perjantai 6. toukokuuta 2016

Kiirettä pitää niin kasveilla kuin niiden kasvattajallakin

Suikeroesikko -  Primula Juliae-hbr. Wanda

Hoppua riittää niin kasveilla kuin niiden kasvattajallakin. Kuten monet ovat jo postauksissaan sanoneet, eiliset tapahtumat ovat tänään jo vahvasti hirstoriaa. Illalla niin mukulaleinikki kuin keltavuokkokin olivat vielä nupulla ja tänään täysin avoinna. Nippa nappa ehtii kaikkea ihailla, kun jo huomaa olevansa myöhässä.

Narsissi

Viileiden huhtikuun päivien aikana tuntui, että tässähän ehtii vaikka mitä. Mihinkäs sitä muka kiire olisi. No, nyt ei päivä tahdo millään riittää kaikkiin ajateltavissa oleviin hommiin. Varsinkin, kun välillä olisi mukava vain istahtaa taivastelemaan toukokuisen päivän kauneutta. Puhumattakaan, että vielä illansuussa jaksaisi istahtaa tietokoneen ääreen kuvia kamerasta koneelle siirtämään.

Pioni scillaviidakossa

Pergola ei ole vielä aivan valmis. Vielä puuttuu takaosan rimaseinä ja kaide ainakin yhdelle sivulle, mahdollisesti vielä tukipuitakin. Ja tietenkin puuosien petsaus, joka jäänee ihan viimeiseksi ja jolla ei ole kiire. Pääasia, että saa pihakalusteet pergolan katon alle oikeille paikoilleen.

Vuorenkilpi - Bergenia crassifolia

Ukkokullan rakentaessa pergolaa, minä olen pessyt suurimman osan talon ikkunoista ja myöskin kasvihuoneen. Kärräsin uudet mullat kasvihuoneen istutusaltaisiin, viritin lämpömittarin ja muuta tarvittavaa kasvarikamaa paikoilleen. Möyhensin viljelylaatikoiden mullat ja lisäsin sinne myös hevonkakkaa. 

Tänään öljysin terassin ylemmän osan. Alaosa, joka muodostaa pergolan lattian, saa odottaa muutaman päivän, kunnes Ukkokulta saa viimeiset laudat kiinnitettyä taikaisin. Osa laudoista piti irrottaa pergolan pystytukien kiinnittämistä varten. Parhaillaan ulkona saha ja pora laulaa, joten homma etenee.

Kevätesikko - Primula veris

Kotipuutarha-lehden vinkin myötä istutin yhteen isoon piharuukkuun kärhön ja sen vierelle muutaman kaunokaisen. Toiseen isoon ruukkuun laitoin kaksi valkoista särkynytsydäntä. Jotain sinne reunoille taidan vielä lisätä, mutta menköön mietintämyssyssä vielä vähän aikaa. 

Perennojen käyttö kesäistutuksissa on oivallinen tapa vahvistaa kasveja ja istuttaa ne sitten syksyllä omille kasvupaikoilleen. Mylläsin sen verran runsaasti kukkapenkkejäni viime kesänä, että tässä vaiheessa on vähän hankala tietää, mitä mistäkin tulee. Ja niin ollen myös hankala tehdä täydennysistutuksia. Syksyllä olen paremmin kartalla.

Petunia

Auringon ja kesäisen lämmön myötä mieli palaa ostamaan kesäkukkia kaikkiin laatikoihin ja ruukkuihin. Vakituisissa kesäkukkapaikoissani en ole vielä edes käynyt ja tiedän mm. kylän puutarhurin usein kieltäytyvän liian aikaisin myymästä monia kesäkukkia. Hiukan täytyy kuitenkin herkutella ja terassin kahteen kukkalaatikkoon ostin muutaman edullisen petunian, joiden seuraksi istutin honkkarista ostettuja sammalleimuja. Mitään valuvaa valkoista kun ei ollut tarjolla, niin tuumasin, että mennään noilla ainakin vähän aikaa.

