sunnuntai 6. elokuuta 2017

Lopu jo vesisade!


Kumpi kesällä ärsyttää enemmän, sade vaiko koleus? Runsaina annoksina kumpikin, mutta minua ainakin sade häiritsee enemmän. Kylmästä selviää pukemalla enemmän vaatteita ja yleensä pihalla työskennellessä tulee hiki, jolloin kovin paljon vaatetta ei ylipäätään tarvita. Toki sateeltakin voi suojautua sadetakilla ja kumisaappailla. Sateenvarjon kanssa puutarhassa työskentely alkaa jo olla aikamoista sirkustouhua. 


Sateessa ei vain töistä tahdo tulla mitään. Multa liimautuu lapioon ja kohta lapio painaa enemmän, kuin nostaa jaksaisi. Nurmikkoa ei voi ajaa kovin märkänä, sillä ruoho lakoontuu leikkurin alla ja lopputulos on surkea. Sadetakki hiostuttaa inhottavasti ja sade valuu pitkin naamaa niin, ettei kasvoja kuivatellessa ehdi töitä tekemäänkään. Eikä silmälaseihinkaan toistaiseksi ole pyyhkijöitä kehitetty. Eikä huurteenpoistoa. Niinpä nyt sitten istutaan tietokoneen äärellä kuluttamassa aikaa sen sijaan, että lyhentäisin ulkona pihatöiden listaa.


Lauantaina sain autotallipäädyn käytävän ja huoltopihan hiekkapinnat siivottua. Käytävän leveys oli kutistunut kapeaksi poluksi kasvien rehottaessa kulkuväylällä ja rikkojen vihertäessä hiekkakäytävällä. Karsin vuorenkilpiä kovalla kädellä, sillä niillä on kummallinen tapa kasvaa sivusuunnassa ja siten ne roikkuivat enemmän käytävällä, kuin penkissään. Tuivioistakin leikkasin ruskettuneita kärkiä pois, mutta kuten kuvasta näkyy, vielä jäi leikattavaa. 


Hiekkakäytävän siivouksesta muodostui varsinainen intervalliurheilu, sillä säännöllisin välein taivas täyttyi mustista pilvistä ja vettä tuli hetken ajan kaatamalla. Onneksi navakat tuulenpuuskat ilmoittivat lähestyvästä sateesta ja ehdin juosta pergolaan odottamaan sadekuuron loppumista. Eivät ne kymmentä minuuttia kerrallaan kestäneetkään ja saatoin mennä jatkamaan työtäni. Välillä aurinko paistoi lämpimästi ja kuivatti sateen jäljet siksi, kunnes uusi rankkasade pyyhkäisi yli tienoon.


Rikkaruohoista ei suuria kuormia syntynyt, sensijaan sammaloitunutta kivituhkaa oli turha jättää käytäville kasvamaan uutta sammalta. Pahimmin ruohottunut hiekka-aines sai lähteä. Hiekkapintaa jäi vielä sen verran, ettei ainakaan tänä kesänä tarvitse uutta kuormaa tilata. Pian se on kuitenkin edessä. Vielä on puolet hiekkapinta-alueista siivoamatta. Askel kerrallaan on hyvä edetä. Ei tunnu niin puuduttavalta urakalta.


Sidoin myös kurjenmiekkapöheikköjä lyhteiksi, kuten aiempinakin kesinä. Tässä vaiheessa kesää lehdet alkavat reposottaa ja varsinkin käytävien reunustoilla kasvavat kaatuvat kulkuväylille. Etenkin sateisina päivinä tuntuu inhottavalta, kun märät lehdet pyyhkivät kulkijan paljaita jalkoja.

