maanantai 31. lokakuuta 2016

Peura penteleitä täälläkin


Anteeksi rusakot ja jänikset. Ihan pikkaisen pyydän teiltä anteeksi. En kuitenkaan isosti anteeksiantoa anele, sillä tiedän teidänkin pihallani mellastavan. Kesällä syytin teitä aiheettomasti kärhön ja liljannuppujen napostelusta, mutta vähitellen totuus alkaa valjeta. Penteleen peurat ovat näemmä löytäneet meidän pihamme ja käyvät herkuttelemassa puutarhani antimilla. 

Pari iltaa sitten Ukkokulta oli myöhään Juuson kanssa ulkosalla ja säikähtivät kumpikin metsiköstä tietä kohti ryntäävää peuraa. Pimeässä pelkän otsalampun valaistuksessa ei ihan selvinnyt, mikä otus oli, mutta jokin sorkkaeläin kuitenkin. Koosta päätellen ei hirvi sentään. Tänään kiertelin puutarhassa ja totesin asterin kukat ja nuput kadonneiksi. Eihän sitä enää näin syysmyöhällä muutamia kukkasia kovin paljon jaksa surra, mutta yllätyksekseni löysin syviä sorkan jälkiä mm. Kriikunapolun ympäristöstä ja saatoin seurata eläimen etenemistä. Tielle tai naapuriin lienee lopulta mennyt.

Aroniapensaat ovat kohta aivan paljaita

Tien toisella puolella olevien talojen takana on isot metsäalueet ja siellä liikkuu niin peuroja kuin hirviäkin. Erittäin harvoin vuosien aikana ne ovat meidän pihaamme eksyneet, vaikka talomme sivuitse kulkeekin metsän eläinten liikkumista helpottava viherkaistale. Viime aikoina meidän kylällä on raportoitu runsaasti niin hirvi- kuin peurahavaintoja. Nythän niitä liikkuu ja kaipa siinä porukassa joku yksilö sitten eksyy vähemmänkin suosituille reiteille. Toivoisin, etteivät nyt kuitenkaan ottaisi meidän pihaamme miksikään vakioreviiriksi. Haluaisin pitää kaikki istuttamani kasvit ihan itselläni, enkä ole valmis niitä jakamaan yhdenkään peuran kanssa.

Vanille Fraise ei helpolla luovu lehdistään

Muutamaan päivään en ole pihamaalle ehtinyt, joten lintujen ruokinta-automaatit ovat ehtineet tyhjentyä. Sen huomaa siitä, että lintujen määrä pihamaalla yhtäkkiä vähenee merkittävästi. Tinteillä on näköjään tullut tapa käydä ikkunalaudalla räpistelemässä ja kopistelemassa. Ikäänkuin ilmoittavat, että "alahan eukko tuoda sitä ruokaa ja vikkelästi".

Punatulkku, uros. Kuva: Luontoportti.fi

Kävin täyttämässä automaatit ja pian oli uutinen ruokatarjoilusta kiirinyt ympäri tienoon. Tali- ja sinitiaisia on eniten, mutta meidän pihan uutena hittinä ovat nyt olleet punatulkut. Niin uros- kuin naaraspunatulkkujakin näkee päivittäin. 

Punatulkku, naaras. Kuva: Luontoportti.fi

Ihan meinaa iltapäiväkahvi jäähtyä kuppiin, kun sitä innostuu seuraamaan tinttien touhuja. Heti, kun lintulaudalle ilmestyy outo kulkija, täytyy noutaa paikalle kaikki taloudesta löytyvät lintu- ja luontokirjat ja etsiä nimi uudelle vierailijalle.

Töyhtötiainen. Kuva: Luontoportti.fi

Yksi pieni töyhtötiainenkin ilmestyi lauantaina siemensatoa jakamaan. Näytti ihan pikkuruiselta lähellä tepastelevaan mustarastaaseen verrattuna. 

Tiellä kulkijoille tiedoksi. Emme me tosiaankaan ihmisten menoa kaula pitkänä seuraile, vaan lintujen syystouhuja tiirailemme. Täytyy kohta asettaa ruokapöytä toisinpäin, ettei ihan selkäranka mene mutkalle ja kaulanikamat väsähdä huonossa asennossa.
 

