perjantai 14. huhtikuuta 2017

Päivittäisiä ilonaiheita

Talventähti - Eranthis hyemalis

Pienet nukenkaulukselliset auringonpaisteet ilahduttavat autotallin nurkalla joka ikinen päivä. Kyllä kannatti istuttaa niitä paikkaan, jonka ohi tulee kuljettua päivittäin, välillä useaankin kertaan. Koska aurinko paistaa tähän kohtaan ainoastaan aamulla, kukat avautuvat hitaasti ja ilmeisesti myös kukkivat pidempään. Myöhemmin tuohon paikkaan nousee kieloja. Täytyypä muistaa laittaa talventähtiä syksyllä lisää, jotta koko paikka olisi keväisin aivan täynnä näitä keltaisia ihanuuksia.

Kevätvuohenjuuri - Doronicum orientale

Viikonloppuna haravoin yläpihan hiekkakäytävät. Lumi ja jää on vihdoin sulanut ja hiekkakin kuivahtanut kevättuulen tuiverruksessa. Rapsuttelin maltillisesti myös jäästä vapautuneita kukkapenkkejä. Lähinnä yritin ottaa suurimmat ja päällimmäiset oksanpätkät ja vaahteranlehdet. Sen jälkeen ripottelin kukkapenkkeihin multaa ja kummasti ne näyttävät ihan siisteiltä.

Koristemansikka - Fragaria x rosea 'Pink Panda'

Alapihalla on vielä isoja jäälaattoja, jotka tosin pienenevät ja pakenevat aivan silmissä. Portaita pitkin ei vielä alapihalle pääse laskeutumaan, sillä ne ovat osittain tiiviiksi kolatun lumen peitossa. Joinain vuosina viimeiset lumikokkareet portaiden alapäässä ovat sulaneet vapun aikaan. Miten käy tänä vuonna?

Pioni - Paeonia lactiflora 'Louis van Houtte'

Vaikka kaikki jää ei täysin ole kukkapenkeistä sulanut ja multa on hyvin märkää, tunkee sieltä jo kaikenlaista kasvua. Olen kyllä iloisesti yllättynyt, jos tuo kuvan punainen pioninkärki on se miksi sitä luulen eli 1003puutarhaa -blogin Sirpalta saatu pioni Louis van Houtte. Istutin samaan penkkiin viime vuonna myös Bowl of Beautyn, mutta nimitikut ovat siirtyneet paikoiltaan. Kumpi on tulossa? Toivottavasti kumpikin, mutta aika näyttää.

Vuorikaunokki - Centaurea montana

Alapihan Ovaalipenkissä harmaanvihreitä lehtiä kasvattalee jo vuorikaunokki. Ovaalipenkkiin olen kerännyt sinisiä kukkijoita. Vuorikaunokin suhteen en ole aivan varma, haluanko sen jatkavan eloaan puutarhassani. Se on aikamoisen herkkä leviämään. Sen kukat eivät myöskään pysy pystyssä ja viime kesänä tuppasin hermostumaan, kun nurmikkoa leikatessani sain aina tukea ja väistellä kukkivaa vuorikaunokkia ja sinne tänne retkottavia lehtiä.

Mustaherukka - Ribes nigrum 'Pohjan Jätti'

Mustaherukka Pohjan Jätissä on jo isot silmut. Tämä on kahden Pohjan Jätin kolmas kesä puutarhassamme. Sain pensaat pojalta äitienpäivälahjaksi, kun jouduin äkämäpunkin vuoksi hävittämään vanhat mustaherukkamme. Pohjan Jätin marjat ovat suuria ja makoisia. Viime kesänä isoa satoa ei vielä tullut, mutta muutama marja kuitenkin.

Kevätpikkusydän - Dicentra eximia tai Kesäpikkusydän - Dicentra formosa

Pikkusydämet puskevat punaisia versojaan mullasta niin hurjaa vauhtia, että kohina kuuluu miltei sisälle saakka. En ole varma, ovatko pikkusydämeni kevät- vai kesäsorttia. Voisin jossain välissä tutustua aiheeseen paremmin, miten kevät- ja kesäpikkusydämet eroavat toisistaan.

Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Yksi suuri tulevan kesän jännityksen aiheista on sormustinkukkien tilanne. Pieniä taimia on pitkin tonttia mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Kuinka moni niistä päättää kasvaa ja kukkia? Ja minkä värisinä? Viime kesänä kukkivia sormustinkukkia oli tasan kaksi, mutta edelliskesänä sitäkin enemmän. Näinhän se sormustinkukilla menee. Yhtenä kesänä kukitaan ja levitetään siemeniä maailmalle. Toisena kesänä sitten kasvatetaan taimiruusukkeita ja kerätään voimia seuraavaa kukintaa varten.

Suikeroesikko - Primula Pruhoniciana-ryhmä 'Wanda'

Esikot kuuluvat niihin ihaniin kevätkukkijoihin, joihin en ole erityisemmin panostanut. Ilmeisesti en vain ole  kerennyt, kun kaikkea kaunista ja kiinnostavaa on niin paljon, ettei yksi kesä niiden keräämiseen ja tutustumiseen mitenkään riitä. Ei taida riittää edes yksi elämä. Ne muutamat esikot, jotka puutarhastamme löytyy, ovat lähinnä kukkivina sisälle hankittuja ja jotenkuten kevääseen elossa selvinneinä sitten siirretty multaan. Suikeroesikko, joka kuvassa heräilee Teresanruusun kupeesta, on sentään ihan puutarhaan varta vasten istutettavaksi ostettu.

Posliinihyasintti - Puschkinia scilloides

Olen surkea piippotunnistaja ja ensimmäiset piipot ovat minulle vain piippoja. Tai ei suinkaan "vain" -piippoja, vaan piippoja ilman nimeä, kunnes olen syksyn istutuspaikkalistasta saanut selvitettyä, mitä mistäkin pitäisi tulla. Ja kunnes niistä jo muutenkin vähän ulkonäköä saattaa erottaa. Tunnistustehtävää voisi toki hiukan helpottaa yhdistämällä useamman vuoden listat niin, että keväällä tajuaisi samasta paikasta nousevan myös vuosia aikaisemmin multaan laitettuja sipulikukkia. Ei vain niitä edellissyksyisiä.

Alppikärhö - Clematis alpina

Viime kevät oli aikamoista kärhökyttäysaikaa. Moni kärhö kärsi hankalasta talvesta ja jollei jäänyt kokonaan nousematta, niin ainakin nousi hyvin myöhään. Kärhöjen vahtaaminen jäi jotenkin selkäytimeen ja luultavasti tulen tänäkin keväänä polvet kurassa kyykistelemään jokaisen kärhöpaikan edustalla, jotta tuleeko sieltä jotain vai eikö tule. Alppikärhö sentään on aika turvallinen herääjä. Nyt jo silmujaan pullistelee.

Komeamaksaruoho - Sedum 'Herbstfreude

Eräs puutarhan helpoimmista ja ihanimmista kasveista on kyllä komeamaksaruoho. Heti lumen sulattua se on valmiina uuteen kasvukauteen ja ihastuttaa minua koko kesän jokaisessa olomuodossaan. 

Jalopähkämö - Stachys macrantha

Myös jalopähkämö on varmasti maannut lumen ja jään alla vain odottamassa hetkeä, jolloin se voisi päästää kasvunsa valloilleen. Pienet karvaiset lehdet ilmestyivät oitis, kun pahin jääkerros penkistä suli pois. Nämä ovat vielä niin pieniä, että piti kumartua ihan lähelle lehdet nähdäkseen.

Kellukka - Geum `Mai Tai´

Alapihan kiemurapenkki on vasta alkanut vapautua jääpeitteestään. Heti sieltäkin alkaa vihreää pukata ilmoille. Yllätyin, että ensimmäisenä nousijana tässä penkissä on viime kesänä istutettu Kellukka 'Mai Tai'. Vuosi sitten uudistin kiemurapenkin kokonaan ja keväällä sieltä ei kovin runsasta kasviryntäystä ollut. Saapa nähdä, kuinka käy nyt.

Poimulehti - Alchemilla

Poimulehtikin jo peukuttaa auki laskostuvilla lehdillään alkavaa kasvukautta. En tiedä, mistä se Pikkupuutarhan Kivipenkkiin on ilmestynyt, mutta olkoon siellä. Kova se on siementämään ja sitä myöten leviämään, joten omia teitään on tuonnekin tullut.

