perjantai 9. kesäkuuta 2017

Lisää tulppaaneja

Tulipa Groenland - ei kyllä ihan vastaa pussin kuvaa.

Ihan pakko julkaista näitä tulppukuvia ja -juttuja lisää. Ainakin itse palaan näihin postauksiin syksyllä ja vuoden päästä keväällä uudelleen miettiessäni niin uusien sipulien istuttamista, kuin muitakin sipuleihin liittyviä asioita.

Tulipa Carnaval de Nice, vuosi sitten kerrotumpi kuin nyt.

Tulppaanielämä onkin osoittautunut aika vaativaksi. Maasta ei nousekaan sen näköisiä tulppaaneja, joita mielestäni olen istuttanut. Nupulla kukat ovat eri näköisiä, kuin mitä sipulipussin kuvassa täydessä komeudessaan. Edellisvuoden ja sitäkin vanhemmat tulppaanit nousevat pienikokoisempina ja värikin saattaa olla haalistunut. Ja sitten joissakin pusseissa ei ilmeisesti vaan ole sitä, mitä kuvan ja nimenkin mukaan pitäisi.

Tulipa Peach Blossom

Sinänsä sillä ei ole mitään väliä, nouseeko penkistä tismalleen kuvan mukainen tulppu. Kunhan sieltä joku nousee. Olen ylen onnellinen ja iloinen ihan jokaisesta nousevasta sipulikukasta. Minä kun en ole kovin paljon niitä istutellut minkään värikoodin tai yhteensopivuuden mukaan. Yleensä syksyllä olen jo niin väsynyt kaikkeen kaivamiseen ja istuttamiseen, että sipulit pitää vain saada maahan mitä nopeimmin. Tilatessa ja ostaessa olen ehkä herkutellut ajatuksella sointuvuudesta ja kukkimisajankohdista, mutta pakkasten kovaa vauhtia lähestyessä päällimmäisenä keikkuu ajatus yksinkertaisesti vain saada sipulit äkkiä multaan.


Moni blogini seuraaja tietääkin, että olen listaihminen eli tykkään laatia kaikenlaisia luetteloita, taulukoita ja listoja. Ihan kirjallisessa muodossa päivämäärineen ja istutusajankohtineen. Aakkosjärjestyksessä latinankielisen nimen mukaan. 

Ongelma lienee siinä, että pihamaalla lapion ja multapussin kanssa heiluessani minulla ei ole sihteeriä, joka sillä silmänräpäyksellä laittaisi istutustiedot ajantasaiseen listaan. En todellakaan iltasella suihkun ja keittiön kautta multahommista saapuessani enää jaksa istua tietokoneen ääreen kirjaamaan päivän koitoksia. Saattaapa vierähtää pitkäkin tovi ennen, kuin tiedot on päivitetty. Niinpä sitten päälle päin hienot tilinpitoni sipuleista ja istutuksista ovat osin puutteellisia tai jopa virheellisiä. 

Tulipa Exotic Emperor

Olen toki merkannut useimmat sipuli-istutuksenikin taimitikuilla. Lumien sulaessa ne olivat vielä paikallaan ja moni on edelleen. Eivät kuitenkaan kaikki. Eivätkä varsinkaan edellisten vuosien taimitikut. Jos ovatkin, eivät ole enää luettavissa.

Tulipa Florosa - tässä vaiheessa tiukasti nupulla.

Minulla ei valitettavasti ole samanlaista kasvitietäjän lahjaa, kuin esimerkiksi Saaripalstan Sailalla. Hän taitaa tunnistaa kasvin kuin kasvin pelkästään vilkaisemalla sitä. Minä häthätää tiedän jonkun kasvin sukunimen, mutta Sailapa luettelee kasvin kaikki nimet ja niiden kummit ja kaimatkin. Talven aikana unohdan valtaosan nimistä autuaasti ja keväällä opettelen ne sitten uudelleen. Äkkiä se käy, kun prosessissa on jo monen vuoden rutiini. Kaikesta huolimatta tulputkin menevät minulta sekaisin. 

