keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kerta kiellon päälle eli vielä tulppaaneja

Tulipa Abigaile

Puutarhassa tulppaanit jo lopettelevat. Olkoon tämä siis kuluvan kesän viimeinen tulppupostaus. Osa tulpuista oli edellisessä postauksessa vielä sen verran nuppuinen, että halusin laittaa kuvan avoimista kukista.

Tulipa Charming Beauty

Olisi voinut kuvitella, että tästä tulee huonompikin tulppaanien kukintavuosi. Talvi ei ollut paras mahdollinen sipuleille ja kevään alkaminenkin venyi harvinaisen pitkäksi. Vaan kun tulppaanit sitten alkoivat kukkimaan, odotus oli palkittu. Kyllä näiden kaunottarien vuoksi kannattaa syksyn viime metreillä taas pihamullassa kontata.

Tulipa China Town

Omituista kuitenkin, että kaksi tulppaanisatsia jäi kokonaan nousematta. Kriikunan alle istutin Apricot Parrotia ja Peach Blossomia, joista ensimmäinen ei noussut laisinkaan. Ei yhtäkään kukkaa. Samoin kävi Blueberry Icelle, jota istutin huvituksen alle. Sielläkin muut nousivat, mutta ei ainuttakaan Blueberryä. Mielestäni toimin kaikkien kohdalla samalla tavoin, mutta mikä lie mennyt vikaan?

Tulipa Exotic Emperor

Exotic Emperor on ehdottomasti jatkossakin hankittavien listalla. Upea, kerrottu tulppaani, joka kukki suhteellisen pitkään. Hedelmäpuiden alle istuttamisessa on näköjään monta plussaa. Pidän hedelmäpuiden aluset mulloksella (lukuunottamatta hippejä eli akileijoja ja sormustinkukkia sekä pioniunikoita, joita eksyy joka paikkaan). Perennapenkkeihin tulppaanien istuttaminen on vaikeaa, koska kaiken aikaa pitää varoa vahingoittamasta perennojen juuria. Hedelmäpuiden juurella on hyvää, avointa tilaa. Kuivuvat ja ruskettuvat tulppaanien lehdet eivät ehkä ole kauneinta katsottavaa, mutta ei niiden kuihtumiseen koko kesää kuitenkaan mene.

Tulipa Florosa

Istutin valtaosan tulppaaneista hedelmäpuiden naapurin puoleiselle sivulle, jolloin iltapäivän aurinko ei osu kukkiin yhtä voimakkaasti, kuin jos tulput olisivat toisella sivulla. Ison puun lehvästö antaa sopivasti suojaa ja tulppujen kukinta kestää pidempään.

Tujlipa Beach Blossom

Tulipa Pimpernell

Edellissyksynä istutin paljon tulppaaneja Ruusupenkkiin. Silloin ruusupensaat olivat vielä aika pieniä ja penkki näytti tyhjältä. Viime kesänä pensaille tuli jo vähän enemmän kokoa ja näköä ja nyt ruusupensaiden lehdistön kasvun myötä osa vanhemmista tulpuista suorastaan hukkui lehvistöön.

Tulipa Silver Parrot

Myös kuvaaminen ruusupenkissä osoittautui tänä kesänä hankalammaksi, sillä piikkisten ruusujen kupeessa on hankala kyykistellä. Istuttaessani tulppaaneja edellissyksynä, naapurin lauta-aita oli vielä paikallaan. Silloin kukat saivat aidasta suojaa ja toisaalta pääsin kuvatessani nojaamaan aitaan. Nyt aitaa ei ole, enkä viitsinyt alituiseen pomppia naapurin pihalla, joten kuvaamisessa oli haasteensa.

Tulipa Sun Lover

Sun Lover on vienyt sydämeni täysin. Tässä kukassa keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyt niin yhdessä kuin erikseenkin ovat hurmaavia. Kukka on kuin upea pioni. Lisäksi tämä tulppaani alkoi kukkimaan muita aiemmin ja kukki todella pitkään. Ehdottomasti jatkoon.

Tulipa Sweet Dessert

Sweet Dessertiä minulla oli aiemminkin ja myös sitä halusin istuttaa lisää. Ihana on hänkin ja varmasti pysyy listalla jatkossakin.
 
Tulipa Temple's Favourite

Temple's Favourite tuli bonuspussina, mutta voisin hyvinkin ostaa tätä tulppaania myös jatkossa. Hivenen liljamainen kukka ja korkean huiskea varsi. Kaunis!

Tulipa Triumph

Syvänpunainen Triumph on jäännös aikaisemmilta vuosilta. Muistan saaneeni sitä pussillisen vierastuliaisena. Sopii aivan mahdottoman hyvin muuten vielä vihreään perennapenkkiin.

Tulipa Triumph 'Purple Prince'

Purple Prince on hurmaavan värinen. Yksinkertainen ja aika korkea. Hänkin edellisten vuosien hankintoja, jonka vuoksi mullasta nousi vain kolme kukkaa.