Lehtokotilo - Arianta arbustorum

Näitä kotiloinhokkeja on jo löytynyt penkkien siivoamisen myötä yllin kyllin. Kohmeisia kavereita vielä ovat ja monet mökit jopa tyhjillään. Yksi viime kesältä jäänyt etikkaliemipurkki oli onneksi heti käsien ulottuvilla, joten hukuttamissessiot alkoivat oitis. Talven aikana olen säästänyt tyhjentyneitä pesuainepurkkeja ihan vain kotilomarinointia varten. Seuraavan kerran pihahommiin lähtiessäni täytyy laittaa pariin purkkiin etikkaa ja sijoitella niitä talon eri puolille. Kun purkki on lähellä työskentelykohdetta, ei purkinnoutolaiskuus yllätä ja tule houkutusta nakata kotiloita jonnekin kauemmas. Sillä tavoin ne eivät yhtään vähene, päinvastoin.

Posliinirikko - Saxifraga x urbium

Metsäpuutarha - olen nimennyt talon puistopäädyn uudelleen, sillä kunnan metsikköön rajoittuvana ja aika varjoisana paikkana se on oivallinen metsäpuutarha. Sinne onkin jo automaattisesti kerääntynyt metsäpuutarhaan soveltuvia kasveja ja nyt olen tietoisesti ryhtynyt tekemään paikasta meidän metsäpuutarhaamme.

Metsäpuutarhan käytävän laidalla kasvaa Auring*n ihanat -blogin Inkalta saatua posliinirikkoa. Että minä tykkään tästä kasvista. Se on pysynyt lumen allakin vihreänä ja tanakkana. Vanhemmissa lehdissä on laidoilla punaista ja jos tarkkaan katsoo, punainen reunus on noissa muissakin lehdissä. Parasta näissä saaduissa kasveissa on se, että joka kerran kasvia katsoessa, tulee sen antaja mieleen.

Rhodo 'Catawbiense Grandiflorum'

Metsäpuutarhassa kasvavat rhodot talvi laittoi jälleen koville. Maahan lamoavien oksien päälle oli kasaantunut todella tiukkaa jäätä, joka suli vasta pari päivää sitten. Liian myöhään huomasin, että jossain vaiheessa märkä lumi oli paakkuuntunut varjostuskankaiden päälle ja painoi lisää rhodoja. Yhtään oksaa ei ole katkennut, mutta lehtiä kyllä karsiintunut. Tulevana syksynä täytyy laittaa jonkinlainen kehikko rhodoille, jotta alimmatkin oksat pysyvät koholla ja jotta rhodojen päälle on helpompi kevättalvesta laittaa varjostusverkot.

Jouluruusu - Helleborus 'Double Ellen'

Viime maaliskuussa ostin kaksi Double Ellen -jouluruusua, jotka istutin terassille ruukkuun. Kesällä siirsin ne Pikkupuutarhan Kivipenkkiin, jossa ne kukkivat pitkään ja hartaasti. Toinen on vihreäsävyinen, toinen pinkkisävyinen. Ainakin toinen Ellen on hengissä ja tunkee joko uutta versoa tai nuppua mullasta. 

Nämä tällaiset havainnot ovat niitä kevään upeita hetkiä, joiden vuoksi jaksaa koko pitkän ja pimeän talven. Tuntuu, kuin koko kroppa päästä varpaisiin olisi saanut uutta energiaa ja kaiken vapaa-ajan viettäisi pihamaalla. Päivät vain tahtovat loppua ihan kesken. 
 

56 kommenttia:

 1. Oho! Jopas sinulla jo pukkaa monenlaista mullasta. Käväisin viime viikonvaihteessa mökillä ja kyllä sielläkin jo tiittejä ja viherrystä näkyi, mutta ihan kaikkia talvisuojaushavuja en vielä poistanut, kun luvattiin aika kipakoita pakkasia vielä öiksi. Vaikka johan ne vissiin kasvit pärjäisivät ilmankin. Meillä vaan kasvinalkujen vieressä lähes joka puolella on pyöreitä papanoita, rusakoita alueella on pilvin pimein. Niinpä kananverkkohäkkyröiden asettelu alkoi jo viime viikonvaihteessa, Tukholman reissun jälkeen iski flunssa, mutta yritän siitä huolimatta päästä mökille käymään pääsiäisenä, jotta ehdin suojata loputkin maasta kumpuavat tulppaanien piipot. Muuten ne syödään, peurat jo varmaan lipovat huuliaan. Leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran pieniä nuo alut ovat, että muutaman sentin päähän piti kumartua ne nähdäkseen. Miten niiden nyt käykään, kun joka yö on ihan kunnolla pakkasta, eikä päivisinkään lämmöllä leveillä?
   Samoin meillä on joka ikisessä penkissä papanoita ja muutamia piippoja on jo syöty. Varmaan tuhot lisääntyvät, kun viimeisetkin lumet ja jäät ovat sulaneet ja kaikki on paljaana. Peuraan Ukkokulta törmäsi taas Juuson kanssa illalla ulkona ollessaan, joten nekin taitavat kärkkyä buffetpöytään pääsyä.
   Ulkona on edelleen vähän pakkasta, mutta aurinko sentään paistaa. Pue lämpimästi, ettei flunssa pahene. Nautitaan valosta, jota sentään näyttää riittävän.

   Poista
 2. Siellähän nousee vaikka ja mitä jo. Ilon hetkiä kaikki ne kun näkee kasvin ponnistavan lumen ja jään keskeltä kylmää uhmaten. Minun rodoilta vei myrsky yhdeksi päiväksi suojan ja eikös seuraavan päivän aurinko ehtinyt tehdä tuhojaan. Onneksi jäi yhteen päivään ja huomasin asian laidan ajoissa. Toivottavasti ei menetetty koko kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät kyllä ihmettelen ja ihailen kasvien kykyä nousta suorastaan jään keskeltä. Mielestäni tämä on vuoden upeinta aikaa ja tästä kannattaa nauttia. Lisääntyvän lämmön myötä kasvutahti kiihtyy ja sitten ei enää jokaista pikkuista ehdi erikseen ihailla.
   Minulla nuput on vain yhdessä rhodossa. Muut kasvattelevat vaihteeksi lehtiään. Toivotaan, että sinun rhodosi kukkivat pienestä haaverista huolimatta.

   Poista
 3. Mahtavan paljon kaunista vihreää kevättä kuvissasi! Eipä tarvitse enää tulkintaa, missä vaiheessa vuotta ollaan menossa :-)

  Leppoisia pääsiäisen pyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmyydestä huolimatta kevät on takuuvarmasti läsnä. Hidasta kaikki kehitys nyt on, vaan ehtiipä niitä sitten katsella ja seurata.
   Ulkona on niin kaunis auringonpaiste, että taidamme lähteä lenkille. Leppoisaa pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 4. Kaikkea ihanaa puutarhassasi jo onkin ja mitä se onkaan muutaman viikon kuluttua! Silloin pistää jo kiireeksi ehtiä kuvaamaan kaikki ihanat :)

  Satuin katsomaan Googlesta, että sinulla on Viherpeukaloilta ostettu tarhaidänunikko 'Pink Pearl'. Minäkin tilasin sen, mutta nyt mietin sen väriä. Onko se luonnossa mielestäsi vähän persikkaan vivahtava vaaleanpunainen kuten kuvassa vai selkeästi pinkki?

  Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein katsoa, olenko puhunut läpiä päähäni, mutta kyllä olen tilannut Viherpeukaloilta Pink Pearl-tarhaidänunikon. Se vaan oli osa sellaista tilausta, josta ison osan jouduin palauttamaan. Osa kasveista oli jo saapuessaan hengettömiä ja osa ei lähtenyt kasvuun. Yleensä kuvaan nettitilaukset heti ne vastaanotettuani, niin ei synny kiistaa toimittajan kanssa. Sain hyvityksen, mutta ilman muuta harmitti, kun suunnitelmat muuttuivat.
   Minusta Pink Pearl on ainakin kuvassa hiukan persikkainen, mutta elävässä elämässä en ole sitä nähnyt.
   Mukavaa pääsiäistä myös sinulle!

   Poista
  2. No, voi että. En tiennyt, että heiltä tulee niin huonoa tavaraa. Joo, kuvassa se on persikkainen ja siksi mietinkin sille sopivaa seuraa. Tuntuukin nyt yhtäkäkkiä vähän vaikealta löytää naapureita :)

   Kiitos vastauksestasi, Between ja mukavaa illan jatkoa!