Tässä vain pieni osa leikatuista vesiversoista

Perjantai-iltana leikkasin omenapuiden vesiversot. Yleensä olen tehnyt sen jo heinäkuun puolella, mutta nyt en vain ole ehtinyt. Neljän ison omenapuun vesiversojen leikkaamiseen saa aikaa uppoamaan melkoisesti. Oma operaationsa on korkeiden tikkaiden asettelu siten, että oksia vahingoittamatta pääsee hyvin kiipeilemään korkeimpien oksien tasolle. Erinomaisena apuna toimivat teleskooppivartiset oksasakset. Niillä ulottuvuutta sai mukavasti lisää. Kaikkein korkeimmalla olevat vesiversot poistin maasta käsin pitkävartisella oksaleikkurilla.

Ihan vain elämää helpottavaksi vinkiksi kaikille omenapuita istuttaville ja kasvattaville: leikatkaa niitä omppupuita ajoissa niin, etteivät ne pääse liian korkeiksi. Korkean omenapuun hoitaminen on hankalaa ja työlästä. Ja ne hedelmätkin on helpompi poimia inhimillisen korkuisesta puusta. Itse heräsin omenapuiden oikeaan leikkaamiseen ihan liian myöhään ja nyt sitten saan kiipeillä tikkailla riittävästi. 


Puutarhamme tuorein omenapuu, nuorehko valkeakuulas taitaa olla enemmänkin koristebonsai, kuin hedelmäpuu. Kertaakaan se ei ole kukkinut, eikä siis hedelmistä ole tietoakaan. Se myös kasvaa äärimmäisen hitaasti. En muista, milloin tämän puun olen istuttanut, mutta kyllä sillä ikää meidän puutarhassa on jo ainakin 7 vuotta ellei enemmänkin. Tästä puusta leikkasin lähinnä ylöspäin kasvavat versot ja muutamia pitkiksi venähtäneitä oksia lyhensin. Lisäksi laitoin muutamiin oksiin painoja taivuttaakseni niitä alaspäin.

Salkoruusu - Alcea rosea

Viime kesänä kasvatin siemenestä salkoruusun, joka teki kyllä nuput, mutta ne eivät ehtineet avautua. Salkoruusu nousi keväällä terhakkaana ja nyt nuppuja on ilmestynyt ja perjantaina alkoi jo värisävykin tulla esiin. Juuson kulkemista on pitänyt vähän vahtia, sillä Juuson juoksunaru osuu napakasti näihin pitkäksi venähtäneisiin kasveihin. Pelkään joka kerran Juuson könytessä päikkäripaikaltaan leikkimökin terassilta taloa kohti, ettei kissan juoksunaru vaan riivi nuppuja mennessään.

Salkoruusu - Alcea rosea

Eilen kukka avautui kokonaan ja nyt tästä työhuoneen ikkunasta ulos katsoessani näen, että pian avautuu seuraavakin kukka. Hiukan jännitti värisävy, sillä yhtään en muista, mitä lajia olen kylvänyt. Laatikossa on yhä yksi pussillinen salkoruusun siemeniä, mutta se pussi on avaamaton ja kukat kerrannaisia. Salkoruusua en ole aiemmin kasvattanut. Ehkä varastosta löytyvän pussukan siemenet täytyy ensi keväänä laittaa multaan.


Perjantaina, saatuani vesiversourakan loppuun, menin vielä sulkemaan kasvarin ovea. Onneksi vilkaisin sisälle vähän tarkemmin, sillä yhden kurkun tukinaru oli kurkkujen painosta katkennut ja romahtaessaan vetänyt myös toisen kurkun pitkin pituuttaan lattialle. Onneksi kumpikaan verso ei ollut mennyt poikki. Piti kuitenkin tyhjentää varsia painavista kurkuista ja lahjoittaa pari jötkälettä naapurillekin, sillä ei sitä kurkkuakaan ylenmäärin jaksa syödä. Samalla muistin tarkastaa myös kurpitsasadon ja sitäkin jo löytyi. Enkä ole edes muistanut käydä pölyttäjiä auttamassa, joten hyvin pärjää kurpitsa ilman minuakin.


