keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ihana valo!


Meidän nurkilla ei joulun jälkeen aurinko ole liiemmin kansalaisia hellinyt. Lauantaina heräsin taivaanrannan loimotukseen ja oli ihan pakko lähteä työhuoneen ikkunasta tiirailemaan nousevan auringon värjäämää taivasta.


Parin asteen pakkanen ja vapaapäivä kaikista arkisista velvollisuuksista houkutteli pitkälle lenkille. Saimme kaksi tuntia käytettyä ihan kevyesti ulkoiluun ja maisemien tiirailuun. Reittimme kulki kahden järven rantoja koluten. Ensimmäiselle järvelle on vapaaehtoistyönä aurattu vajaan neljän kilometrin luistelureitti. Vaikka kuviin ei ihmiset tallentuneetkaan, reippailijoita oli runsaasti. Jopa niin paljon, että rantaan johtavan kadun varsi oli ihan tukossa pysäköidyistä autoista.


Toiselle järvelle on tehty latu-urat. Upeasta säästä huolimatta emme nähneet hiihtäjiä. Talviuintipaikan toisella puolella sen sijaan oli muutamia pilkkijöitä.


Joka talvi pitää vähintäänkin yhdet lumitimantit saada pongattua. Sen verran olin taas myöhässä kamerani kanssa, että aurinko heitti enää muutamia hajasäteitä hangelle. Jos tarkkaan katsot, muutaman timantin saatat nähdä.


Kasvimaalaatikot uinuvat vielä lumen alla. Saavat hetken vielä uinuakin. Onneksi muistin tarkastaa multavarastoni ja huomasin, että kylvömulta on tyystin lopussa. Pitäisiköhän jatkossa lajitella myös mullat, jotta pysyy kartalla varastotilanteesta? Taimimulta, kukkamulta, mustamulta, kompostimulta jne. Multaa ei sentään tuosta noin ulkoilulenkin ohessa käydä ostamassa. Pienikin multapussi painaa sen verran, että yhden kenties repussa vielä kotiin kantaisi, vaan ei sen enempää.


Tammikuu on vinhaa vauhtia päättymässä. Tähän saakka talvi on ollut varsin leuto ja vähäluminenkin. Vielä helmikuussa lunta ja pakkasta voi toki tulla kunnollakin, mutta jotenkin tuntuu, että voitolla jo ollaan tästäkin talvesta. Valo sen kun lisääntyy ja aurinkoisina päivinä voisin väittää sen jopa hieman lämmittävän. Ihana valo, eipä muuta voi sanoa!

PS. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna eli 28.-29.1. on taas lintujen pihabongauksen aika. Näin vinkkinä.

42 kommenttia:

  1. Valo ja päivä on todella ilahduttavasti lisääntynyt. Iltaisin sen oikein huomaa. Se kyllä virkistää mieltä, ja saa tuntumaan, että pahin talvi on selätetty. Toki pakkasta voi tulla vielä roimastikin, mutta valokin jo hieman helpottaa.
    Kauniita kuvia olet taltioinut upeasta talvesta. On kiva nähdä sun puutarhaa myös talviasussaan.
    Mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus on ollut kuvata pihaa kokonaisuutena eri vuodenaikoina entistä enemmän. Jotenkin ei vaan tuonne pihalle tulee kameran kanssa mentyä kylmään aikaan. Eniten vaivaa valon puute. Sen huomaa siitä, miten aurinkoisena päivänä saa itsensä huomattavasti hepommin tarttumaan kameraan. Vaan kun tästä taas päästään lähemmäs kevättä ja kesää, elämä siirtyy yhä enemmän ulkosalle ja silloin sinne pääsee myös kamera.

      Poista
  2. Kyllä päivän pituus on lisääntynyt jo huomattavasti. Juuri tuollainen punainen taivaanranta näkyi ikkunastani, joten kaikesta päätellen on tulossa auringonpistetta. Pakkasta on -15, mikä onkin tämmöistä normitammikuun keliä. Paljon eivät ole pakkaset meitä vaivanneet tänä vuonna.
    Mukavaa päivänjatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä yli kymmenen asteen pakkaset ovat olleet äärimmäisen vähäisiä. Valtaosa talvesta on keikuttu nollan molemmin puolin. Saapa nähdä, millaisen kevään saamme.
      Mukavaa keskiviikkopäivää myös sinulle!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Yksikin aurinkoinen päivä saa kummasti piristymään. Toivottavasti saamme valoisan helmikuun.