   Poista
  3. Yleensä olen saanut VP:lta hyväkuntoisia kasveja, jotka ovat lähteneet reippaasti kasvuun. Tuo lähetys taisi olla jonkinlainen "maanantaipaketti", mutta sain hyvityksen, jonka käytin sitten syyssipuleiden hankintaan.

   Poista
 5. Pakkasaamua! Onneksi näin pääsiäisnoitien aikaan ei meitä 90 asteen kulmassa kulkevia hämmästellä! Olen tehnyt samanlaisia havaintoja perennapenkeissä ja aina ne tuottavat iloa. Vuorenkilvet yhdessä penkissä ovat mustia, syynä Jymyn lorotukset, alkuja kuitenkin on vielä piilossa. Aurinkoisia pyhäpäiviä sinne Kirkkonummelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyytävää on ollut koko päivän, auringonpaisteesta huolimatta.
   Vuorenkilvet ovat talven jäljiltä muutenkin rupsahtaneita, joten Jymyn ei tarvitse kovin suurta syyllisyyttä niistä kantaa.
   Mukavaa pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 6. Kohta vihertää ja kukkii. Siispä katse sitä kohti, pois takatalven ankeudesta. Yöllä täällä oli -9. Piipat saavatkin pysyä piilossa, että eivät kärsi kylmästä.

  Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin kiertämässä Nuuksion kansallispuistossa pari reittiä. Tarkeni, kun liikkui, mutta makkarapaikalla meinasi näpit jäätyä. Toivotaan, että jääkausi helpottaa heti pääsiäisen jälkeen.
   Mukavaa pääsiäistä sinulle!

   Poista
 7. Kauniit kuvat. Näyttää niin ihanan keväiseltä, vaikka pakkasaamuhan tänään on ollut. Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväiseltä näyttää, vaan talviselta tuntuu. Meillä oli aamulla hieman lunta maassa ja auringonpaisteesta huolimatta koko päivän hyytävän kylmää. Eiköhän se tästä vielä lämpene.
   Hyvää pääsiäistä sinulle!

   Poista
 8. Kiitos ihanasta piippojenbongauskierroksesta pihallasi! Kaipaan niin kovin sulavaa maata ja tuttuja penkkipunnertajia. Keväisin on niin ihanaa kiertää puutarhassa ja nähdä tuttujen kasvien pinnistävän taas kasvuun. Mutta täällä on lunta ja jäätä ihan liikaa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä takatalvelta tuntuvassa koleudessa ei kevät etenee täälläkään. Pienten lupausten pilkistäessä mullasta, malttamattomuus vain kasvaa. Kyllä se lumi ja jää teiltäkin sulaa.
   Mukavaa pääsiäistä ja pikaista lämpenemistä sinne teille toivottaen!

   Poista
 9. Kivoja löytöjä tulee joka päivä yhä lisää. Tämä talvi taisi olla kasveille armollisempi kuin viime vuosi. Talventähtiä pitää tosiaan hankkia lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei tiedä, miten talvi on puutarhaa kohdellut. Näyttäisi kuitenkin, että edellistalvea armollisempi on ollut.
   Talventähdet ovat kerrassaan suloisia. Olisi ihanaa saada niitä kasvamaan laajoina mattoina.
   Oikein hyvää pääsiäistä!

   Poista
 10. Kiva seurata pihalla, kun kukkien alut tulee näkyviin.
  Ja sinulla on siellä niin paljon kivoja kasveja.
  Tämä kevät on ihanaa aikaa.
  Oikeen hyvää pääsiäistä!🐣🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan aivan ihanaa aikaa. Parasta tässä on se, että kaiken aikaa se vain paranee.
   Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää pääsiäistä!

   Poista
 11. Ihanan paljon siellä pihalla jo on seurattavia suloisuuksia. Ihanat talventähdet!
  Täällä on vielä paljon lunta, mutta jos vaan palanen penkkiä paljastuu, alkaa krookuksia ja sinililjoja pilkottaa.
  Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kevään ensimmäiset pilkottajat ovat kyllä kaikkein ihanimpia. Meiltä lumi ja jää väistyi vasta ihan äskettäin, enkä edes osannut odottaa näin nopeaa kasvien esiinmarssia.
   Mukavaa pääsiäistä sinulle!

