perjantai 4. marraskuuta 2016

Talvi saapui luvatusti

Ville de Lyon taipui lopulta talven tahtoon

Hyvin ovat säätiedotukset viime aikoina pitäneet paikkansa. Tiistaiksi luvattiin lunta ja niin sitä sitten tuli. Ei nyt mitään kaoottista määrää kerralla, kuten iltapäivälehtien lööpeistä olisi voinut kuvitella, mutta meidän kylällä on kyllä aivan talviset olot. Tiistaiaamuna ei vielä kovin paljon lunta pyryttänyt, mutta illansuussa sitäkin enemmän ja liukasta oli. Kotiin palatessani oli kotitielläkin yhden vanhan papan auto ajautunut tiukassa mutkassa ojanpohjalle.


Ehkä näitä lumiuhkauksia on suomalaisille nykyisin syytäkin laittaa enemmänkin liioiteltuun tyyliin, sillä kesärenkailla luistelijoita näytti olevan liikenteessä runsain mitoin. Mattimyöhäisiä riittää aina joka paikkaan ja joka asiaan, mutta pikkaisen on ehkä uusavuttomuutta liikkeellä, kun espoolaiseen renkaanvaihtoliikkeeseen ihmiset ovat parina päivänä jonottaneet neljä tuntia. Toki täällä etelärannikolla kesäkelejä riittää usein joulukuullekin, mutta silloinkin aamuisin saattaa olla petollisen liukasta. Ei voi talvi näillä meidän leveysasteilla ketään yllättää, vaikka kuinka siten uutisoidaan. Ilmaston lämpenemisestä huolimatta välimerelliset talvet ovat yhä varsin kaukana.


Kovasti uhkailevat, että tämä lumi myös jää maahan eli meidän nurkilla se tietää aikaista ja pitkää talvea. Tänään on mittari ollut koko päivän pakkasen puolella, aamulla -3 astetta, josta se on kivunnut lämpimimmillään -1 asteeseen. Vähän täytyi jo lumitöitä tehdä, kun postilaatikolle ei enää päässyt puukengillä. Kävin katsomassa alapihalla, miten jänöjussit ovat alkaneet luoda vakiopolkujaan. Jokaisen puskan ja puun kupeessa oli käyty tutkimassa, millainen tarjonta tänä vuonna tästä puutarhasta löytyy. Onneksi verkot on laitettu paikoilleen. Eilen luin, että pupujussi saattaa yhdessä yössä järsiä hedelmäpuun kuoliaaksi.


Sen verran on kiirettä pitänyt, etten ole ehtinyt juurikaan mitään kuvaamaan. Nyt kävin pikaisesti ennen pimeyden laskeutumista muutaman kuvan räpsimässä. Juuso pyysi mukaan, mutta pitkään se ei ulkona viihtynyt. Hirveä naukuminen, kun en heti vessareissun jälkeen sisälle häntä tuonut. 


Sain loppukesällä synttärilahjaksi pari lahjakorttia, joille en vain meinannut keksiä käyttöä. Tuntui, että jotain vähän isompaa niillä voisi ostaa. Jotain, mitä muuten en ehkä tulisi ihan heti hankkineeksi. Päädyin uuteen kameraan ja nyt olen sen kanssa täysin pihalla. Merkki on sama kuin vanhakin, mutta toimintoja ja säätöjä pilvin pimein entistä enemmän. Olen tässä manannut, että pitikin mennä hankkimaan itselleen uusia päänsäryn aiheita juuri, kun aloin vanhan kameran kanssa tulla jotakuinkin juttuun. Leikki leikkinä. Olen tosi iloinen uudesta kamerastani. Totuus kuitenkin on, että olen äärimmäisen surkea kaikkien teknisten vempainten kanssa ja ottaa aikansa päästä niiden toiminnasta perille.

Viime päivinä ei ole ollut aikaa uuden kameran käytön opiskeluun, mutta sitkeästi olen sen tarvittaessa mukaani napannut siitä huolimatta, että tässä vaiheessa vanhalla onnistuisin paljon paremmin ja vähemmällä vaivalla. Samalla tavoin tunsin olevani ihan pulassa neljä vuotta sitten vanhan kameran kanssa ja niin vain tulimme tutuiksi. Elän siis siinä toivossa, että tästä osaamattomuuden alhosta vielä noustaan. Edessä on talvi aikaa opetella, jotta keväällä nousevat versot pääsevät kuvissa parhaiten oikeuksiinsa. 


