lauantai 4. kesäkuuta 2016

Ruusuista ensimmäinen

Teresanruusu - Rosa Therese Bugnet

Ruusuista ensimmäisenä kukintansa aloitti Teresanruusu. Helteinen sää ilmeisesti nopeutti kukintaa ja tämä ensimmäinen ehti ilahduttaa tasan yhden päivän. Aamulla se avasi nuppunsa ja illalla varisikin jo pinkkeinä terälehtinä maahan.

Teresanruusu - Rosa Therese Bugnet

Nuppuja on sentään lukuisia eri vaiheissaan, joten iloa riittää tuleviksikin päiviksi. Kun lisäksi ilmojen on luvattu viilenevän, kukinta kestänee pidempään.

Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis Tornedal

Hyvänä kakkosena kirittelee Tornionlaaksonruusu. Siinäkin on paljon nuppuja, joiden kimpussa mahtava määrä kirvoja. Ruusuressukka.

Metsäruusu - Rosa majalis

Kolmanneksi ehtinee metsäruusu, jonka nupuissa on jo pinkki väri näkyvissä. Metsäruusu on näköjään yhtä kiitollinen kukkija vuodesta riippumatta. Viime kevään viileydessä se kukki ja kukki ja nuppujen määrästä päätellen kukinta tulee olemaan runsasta nytkin.

Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusu ei paljon metsäruususta jälkeen jää. Sen asuinpaikka on ehkä vähän varjoisampi ja siksi nuput vielä pullistelevat tähtihetkeä odotellen. Juhannusruusuni on vähän huonovointinen, joten nostan sille hattua kaksikin kertaa siitä, että se kaikesta huolimatta jaksaa kukillaan minua ilahduttaa.

Suviruusu - Rosa pimpinellifolia Poppius

Suviruusu sen sijaan on surkeaakin surkeampi. Ikäänkuin jokin toukka olisi syönyt sen lehdet tai sitten ne ovat muuten käpristyneet ja surkastuneet. Vain pensaan alimmaisessa oksassa on normaalin näköisiä lehtiä. Nuo tummat pampulat ovat nuppuja, mutta eivät hyvin voi nekään. Suviruusussa ei ole niin paljon kirvoja, kuin esimerkiksi valamonruusussa. 


Juuso kiittää kaikkia saamistaan onnitteluista ja rapsutuksista. Juhlasankari on vähän väsynyt saamastaan huomiosta ja eteinkin helteisestä säästä. Päikkärit maistuvat leikkimökin terassille asetetun räsymaton viileydessä. 


Kerrottu ahkeraliisa kukkii sisäänkäynnin laatikossa. Sen myötä toivotan kaikille oikein mukavaa viikonloppua ja iloista juhla-aikaa niille, joiden perheessä vietetään lakkiaisia tai valmistujaisia.
 

19 kommenttia:

 1. Ihania ruusuja! Hauskasti ne alkavat kukkia nyt niin aikaisin, että yleensä kesäkuun alkuun osuva kukaton kausi - tai hyvin vähäkukkainen kausi - kutistuukin olemattomiin. Aika ihanaa! Toivottavasti vaan viilenisi silleen sopivasti mutta ei tulisi rankkasadetta, joka pilaisi kukinnan. Mulla avautuu juuri kaksi kukkaa juhannusruusuun, se on jättipuska aurinkoisella paikalla. Toivoisin vaan, että vieraani, joka tulee yli viikon päästä, näkisi sen komeimmassa kukassa. Ja jos tulee sade, menevät kukat jo avautumisvaiheessa ruskeiksi. Voi tätä jännitystä.
  Mikähän on syönyt ruusun lehdet, olisiko joku perhosen toukka tai pistiäinen, eikö ruusuilla ole kans pistiäinen, joka syö lehdet kuten karviaispistiäinen? Muistaakseni.
  Juuso ♥ Viilenevää ja sopivaa säätä hänellekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on jo viilennyt, mittari näyttää +19 ja tuulee navakasti. Melkeinpä tykkään enemmän vähän viileästä, kun jaksaa jotain tehdäkin. Sateella on kummallinen tapa ryöpytä juuri silloin kun juhannusruusu on parhaimmillaan - ja myös silloin, kun pionin kukat juuri avautuvat. Toivotaan sadetta silloin tällöin, eikä mitään kaatosateita.
   Pistiäistoukkaa on jo ehdotettu. Samannäköisiä ovat pohjantähden lehdet. Voi, voi, näitä paratiisin paholaisia.

