissa oli tarjolla monenlaisia kasvihoukutuksia, mutta kerrankin pystyin pitämään pääni kylmänä, enkä ostanut mitään. Istutusta odottavia taimia on kertynyt pihalle siinä määrin, että ne on ensin saatava maahan. Ja pää on jo niin täynnä ideoita, ettei sitä juuri enempää kannata tässä vaiheessa sekoittaa.


Marketanpuisto on mukava puutarhakohde ja siellä kannattaa vierailla mahdollisuuksien mukaan vaikka useamman kerran kesässä. Minulle paikka on tuttu jo vuosien takaa, sillä lasten ollessa pieniä tapasimme käydä siellä silloin sijainneessa kotieläinpuistossa.


Marketanpuisto (Margretebergs park) on Espoon Järvenperässä sijaitseva piha- ja puistorakentamisen kaupallinen näyttelypuisto. Alue on seitsemän hehtaarin suuruinen. Vieressä on Överbyksi kutsuttu ruotsinkielinen puutarhaoppilaitos, jossa on opetusta sekä ammattikoulu- (Axxell) että ammattikorkeakoulutasolla (Yrkeshögskolan Novia).
Puistossa on mukana yli 110 näytteilleasettajaa: yrityksiä, yhteisöjä ja kaupunkeja. Esillä on kaikenlaisia viheralueiden rakentamiseen liittyviä asioita, esimerkiksi leikkivälineitä, kivirakenteita, kasveja, kasvihuoneita ja valaisimia.

Näyttelypuisto perustettiin vuonna 1997. Sitä hallinnoi vuonna 2001 perustettu yhdistys Marketanpuiston ystävät ry. Puisto on perustettu Margretebergin kartanon entisille maille, jossa on sijainnut myös Margretebergin kotieläinpuisto. Lähde: Wikipedia

Mätäsleimu - Phlox douglasii 'Crackerjack'

Eilisessä tilaisuudessa kuulin, että Marketanpuistolle on juuri avattu uudet kotisivut. Sieltä löytyy paljon tärkeää tietoa paikasta. Uusia kotisivuja selaillessani huomasin, että loppukesästä eli 27.8. on jälleen markkinapäivä puistossa. Ehkä silloin voisi käydä ostoksilla täydentämässä pihan kasvistoa. 


Blogitapaaminen oli tosi mukava sekä runsaan tietopuolisen annin että monien jo tutuksi tulleiden ihmisten tapaamisen vuoksi. Jälleen kerran vain aika loppui täysin kesken. Ei ehtinyt vaihtaa kuulumisia läheskään kaikkien tuttujen kanssa, eikä tutustua lukuisiin uusiin ihmisiin. Ehkä sitten ensi kerralla.

Lakka - Rubus chamaemorus 

Tilaisuuden päätteeksi jokainen osanottaja sai Puutarha Tahvosten lakan kotiinviemisiksi. Nyt vain suo-olosuhteita uudelle asukille rakentamaan. Siinäpä taas uusi haaste kukistettavaksi.

Koristeomena - Malus purpurea  'Ramona'

Lämmin kiitos kivasta tilaisuudesta niin järjestäjille kuin osanottajille. Oli mukavaa!

27 kommenttia:

 1. Ilmoittauduin myös tähän tapaamiseen, mutta jouduin sen sitten perumaan. Äitini on sairaalassa ollut kohta kaksi viikkoa, tai oikeastaan rallia ollut kahden sairaalan ja useiden osastojen välillä, kun tutkitaan. Huoh, kiva olisi ollut osallistua. Kiitos, kun pääsin vähän mukaan blogijuttusi kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, mutta elämässä on tietty tärkeysjärjestys. Iäkkäiden vanhempieni omaishoitajana elän jatkuasti veitsen terällä, sillä koskaan ei tiedä, milloin on lähdettävä apuun. Toivottavasti äitisi tilanne helpottuu pian. Tsemppiä!

   Poista
 2. Hyvä postaus tapaamisesta. Minuakin kiinnosti eniten esitys hulevedestä. Kiitos vielä kerran kyydistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poika opiskelee insinööriksi, joten kotona kehkeytyi antoisa jatkokeskustelu hulevesistä mm. kaupunkirakentamisessa.
   Oli kiva taas nähdä. Tyhjässä autossa kulkee aina kaksi ihmistä yhtä helposti kuin yksi.

   Poista
 3. Oli kiva nähdä taas ja jutella puutarha-asioita. Saa nähdä millainen lakkasuo kehittyy puutarhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, oli mukava nähdä. Jännittävää seurata, millaisia lakkasoita puutarhoihin alkaa ilmestyä.

   Poista
 4. Oli tosi kiva nähdä. Ne naakkalapsoset olivat yllättävän kovaäänisiä! :D Mä en selvinnyt kotiin ilman kotiinviemisiä. Ostin tosin vain kasveja joita oli tarkoituskin ostaa. Sekin on jo saavutus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaista kotiutui ilman kasviryntäystä tuollaisesta paikasta. Jotain kasveja minulla oli hakusessa, mutta kun en niitä löytänyt, pystyin muita houkutuksia vastustamaan.