Tulipa Silver Parrot

Eipä kai jokaisen tarvitsekaan mikään mestari olla. Ei edes näissä kasviasioissa. Siinä mielessä nimet ovat kuitenkin hyödyllistä tietoa, että esimerkiksi kauniin tulppaanin tavatessaan olisi mukava hankkia sellainen omaan puutarhaan. Myös ensi vuonna ja kenties senkin jälkeen. Ja kun omassa blogissa jonkun hienon tulpun kuvan julkaisee, se saattaa herättää muissa lukijoissa kutkuttavan "tuon minäkin haluan" -tunteen, jolloin olisi kiva kertoa kukan oikean ja rehellisen nimen helpottaakseen toisen tulppuhurahduksen kohdanneen ihmisen etsintää.

Tuilpa Charming Beauty

Tulevana syksynä täytyy olla tarkempi kirjanpidon suhteen. Jos siis sipulikirjanpitoa aikoo pitää, on syytä selventää, mitä tarkoittaa jonkun kukkapenkin "keskivaihe". Näin jälkikäteen se ei kerro kyllä yhtään mitään. Ei, jos se sama keskivaihe lukee monen muunkin sipulin kohdalla. Isossa kukkapenkissä keskivaihe on vieläpä varsin laaja käsite.

Tulipa Temple's Favourite

Voisin tietenkin helpottaa niin kirjaamista kuin keväistä arvausleikkiäkin sillä, että istutan alapihalle vain yhtä sorttia ja yläpihalle toista. Ei, aika tylsää ja vaikeahan sitä on pysyä missään suunnitelmassa siinä vaiheessa, kun syksyn sipuliluettelot ilmestyvät. Niissä on toinen toistaan ihanampia kuvia, joiden ostoskoriin klikkaamista rajoittaa vain ja ainoastaan viivan alle muodostuva loppusumma. Tai ei sekään, vaan tärkeä kysymys, millä sen loppusumman maksaa.

Tulipa Triumf

Tulppaanit ovat kauneimmillaan suurina ryhminä. En ole käynyt Keukenhofissa, mutta kuvia toki olen nähnyt. Miten upeita ovatkaan eri väriset massaistutukset ja väreistä muodostuvat kuviot. Vaan tänä keväänä huomaan, että kaunis voi olla yksi tai kaksi tulppua jonkun toisen kasvin lomassa. Yksinkertainen kirkkaanpunainen Triumf on ihastuttavan kaino kumppani kukkapenkistä nousevalle pionin lehdelle nojatessaan sen yöllisen sateen kosteuttamaa reunaa.

Tulipa Triumph 'Purple Prince'

Katseen vangitsee myös Purple Prince ruosteisen köynnöstuen edessä odotellessaan maasta hiljakseen ponnistavaa lumikärhöä ja köynnöskuusamaa.


Tulppaanit ovat kuvauksellisia jokaisessa olomuodossaan. Tykkään melkein kaikkien kukkien nupuista ja joidenkin kasvien nupuista vielä enemmän. Liljojen, kärhöjen ja tulppujen nuppuja voin käydä katsomassa ja ihastelemassa päivittäin. Mikä voima kätkeytyykään kukkanuppuun, kun se kypsyttelee terälehtiä avautumaan. Väri ja muoto muuttuu nupun kypsyessä ja viimein se ei enää voi muuta kuin avautua. Ehkä varhaisen kesäaamun hiljaisuudessa saattaisi kuulla jopa pieniä poksahduksia, kun tulppaanit avautuvat.

Tulipa Persian Pearl

Raekuuro hakkasi keittiön ikkunan alla olevat pikkutulppaanit ihan maata myöten. Kyllä ne siitä taas nousivat, mutta ovat pysyneet kylmyyden vuoksi nupulla.

Tulipa Pimpernel

Kun yhtenä syksynä istuttaa 10 tietyn tulppaanin sipulia, niistä hyvänä keväänä nousee jokainen. Seuraavana ehkä viisi tai kolme ja kolmantena keväänä kenties enää yksi. Se yksi ainokainen saattaa jäädä kummittelemaan useammaksi vuodeksi. Kooltaan vähitellen pienempänä ja matalampana. Kunnes sekään ei enää jaksa nousta. Näin noille erikoisuuksille käy ainakin minun puutarhassani.  


Rahaa ajatellen jalostettujen tulppaanien istuttaminen on aikamoista tuhlaamista. Vaan niin on elämässä moni muukin asia. Yksi ostaa merkkivaatteita, toinen lentää pari kertaa vuodessa ulkomaille ja kolmas törsää johonkin muuhun. Minä laitan ilomielin roposeni tulppaaneihin ja muihinkin kasveihin. Minulle se on henkistä pääomaa, joka kirpaisee kukkarossa hankinnan hetkellä muuttuen sijoitukseksi heti kukinnnan alkaessa. En kadu ainuttakaan tulppaaniostosta. En niitäkään, joista aika on jättänyt jo vuosia sitten. Ilo niistä on koettu ja se on jossain sisimmässä yhä tallella.

