tiistai 11. huhtikuuta 2017

Arno Kasvi: Palstalta parempaa


Kevät on alkanut loistavien puutarhakirjojen merkeissä. Tuskin ehdin saada Sonja Lumpeen Tomaatti-kirjan käsistäni, kun jo siirryin Arno Kasvin tuoreeseen 'Palstalta parempaa' -kirjaan. 

Arno Kasvi taitaa olla useimmille puutarhaharrastajillekin tuttu henkilö. Onhan hänellä mittava ura Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina, jota ennen hän työskenteli pitkään Ruotsissa, mm. Uppsalan kasvitieteellisessä puutarhassa. Edellisten lisäksi Kasvi on työskennellyt myös Naantalin Kultarannassa Suomen tasavallan presidentin kesäasunnolla.

Vuonna 2009 Arno Kasville myönnettiiin puutarhaneuvoksen arvonimi. Tutkimus- ja kehittämistyön lisäksi Kasvi on tullut suurelle yleisölle tutuksi monista opaskirjoistaan, artikkeleistaan, esiintymisistään ja luennoistaan messuilla ja eri tilaisuuksissa sekä radio- ja tv-esiintymisistä. Moni omassakin puutarhassa käytössäni oleva ohje on peräisin puutarhaohjelmista, joissa Arno Kasvi meitä leppoisan persoonalliseen tapaan opasti.


Palstalta parempaa -kirja käsittelee hyötyviljelyä. Se on sopiva perusteos niin aloittavalle harrastelijalle kuin pidemmällekin ehtineelle omavaraiskasvattajalle. Kirja on hyvin selkeä ja helppokäyttöinen. Liikkeelle lähdetään ihan alusta eli mullasta ja kylvämisestä ja pohditaan myös kysymystä: "Miksi taimet eivät kasva?" Ensimmäisessä osiossa käsitellään kattaminen, kastelu, lannoitteet, tuholaisten torjuminen, erilaiset työkalut ja kasvatuspaikat.Toinen osio käsittää kasvit alkaen salaattikasveista kaalien, juuresten, kurkkujen, sipulien, palkokasvien ym. kautta maustekasveihin. Maustekasveista omanaan esitellään vielä kasvit, jotka soveltuvat monikäyttöisiksi pikkupensaiksi, perhos- ja koristekasveiksi.

Kunkin kasvin osalta käydään läpi mm. kylvö, hoito, tuholaiset, sato, säilytys ja käyttö. Vaikka Arno Kasvi mainitseekin, ettei kirja ole keittokirja, löytyy monen kasvin kohdalta myös jokin kiva reseptivinkki.Jokaisen kasvin kohdalla on vihreä tietolaatikko, joka sisältää latinan- ja suomenkielisen nimen lisäksi kasvattamisen kannalta olennaista tietoa.Useimmista kasveista on myös lajikesuositukset, mikä helpottaa ainakin aloittelijaa valitsemaan oloihimme sopivia ja hyviksi havaittuja lajikkeita.Vinkkilaatikot ovat yksityiskohta, josta itse pidän kovasti. Lukiessani kirjaa törmäsin yksinkertaisiin vinkkeihin, jotka esimerkiksi helpottavat ja lisäävät monien kasvien käsittelyä ja säilyttämistä. Vinkit ovat aina kullanarvoisia tietoja, joita ei vältämättä löydy kirjoista, vaan ne siirtyvät pitkään jatkuneen kokeilun ja siitä karttuneen kokemuksen antina. Arno Kasvi on tässä suhteessa varsinainen vinkkien tietopankki.Luin tätä Arno Kasvin Palstalta parempaa -kirjaa monena päivänä peräjälkeen. Se ei ole kirja, jonka tieto olisi tarkoitus takoa päähän ulkoaopittuna. Tähän tietokirjaan voi palata monen monta kertaa uudelleen ja niin aionkin tehdä. Ajankohta on mitä parhain tähän kirjaan tutustumiselle, sillä juuri nyt sen tiedoista ja vinkeistä pääsee konkreettisesti ammentamaan. Tämä on kirja, joka tulee tarpeeseen omassa hyötyviljelyssäni. Uskallan suositella kirjaa muillekin.


Kirjan kuvat: Pasi Leino

Arno Kasvi: Palstalta parempaa
Kustantaja: Readme.fi
ISBN: 9789523213777


PS. Tämä Arno Kasvin kirja yhdistää Sonja Lumpeen "Tomaatti" -kirjan ja Kati Jukarainen-Maria Kesänen-Hanna Sumari: "Hyötypuutarha - siemenestä lautaselle" -kirjan hyötypuutarhakirjojen kolmikoksi, joista jokainen toimii toki yksinäänkin, mutta yhdessä ne täydentävät toinen toisiaan kerrassaan mainiosti.

30 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoisan kuuloinen kirja. Sitä olisi mukava selailla ja lueskella. Olin vuosia sitten Kasvin opastamalla kaupungin puut kierroksella. Kyllä hänellä juttua riitti ihan niinkin rajatusta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvilla on vankka tietämys ja persoonallinen tapa jakaa sitä tietoa. Monet hänen vinkeistään ovat selkeästi selitettyinä hyvin yksinkertaisia ja järkeenkäypiä. Siksi kai ne minunkin päähäni ovat niin hyvin jääneet.
   Tykkäsin tästä kirjasta.