45 kommenttia:

 1. Meidänkin pihalla jänikset meuhaavat talvisin ja aidoista huolimatta ovat onnistuneet joskus järsimään omenapuiden runkoja. Peuroja olen vain kerran nähnyt kotipihan viereisellä pellolla, samoin hirven pari kertaa eikä niitä kyllä mielellään ota pihapiiriinsä.
  Lintuja olen ruokkinut jo muutaman viikon ajan ja tehnyt itsekin talipalloja. Hyvin ovat lintusille kelvanneet.
  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle ja toivotaan, etteivät peurat todellakaan tee pihastanne jatkuvaa vierailukohdetta ja herkkupaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, samoin toivon minäkin, että peuran visiitti jäisi satunnaiseksi. Jäniksiä meillä on runsaasti ja talvella niiden jäljet muodostavat lumeen tiiviitä polkuja.
   Nautitaan nyt lintujen tarkkailusta. Se on iloa tuovaa hommaa.

   Poista
 2. No, voi harmi jos ne löytävät tiensä teillekin! :(
  Meidän lähimetsissä on myös peuroja ja hirviäkin, mutta eivät ole vielä mainittavaa tuhoa aiheuttaneet. Joku talvi löysin niiden jätöksiä, mutta en onneksi muuta.
  Mutta eiköhän ne kesyynny ja ala vierailemaan meidänkin pihassa aikanaan.
  Linnut ovat sensijaan meidänkin pihaan erittäin tervetulleita. Niitä onkin jotenkin tänä vuonna erityisen paljon, vaikka minä aloittelen ruokinnan vasta maan jäädyttyä. Tällä viikolla se voi ollakin jo ajankohtaista.
  Mukavaa alkanutta viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, etteivät vakiokohteisiin meidän pihaa ota.
   Normaalisti minäkin olen odottanut maan jäätymistä ennen linturuokinnan aloittamista, mutta tänä vuonna pikkulinnut ilmestyivät niin runsaina joukkoina ikkunalaudoille koputtelemaan, että annoin periksi.
   Jokainen tintti on meille tervetullut osana tätä puutarhaelämän kokonaisuutta. Kiva niitä on seurata.
   Mukavaa viikkoa sinullekin Riina!

   Poista
 3. No voi harmistuksen harmistus, että pihaanne nuo nelijalkaiset hirviöt ovat löytäneet tiensä...kauniitahan ne ovat, mutta säälimättä syövät ja aloittavat aina aarteista! Meillä ei juurikaan kauriita tai peuroja ole ollut, hirviä joskus satunnaisesti, mutta pupusia kyllä, melkoisia petoja nekin aarrepuutarhassa! Pitäisi jaksaa ajatella että eivät ne ilkeyttään, mutta en usko pupujen puhtaaseen omaantuntoon, jos on muutakin syötävää niin miksi aarteeseen iskee hampaansa?

  Tintit ovat ihania, siinä tosiaan kahvi- tai teekuppi ehtii jäähtymään, niin mielenkiintoista elämää ruokintapaikalla on. Lauantaina virittelin ensimmäisen rasvamakkaran keittiön ikkunan taakse, sain kommentin kun passasin sen niin, että on hyvä kuvausholli keittiöstä...talitintit meinasivat valloittaa koko makkaran, sinitiainen ajettiin pois...no makkaraa on jäljellä ja lisään vielä evästä, siemenautomaatin ym.

  Oikein mukavaa viikkoa Sinulle, tuleekohan lunta kuten on luvattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäs ne luontokappaleet tavoilleen voi. Eivät tosiaankaan kiusallaan mitään tee. Harmittaa kuitenkin, kun lähistöllä niille riittäisi purtavaa ja hyvät oltavat ja silti tulevat ihan pihaan.
   Sen verran kalsalta ulkona tuntuu, että hyvinkin ennustetut lumisateet voivat tulla.

