keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Pionien aikaan

Festiva Maxima

Juhannuksen tienoon helle sai pionit avautumaan vauhdilla. Ja tietenkin heti sen jälkeen tuli oikein kunnon kaatosade täällä pääkaupunkiseudulla. Valtaosa pioneistani on sentään vielä nupulla, mikä säästänee niitä lakoontumasta. Jos siis sadetta ei taas jatku päivätolkulla, mikä olisi toivottavaa.

Karl Rosenfield

Valkoinen Festiva Maxima ehti tänä vuonna ensimmäisenä aukeamaan, mutta hyvänä kakkosena kiri Karl Rosenfield. Siinä on tänä kesänä aika vaatimaton määrä nuppuja, joten oletettavasti kukinta Karlin osalta jää lyhyeksi.

Sarah Bernhardt

Ihanaa Sarah Bernhardtia minulla lienee eniten ja se on vuosien mittaan runsastunut mukavasti. Onneksi siinä on samanaikaisesti hyvin eri vaiheisia nuppuja, joten kukintaa riittää pitkäksi aikaa. Ellei siis sateet moukaroi pitkiksi hujahtaneita kasvustoja täysin.


Pioni on monella tapaa erinomainen kasvi. Sen lehdistö pysyy tanakasti pystyssä ja on kukinnan jälkeenkin vehreä syksyyn saakka. Nuppuvaihe on pitkä ja niiden pullistumista on hauska seurata. 


Vuosien mittaan pihamme valaistusolosuhteet ovat muuttuneet alkuajoista melkoisesti. Kunnan metsikön kasvun myötä varjoa on yhä enemmän myös pionien istutuspaikalla. Elän toivossa, että kunta toteuttaa metsikön suhteen harvennussuunnitelmansa piakkoin, jonka jälkeen aurinko ulottaa säteensä yhä pidempään pionipenkkiini. Ja vaikka kunta jälleen kerran siirtäisi suunnitelmiaan eteenpäin, en aio pioneja muualle muuttaa. Hyvin ne nykyiselläkin paikalla näyttävät viihtyvän. Kukkivat hiukan tyystin aurinkoista paikkaa myöhemmin, mutta ehkä myös pidempään.

  
Monet pitävät pioneja vaikeina kasveina, mutta itse asiassa ne ovat uskottua helpompia. Aikoinaan pioneja hankkiessani minut ohjeistettiin varaamaan niille syvämultaisen paikan. Ja kehotettiin antamaan niille rauha kotiutua ja juurtua omalle paikalleen. Ei siis taimikarusellia pioneille. 

Duchesse de Nemours

Kerran olen vanhat pionini siirtänyt. Silloin totesin terassin portaiden kupeen olevan niille täysin väärä paikka. Liian ahdas ja kaatosateen sattuessa rännien yli tulviva vesi teki surkeaa jälkeä pioneille. Istutin ne yläpihalle, syreenipenkin kivipolun vasemmalle puolelle ja siinä ne ovat sitten asuneetkin kohta 20 vuotta. Olisiko viihtymiseen eräs vaikuttaja se, että olopiha nostettiin ja tasattiin rakennusvaiheessa hiekalla. Pionit siis kasvavat hiekkamaassa lähellä rinnettä, joten vesi ei koskaan jää niiden juuristolle seisomaan.

Jan van Leeuwen

Monen monta vuotta tyydyin olemassa oleviin pioneihini. Sitten eksyin Taivassaloon Pionien kotiin. Sieltä ostin kolme erilaista pionia, joista yksi on kuvan Jan van Leeuwen. Kahdessa muussa ei ollut nimilappua, eikä myyjä ollut niistä aivan varma. Olin muutaman päivän sukulaisreissulla ja kotiin päästyäni olin unohtanut arvailunimetkin. Kiireessä istutin uudet pionit sisääntulopihalle, joka oli alkujaankin aivan surkea päätös.