Kaunokainen - Bellis perennis

Selkä vähän vihoittelee ja lihakset on jäykkinä, etenkin aamuisin. Aikamoista työleiritoimintaa tämä omakotiasuminen näin keväisinkin on, mutta kyllä tässä ehditään nautiskellakin, kunhan saadaan kunnon istumapaikat kuntoon. Pergolan rakentaminen on aiheuttanut ylimääräistä työtä ja sotkenut aikatauluja, vaan kohta siitä pääsee iloitsemaan. Tulevan kesän lisäksi monen monta seuraavaakin kevättä ja kesää.

Mukavaa viikonloppua kaikille!
 

41 kommenttia:

 1. Pioni scillaviidakossa on aivan ihana! Juu, kyllä tämänkin tädin kroppa valittaa, mutta ihanaa tuolla ulkona on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihanaa, ettei millään malttaisi sisään tulla. Kun päivän hommat on lopetettu ja tämä täti suihkussa kuurattu, vielä pitää käydä kiertämässä piha vähintään kerran.

   Poista
 2. Onpa teillä ahkeraa touhuamista ja puurtamista!
  Kauniilta näyttää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei malta olla puuhaamattakaan. Ulkona oleminen on tällaisilla säillä suorastaan etuoikeus.

   Poista
 3. Kyllä kelpaa kun on Ukkokulta - niin täälläkin Vaarikulta, kunhan vaan jaksaa puurtaa! Nuo moninaiset esikot ovat herkullisia - niin monia värejä! Hyvää äitienpäiväviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kelpaa, kun talossa on Ukkokulta, kutsutaan häntä millä sanalla tahansa. Minulla on kyllä maailman paras mies.
   Aiemmin minulla oli vain tuo keltainen kevätesikko, mutta silläkin saralla kiinnostus on laajentunut.
   Oikein kaunista äitienpäiväviikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Kiirettä pitää tosiaan, mutta kyllä se tästä kohta taas viilenee :D
  Nyt tulee painettua pitkää päivää puutarhassa, talven jäljiltä on kaikenlaista tekemistä. Samanlaisia hommia ollut täälläkin, ikkunoiden pesua ja terassin öljyämistä. Valmistautumista kesään :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tieto lämpöisten säiden loppumisesta saakin puutarhaihmisen elämään kuin viimeistä päivää. Nyt on tullut tehtyä sellaisia hommia, jotka useimpina keväinä hoituu vasta kuun lopulla tai peräti kesäkuun alussa. Tänään huomasin, että tien varren ojat on yhä haravoimatta, sillä viimeiset lumet sulivat sieltä juuri ennen näitä lämpöisiä kelejä. Kukkien kasvu vetää huomion pois varjoisemmista paikoista.
   Mukavaa äitienpäiväviikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Kyllä nyt on eri vaihde päällä kuin huhtikuussa. Ilmat ne sanelevat siis meidänkin vauhtia. Nyt täytyy yrittää pysyä kasvien tahdissa.
  Ihanat esikot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän talven jälkeen piha vetää puoleensa ja mikä sen mukavampaa. Vähintäänkin täytyy kiertää piha pari kertaa päivässä.

   Poista
 6. Onpa sinulla herttainen raidallinen kaunokainen! Kaunokaiset ovat suosikkejani, mutta en ole aikaisemmin nähnyt tuollaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin bellikset s-raudasta ja toistaiseksi saavat viettää aikaansa ruukussa. Olen huomannut, että belliksetkin muuttavat pihamaan mullassa olomuotoaan. Vähintäänkin koko pienenee.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Pitääpä käydä S-raudassa katsomassa vieläkö kaunokaisia löytyisi.

   Poista
 7. Ihania kuvia jälleen! Olen vasta pikkuhiljaa alkanut lämpenemään esikoille ja tuo suikeroesikkosi ei lainkaan vähennä kuumetta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin täällä blogimaailmassa käy. Uusia ihastuksia löytyy jatkuvasti ja yhtäkkiä huomaa tykkäävänsä jostain, mikä ei ole aiemmin kolahtanut.