   Poista
 4. Voi niin tuttu tunne peurojen kanssa:( Lintujen seuranta on täälläkin käynnissä, työhuoneen ikkuna on vielä ruokintapaikalle päin eli välillä unohdun seuraamaan ruokintapaikan touhuja pitkäksi aikaa. Mukava bongailla eri lajeja ja tosiaan muistavat käydä koputtelemassa jos tarjoilut meinaavat unohtua. Hauskoja:) Punatulkku piipahti täälläkin, nyt ei ole muutamaan päivään näkynyt, ehkä tarjoilu ei miellyttänyt. Mukavaa viikkoa, toivottavasti peurat pysyvät metsässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään en peuroja pihamaalle kaipaa ja jäniksetkin voisivat ravita itseään metsän antimilla. Linnut sen sijaan ovat aina tervetulleita ja kiva niitä on bongailla.

   Poista
 5. Peurat ovat tosi nätin näköisiä tuholaisia. Ne ovat kuitenkin tapaeläimiä, joten jos polku pihaan ilmestyy niin kannattaa laittaa aidanpätkää siihen kohti. Se ohjaa hyvällä lykyllä muille reiteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, Tita. Älä pelottele. Toivottavasti ei tarvitse vielä aidantekoon ryhtyä.

   Poista
 6. Peurat ovat ihan nättejä metsässä, mutta ei kivoja pihamaalla:)
  Lintujen puuhailuja täälläkin seurataan kaula pitkänä =D

  Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä riittää peuroille metsää, joten sopisi pysyä siellä. Linnut toivotan lämpimästi tervetulleiksi jatkossakin.

   Poista
 7. Voi ei. Peurat eivät todellakaan ole puutarhassa mitään kovin mukavia vieraita kauneudestaan huolimatta. Onneksi niitä ei ole ainakaan vielä täällä meillä näkynyt.
  Olisipa kiva, jos meidänkin pihalla vierailisi punatulkkuja, mutta vain yhden ainoan olen nähnyt tänä syksynä sitten ruokinnan aloittamisen jälkeen. Muita pikku siivekkäitä kyllä on sitten ollut normaaliakin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä, vaikka punatulkut teillekin tulisivat. Olen muiltakin kuullut, että niitä on tänä syksynä runsaasti liikkeellä. Ovat kyllä tosi nättejä lintuja.

   Poista
 8. Toivon todella, että saisitte olla rauhassa peuroilta. Ne eivät varmasti ole toiveseuraa. Aivan ihanat lintukuvat. Olisipa meilläkin punatulkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamasta punatulkusta on vielä pitkä matka näkymään, jossa puunoksat suorastaan taipuvat punatulkkujen paljoudesta. Olen kovin iloinen näistä muutamista, jotka nyt ovat meille vierailleet.

   Poista
 9. Peurat ovat lisääntyneet. Viime talvena meni pihanpoikki kahdet jäljet rinnakkain, sitä ennen eivät ole pihalla tiettävästi olleet. Pari kertaa olen tänä kesänä nähnyt lähi pellolla, mutta saisivat siellä pysyäkin...

  Lintuja seuraillessa helposti unohtuu kaikki muu, mutta sehän on vain hyvä asia.

  Mukavia lintuseurantapäiviä. Muistakaa vilkuttaa ohikulkijoille jos teille päin kuikuilevat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä peuroja on runsaasti, mutta eipä ole montaa kertaa omassa pihassa näkynyt vuosien aikana. Toivottavasti pysyvät jatkossakin ympäristön metsissä.
   Paras lintujen tähtäilypaikka on keittiön ikkuna. Samalla voi tosiaan vilkuttaa ohikulkijoille, jos heidän menoaan lintujen tarkkailulta ehtii huomata.

   Poista
 10. Tuo on aivan niin kuin Tita sanoi. Peurat kulkevat samoja polkuja uskollisesti. Meidän kylällä niitä on kaikkialla, joten meillä koko tonttia ympäröi korkea aita. Muu ei niihin tepsi. Peurat ovat ihania, mutta harmin ymmärtää kyllä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ovat vain satunnaisia eksyjöitä, eivätkä ota pihaamme vakiopaikakseen. En haluaisi ryhtyä aidanrakennushommiin.