Seuraavana kesänä rakensin alapihalle Kurgaanin eli pyöreän kumpareen mallisen kukkapenkin. Siirsin pionit sisäänkäynnistä Kurgaaniin ja siinä ne viihtyvät silmin nähden hyvin. Ensin pelkäsin, että pionien juuret kumpareen reunalla jäävät liian lähelle maan pintaa ja siten alttiiksi talvipakkasille. Vaan ei, hyvin pärjäävät. Ei ainakaan vesi seiso tässäkään paikassa niiden tyvellä.

Coral Charm

Viime vuoden keväällä tilasin nettikaupasta pitkästä aikaa jälleen uuden pionin, Coral Charmin. Eihän sillekään ollut ennalta mitään hyvää paikkaa ja kasvin saavuttua tyrkkäsin sen muiden pionien seuraan syreenipenkkiin. Keväällä on niin helppo kuvitella uudelle kasville olevan tilaa, kun kasvustot ovat matalia ja kukkapenkit näyttävät autioilta. Kesän mittaan pionin tila kutistui kutistumistaan ja lopulta koko kasvi hävisi kokonaan näkyvistä.


Syksyllä siirsin sen uudistettuun Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Siellä sille olisi ainakin tilaa ja ison kiven kupeessa lämmin kasvupaikka. Kivipenkin maa-aines ei ehkä ole parasta mahdollista, mutta penkki viettää alaspäin. Ei siis vesi seiso sielläkään. Siirron jälkeen Coral Charm näytti pitkään todella surkealta ja tuumasin, että viimeistään talvi tekee siitä selvää.


Ihanasti Coral Charm nyt minua kiittää. Maasta nousi kaksi vartta ja kummassakin useampi nuppu, jotka ovat vihdoin avautuneet. Hän on niin hurmaavan värinen. Korallia totisesti.


Sade-ennusteiden saapuessa kävin poimimassa muutaman nuppuisen pionin maljakkoon. Nyt niiden tuoksulla ja kauneudella kannattaa herkutella myös sisätiloissa. Ovat ne vaan niin kauniita.  

 

Tänä vuonna olen tehnyt uusia pionihankintoja. 

Kiemurapenkkiin uusina ovat päässeet Türin kukkamarkkinoilta hommattu Tillipionin, Vakka-Taimesta ostettu Ruusupioni sekä nettiostos itoh-pioni Bartzella. Yläpihan allaspenkissä kodin ovat tänä kesänä saaneet Bowl of Beauty ja 1003 puutarhaa Sirpan tuliainen Louis van Houtte.

Unohtaa ei myöskään sovi viime kesän bloggaajatapaamisessa Kivipellon Sailalta saatua Kuolanpionia, jonka jo pelkäsin talveen menehtyneen, mutta joka kuitenkin ponnisti kasvuun. Nuppuja se ei ole jaksanut tänä vuonna tehdä, mutta ehkä ensi vuonna.

 

46 kommenttia:

 1. Upeaa pionien kukintaa. Pionit ovat minunkin mielestäni luultua helpompia kasveja. Ja niiden kukinta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida löytyä ihmistä, joka pioneja vastustaisi. Ovat ne niin upeita.

   Poista
 2. Ihania pioneja! Vanhemmat puskat alkavat olla niin komeita, ja olen huomannut saman, että viihtyvät rinteessä ja pengermillä - maalaji tai valo-olosuhteet edes eivät tunnu niin tärkeiltä kuin se maan viettäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälleen yksi hyvä pointti rakentaa kohopenkkejä. Mullan kerääminen ja kippaaminen on huomattavasti mukavampaa kuin kaivaminen.

   Poista
 3. Upeita! ja noin monia erilaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Toivottavasti myös tämän kesän hankinnat innostuvat kasvamaan ja kukkimaan.

   Poista
 4. Minäkin pidin pioneita varmoina ja melko helppoina, mutta ainakin kahdeksan pionia kuoli viime talveen. Se olikin perennojen massatuhovuosi. Nyt menee aika (ja rahat) aukkoja paikkaillessa. Uusia pioneita en ole vielä kuitenkaan hankkinut. On ne vain upeita kukkiessaan! Kiitos upeista kuvista - ne aina ispiroivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi lienee poikkeuksellisen kova monille kasveille. Meillä ei onneksi kadonnut yhtään pionia, joskin kukinta on ehkä vähän edellisvuotta heikompaa.