Tulipa Voque

Voquesta tykkäsin vuosi sitten enemmän, kuin nyt. Kaunis on tämäkin, mutta paikka Mustikkapenkin päässä ehkä väärä. Ei päässyt tarpeeksi edukseen.


Tulipa Sylvestris - Metsätulppaani

Metsätulppaaneja täytyy myös laittaa lisää. Jospa niistä ajan mittaan tulisi oikein runsas esiintymä kaikkialle, mihin niitä istutankaan. Matala ja aistikas. Jos mahoniani olisi tänä vuonna kukkinut, tämä olisi ollut oiva kumppani viereiselle mahonialle.

Narsissi Mallee
Minun puutarhassani ei ollut narsissien kevät. Kovin paljon narskuja en syksyllä istuttanutkaan, koska panostin pikkusipuleihin. Jotka nekin tuottivat pienen pettymyksen. Lukuunottamatta niitä ihania talventähtiä, joiden luona konttasin kerran jos toisenkin. Muutama vanhempi narsissirypäs kukkii vuodesta toiseen, mutta etenkin alapihan uudet eivät ole sinne kotiutuneet. Kenties paikka on väärä. Muutamia ideanpoikasia onkin jo tulevaa syksyä ajatellen.
Narsissi Sailboat

Sailboat on aika pienikokoinen, suloinen narsissi. Pitkään luulin, ettei se nousekaan. Varsinkin, kun sen istutuspaikka oli merkitty ihan väärin. Ainakin sillä on sopiva istutuspaikka Ruusukolmiossa Ritausman ja Tornionlaaksonruusun välissä. Siellä sillä on mahdollisuus saada lisääntyä rauhassa, sillä aikomukseni ei ole mennä kaivelemaan ruusujen väliin sen enempää.

Narsissi Walz

Näistä isoista narsisseista, Walzista ja Malleesta en ole ihan varma. Edellisinä vuosina olen istuttanut useita, vähän samankaltaisia narskuja ja niiden nimet ovat menneet jo sekaisin. Ehkä jatkossa panostan enemmän pienempiin lajikkeisiin. Mieluummin runsaasti pieniä kaunokaisia, kuin muutama paksu hujoppi.

Tässä siis tämän kesän tulppaani- ja narsissimietteet. Nämä täytyy kaivaa esiin sitten syksymmällä, mutta vietetään nyt ihan kunnon kesä tässä välissä.
 

38 kommenttia:

 1. Kerrassaan ihania tulppaaneja!! Suurin toivein minäkin istutin syksyllä tulppaaneja, muutama vain nousi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa sinulla ollut harmillisen huono tuuri. Sipulien istuttamisessa on näköjään aina riskinsä, eikä koskaan kaikki nouse. Kieltämättä se hetkeksi lannistaa, mutta minulla tuntuu näissä asioissa olevan lyhyt muisti.

   Poista
 2. Aivan ihania! Meillä ovat jo ohi ja antavat tilaa seuraaville kukkijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohi alkaa olla täälläkin, mutta onneksi muita kukkijoita on aloittamassa.

   Poista
 3. Sulla on kyllä niin mahtava määrä erilaisia tulppaaneja, että ihan hengästyttää ihastuksesta.
  Mä oon panostanut viime vuosina pikkusipuleihin sillä seurauksella, että tulppujen määrä on selvästi vähentynyt, kun niitä ei ole tullut lisäiltyä paljoakaan. Päätin juuri viime viikolla, että tänä syksynyä panostan tulppuihin. Pikkusipulit saavat levittäytyä nyt itsekseen.
  Täytyykin kaivaa tämä sinunkin postuksesi esiin, kun mietin syksyn sipulihankintoja. Kiitos, näistä mahtavista nimellä varustetuista kuvista! Niistä on paljon hyötyä meille lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran kalliiksi sipulit tulevat, ettei kaikkia haluamiaan vaan voi ostaa ja istuttaa. Siksi minullakin jäi viime syksynä narskut aika vähiin. Varmaan täytyy vähän vuorotella vuosittain kuitenkin siten, että aina laittaa jotain lisääntyvää. Katsotaan nyt, miten mopo taas syksyllä karkaa.

   Poista
 4. Hurmaavan kauniita kuvia jälleen kerran <3

  VastaaPoista
 5. Kauniita ja miten paljon erilaisia tulppaaneja sinulla on! Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Innostuin syksyllä rohmuamaan sipuleja edellisen kevään kukinnan innostamana.

   Poista
 6. Ihania ja suloisia. Tulppaanien kukinta on venynyt kyllä aika pitkälle kesäkuuta. Iloa ollut taas viikkotolkulla yhteensä. Sen eteen olen minäkin valmis taas syksyllä kaivamaan maata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, heti, kun kaivaminen syksyllä kyllästyttää, kannattaa kaivaa alkukesän tulppukuvat esiin innostamaan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Kyllä minä olen noita tulppuja ihaillut kerta toisensa jälkeen.