   Poista
 2. Teresanruusu on kaunis ja pitkään kukkiva. Onpas ihana tuo kerrottu liisukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teresanruusu vaikuttaa myös hyvin terveeltä ja vahvalta. Muissa ruusupensaissa on jos jonkinlaista toukkaa ja kirvaa, mutta Teresassa ei yhtään.

   Poista
 3. Minulla on osa akileijoista kaluttu lehdettömiksi, silti jaksavat kukkia mitä ihmettelen. Kauniita ruusuja, etenkin tornionlaaksonruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa jokaisella kukalla ja kasvilla olla nimikkovihollisensa. Akileijasi ovat tarmokkaita, kun edelleen jaksavat kukkia.

   Poista
 4. Oi, olet päässyt jo ruusujen aikaan. Kylläpä ne ovat jälleen aina yhtä ihania, kuin ennekin. Myöhästyneet onnittelut Juusolle! Vanha herra jaksaa vielä juhlia:) Täällä sää on jo jäähtynyt ja pohjoistuuli puhaltaa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjasti edelleen kaikki etenee, vaikka täälläkin on selvästi jo viilennyt. On siinä se hyvä puoli, että jaksaa paremmin jotain puutarhassa tehdäkin.
   Juuso kiittää onnitteluista ja makaa rötköttää parhaillaan sohvalla.

   Poista
 5. Voi sinulla jo ruusut ovat aloittaneet kukinnan. Minulla kukinnasta ei ole vielä tietoakaan. Näyttäisi vähän kuvan perusteella, että suviruusuasi vaivaavat pistiäistoukat. Ne voi hätätilassa noukkia pois käsin.
  Ihana tuo kerrottu ahkeraliisa ja kukintakin on nimen mukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden toukan löysin suviruusun lehdeltä, mutta vahinko on jo ehtinyt tapahtua. Ilmeisesti toukkia on ollut enemmänkin, sillä myös muutamissa muissa ruusuissa lehdet ovat samannäköisiä. Myös pohjahtähdessä, joka on muutenkin talven jäljiltä surkeassa kunnossa.

   Poista
 6. Hui, piti oikein juosta tarkistamaan oman suviruusun tilanne. Onneksi sillä oli kaikki hyvin, vain jonkin verran kirvoja ja valtavasti nuppuja. Vattukärsäkkään tuhoja näytti olevan vähemmän kuin ennen, johtuneeko hyvin aikaisesta kukinnasta. Juhannusruusu ja Tornionlaakson ruusu ovat täälläkin jo kukassa. Mukavan ruusuista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vattukärsäkäs on meilläkin muutamina kesinä mellastanut, mutta toistaiseksi en ole sen tuhoja vielä löytänyt. Yleensä se vaivaa pahiten juhannusruusua.

   Poista
 7. Kaunis teresaruusu. Ruusut alkaa olla kauneimmillaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kirvat eivät napsi kaikkia suihinsa.

   Poista
 8. Oi, sinä saat jo nauttia ihanista ruusuista. Tornionlaaksonruusu on todella mahtava, sellainen olisi toiveissa omaan pihaan. Kylläpä sielläkin ötökät ovat herkutelleet ruusuilla, toivottavasti eivät siirry muihin ruusuihin.

  VastaaPoista
 9. Minä en millään jaksa erottaa mökinruusua ja torniolaaksonruusua toisistaan. Molempia olen pihaan aikoinaan istuttanut. Ainakin toinen niistä aloittelee kukintaansa ;-)

  Teresanruusu ei virittele kukkia vielä, toisaalta se leikattiin hävyttömän myöhään viime kesänä. Muuten se voi hyvin.

  Suviruusu on aloittamassa kukintaansa ja sen olotila näyttää aivan normaalilta. Juhannusruusussa ei näy vielä väriä...

  Ihanaa viikonloppua :-)

  VastaaPoista
 10. Kauniit kuvat!
  Minulla taitaa olla tuo sama teresanruusu. Huomasin juuri, että kukkii ja nyt on jo tiputtanut terälehtiä maahan.
  Suloinen Juuso kissa!
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Meillä ei oo kirvoja muutaku muutamia lumipalloheires, viälä. Ihana teresanruusu. Sitä oon haikaallu runkoversiona jo monta vuatta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!