Viikonloppuna on kaksoispyhä eli lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Pitkästä aikaa on vieraita tulossa, joten seuraavat vapaat hetket taidankin viettää keittiöpuuhissa.

Toivotan kaikille oikein mukavaa ja rauhallista pyhänseutua. 
Samalla toivotan blogiini lämpimästi tervetulleeksi Beaten Varjoista valoon -blogista.

36 kommenttia:

 1. Oi, teillä on jo noin valkoista! Täällä on vain ohut kerros kuuraa. Liukasta kyllä on ja auton ikkunat aina jäässä. Jotenkin huvittaa ne renkaanvaihtojonot, kun täällä maalla osataan vaihtaa ite ne renkaat. Ainakin joku taloudesta, minä en.
  Hyvää Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan talvista täällä tosiaankin on ja pakkasta -3 astetta.
   Minusta tuntuu, että kyllä täälläkin renkaita osataan vaihtaa, mutta ihmiset ovat niin laiskoja ja mukavuudenhaluisia, että mieluummin teettävät työn. Vaihdatin tänä vuonna toisen kerran renkaat liikkeessä, kun Ukkokullan selkä oli kipeä. Ei tarvinnut jonottaa, kun ennakoi tilanteen ja varasi ajan ajoissa.

   Poista
 2. Vai on teillä jo noinkin paljon lunta! Itse kovasti odotin, että olisi enemmänkin satanut. Vähän tuli, joten maa on hiukan valkoinen. Hyviä pyhiä myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kylällä sataa aina enemmän vettä ja enemmän lunta, kuin monessa muussa paikassa.

   Poista
 3. Onnea uudesta kamerasta! Se on tavallaan ikkuna erilaiseen maailmaan. Ilman kameraa olisi ihan jalkapuoli olo.

  Verkottaminen on aina kohtuullisen kovaa hommaa, mutta tuommoiset jäljet verkon ulkopuolella palkitsee - ei tullut turhaa askaroitua. Todistan isoon ääneen, että yhdessä yössä voi omenapuu tuhoutua. Nähty on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla on sellainen käsitys, ettei vanhoja hedelmäpuita enää tarvitse suojata. Kyllä se vanhakin puu jäniksille kelpaa.

   Poista
 4. Siis teillä on ihan talvi jo! Noin paljon lunta!! On se ihme, että talvi monet yllättää ja lööpeissä suurin kirjaimin sitä ihmetellään, voi voi! Talvivarusteet ja talvirenkaat ovat nyt ajankohtaisia!

  Ihana Juuso, pikkuisen ulos ja sitten äkkiä sisälle, ulkona on kylmää ja sitä lunta, sisältä sitä on kivempi katsella!

  Onnea uudelle kameralle! Nyt teillä on hyvää aikaa tutustua toisiinne ennen kevään ja kesän kuvausmaratoonia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä on ihan kunnon talvi. Lunta ja pakkasta jo useamman päivän. Outoa, kun yleensä maa on paljaana miltei jouluun saakka.

   Poista
 5. Onnea uudesta kamerasta.Nyt on valoisempaa kun saatiin lunta. Hyvää viikonloppua ja pyhäinpäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva!
   Valoisampaa on, mutta päivän lyhenemisen huomaa todella hyvin. Neljältä jo alkaa hämärtää eli juuri nyt.

   Poista
 6. Onpas siellä lunta! Kiva!
  Ja Juuso kissa on niin ihana!
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Onnittelut uudesta kamerasta!
  Harjoittelua harjoittelun perään...

  Niin hieno kuva Juusosta!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa!
   Eipähän pääse aivot sammalloitumaan, kun aina on jokin uusi projekti meneillään.

   Poista
 8. Blogistasi saa tietoa parhaiten paikallissäästä :) Aloin keskiviikkona seurata, kuinka lumiselta kotipuolessa näyttää, koska postissa oli odottamassa seitsemän pionin juurakkoa. Lunta on tullut, mutta maa onneksi vain vähän jäätynyt, joten huomenna on pionien istutuspäivä.
  Meilläkin on peura vieraillut lumen satamisen jälkeen, mutta enää ei löytynyt sille juurikaan syötävää.
  Mielenkiintoisia hetkiä uuden kameran kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, toivottavasti et tarvinnut rautakankea istutushommissa, sillä pakkasta on ollut muutama aste useamman päivän. Mitenkähän nopeasti maa jäätyy niin, ettei sitä enää kaivella?