   Poista
 5. Upeat pionit! Aion kokeilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa pionin kasvattamista siemenestä. Pioni seuran fb sivuilta olen saanut hyviä ohjeita. Nyt jo jännittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenestä kasvattaminen on kuulemma hidasta, mutta onnistuminen on taatusti vaivan arvoista.

   Poista
 6. Upeat pionit! Aion kokeilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa pionin kasvattamista siemenestä. Pioni seuran fb sivuilta olen saanut hyviä ohjeita. Nyt jo jännittää :)

  VastaaPoista
 7. Hienoja pioneja sulla. Tuo eka Max ja koralli mun suosikit. Päätin joskus, että yhtään en ota koska sitten haluaisin ne kaikki, tämä postaus taas yrittää ravistella päätöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kasviasioissa mopo tuppaa karkaamaan todella helposti, joten pään pitäminen kylmänä vaatii aikamoista energiapanostusta.

   Poista
 8. Ihania pioneja. Pionit ovat viihtyessään myös ihanan kestäviä.
  Minä en tunnu osaavan miettiä kukkapenkkiä ilman yhtä (tai useampaa) pionia. Tästä taitaa seurata myös lapiolle hommia, sillä joku pioni taitaa kasvaa nyt ihan väärässä paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin hiljan, että pionit kannattaa siirtää syksyllä. Näin tein tuon coral charmin kanssa viime syksynä ohjeesta tietämättä ja ainakin minulla se näytti olevan oikea jippo.

   Poista
 9. Upeita pioneja sinulla, ja noin paljon! Sarah Bernhart on suosikkini näistä ❤️

  VastaaPoista
 10. Mulla ei ole noin aukinaisia pionit. Vielä osa täydessä nupussa. Mutta kohta aukeaa ainakin ensimmäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, sinulla kauneus on vielä täysin edessä.

   Poista
 11. Monet tosiaan sanovat pionia vaikeaksi kasvatettavaksi, varmaankin vain huhupuheita. Minulle on aikoinaan kerrottu että pionin tappaa vain märkyys, eli pikkuisen koholle kun istuttaa niin hyvä. Tosin viime talvi tappoi niitä meillä monta, mutta sehän olikin erityisen märkä, siis syksy ainakin. Nyt teenkin pioneille uutta penkkiä aurinkoiseen kumpareeseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi oli rankka monille takuuvarmoillekin kasveille, joten ei ihme, että pionit kun kärsivät. Kumparepenkki on varmasti hyvä ratkaisu.

   Poista
 12. Pionintuoksua ja -värejä, voiko olla ihanampaa aikaa kesässä?
  Arvon juuri kolmelle uudelle pionilleni istutuspaikkaa. Hyvä, kun mainitsit tuon hiekan. Olisin ehkä istuttanut liian alavaan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaunelmia-ohjelmassa tänään kehotettiin huolehtimaan pionipenkin salaojituksesta eli veden ohjaaminen pois pionien tyveltä lienee tärkein seikka.

   Poista
 13. Mahtavaa kukintaa, sinulta löytyy todella montaa eri lajia pionia, menin laskuissa sekaisin ihan 😵 pitäisi varmaan myös kokeilla, jos se kerran on helppo kasvatettava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpompia minusta pionit ovat kuin ruusut. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 14. Pionien kukinta on upeaa. Olen nyt kuviesi katselun jälkeen vakuuttunut, että tarvitsen ehdottomasti jonkin valkoisen pionilajikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Festiva maxima taitaa olla yksi yleisimmistä valkoisista pioneista. Pionikuvia katsellessa tulee helposti sellainen tunne, että sitä tarvitsee tuon ja tuon ja tuonkin. Ainakin minulle tuppaa niin käymään, eikä se näytä rajoittuvan pelkästään pioneihin.