Radiossa luvattiin huomenna alkavalle viikolla vähän parempaa säätä. Ainakin vesisateiden pitäisi vähetä. Hyvä niin, sillä moni työ kaipaa tekijäänsä. Nurmikko piti tänään leikata ja täyttää kasvarin vesisäiliö. Hiekkakäytävien siivous kaipaa jatkoa. Samoin täytyy siistiä käytäville sateen lamottamia kasveja. Oksia on kertynyt silputtavaksi ja piakkoin pitäisi kesän aikana täyttyneet lehtikompostit kääntää syksyä varten. Se olopihan kukkapenkki on ehdottomasti uusittava tänä syksynä, jotta saan ruukuissaan istutusta odottavat perennat maahan. 


Kunnan metsän kaatuminen aiheutti meille uuden riesan. Haapa versoo nyt talon metsänpuoleisessa päädyssä mitä omituisimmissa paikoissa. Meidän puolella haapaa ei ole ollut enää vuosikausiin, mutta rajalle jäi pystyyn pari komeaa yksilöä. Onneksi versot lähtevät helposti nykäisemällä, mutta samaan paikkaan niitä kasvaa vikkelästi myös uusia. Juurien kaivaminen maasta on mahdotonta, sillä juurilla on mittaa varmasti kymmeniä metrejä ja samalla joutuisi kaivamaan ylös puoli tonttia. Työt eivät siis tekevältä lopu. Ja jos loppuvat, joku keksii kylllä uusia.


Viime kesänä en kylvänyt yhtään krassia. No, nyt sitä on sitten senkin edestä. Valtava pöheikkö, joka vyöryy viljeylaatikon reunojen yli vallaten tilaa ympäristöstä. Vähempikin olisi kenties riittänyt, mutta onpahan kerrankin krassinkukkasia. Ja krassin tuoksustakin tykkään. Ei siis valittamista.

Mukavaa alkavaa viikkoa teille kaikille!


"Ja sateettomia elokuun päiviä." Toivoo eräs lämmöstä ja kuivasta tykkäävä kissa.

57 kommenttia:

 1. Juu, saisi todellakin loppua! Nytkin tulee ihan kaatamalla. Ei ole paljoa tänään pihalle päässyt. Tietokoneella tullut roikuttua ja virkattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vettä on tullut koko päivän ja välillä rankasti. Tuuleekin niin, ettei tukka päässä pysy. Ehkä minäkin siirryn seuraavaksi sohvalle kutimien pariin.

   Poista
 2. Jep, täällä Keski-Suomessakin on vettä tullut ihan riittävästi kesän mittaan. Kyllähän se jo alkaa tympiä.
  Ihana salkoruusu. Minulla salkoruusut on edelleen siemenpussissa :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusussa näyttää olevan sekin hyvä puoli, että korkeudestaan huolimatta se pysyy pystyssä. Kaivetaan siis niitä siemenpusseja.

   Poista
 3. Olen samaa mieltä Juuson kanssa, lisää lämpöä ja kuivaa. Hiekkakäytävät sammaloituu hetkessä näillä sateilla. Salkoruususi on nätin värinen, niitä on minunkin taas kokeiltava siemenestä, tykkään kasvista todella paljon.
  Omenapuiden hoito on yllättävän monivaiheista puuhaa. Leikkaamista, taivuttamista ja taas leikkaamista. Ja välissä vähän sadonkorjuuta jos luoja niin suo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusuja täytyy ehdottomasti kasvattaa lisää.
   Omenapuiden hoidossa on omat niksinsä, mutta hoitamattomuus tuo kyllä enemmän ongelmia tulevaisuudessa.