   Poista
 5. Hauska tapaaminen näytti olevan. Ehkä sitten ensi vuonna pääsen minäkin mukaan.
  Hienoa, että näitä puutarhatuotteita uudistetaan. Tuo muottiharkkosysteemi näyttää kiinnostavalta. Moni pikkupuutarhan omistaja voi kaupunkioloissa helposti rakentaa systeemejä niistä eikä tarvita niin lihasvoimaa. Luulen, että se menestyy jos ei ihan älyttömiä maksa.
  Itse istutin viime kesänä lakan taimia pensasmustikoiden väliin kasvilavaan. Saa nähdä nääntyvätkö janoon siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentista sainkin idean eli josko rakentaisi noista muottiharkoista kostean paikan, vaikkapa juuri lakalle. Hmmm, täytyy pohtia.
   Muottiharkot eivät vaikuttaneet kovin kalliilta. Tarkkoja hintoja ei esitetty, mutta vilauttelivat mahdollisuutta, että laittaisivat ainakin verkkokauppaan 100 euron lavan, joka on suurinpiirtein se määrä harkkoja, joista näytöksessä rakensivat esittelymuurin. Kappaleittain harkkoja voi käydä ostamassa heidän Tuusulan myymälästään. Sen verran keveitä, ettei tosiaankaan tarvita isoa lihasmassaa ja muutama harkko kulkee henkilöauton peräkontissakin.

   Poista
 6. On kiva lukea tosta tapahtumasta blogeista, kun en itse tälläkään kertaa päässyt paikalle. Toivottavasti ensi vuonna eivät muut aikataulut estä osallistumista!

  On aikamoinen saavutus päästä tuollaisesta paikasta pois ilman ostoksia. Toisaalta, jos ei löydä etsimäänsä ja muuta tarjontaa on ylenmäärin, minä ainakin menen niin sekaisin, että en enää oikein osaa tehdä valintoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein monet mielenkiintoiset tapahtumat sattuvat päällekkäin ja silloin on tehtävä valintoja.

   Marietta, minulle taisi käydä juuri niin, että kun en löytänyt etsimiäni kasveja, menin sekaisin, enkä oikein osannut muitakaan katsoa.

   Poista
 7. Oletpa ollut kylmähermoinen, kun pystyit olemaan hankkimatta mitään uusia kasveja! =D

  Kerran olen käynyt Marketanpuistossa. Marketta kun olen, niin onhan se ollut sellainen pakkovierailun paikka! Täytyy käydä joskus uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kieltäytymistä helpotti myös loppukuun kehno budjettitilanne. Pakko rajoittaa hankintoja ja käyttää muutenkin enemmän harkintaa.

   Marketanpuisto on ehdoton käyntikohde kaikille Marketoille, mutta antoisa myös muille. Puistoa kehitetään jatkuvasti ja pelkästään käynnin ajankohta muuttaa näkymiä, joten suosittelen uusintakäyntiä.

   Poista
 8. Tapahtuma kuulosti mukavalta, kaikenlaisia mielenkiintoista ohjelmaa ja ruokakin näytti niin herkulliselta. Myös tuliainen oli varmasti sellainen mitä ei jokaiselta löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida lakkaa joka pihassa kasvaa. Saa nähdä, kauanko saan omani pysymään hengissä.

   Poista
 9. Kuulostaa mukavalta tapahtumalta! Hyvin pysyit lujana :) Elokuun tapahtuma täytyy ehdottomasti muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin jo elokuun kalenteriin. Loppukesä on hyvää istutusaikaa ja Marketanpuiston näkymätkin ovat taas uudenlaiset.

   Poista
 10. Olipa kiva päivä! Ai se olikin Naakka! Kuulosti ihan räkättilapsilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naakkahan se. Melkoinen meteli niistä lapsuksisista lähti.

   Poista
 11. Varmasti mielenkiintoinen tapahtuma. Marketanpuistossa on tullut itsekkin vierailtua muutaman kerran.

  VastaaPoista
 12. Linnut pitivät tosiaan ääntä. Taisivat olla suut aika äänekkäästi auki aina kun joku toi ruokaa! Oli kiva päivä!

  VastaaPoista
 13. Kuulosti kivalta tapahtumalta. Olitpa järkevä kun et tehnyt heräteostoksia. Minä niin tykkään myös tuosta Marketanpuistosta, ne eläimet vaan saisivat tulla takaisin :)

  VastaaPoista
 14. Harmittaa kun ei kohdattu:( Jonkinlainen esittelykierros olisi ollut mukava, vaikka inhoankin itseni esittelyä:)

  VastaaPoista
 15. Vaikutti mukavalta tapahtumalta. Minulta meni koko tapahtuma jotenkin "ohi", vaikka siihen sähköpostikutsu tulikin. Mutta ehkä ensi kerralla sitten... Kiitos kun kerroit ohjelmasta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!