Tulipa Purissima

Purissimat alkoivat kukkimaan ensimmäisten tulppaanien joukossa. Nyt ne jo lopettelevat. Nämä ovat yksinkertaisuudessaan ihastuttavia. Ehkä ensi vuonna laitan niiden oheen jotain muutakin väriä korostamaan Purissiman vaaleaa tyylikkyyttä.


Saattaa hyvinkin olla, ettei tämä ole kesän viimeinen tulppupostaus. Flororosakin on vasta nupulla... Ei näitä voi vastustaa, eihän!

42 kommenttia:

 1. Ei näitä todellakaan voi vastustaa...Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta alapihalle tulppaanireitin nurmikolle on tallaantunut poikki, kun käyn niin tiheään tahtiin tulppuja ihailemassa. Vastustamattoman ihania!

   Poista
 2. Voi miten ihania kaikki! Oijoi. Ja vielä pisarat päälle raikastamassa. Totta: tulpaanien, kärhöjen ja liljojen nupuissa on tosiaan piilevä voima, kohta tapahtuu -meininki!

  Hyvää pohdintaa nimien tärkeydestä! Lienee totuus, että suurimmalle osalle on aivan sama, onko joku tulppaani Triumf vai yksinkertainen aikainen, lajikenimet voivat olla jo sitä tärkeämpiä tai sitten ei. Pääasia, että on kukkia, jotka miellyttävät omaa silmää. Mutta sitten on tuo homma, että jos haluaa jonkun kasvin itselleenkin, on ihanaa, jos kuvan yhteydessä on nimi. Mutta blogien nerous on siinäkin, että on kommentit, joissa voi kysyä, jos nimeä ei näy.
  Voi apua mitä kuvailua osaamisestani, en osaa vilkaisulla montaakaan kasvia tunnistaa, enkä edes pohdinnan jälkeen :-D Mutta asiaan toki vaikuttaa se, että kirjoitan kasveista jatkuvasti työkseni. Ne pysyvät mielen pinnalla ja kielen päällä eivätkä vaivu talvenkaan aikana syvälle aivojen sopukoihin.
  Tunnustan, että minussa asuu wannabe-kirjastotäti, joka nauttii siitä, että saa "järjestettyä" kasvit heimoihin, sukuihin, lajeihin jne. kunkin omalle hyllypaikalleen :-D

  Mulla on puutarhapäiväkirja paperilehtisen kirjan muodossa, se on näppärä ottaa mukaan istuttamiseen, sivuista vain tulee mutaiset, kun kuraisilla käsillä sinne raapustelee, mutta onpahan tehty, ja jälkeenpäin moneen kertaan itseä kiitelty. Tuo "penkin keskivaiheilla" on niin hyvä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on tullut päähänpinttymä, että tähän puutarhaharrastukseen kuuluu myös nimien tietäminen. Latinankielisten nimien opettelusta on ollut paljon hyötyä esimerkiksi ulkomailla, kun tuntee ainakin suvun. Päåhänpinttymästä huolimatta opettelu on hauskaa ja mielenkiintoista. Omanlaistaan aivovoimistelua.

   Monesta blogista olen löytänyt herkkuja, vaikka niissä ei nimiä olisi ollutkaan. Aina on joku johtolanka ja kuten sanoit, voi myös kysyä. Sinun blogisi on tässä nimiasiassa varsinainen aarreaitta ja usein käynkin siellä tarkistamassa ja etsimässä kasveja. Sinä taidatkin olla monen puutarhabloggarin ikioma kasvikirjastotäti.

   Täytyy varmaan hankkia pieni ruutuvihko lyijykynineen ja ripustaa ne kaulaan aina, kun lähtee istutushommiin. Omaan päähän on turha luottaa.

   Poista
 3. Miten kauniita lajikkeita kaikkine kastepisaroineen!
  Ihania hetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllisen sateen jälkeen puutarha on pisaroita täynnä. Kuin keijujen jälillä kulkisi.

