torstai 21. heinäkuuta 2016

Jollei ole tekemistä, sitä keksitään

Sammakko aamutuimaan patiolla. Ujosteli ja piilotti kasvonsa.

Pergola on likimain valmis. Lamputkin siihen ilmestyivät jokin aika sitten, vaan valoa niihin ei tule. Puuttuu kuulemma jokin nippeli. Ukkokulta ei töillä itseään stressaa. Enemmänkin hän stressaantuu siitä, kun minä töiden hitaan etenemisen vuoksi hermostun ja alan esittämään kysymyksiä. Kuulemma mäkätän ja painostan. Ehkä niin. Minun tyyliini kuuluu tehdä ensin työt ja sitten levätä. Inhoan keskeneräisiä töitä, jotka päivä toisensa jälkeen muistuttavat, että jotain pitäisi tehdä.


Yksi homma johtaa aina toiseen ja kolmanteen. Sen saimme taas todeta pergolan rakentamisen vuoksi. Ensinhän siihen ei suunniteltu rännejä laisinkaan. Sellaiset piti laittaa, sillä korkealta maahan iskeytyvä sadevesi lennätti hiekat puupatiolle, joka olikin sitten kaiken aikaa hiekkapölystä harmaana. Rännit helpottivat asiaa melkoisesti, mutta tämän kesän rankkasateet ovat vyöryttäneet vettä edelleen myös yli rännien. Lopulta päätin, että jokin ratkaisu pation eteen on saatava. Puuta ei voi eikä kannata jatkuvasti pestä ja öljytä, jos jokainen sade tuo uudet hiekkapölyt puun pintaan.


Ostin viime kesänä Honkkarista pari betonimuottia ajatuksella, että joskus tekisin laattapolkuja niiden avulla. Kellarissa oli myös muutama säkki kuivabetonia, josta on ollut tarkoitus tehdä rapskulehtilaattoja. Niistä aineksista lähdin kehittämään ratkaisua, joka estäisi sateessa hiekan pöllyämisen patiolle.

Lauantai-iltana kaivoin muotit ja betonit esiin ja ryhdyin hommiin ja jatkoin sitä vielä sunnuntainkin. Koska muotteja on vain kaksi, piti odotella pari tuntia betonin kuivumista, jotta muotit saattoi irroittaa seuraavia kuvioita varten. Sekoitin laastin käsin isossa paljussa. Yhteen muotilliseen meni säkillinen betonia ja pation reunaan tuli valettua kuusi muottisatsia. Onneksi oli vielä vähän jäljellä keväällä tilattua kivituhkaa, jolla sain saumattua laatat. Toki olisi ollut siistimpää, jos samaa tummanharmaata kivituhkaa olisi riittänyt koko olopihan katteeksi. Vaan ei ollut, joten jääköön toiseen kertaan. Aina pitää olla jokin homma huomispäivien ratkaistaviksi.

Eri sammakko kasvimaalla

20 kommenttia:

 1. Nättejä nuo ite tehdyt laatat, sopii tuohon hyvin.
  Keskeneräiset työt vaivaa ja kaivaa mieltä. Parempihan se olisi saada heti hommat valmiiksi. Joskus on vaan pakko odottaa, kun ite ei pysty läheskään kaikkeen ja siipalla omat menot ja työtkin vielä reisana :D Nyt on onneksi lomalla, niin saadaan jotain tehtyäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kai noissa Ukkokullan keskeneräisissä hommissa eniten harmittaa, kun ei voi eikä osaa niitä itse viedä loppuun. Vaan kyllä ne siitä valmistuu, kunhan aika on sopiva.

   Poista
 2. Kauniita laattoja olet tehnyt. Kiva kun itse saa jotakin noin kaunista aikaiseksi. Sammakoita en ole nähnyt vuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammakot ovat kovasti vähentyneet, mutta joitakin sentään joka vuosi omassakin pihassa näkee.

   Poista
 3. Olisihan kauheaa jos jonain päivänä huomaisi, että kakki on viimeistä piirtoa myöten valmista, eikä mitään tekemistä. Puuhastelu pitää mielen virkeänä. Taas sait yhden projektin toteutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Mitä ihmettä sitten tekisi. Luonto kyllä pitää huolen siitä, että aina on jotain kohennettavaa.

   Poista
 4. Kivannäköisiä laattoja! Sammakko on aina kiva nähdä, ne ovat vähentyneet kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Sammakoiden vähenemisen huomaa. Ennenniitä oli heinäkuun lopulla meidän alapihalla kymmenittäin. Tänä kesänäkin näiden kahden lisäksi olen nähnyt vain yhden.

   Poista
 5. Hieno ratkaisu pulmaan. Ja hyvännäköinen ratkaisu. Ja kaikki tarvekalutkin löytyivät omasta takaa. Ei hullumpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaista, ettei tarvinnut käydä kaupasta tarpeita hakemassa. Laattojen teon jälkeen ei ole sadetta vielä tullut, joten koekäyttö on tekemättä.

   Poista
 6. Hieno ratkaisu!!! Olen itsekin harkinnut noiden muottien hankkimista, koska lopputulos miellyttää silmääni, vaan vielä ne on ostamatta. Nuo laatat sopivat hienosti pergolan eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muottien hinta on viime kesästä pudonnut puolella. Hetken jo mietin, hakisinko pari lisää, jolloin valmistusvauhti nopeutuisi. Ja betonimylly olisi kyllä erinomainen, mutta pärjää sitä ilmankin.

   Poista
 7. Kylläpä tuli komeat laatat, toivattavasti sadevesi ei enää roiskuta hiekkaa pergolaan. Sammakot ovat kovasti vähentyneet täälläkin. En ole niitä pitkään aikaan tavannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koesade on saapumatta, mutta en näistä auronkopäivistäkään valita. Sadetta taatusti vielä tulee.
   Sammakot on sympaattisia otuksia, mutta yhä vähemmän niitä näkee.

   Poista
 8. Tulipa todella kivat laatat ja siisti pation edusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos vielä joskus saisi koko alueen laatoitettua.

   Poista
 9. Olet onnistunut torjumaan sadeveden roiskeet, tuollaisia laattoja olisi kiva tehdä. Sinulta se syntyy kaikenlaiset puuhat ja toimet.
  Sammakko tuo onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sitten kaksinkertainen onni tiedossa, kun samana päivänä näin kaksi sammakkoa.
   Kaikenlaista tulee aina yritettyä. Jälki ei välttämättä ole parasta a-luokkaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!