   Poista
 2. Muutama esittämäsi kirjan sivu jo veti minut Kasvin puoleen- taas-, teksti oli erinomaisen luettavaa, kuten omasikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kotimaisten tekijöiden kirjoja on alkanut mukavasti ilmestyä ja tämä Arno Kasvin kirja kyllä kuuluu hyötykasvikirjojen parhaimmistoon. Suosittelen lämpimästi.
   Kävin kurkkaamassa blogiasi ja sinähän olet se sama AnneliPunneli, jonka toista blogia olenkin seurannut. Sait nyt uuden lukijan myös tälle toiselle blogille.

   Poista
 3. Kiitos hyvästä ja perusteellisesta esittelystä Between! Todellisen aarrekirjan merkki on perusteellisuus ja että asiat kiireellä sesonkiaikana etsittäessä löytyy kirjasta nopeasti ja että opit ovat heti sovellettavissa. Arvostan toki lajiketietoutta ja suosituksia, vallankin vasta-alkajalle ne ovat kullan arvoisia! Myös kasvatusvinkit ja torjunta on hyvin tärkeitä asioita.

  Luulenpa että tämä kirja tulee hankittavaksi myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa sinä olet niin taitava hyötyviljelijä, että voisit pian varmaan julkaista oman opuksesi. Tämä Arno Kasvin kirja on kyllä pätevä lisä puutarhakirjojen rivistöön ja etenkin hyötykasvipuolelle.

   Poista
 4. Osasitpas esitellä kirjan niin, että meinasin ihan kiinnostua, vaikka olen päättänyt olla ostamatta yhtään kirjaa. Löytyisiköhän jo kirjastosta? Pitää käydä kysymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa jo löytyäkin. Kirja on julkaistu helmikuussa ja kirjastothan voivat tilata niitä jo ennakkoon. Nyt on kyllä varsin hieno puutarhakirjojen kevät.

   Poista
 5. Mä en ole tätä vielä nähnyt, mutta vaikuttaa hyvältä. Vinkkilaatikot on aina hyviä missä tahansa tietokirjassa. Tykkään muutenkin jos tieto on palasteltu erikokoisiin kokonaisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Arno Kasvin kirja täydentää Sonja Lumpeen Tomaatti-kirjan ja sinun ja kumppaneiden viime vuotisen Hyötypuutarhakirjan sarjaksi, josta jokaiselle on paikkansa yksin ja yhdessä. Kas, harmi, etten huomannut näin todeta jo tuossa kirjaesittelyssä.

   Poista
  2. Lisäsinpä tuon postauksen loppuun.

   Poista
 6. Houkuttelevan oloinen kirja! Kiitos vinkistäsi!!!

  VastaaPoista
 7. Taitaa mennä seuraavaksi ostoslistalle tämäkin kirja. Tiedonhaluinen kun olen, kirjaa en voi sivuuttaa mitenkään, sen verran lupaavalta kirjaesittely vaikutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvilla on mukava tapa esittää asiat selkeästi. Hyvä kirja hankittavaksi.

   Poista
 8. Jep, miehellä on ammattiinsa sopiva sukunimi, täydellinen. Todella kiinnostava kirja, joten tämäkin täytyy panna ostoslistalle. Vinkit ovat aina tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko tässä tapauksessa nimi ollut enne vai ammattiin innostava lisä? Ainakin Arno Kasvi on erittäin pätevä ammattilainen.

   Poista
 9. Kiinnostava kirja haluaisin kirjan. täytyy varmasti pistää kauppalistalle
  kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos kiinnostaa. Itse löysin paljon hyödyllistä ja käyttökelpoista tietoa.

   Poista
 10. Onpa monipuolinen kirja, varmasti olis tarvinnut jo aikoja sitten tuota tietoa.

  VastaaPoista
 11. kiitos esittelystä, tuo on luettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni hyötyviljelyn tieto on hyödynnettävissä myös kukkapuutarhan puolella.

   Poista
 12. Hyvin esittelit Arno Kasvin kirjan, kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvi kuuluu suosikkipuutarhureihini. Se innostu tarttumaan tähän kirjaan erityisesti.

   Poista
 13. Vaikuttaa tarpeheksi selekiälle ja monipualiselle kirijalle, näin aloottelevan hyätypuutarhurinki näkökulumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on todellakin selkeä ja helppotajuinen. Sopii erinomaisesti aloittelevalle. Ammattilaiset eivät taida paljon enää tällaisia kirjoja lukeakaan.

   Poista
 14. Kiitos vinkistä ja hyvästä esittelystä. Tuohan on ehdottomasti luettava, sen jälkeen voisi paremmin onnistua omassa hyötytarhassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvilla on aina ollut maalaisjärkeen soveltuvia ohjeita. Niin myös tässä kirjassa.

   Poista
 15. Selailin kirjaa tänään kirjakaupassa ja mietin jos hommaisin sen itselleni joululahjaksi. Moni juttu jo löytyy muista kirjoista, mutta tässä vaikutti olevan mukavasti lisätietoa! Ja jos selailu jo kiinnosti, niin tämän esittelyn jälkeen ainakin tekee mieli hommata kirja!!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!