   Poista
 11. Mulla on vielä suojaukset tekemättä. Mulla venyy aina ihan viime hilkuille.

  Luin jostain, että linnut kopistelevat ikkunoita, koska ne tarkastavat reviiriä ja katsovat missä on talviruokinta. Mulla ne nokkivat myös sammalpallot :/

  Ja oravat syö linnunruoat. Perus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ajatellut, että luonto tarjoaa tässä vaiheessa vielä eläimille syötävää. Joinain vuosina verkot on meilläkin laitettu kilpaa lumipeitteen kanssa. Se on myös kostautunut, kun yhtenäkin vuonna jänis järsi kirsikan kuoliaaksi.
   Oravat meilläkin mellastaa, mutta riiviömäisyydestä huolimatta ne on jotenkin lystikkäitä otuksia. Vähän kuin pohjoisen apinat.

   Poista
 12. Meillä metsässä on hirviä, joskus jopa tässä kotoplassilla. Jäniksiä mä eniten syytän kun syövät jos ei verkolla peitä omppupuita. Meillä oli ollut jo useamman vuoden ja melko iso omppupuu, talviyönä olivat pupelit sen järsineet niin paljon ettei se enää herännyt henkiin keväällä. Ihmeteltiin kun se oli jo ns. aikuinen puu. Hirvet syö tuolla metsässä puun latvoja, jos on pieniä taimia, sitten ne makaa omilla paikoillaan ja kulkevat määrättyä reittiä. Kiusankappaleita ovat molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänikset meilläkin talvisin mellastaa ja niiden vuoksi virittelen joka syksy puiden ympärille verkot. Myös vanhoille omppupuille, sillä näkyy nekin jänöille kelpaavan. Vanhan puun menettäminen harmittaisi vielä enemmän.

   Poista
 13. No voi peuran penteleet! Oliskohan jostain peurankarkoitteesta apua, kun ovat vasta ikäänkuin käyneet tutustumassa paikkoihin. Ainakin Ruotsin puolella on puutarhaliikkeeissä erilaisia karkotteita myynnissä paljonkin.
  Meillä tuolla metsikön ja pienen pellonpläntin takana asuu naapuri, joka harrastaa metsästystä. Hän ruokkii peuroja siinä pellon reunassa. Joskus juttelin hänen kanssaan ja sanoin, että ensin ruokit ja sitten pistelet itse ne peurat poskeesi, mutta hän sanoi, ettei ammu niitä peuroja, ovat kuulemma lemmikkejä. Ilmeisesti ovat tyytyväisiä siihen ruokaan, kun eivät ole tulleet meidän pihalle kertaakaan. Tai sitten kissat toimivat peurankarkoittimina :D
  Meilläkin on tirppa-tv taas toiminnassa, kissat istuvat pöydillä seuraamassa lintujen touhuja. Töyhtistä ei meillä vielä tänä vuonna ole näkynyt, muita tinttejä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska naapuri teillä. Mitenkähän hän ampuessaan erottaa ruokkimansa lemmikkipeurat ja muut? Kysyy varmaan, että olemmeko tavanneet ja jos peura vastaa, että vanhoja kavereitahan me, jättää ampumatta?
   Tirppa-tv on meilläkin kovassa käytössä. Karvainen kaveri on pilkuttanut ikkunalasin nenällään. Ukkokullan kanssa sentään ei nenää ihan lasiin kiinni laiteta, mutta etenkin punatulkkuja katsellessa ei malta pois lähteä. Hyvä, että näitä huvituksia riittää.

   Poista
 14. Toivottavasti peurat eivät saa pahaa tuhoa aikaseksi!
  Punatulkut ovat ihania, meillä ei vaan koskaan ole niitä näkynyt. Hienoa, että teillä on siellä kaikenlaisia tipuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tuhot eivät suuria ole, mutta ajatus siitä, että peurat ryhtyvät vakioasiakkaiksi, ei tunnu hyvältä.
   Punatulkut ovat minusta tosi söpöjä lintuja. Vai tuntuuko siltä kenties siksi, että kun niin harvoin niitä näkee.