   Poista
 4. Komppaan Juusoa; kuivaa säätä, kiitos. Lämpökään ei olisi pahitteeksi, mutta sitähän olisi jos aurinko paistaisi. Moni askare on jäänyt sateen vuoksi kesken, eikä sateella viitsi lähteä metsäänkään satoa korjaamaan. Toivoin kovasti, että elokuu olisi kesäisempi, mutta ei hyvältä näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiseen kesäkuukauteen tulee ladattua hirvittävä määrä odotuksia. Ehkä tässä pitää vain opetella asennoitumaan kuhunkin tilanteeseen realistisemmin ja ottaa iloisena vastaan sen, mitä luonto tarjoaa. Eihän näille säille mitään mahda.

   Poista
 5. Onpa kiva idea nuo kurjenmiekkalyhteet!
  Meillä ei ole kovin paljon satanut, mutta aurinkokaan ei ole ollut näkyvissä. Aurinkoisia kelejä siis tännekinpäin! Sateella en kyllä viitsi pihalla olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan aurinkoa ja paistetta ihan koko maahan ja jokaiselle puutarhurille. Ei varmaan kukaan laita pahaksi.

   Poista
 6. Eilen sai tosiaan ottaa pihalla juoksuaskelia :D Pariin kertaan piti kipittää vauhdilla kasvihuoneeseen sadesuojaan. Harmillista, että sataa juuri viikonloppuna kun olisi aikaa keskittyä puutarhatöihin.
  Upea salkoruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten ollut samat toimet, kuin minulla eli työtä ja työn ohessa juoksua sateensuojaan. Ehkä siinä oli se hyöty, ettei työ päässyt pitkästyttämään. Kymmenen minuutin tauot saivat jalan jo vippaamaan kohti työmaata.

   Poista
 7. Siellä on niin ihanan vihreää/vehreää! ja todella..kuinka se jaksaakin aina vaan sataa:( Tuo salkoruusu on kyllä kaunis, upean värinen😍Rapsutuksia sinne Juusolle♥ niitä kauniita päiviä toivotaan täälläkin:) Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso kiittää rapsutuksita. Niitä ei kissa koskaan voi saada liikaa, sanoo Juuso!

   Poista
 8. Voi Juuso, mikä ihana kuva! Puspusipusi! ♥
  Ihania salkoruusuja, ja nuo krassit ovat vallan herkullisia.
  Tännekin on viimein saatu sadetta, perjantaina ja tänään oikein kunnolla. Ihanaa. Mutta totta, että sateella moni homma on hankalaa, ei vähiten sen takia, että silmälaseista ei näe läpi :-D Muuten tykkään kyllä puuhailla puutarhassa sateella, tuntuu, että vesi virvoittaa niin kasveja kuin minuakin. Vaatteethan siinä likaantuu ja muta tulee hanskojen kankaasta läpi ja ennen pitkää olo on aika niljakas.
  Viileä mutta kuiva kesä on siis ihanteellinen, päättelen tekstistäsi ja olen pääosin samaa mieltä. Mutta pari kertaa viikossa pitäisi tulla hyvä kasteleva sade. Vaikka öisin.
  Toisaalta, nämä sadepäivät ovat saaneet yhden pitkään työpöydällä roikkuneen pihasuunnitelman valmistumaan, joten en voi olla ihan tyytymätön sadepäiviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt sinulla on sitten naama täynnä kissankarvoja Juuson pusuttelemisesta. Vaan poikapa kiittää, sillä hän on kovin perso kaikille huomionosoituksille.
   Usko tai älä, elisen kaatosateen aikana pergolassa seisoessani ajattelin, että toivottavasti Saila saa edes osan tästä vedestä. Kyllä minäkin sateessa voin pihalla työskennellä, mutta kaatosateessa ei näe edes eteensä. Minulla on terassilla aina vino pino hanskoja odottamassa, sillä usein kuivallakin säällä hanskat saattavat työn tuoksinassa kastua ja suttaantua.
   Nämä sääjutut ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että esimerkiksi sateen hetkellä sitä tulee manattua. Vaan pian sateen lakattua sen ärsyttävyys unohtuu. Ja seuraavana keväänä saattaa muistella, ettei edelliskesänä kaikki mennyt ihan putkeen, mutta olipa silti kiva kesä. Kesä vaan on kiva kaikista pienistä haittatekijöistä huolimatta.