   Poista
 12. Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle Between.

  VastaaPoista
 13. Ihana postaus! Toinen toistaan kivempiä kasveja alkuvaiheissaan, valmiina hurjaan kasvuspurttiin. Posliinirikko on munkin suosikkeja ja todella kiitollinen viihtyjä. Sitä taitaa olla nyt ainakin kolmessa eri paikassa kasvamassa ja rauhassa leviämässä. Kellukka ´Mai Tai´ on mun tämän vuoden ostoslistalla, se on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja piti vielä sanoa, että se on tosiaan hauskaa, että saaduista kasveista tulee sen antaja aina mieleen. Täällä viihtyvät hyvin mm. metsäruusu, taponlehti ja sulkaneilikka : )

   Poista
  2. Mai Tain hommasin viime kesänä ihailtuani sitä muiden blogeissa. Se ei ehtinyt vielä meillä kukkia, mutta jospa tekisi sen tulevana kesänä. Vitsi, tämä uuden kesän odottaminen on ihanaa aikaa. Miten ovat pärjänneet vanhat kasvit ja miten lähtevät kotiutumaan kaikki edelliskesänä hankitut.
   Sinulta saadut muutkin kasvit kotiutuivat hyvin. Tuo nyt jo heräilevä Pink Pandakin kasvattaa lonkeroitaan, kuin olisi ikänsä meillä asunut.

   Poista
 14. Oi miten paljon siullä maasta pukka kasveja niitä onkiin kiva seurata
  Hyvää pääsiäistä.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan sää tästä lämpenee, kasvit pääsevät kunnolla vauhtiin. Nämä ovat vasta harjoittelevat esiintymistään.
   Mukavaa pääsiäistä sinulle!

   Poista
 15. Sulla on vielä jäätikkö, mutta silti noin paljon kaikkea ihanuutta jo noussut. Talventähdet lähtee just nyt mun hankintalistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä jäätä onneksi enää kovin paljon ole, mutta ihmeellisesti sen jäänkin keskeltä vihreää versoaa.
   Nämä ovat minun ensimmäiset talventähteni, mutta eivät taatusti viimeiset. Käsittämätöntä, etten ole niitä aiemmin istuttanut. Varsinaisia söpöläisiä. Laita ehdottomasti hankintalistalle. Et tule pettymään.
   Mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 16. Ensimmäiset kevään havainnot ovat tosiaan innostavia! (Tosin luulen, että nuo kotilohavainot eivät innosta yhtään.)

  Aivan ihanaa pääsiäisen aikaa sinne!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle mukavaa pääsiäistä!
   Vaikka nuo kotilot inhottavat, ärsyttävät ja vihastuttavat, eivät ne minun kevätfiilistäni pilaa. Ehkä niihin ei koskaan totu, mutta eivät ne maailmaa kaada. Ilolla vaan eteenpäin päin.😃

   Poista
 17. Kyllä kevään eteminen on mielenkiintoisaa aikaa! Talventähdet ovat niin somia.

  Hyvää pääsiäisen aikaa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, hyvää pääsiäistä sinullekin!
   Pidän noista talventähdistä todella paljon. Niitä pitää istuttaa syksyllä lisää.

   Poista
 18. Täällä ei piippoja ole, sillä niiden pitäisi punkea päänsä puolen metrin hangen läpi ;) Mutta toivo elää, sillä pihamaan linnut lennättävät korsia ja ruohotuppoja niin tomerasti kuusipuiden kätköihin. Kuukauden päästä voin raportoida omista piipoistani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään eteneminen on täälläkin pysähtynyt täysin. Öisin on jopa -6 asteen pakkasia, eikä päivälläkään paljon nollaa ylemmäksi nouse. Kyllä se tästä taas kevääksi ja iloksi muuttuu. Odotellaan rauhassa.

   Poista
 19. Voi kun sulla näkyy vaikka mitä jo puutarhasta. Mä katoin äsken ettei mulla näy kuin pikkasen vihreää (esikot) ei edes sinivuokot näy ollenkaan.
  Meillä on aika kylmä ja luntakin tulee tuon tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäinen on täälläkin ollut niin kylmä, ettei mikään kasvu etene. Välillä sataa luntakin, mutta onneksi ei sentään maa ole valkeaksi uudelleen tullut.