   Poista
 8. Kyllä nyt eletään rankkoja aikoja! ='D

  VastaaPoista
 9. Kyllä kevät on nyt tullut. Niin ihania kuvia. Esikko on tosi kaunis. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä jopa viittä vaille kesä. Mikä lie, ihanaa silti.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 10. Haipakkaa pitää mutt johan täss talvi levättiin..heh
  Kaikki tekeminen puutarhas on vaan niin kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko talvi ruikutettiin sen pimeyttä ja pituutta. Nyt mennään täysillä, kivaa on.

   Poista
 11. Upeita kevätkuvia. Täälläkin on joka päivä joku uusi kukka auennut ja kasvit kasvavat ihan silmissä. Mahtavaa tämä kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa jo olla hiukan pikakelausolo kasvien vauhtia katsellessa. Mutta en valita, niin on ihanaa.

   Poista
 12. Nätin väriset bellikset. Minulla kaikki taisivat kuolla viime talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on siemenestä kasvatettuja pihassa, mutta ne ovat hiukan huonossa hapessa. Ajattelin, josko nuo ostetut tykkäisivät jäädä asumaan pidemmäksi aikaa.

   Poista
 13. Ihania kevättouhuja ja kuvia! Onnellisia kevättouhuja tulevaan viikonloppuun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruusunmekko! Pakolliset kuviot kutistavat puutarha-aikaa, mutta nautitaan siitä, mitä on.

   Poista
 14. Esikot ovat kauniita. Tein uuden penkin, johon keräsin karkulaiset sieltä täältä huonoista paikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea. Varmasti päättävät viihtyä ja runsastua uudessa penkissä.

   Poista
 15. Juuh! Todellakin meinaa tulla hätä, kun puutarha lataa joka päivä uudenlaisen kattauksen, ja kaikkia juttuja ei millään meinaa ehtiä makustelemaan!
  Ihanaa että saatte bergolan! Hyvää kannattaa odottaa, ja sen eteen kannattaa tehdä töitä - sitä enemmän sitä sitten arvosta ja nauttii, kun on nähdnyt vähän vaivaa.
  Melkein meinaa keväällä aina tulla tressi, kun on niin paljon kaikkea mitä haluaisi ja tahtoisi ja toivoisi ja odottaisi, eikä millään jaksa ei kä ehdi tehdä kaikkea. Yritän kuitenkin opetella edelleen sitä, että niin kauna kun puutarhtyöt ovat nutinnnoksi, niitä teen, ja sitten jos ne alkavat tuntua vain puisevalta suorittamiselta, on aika tehdä jotakin ihan muuta välillä.

  Ihanaa keväthuumaa tänne sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kääk, mitä kirjoitusvirheitä! anteeksi! :)

   Poista
  2. Mitäs pikkuvirheistä, meikäläisen tablettinaputtelu tuottaa välillä suorastaan hirveyksiä.
   Kyllä noissa puutarhahommissa meinaa välillä muu elämä totaalisesti jäädä hunningolla ja siitä tulee ajoittain stressiä. Ja se taas heijastuu myös niihin puutarhahommiin. Sekin on huomioitava, ettei elämässä aina voi olla pelkkää kivaa ja ihanaa. Priorisoitavaa riittää.

   Poista
 16. Kyllä tämä näin alkuun vartalon päälle taas käy. Mut ihanaa on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietääpä illalla sänkyyn kaatuessaan tehneensä jotain järjellistä. En lainkaan valita.

   Poista
 17. Kevät on kiireistä mutta ihanaa aikaa. Kauniita keväisiä kuvia.

  VastaaPoista
 18. Mukavia kevätkuvia :) hyvää viikonlopun jatkoa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Samoin sinulle mukavaa viikonloppua.

   Poista
 19. Kauniita kukkia ja kuvia. Kyllä työtä riittää, mieskin on puurtanut koko päivän, kun sille jää raskaammat työt, kun mä sairastan selkääni.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisia nuo selkävaivat. Rajoittavat tekemistä aika lailla. Onneksi sinulla on jaksavat mies.
   Käyn kyllä säännöllisesti lukemassa blogiasi. En osallistunut arpajaisiisi, sillä en tarvitse juuri nyt uusia sohvatyynyjä, vaikka kauniita ovatkin.

   Poista
 20. Samaa mieltä, että nyt kaikki kasvit lähti oikein huimaan kasvuun.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!