   Poista
  2. Istuttaminen oli yllättävän helppoa. Vain pari senttiä paljaan mullan pinnasta oli jäätynyt. Jos mullan päälle oli tippunut lehtiä useampi kerros, niin multa oli aivan sulaa. Jos pakkaseet jatkuvat, niin muutaman päivän kuluttua varmaankin tarvitaan rautakankea.

   Poista
 9. Teillä on ihan selvästi lunta. Meillä ei ole vaikka luvattiin. No kait se joskus tulee, pientä pakkasta on.
  Kiva kävellä kun maa on kovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös liukasta, joten piikkikengät pitää kaivaa esiin. Ole varovainen kävellessäsi, jotta et telo leikattua jalkaasi.

   Poista
 10. Laitoin talvirenkaat ajoissa, eikä tarvinnut jonottaa :) meillä on vähän lunta ja mukavan kuiva pakkassää. Minäkin seurailin lumessa näkyviä peuran jälkiä, kaikki kasvit on käyty tarkistamassa. Täytyy varmaan vielä lisätä verkkoja viikonloppuna. Onnea uudesta kamerasta, saat sen varmaan pian haltuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi pari turhaa verkkoa, kuin liian vähän. Keväällä harmittaa, jos jänikset ja peurat ovat käyneet ruokailemassa suojaamattomia kasveja.

   Poista
 11. Onnia uurelle kameralle!
  Meillekki sais tulla lunta, vaikken siitä ny nii kauhiasti tykkääkkää, muttaku nua pakkaaslukemat vaa nousoo, nii olispa suajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi yöksi luvattiin -10 astetta. Hyvä, että on edes vähän lunta kasvien suojana.

   Poista
 12. Itsekin olen harkinnut kameran ostoa, nykyään tulee kuvattua niin paljon. Verkot on vielä laittamatta, toivottavasti puput eivät ole vielä löytäneet omenapuun luokse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman kameraa ei oikein enää osaa ollakaan. On se sen verran kiva harrastus.

   Poista
 13. Kovin näyttää kylmältä sääennusteet tuleville päiville.
  Toivottavasti uuden kameran kanssa opit. Välillä pitää opetella yksi säätö kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätö kerrallaan tässä mennään. Nyt on onneksi hyvää aikaa opetella, kun ulkotyöt on vähissä.

   Poista
 14. Toivottavasti lunta ei tule niin paljon kuin silloin superlumitalvena. En ole lumitöiden ja lumen ystävä ollenkaan.

  Rauhallista pyhäinpäivää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vieläkin on muistissa (ja kuvissa myös) ne valtavat kinokset, jolloin ei enää tiennyt, mihin kaiken uuden lumen työntäisi.

   Poista
 15. Ostin uutta verkkoa virittääkseni suojat. Saa nähdä ennättääkö jänis ensin.
  Onnea uuden kameran käyttöön. Opit varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on sitten tiedossa kilpajuoksu pupujen kanssa. Toivottavasti ehdit ensin.

   Poista
 16. Juuson ilmekin kyllä kertoo, että ulkoilu ei kovin paljon lumen peittämällä pihamaalla kiinnosta.
  Oikein mukavaa pyhäinpäivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Juuson ilme tosiaan paljastaa sen mielipiteen lumesta ja kylmyydestä.

   Poista
 17. Juuso on oikeassa, nyt ei enää ole puutarhurin säät. Tsemppiä kameran kanssa. minun pitäisi osta uusi mutta vitkuttelen asiaa juuri siksi että tulen olemaan uuden kanssa opettelussa täydessä pulassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, miten lohdullista kuulla, että jollain muullakin on uuden kameran kanssa opettelemista. Tänään taas ajattelin, että kohta lähtee uusi kamera myyntiin. Ehkei sentään, mutta paljon on opeteltava.

   Poista
 18. Teillähän tosiaan näyttää ihan talvelta!
  Hyvää pyhäinpäivän iltaa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!