   Poista
 4. Ihan mieletön määrä erilaisia tulppaaneja, oli ihana katsoa nämä kuvat ja takuulla tulen vielä uudestaan kirjaamaan toivelistaa itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos löysit oivalluksia tulevaa syysistutusta varten. Tulppuja on ihan pakko käydä ihailemassa nyt, kun niiden aika on.

   Poista
 5. No onpas siinä monen mallista ja väristä tulppaania.
  Mulla nuo ei viihdy, myyrät napsivat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa meilläkin häviää jonnekin, mutta valtaosa nousee keväällä. On ne niin ihania, että myyrien uhallakin laitan lisää.

   Poista
 6. Kyllä tulppaanit sitten osaavat olla huokuttelevia. Ne näyttävät erityisen raikkailta juuri sateen jälkeen. Yritin miettiä, mikä noista on mieluisin, mutta en pysty valitsemaan. Pidän niistä kaikista. Jokaiselle keksisin heti paikan myös omassa puutarhassani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen jälkeen ja auringon paisteessa avoimien terälehtien läpi tulppaanit ovat minusta kauneimmillaan. Nyt näillä täytyy herkutella, sillä kukinta alkaa jo kääntyä lopuilleen.

   Poista
 7. Ona monensorttista tulppaania! Tänä keväänä päätin, että istutan syksyllä tulppaaninsipuleita maahan. En nimittäin koskaan ole sitä tehnyt. Onhan se aika jännittävää nähdä, mitä tuleman pitää.
  Kauniita kuvia! Iloa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta vuotta minullakin on mennyt, etten ole istuttanut lainkaan tulppaaneja tai sitten vain muutaman. Tämä taitaa olla kolmas perättäinen vuosi, että olen istuttanut niitä enemmän. On ne niin kauniita, että aion istuttaa jatkossakin.

   Poista
 8. Tulppaaneihin ei kyllästy koskaan. Niiden kukkinta korvaa moninkertaisesti sipulien kaivamisen vaivan ja sipuleihin kuluneen rahan. Laitoin kaksi nimeä hankintalistalle; Exotic Emperor ja Pimpernel ovat aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exotic Emperor varsinkin on ihastuttava. Se on kukkinut pitkään ja nyt jo hieman räjähtäneenäkin se on kaunis. Laitan varmaan vielä yhden postauksen tulpuista, koska niitä on tullut kuvattua runsaasti ja tämän postauksen nuppuiset ovat jo auenneet.

   Poista
 9. Voi kyllä on kauniita tulppaaneja! En ole kovin tarkka lajikkeista ja nimistä, kunhan ne kukkivat kauniisti ja miellyttävät silmää, se riittää. Jokainen harrastus maksaa, voishan ne rahat sijoittaa huonomminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai niillä nimillä sinänsä merkitystä ole. Kukan ulkonäön perusteella pitkälti valitsen ne, joita kulloinkin istutan. Ja lisäksi tulee kaikki mahdolliset alesipulit, joita syksyllä kaupoissa eteen tulee.
   Totta, jokainen harrastus maksaa, eikä kasveihin törsääminen ole laisinkaan hullua.

   Poista
 10. Ihania! Poimin tänään 20 tulppaania maljakkoon. Innostuin myös keräämään jalokieloja ja syreeniä ja nyt meillä tuoksuu ja kukoistaa. Oletko poiminut tulppuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole poiminut ainuttakaan tulppua, kun kotona ollessani olen niin vähän sisällä. Syreenejä ajattelin tänään poimia maljakkoon, mutta muistan sen vasta nyt, kun mainitsit asiasta. Täytyy hakea huomenna.

   Poista
 11. Voi miten kauniita kuvia sadepisaroineen, ihanan monenlaista ja -väristä tulppua sinulta löytyykin!Minä kuulun aika pitkälti niihin, joille tulppaanit ovat vaan erilaisia ja eri värisiä,ja ostan niitä, mitkä näyttää silmään kivalta. Sama pätee moniin muihinkin lajikkeisiin. Mietin jopa, voiko blogia edes kirjoitella, kun lajituntemus ei ole vahvuuksiani. Mutta ihailen teitä, jotka tuntevat ja tietävät kasveista niin paljon, samalla tässsä itsekin oppii ja kiinnostuu...Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta blogia voi ja täytyykin kirjoittaa, vaikka joka ikinen nimi olisi hukassa. Jokainen blogi on omanlaisensa ja arvokas sellaisenaan. Siinähän se blogien rikkaus onkin, ettei ole kahta samanlaista.
   Aika itseoppinut olen näissä kasviasioissa. Kasvit ja niiden nimet kiinnostavat kovasti ja välillä käytän runsaasti aikaa etsimällä jollekin kasville oikean nimen. Jotain tiesin ja tunnistin ennen blogiani, mutta sen myötä innostus on kasvanut ja tiedonjano samoin. Ilman teitä muita bloggareita en varmasti olisi näin innostunut. Kiitos siis kuuluu teille, myös sinulle!