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Toivottavasti peurat eivät tee puutarhastanne itselleen vakioravintolaa.
  Lintujen ruokinnan voisi itsekin aloittaa tinttien seurailemisen toivossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurja vilske on lintulaudoilla, joten siemenet vaan sinne, niin pääset sinäkin tinttitelkkua katselemaan.

   Poista
 17. Puutarhojen kasvit ovat valitettavasti gourmet-sapuskaa peurojen mielestä. Toivotaan, etteivät tule pysyviksi vieraiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan siitäkin olla iloinen, että pihalla on gourmet-ravintola. Pitäisiköhän kutsua michelin-kriitikot pisteyttämään.

   Poista
 18. No on sinulla siellä eläinystäviä!! Eikö kissasi ole pihavahtina? Vaikka eihän he peuralle mitään voi. Ei ole täällä niitä näkynyt, ei peuroja eikä kauriita. Ilvestä on näkynyt oikein perheensä kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso liikkuu ulkona vain valvottuna valjaissa. Ilmeisesti korkea ikä alkaa sen tahtia hiljentää, sillä pihalla se jahtaa lähinnä naapurin kissaa.
   Ilveksiä täälläkin liikkuu, mutta itse en ole koskaan nähnyt. Tuskin sentään ihan pihapiirissä niitäkään, mutta Nuuksion luonnonpuistoon ei ole pitkä matka ja siellä niitä kuuleman mukaan ainakin on.

   Poista
 19. Toivottavasti oli eksyny peura, eikä tuu toiste.
  Lintujen talaviruakintaa en oo viälä aloottanu, pitääs. Niitä oli nii mukava talavella seurata, ku ei muutakaa vahtaamista oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti oli juurikin eksynyt peura, sillä yhden käden sormissa niiden näkyminen meidän pihapiirissä ollut.
   Kyllä ne tirpat pikkaisen korvaavat niitä puutarhakierrosten puuttumisia. On tosiaankin edes jotain katseltavaa.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Kiitos Ronta! Huomasithan, etteivät kuvat olleet minun ottamiani.

   Poista
 21. Tintit käyvät kopistelemassa ikkunoita täälläkin. Aamulla oli yksi eksynyt terassille eikä meinannut löytää ulos. Punatulkkkuja näkyy täällä taas pitkästä aikaa.
  Toivottavasti ne peurat eivät pesiydy sinne teidänkin puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatulkkuja on nyt näkynyt enemmänkin monien pihalla. Söpön näköisiä lintuja.
   Enpä oikein usko, että peurat kaikkien näiden vuosien jälkeen yhtäkkiä meille pesiytyisivät. Toivon mukaan niin ei käy.

   Poista
 22. Tintit käyvät kopistelemassa ikkunoita täälläkin. Aamulla oli yksi eksynyt terassille eikä meinannut löytää ulos. Punatulkkkuja näkyy täällä taas pitkästä aikaa.
  Toivottavasti ne peurat eivät pesiydy sinne teidänkin puutarhaan!

  VastaaPoista
 23. No ei ole kiva jos peurat tulevat piha vieraaksi toivottavsti oli vain eksynyt vahingossa teidän pihalle. Meillä on piha suojat viellä laittamatta nyt on kyllä korkea aika ruveta suojamaan pensaita jänikset meillä tuppa käydä pihalla :)

  VastaaPoista
 24. Peuroja muuten kiinnostaa myös lintujen ruokintapaikat. Täälläkin vieraili punatulkkuja, lisäksi kaikkia tinttejä, mustarastaita, käpytikka, närhiä ja kolme oravaa. Pihalla on vilskettä.

  VastaaPoista
 25. Onpas veikeän näköinen tuo töyhtötiainen, meillä ei vielä ole sellaista vierasta näkynyt.
  Tuollaisia isompia vieraita en puutarhaani haluaisi, toivottavasti olivat teilläkin vain ohikulkumatkalla!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!