      Poista
  4. Valon määrä ja sävy muuttuvat kevättä kohti tosi piristävästi. Minulla on samanlainen fiilis, että tästä talvesta päästään aika vähällä ja kivasti. Kevät tietenkin voi olla pitkä ja kylmä, mutta edetään hetki ja päivä kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumitöitä on usein saanut tehdä ihan kunnolla vielä maaliskuussakin ja niin voi olla tänäkin vuonna. Tähän mennessä on ollut varsin helppo talvi. Vähän pakkasia ja vielä vähemmän niitä tulipalopakkasia, eikä luntakaan voi sanoa olevan paljon. Toivotaan aikaista ja lämmintä kevättä.

      Poista
  5. Olipa mukavan talvisia kuvia! Näin tammikuussa saa vielä ollakin talvisen oloista. Nätit peitot kasvimaalaatikoillasi :)
    Täällä on vielä vähemmän lunta, nurmikko erottuu hyvin lumen seasta.
    Eipä ole kyllä pakkastakaan täällä, iltapäivälehden otsikko "jäätävä pakkanen vyöryy jäämereltä" tässä muutaman päivän takaa. Meille vyöryi jopa -2 astetta!
    Mutta valoisuus on todella lisääntynyt! Eilen illalla neljältä paistoi aurinko vielä ihan kirkkaasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikaiset säätiedotukset ovat kyllä huvittaneet enemmänkin. Ilmastomuutos on todellakin muuttanut meitä, jos pakkasvaroituksia pitää antaa -20 asteesta. Ennen se oli ihan normitalvea, mutta nyt ei täällä etelärannikolla päästä kunnolla edes -10 asteeseen. Meillä oli eilen illalla -10 astetta, mutta nyt taas huidellaan -3:ssa ja luvassa on plussaa.
      Valon määrän lisääntymisen huomaa jo niin aamulla kuin illallakin. On sillä huikeasti piristävä vaikutus.

      Poista
  6. Viikonlopun sää näytti kyllä parhaimmat puolensa aamusta iltaan!
    Hineot kuvat aurinkoisesta talvipäivästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran vähän aurinkoa on tänä talvena näkynyt, että yksikin päivä riittää ilostuttamaan pitkäksi aikaa. Sellaisia kuulaita, aurinkoisia pakkaspäiviä ei ole ollut oikeastaan laisinkaan. Päivien pidentyminen lisää valoa myös pilviseen päivään. Mukavaa!

      Poista
  7. Viikonloppuna taivas todella loimotti vaaleanpunaista ja turkoosia upeasti. Ihailin sitä Hämeessä. Muutenkin oli ihanat ulkoilukelit.
    Hauska sateenvarjonainen hangessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateenvarjonainen seisoo linnun juoma-altaassa. Ensimmäisen kerran jätin sen talveksi ulos, jotta olisi jotain kuvattavaa. Ja kun syksyisin on muutenkin niin paljon kellariin rahdattavaa.

      Poista
  8. Upeat taivaan värit ja lumitimantit! Tänä talvena on ollut mahdollista harrastaa erilaisia talviulkoilulajeja. Hiihtämään olen vähän ehtinyt, sekin on usein aikaisemmin jäänyt vähiin. Aurinkoisia talvipäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä hiihtämään on päässyt lähinnä järvien jäillä ja joillain valmistetuilla laduilla. Pelloilla ja etenkin metsissä lunta on liian vähän hiihtämiseen.

      Poista
  9. Olet oikeassa, ihana valo lisääntyy :)

    VastaaPoista
  10. Täälläkin on viime päivinä paistanut aurinko. Olen hiihdellyt ahkerasti järvellä, eikä ladulla ole ruuhkaa :) Voiton puolella ollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järvellä hiihtäminen onkin mukavaa ja siellä se sujuu jopa hiukan hämärässä. Meiltä ei enää suksilla pääse kunnolla järvelle ja tuntuu tyhmältä ensin kävellä 1,5 km päästäkseen hiihtämään tai vielä tyhmempää on ajaa hiihtopaikalle autolla. Siis minusta. Tiedän, että se on aika yleistä. Ja täällä etelässä varmasti yhä yleisempää, kun nämä talvet ovat näin leutoja.