   Poista
 12. Minä saisin jäljitettyä joidenkin tulppujen nimet aika kaukaakin, sillä muistiinpanoista niitä löytyy. Mutta vanhoilla tulpuilla käy juuri noin, että ne voivat taantua aika paljonkin. En siis enää jaksa etsiä kaikkien puutarhan tulppujen nimiä. Etsin enää uusimpien nimet muistiinpanoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman asian eli vanhojen tulppujen suhteen nimien metsästäminen on hiukan työlästä, eikä niitä kovin kaukaa jaksa kaivella. Ulkonäkö muuttuu vuosien myötä, varsinkin kerrotut tulput näyttävät ilmestyvän yksinkertaisina. Ei se ole niin tärkeää. Pääasia, että nousevat ilahduttamaan vuosienkin jälkeen.

   Poista
 13. Hienoja tulppaaneja! Harmittelen myöskin, etten ole mikään kasvi- (tai lintutieteilijä). Kuvia otan, mutta sitten pitää varmistaa Googlella...=).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google ja kaikenlaiset opukset ovat täälläkin kovassa käytössä. Keväällä keittiön pöydällä oli vakituiseen pino lintukirjoja, kun yritin tunnistaa keittiön ikkunasta näkyvällä ruokintapaikalla vierailevia lintuja. Jotenkin vain nälkä kasvaa syödessä eli into lintujen ja kasvien tunnistamiseen nousee sen myötä, mitä enemmän niitä näkee.

   Poista
 14. Kuvasi ovat käsittämättömän kauniit!❤️
  Niin upeita!
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 15. On sinulla ihanat tulppaanit.
  Ja niin kauniisti kuvat ja nimet muistissa.
  Välillä innostun kollaamaan nimiä mutta en aina.
  Ihanaa katseltavaa. Hyvää viikonloppua sinne teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi!
   Uudempien tulppaanien nimet on tallessa. Vanhemmat ovat jo unohtuneet tai kadoksissa.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 16. Ihania tulppaaneja! Voi minä en muista mitään nimiä, mut ei kai se niin suri synti ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia!
   Ei ole mikään synti. Pääasia, että kukat ovat kauniita ja ilahduttavat katselijaa.

   Poista
 17. Voi miten kauniita ja ihanan värisiä tulppaaneja. Hennooko noita edes poimia maljakkoon. ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä juurikaan tulppuja maljakkoon poimi, koska niistä on enemmän iloa pihassa.

   Poista
 18. Ihastuttavan värinen tuo ensimmäisen kuvan tulppaani, toki kaikki ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Groenland onkin kaunis. Tuo kuvan yksilö on aiemmilta vuosilta ja siksi niitä on vain muutama.

   Poista
 19. Kauniita tulppukuvia. Täällä on suurin osa tulppaaneista vasta nupullaan viileän kevään takia. Tärkeintä on kuitenkin, että ne kukkivat - vaikka sitten juhannuksena. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään täälläkin on saanut nuppujen avautumista odotella, mutta kuten sanoit, tärkeintä että kukkivat.

   Poista
 20. Upeita tulppaaneja. Ei se kirjanpito todellakaan ole helppoa, vaikka kuinka yrittää. Itselle on oltava armollinen, koska sitä sihteeriä ei ole. Minä taidan ruveta myös hankkimaan tulppaaneja lisää, ovat ne niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeistään sipulien kukkimisaikaan huomaa, ettei se raha ja vaiva sittenkään mennyt hukkaan. Kivahan sitä olisi olla kaiken aikaa kartalla kasveistaan, mutta ei tämä niin kuolemanvakavaa ole.

   Poista
 21. Mahtavat tulppaanipostaukset - kyllä nämä taas kannustavat syksyllä tarttumaan kunnolla siplipusseihin!

  VastaaPoista
 22. kauniita! ja selvisi myös yhden, jota minulla on pihalla, nimi. Kiitos!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!