   Poista
 15. Minulla ei ole kuin kaksi pionia; Sarah Bernhard ja kartanopioni. Sarahin meinasi käydä kalpaten viime talvena, mutta osa siitä jäi henkiin ja yksi kukkakin tuli. Toi kartanopioni kukkii tosi surkeasti ja en tiedä miten sen saisi parempaan kukkaan. Muuten se on tosi iso ja rehevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartanonpioni minulta puuttuu ja sellaisen taidan vielä hankkia. Pidän sen rehevästä lehdistöstä ja kasvutavasta.

   Poista
 16. Minulla on ollut ongelmia pionien sijoittamisen suhteen, kun riittävän syvämultaista paikkaa ei mökillä tahdo löytyä ja savimaa ei auta asiaa, sillä sinnehän se talvimärkyys helposti jää lillumaan. Ainakin kaksi pioniraasua pitäisi saada siirrettyä elo-syyskuussa paremmalle paikalle, nyt kukassa ovat vain Sarah B. ja ekaa kertaa kukkiva Coral Charm, joka pusersi molempiin varsiin kukat :) Väri on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoitko tänään Puutarhaunelmia-ohjelman, jossa neuvottiin laittamaan pioneille salaojan? Syksy on kuulemma parasta pionien soittoaikaa ja se ehkä pelasti minunkin Coral Charmini.
   Coral Charm on tosiaan aivan ihastuttava pioni. Mikä värisävy!

   Poista
 17. Pionit ovat niiiiiiiin ihania!!! Kiitos, kun jaoit pionit kanssamme. Itselläni on vain tuo 'Festiva Maxima', mutta hankintalistalla on tuo 'Coral charm' ja 'Bartzella'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm on kyllä ehdottomasti hankinnan arvoinen. Tilasin omani viime kesänä nettikaupasta ja onneksi älysin siirtää sen parempaan paikkaan syksyllä. Bartzellan ostin vasta pari viikkoa sitten, joten sen kukinnasta saan toivon mukaan nauttia ensi kesänä.

   Poista
 18. Hienoja. Pöh, meillä kukki pionit jo ajat sitten...ei ole enää mitään jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosa pioneistani on kuumimman ajan hieman varjossa, joten kukkivat myöhemmin ja pidempään. Jotain iloa varjoisesta pihastakin.

   Poista
 19. Kerrassaan upeita kuvia!
  Ihanat pionit!

  VastaaPoista
 20. Hurmaavat pionit! Pionikokoelmasi on kasvamassa hyvää vauhtia :) Coral Charmiin ihastuin viime kesänä Gardeniassa ja hankin itsellekin, mutta se ei vielä kukkinut tänä kesänä. Coral Charmin kuvat piti katsoa useampaan kertaan ensi kesän kukinnasta haaveillessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä sinulla on ollut vaikutusta kiinnostukseeni hankkia uusia pioneja vanhojen rinnalle. Se on tarttuvaa, mutta mukavalla tavalla.
   Coral Charm on ehdottomasti upean sävyinen pioni. Näin niitä toissa kesänä kukkivana ja se oli menoa. Sävy on luonnossa vielä hienompi kuin kuvissa. Ja tuo avautuva nuppu on varsinainen herkku.

   Poista
 21. Voi ihme ja ihanuus miten upeita pioneja =) Vauh! Täällä on myös satanut niin, että pionit ovat ihan räätyneen näköisiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ensimmäinen kesä, jolloin sateet eivät vielä ole pilanneet pionien kukintaa meidän pihalla. Pahimpien sateiden aikaan olivat vielä nupussa. Kiireiden vuoksi en ole ehtinyt riittävästi pioneistani nauttia ja kuvata niitä, mutta josko huomenna...

   Poista
 22. Hurmaavat pionit! Pionikokoelmasi on kasvamassa hyvää vauhtia :) Coral Charmiin ihastuin viime kesänä Gardeniassa ja hankin itsellekin, mutta se ei vielä kukkinut tänä kesänä. Coral Charmin kuvat piti katsoa useampaan kertaan ensi kesän kukinnasta haaveillessa.

  VastaaPoista
 23. Ihanat! Meillä vielä vähän mököttävät reilu vuosi sitten tehdystä siirrosta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!