   Poista
 20. Kun on tarpeeksi nöyrä ja jaksaa kumartua alas asti, on maassa jo paljon elämää. Sitkeitä ja pelottomia kasvien alkuja, jotka ihmeellisesti osaavat nousta maan pinnalle, vaikka kylmä hohkaa ympärillä. Kivoja kuvia olet jo saanut otettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, aikamoista nöyryyttää ja selän notkeutta uusien piippojen havaitseminen välillä vaatii. Pääsiäisen kylmyys on aiheuttanut sen, ettei yhtään uutta ilmestystä ole tullut. Toivottavasti pian taas lämpenee.

   Poista
 21. Ensimmäiset silmut, versot ja piipot ovat niin kiinnostavia ja innostavia. Ja koko kasvukausi on ihanasti edessäpäin. Ulkona pihatöissä olisi mielellään kaikki vapaa-ajat.
  Nyt lumisateet pikkuisen pitävät vielä varovaisena, mutta kun aurinko paistaa, niin ei millään haluaisi mennä sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän pääsiäisen säät ovat olleet aika petollisia. Ikkunasta katsoen aurinko paistaa, mutta kun pihalle menee, jäätyy ja hyytyy pystyyn. Eiköhän se tästä pian ala lämpiämään. Toivotaan niin.

   Poista
 22. Kylläpä siellä jo vihertää! Ihan innostun itsekin näistä kevään merkeistä puutarhassasi. Kiva katsella keväisiä kuvia! Hyvää pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, kävinkin blogissasi jo vierailulla ja kommentoimassa.
   Muiden kuvia katsellessa viimeistään innostuu etsimään myös omasta pihasta piippoja. Kyllä ne sieltä ilmaantuvat, kunhan vähän lämpenee.

   Poista
 23. Kahdenlaisia havaintoja sinulle:ihania kasvien alkuja ja inhokkikotiloita. Minullakin metsäpuutarhan alku mökkipihassa. En ole sitä vielä paljoakaan tehnyt, mutta on ihan luonnostaan metsäpuutarha. Sitä aion jatkaa. Hyvää kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää ja varsinkin lämpöä tässä jo odotellaan malttamattomana.
   Sinulla onkin oivallinen paikka metsäpuutarhalle. Paras se onkin silloin, kun siihen on ihan luonnolliset eväät.

   Poista
 24. Kaikkea ihanaa jo näkyvissä, paitsi tietysti nuo kotilot. Kevät etenee vääjäämättä vaikka välillä on pakkashidasteita. Hyvää pääsiäisaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Pääsiäinen on mennyt enemmänkin lepäilyksi, kun pihassa ei paljon mitään voi tehdä. Maa on ihan kohmeessa ja välillä ihminenkin, kun jäätävä tuuli hyydyttää.

   Poista
 25. Mukavaa Pääsiäisen aikaa Sinulle! Paljon kaikkea nousee maasta jo, vaikka pakkanen paukkuu ja lunta hituloi! Aikaisin nuo kotilotkin jo heräävät, toivoa vain sopii joukkotuhoa, kun lunta ei ollut paljoa. Luontoillassa sanottiin, että kotiloiden joukkotuho voi lumettomilla paikoilla olla tarhurin ilo. Aika monet eläimet niitä syövät myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime öinä meillä on ollut pakkasta jopa -6 astetta, joten toivoa sopii, että kaikki mullan pintaan itsensä hilanneet kotilot heittävät henkensä. Enpä muista näin kylmää pääsiäistä. Toivotaan, että se tästä pian lämpenee.

   Poista
 26. ihana, että kasvit nousevat, vaikka keli on nyt niin kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäinen on hyydyttänyt kaikki noihin asemiin. Mikään ei kasva eikä mitään uutta mullasta ilmaannu. Toivottavasti sää vähitellen lämpenee.

   Poista
 27. Nämä pikkuiset löydöt ovat kyllä suuria ilonaiheita!
  Lähes joka päivä pitää käydä puutarhakierroksella katsomassa kevään edistymistä:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!