   Poista
 9. Mielummin sade ja lämmintä, kuin pelkkää synkkää koleutta, nivelet jäykistyvät kylmästä. Sinulla on niin vehmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtuudella kaikkea, se on minun toiveeni. Mutta kuten tuossa Sailalle totesin, kaikki kesän hankaluudet unohtuvat nopeasti ja kesä on aina kiva.

   Poista
 10. Viime kesänä kylvin salkoruusuja ja odotin niiden kukkivan tänä kesänä, mutta vartta ei ole kasvanut, on vain isoja lehtiä. Luulin salkoruusun olevan 2-vuotinen. Ihastuttava kukka salkoruusussasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuo 2-vuotisuus salkoruusuissa toteutui. Viime kesänä tuli pelkkiä lehtiä ja nyt sitten myös kukat. Jospa sinulla on hämäläinen salkoruusuversio. Kukkiikin vasta ensi kesänä.

   Poista
 11. Samaa mieltä sateesta. Kylmän vielä kestää, kun pukee reippaasti, mutta jatkuva sade vie mielen apeaksi. Kylläpä teillä on vettä tullutkin! Ja hienot hiekkakäytävät, voi kun jaksaisikin ruveta tuohon puuhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista henkistä tsemppausta hiekkakäytävien putsaukseen on tarvittu. Vielä hommaa riittää, mutta siistit käytävät kyllä innostavat jatkamaan. Kunhan sade ensin loppuisi.

   Poista
 12. Kaunis salkoruusu, kyllä sitä vettä on tullut kukkaset kärsivät. Mukavaa alkavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva!
   Juuri uutisissa kerrottiin, että sateet ovat hyödyttäneet marjoja ja vihanneksia ja vaikutus jatkuu myös ensi kesälle. Jotain hyötyä siis sateista, vaikka se meitä ihmisiä harmittaakin.

   Poista
 13. Kyllä nää sateet alkavat rassaamaan hermoja! Mustikkametsään ei kannata lähteä ja kasvimaa tulvii. Kaikki kukat mätänee ja nurtsia ei pääse leikkaamaan. Argh!

  Nuo sinun kurjenmiekkalyhteet ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuohon vielä lisättäköön, että myös kasvarissa kurkkuihin on tullut homekasvustoa. Ei auta, vaikka kuinka tuulettaisi. Arghh, tosiaan!
   Jostain blogista muutama kesä sitten löysin idean tehdä kurjenmiekoista lyhteitä. Hyvin pysyvät pystyssä ja ovat nättiä katsella. Saa lainata vapaasti.

   Poista
 14. Mie oon niin täynnä tätä jatkuvaa sadetta, ei kiinnosta enää pihapuuhatkaan, kun savimaa tarttuu lapioon jne.. Hienoa urheutta, kun jaksat siivoilla ja ahkeroida sateesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina vielä intoa pihatöihin riitti, mutta nyt on mennyt sateen loppumisen odotteluksi.

   Poista
 15. Vettä on tosiaankin riittänyt myös tänään taivaan täydeltä.
  Pihasi näyttää rehevältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä sateilla varmaan jo aavikkokin kukkii. Alkaa jo olla liiankin rehevää, kun yhtään ei pääse siistimään.

   Poista
 16. Aurinkoa totisesti tarvittaisiin. Kasvihuoneessa on tomaattien raakileita pilvin pimein. Ehkä meillä nautitaan syksyllä vihreitä tomaatteja :(. Täällä ei tänään ole satanut, mutta päivä on ollut harmaa ja kylmä. Itse kyllä skippaan pihahommat sateella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raakileita meilläkin on kasvarissa, eikä yhtään punerrusta. Nyt aurinkoa ja lämpöä. Pyydetään oikein kuorossa.