   Poista
 8. Kauniita ja paljon erilaisia. Täällä on jo tulppaanit kukkineet:)

  VastaaPoista
 9. On vaan ne ihania. Nyt alkoi viimeistään harmittamaan kun syksyllä ostin vain pari kolme pussia. Minutkin tulppaanien kukinta yllätti, jopa osa vanhoista kukki. Ei hurjan paljon, mutta kauniisti kuitenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta vuotta katselin ihaillen muiden tulppuja, kun en saanut niitä itse syksyllä istutettua. Nyt olen muutamana syksynä ahkeroinut ja keväällä siitä kyllä saa palkintonsa. Odotin isompia sipulitappioita, mutta talvi oli sittenkin niille suotuisa.

   Poista
 10. Hengästyttävän hienoja. Ihan harmittaa että tulppaniaika on ohi. Ja nouseehan sitä tilalle taas kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa minunkin tulpuistani kukki lyhyesti, mutta osa mukavan pitkään. Ja nyt alkaa muut kukat kukkia siihen tahtiin, ettei ehdi onneksi tulppujen kuihtumista murehtia.

   Poista
 11. Aivan upeita tulppaaneja. Tuo Exotic Emperor on mykistävän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exotic Emperor on kaunis myös vähän rähjääntyneenä. Sitä minulla ei ole ollut aiemmin, mutta jatkossa varmasti.

   Poista
 12. Kannatti todellakin kykkiä syksyllä polvet savessa. Upes kukinta palkitsee vaivan monin kerroin. Sinulla on hurmaava lajikekirjo erilaisia kaunottaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on näköjään kaikessa puutarhassa, että etukäteen ahertaminen tuottaa palkinnon jossain vaiheessa. Viime vuosina olen ostanut aika paljon tulpun sipuleita ja se näkyy sitten keväällä.

   Poista
 13. Aivan ihania! Sweet Dessert hankintalistalla 😊

  VastaaPoista
 14. Olet todella panostanut tulppaaneihin. Toinen toistaa hurmaavampia tulppuja. Tuo Charming Beautyn väri iski nyt johonkin hermoon. Rakastan tuota väriä nyt erityisen paljon ja haluaisin muitakin kukkia tuon värisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten aina joku tietty väri tai muoto kolahtaa ja juuri sitä pitää saada seuraavaksi. Siitä se puutarhan monipuolisuus sitten rakentuu.

   Poista
 15. Ihania ovat edelleenkin, ei tähän väri-iloitteluun kyllästy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllästy. Ja kun tulput lopettavat, muita ihasteltavia on jo jonossa.

   Poista
 16. Oi, miten ihania kuvia! Tulppaaneihin ei kyllä koskaan kyllästy.:) Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllästy tulppaaneihin. Eikä vissiin muihinkaan kukkiin.
   Käynpä vilkaisemassa synttäripostaustasi. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 17. Ihania tulppaaneja! Kirjasin jo muutaman lajikkeen muistiin, kiitos vinkeistä.

  Minulla ei noussut narsissit tänä vuonna ollenkaan, ei uudet eikä vanhat. Mystistä. Ja huomasin saman tuosta tulppaanien kestosta, kun osa oli puolivarjossa omenapuun alla. Etupihan kukkaloisto alkaa jo olla mennyttä, mutta omenapuun alla kukinta jatkuu. Sinne pitää ehdottomasti lisätä sipuleita syksyn tullen. Nyt laitoin vain muutaman, koska epäilin paikan olevan liian varjossa ja tällä puolen pihaa myyrät yleensä myllertävät. Mutta toistaiseksi näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin itsekin omenapuiden alustan olevan huono paikka tulppaaneille, vaan kävi ihan päinvastoin. Siellä tulppaanit ovat kukkineet muita pidempään. Varjo ei ole kovin massiivista, vaan valo pääsee mukavasti lehvästön läpi tulppaaneille. Joskus nämä kokeilut menevät pieleen, mutta tämä sentään onnistui.

   Poista
 18. Ihanaa! Miten paljon erilaisia, toinen toistaan kauniimpia tulppaaneja sinulla kukkiikaan!! Tuo Sun Lover on minunkin suosikkini, mutta nyt kun näin sinun laijikkeesi, niin ilman muuta haluaisin itselleni myös China Townin, Exotic Emperorin ja metsätulppaaneja! Eikä `Makea jälkiruokakaan`olisi hullumpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin tätä jälkimmäistä postausta tehdessäni, että tulppaanitkin muuttuvat aika lailla kukinnan edistyessä. Sweet Dessert esimerkiksi vain paranee kaiken aikaa ja taitaakin olla parhaimmillaan hetkeä ennen terälehtien putoamista. Exotic Emperoria minulla oli ensimmäistä, mutta ei todellakaan viimeistä kertaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!