      Poista
  11. Valon lisääntymisen kyllä huomaa jo selkeästi ja kyllä se aurinko myös lämmittää..... ainakin mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eniten varmasti tässä vaiheessa mieltä. Tänään oli pilvisyydestä huolimatta vielä viideltäkin hento valonkajo.

      Poista
  12. Tänään muistuttelin minäkin naapurille, että kohta pitää multaakin ostaa. Pitäis ainakin vaihtaa jollekin kukkaraasulle uutta multaa, kun ovat niin huonon näkösiä.
    Meillä oli aamulla -22, ja vähän on nyt päivän mittaan onneksi vähentynyt. Äsken oli -14 mittarissa. Mutta oli sentään oikein kaunis päivä.
    Teillä on kyllä siellä värikäs auringon nousukin ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on ihan kunnon pakkasia ja talvi. Meillä mentiin taas plussalle ja ilman piikkikenkiä olisin lentänyt selälleni useamman kerran.

      Poista
  13. Kyllä on kauniit kuvat. Tuo auringonnousu on todella kaunis. Päivän pitenemisen jo huomaa ja se tuntuu niin hyvältä. Meilläkin oli tänään upea aurinkopäivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä taidetaan nyt helliä oikein kunnolla, sillä jälleen viikonlopuksi on luvassa aurinkoa ja mukavaa ulkoilukeliä.

      Poista
  14. Kauniin punainen taivas teillä Kivaa että aurinko jo rupeaa lämmittämään päivällä Lupasivatkin kauniita ilmoja loppu viikoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonlopuksi on tosiaan luvassa hyviä ulkoilusäitä. Josko tekisi jonkun kivan retken ihan eväiden kera.

      Poista
  15. Kaunis auringonnousu-kuva. Kiva että teilläkin päin on saatu edes vähän lumipeitettä, pitkäänhän taisikin olla ihan paljas maa. Pian aurinko alkaa lämmittämään oikein kunnolla, eilen oli täällä aurinkoinen päivä pitkästä, pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin paljon lunta ei ole, mutta minulle tuo riittää. Yleensä meidän alapihalle lunta kertyy ympäristöä enemmän. Voi sitä vielä lisääkin tulla, mutta kyllä tässä jo vahvasti ollaan keväässä kiinni.

      Poista
  16. Meillä on ollut viime päivinä melko paljonkin aurinkoa. Linnutkin ovat sen huomanneet, kun laulamaan ryhtyivät. Eivät sentään laulaneet Samuli Edelmanin tapaan 'Ihana valo'!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelmannin Ihana valo on biisi, joka tuppaa jäämään pitkäksi aikaa korviin soimaan, kun sen jostain kuulee. Parempi, että tintit sirkuttavat omia säveliään. Niitä on mukava kuunnella.

      Poista
  17. Muutamana päivänä on ollut tosiaan ihana auringonpaiste, ja yöllä on saanut katsoa tähtiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juusoa pitää käyttää iltaisin pissalla ja silloin ihailen aikani kuluksi tähtiä. Ja nautin hiljaisuudesta.

      Poista
  18. Viluisen näköinen tuo rouva sateenvarjonsa alla.. teillä sentään lunta! Minä harmittelen suuresti, kun ei ole lunta hiihtolatujen saaamiseksi. Joka talvi olen kymmeniä kilometrejä hiihdellyt, nyt sukset edelleen varastossa, nyyh! Mutta nautitaan auringosta, silloin, kun se edes pilkistää, ja tulkoon sitten ihana kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva on tosiaan viluisen näköinen. Odottaa kevättä ja lintuja ympärilleen.
      Täällä on latuja lähinnä järvien jäällä. Meidän lähipellolle on yleensä talvisin tehty latukoneella hyvät ladut, mutta nyt lunta on vähän ja sekin vähä vuoroin sulaa, vuoroin jäätyy. Kunnan ylläpitämistä laduista meidän kylällä vain osa on kuulemma ollut tänä talvena hiihtokunnossa. Metsälenkillä käydessämme totesimme, ettei sinne kannata suksien kanssa mennä laisinkaan. Hyvin pääsi jalkaisin kulkemaan, vaikka olisi poikennut polulta.

      Poista
  19. Aivan upia, aurinkoone kevätpäivä tänää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli eilen pilvistä ja vähän sellaista nuhjuista. Tämä päivä sen sijaan näyttää alkavan aurinkoisena.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!