   Poista
 17. Kiitos vinkistä, taidankin sidota samalla tavalla kurjenmikan lehdet.
  Ihana värinen Salkoruusu.
  Toivotaan että sade hellittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen kurjenmiekkojen sitomisen lyhteiksi napannut jonkun blogista, joten ihan vapaasti ideaa saa lainata ja levittää. Pysyvät hyvin pystyssä ja ovat kivan näköisiä.
   Huomiselle on luvattu parempaa säätä. Toivotaan ennustusten pitävän.

   Poista
 18. Meilläkin sataa vieläkin ihan täysillä. Eilen sain pihassa tehtyä jotakin, mutta tänään on ollut pakollinen lepopäivä. Ei sitä kotipihassa viitsi huhkia ihan kaatosateessa.
  Tässä postauksessa oli tosi paljon loistavaa asiaa. Minä leikkasin eilen liian suureksi röyhähtänyttä kirsikkaa ja kuistille ryntääviä koivuangervoita. Mutta vesiversot täälläkin on jäänyt leikkaamatta. Taidankin yrittää tehdä homman ensi viikolla.
  Toivotaan sateen loppumista ja voimia tulevalle viikolle! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on onneksi luvassa vähän parempia säitä, jotta sinäkin pääset vesiversoja leikkaamaan. Ihan kiva, kun puutarha on rehevä ja vehreä, mutta kyllä niitä kuistille ryntääviä pusikoita on parempi välillä vähän laittaa kuriin.
   Kiitos Riina! Tästä viikosta tuleekin raskas, sillä torstaina on veljeni hautajaiset. Siihen tarvitaan kaikki olemassa olevat voimat.

   Poista
 19. Meillä tuli viime viikolla ma-su yli 80 milliä vettä. Se olisi ihan riittävä määrä jo pidemmäksikin aikaa. Toivon tosiaan nyt poutaisempaa jaksoa tähän perään. Omenapuiden leikkaamista olen itsekin tuijotellut. Pitänee pikkuhiljaa aloittaa.

  Tuo versova haapa on varmasti työläs. Huh. Toivotaan parempia kelejä. Voimia myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin ne haavantaimet lähtevät maasta irti, mutta yhtä vikkelästi niitä ilmaantuu sinne tänne uusia. Toivottavasti niiden kasvuvoima vähitellen hiipuu.

   Poista
 20. Oletpa ollut toimelias. Minulla mennyt viime viikot puutarhasta nauttimisen puolelle, mitä nyt töiltä ehti. Tänään alkoi loma ja tarkoituksena olisi keskittyä marjastamisen ohella puutarhaan heti kun sää tuosta kuivahtaa. Kurjenmiekkojen sitominen oli hauska idea. Haapa on kyllä hankala kaveri pihassa, voimia taisteluun. Kuivempia kelejä sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää siitä puutarhasta välillä nauttiakin. Sitä minäkin olen tehnyt, mutta jossain vaiheessa työt kutsuvat. Myös puutarhatyöt.
   Kurjenmiekkojen lyhteiksi sitominen on ihan hauskan näköistä ja näppärä tapa. Kokeilehan.

   Poista
 21. Mua ei huvita mennä pihatöihin yhtään, kun jatkuvasti sataa. No rikkaruohot kukoistaa sitten reilusti.

  VastaaPoista
 22. Oletpa ollut ahkerana. Ihanat nuo kurjenmiekkalyhteet! Salkoruusukin näyttää niin kauniilta. Tekisi mieli kokeilla sen kasvatusta. Toivottavasti Juusolle koittaisi pian aurinkoisemmat ja lämpimät päivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea kannattaa kokeilla, myös salkoruusujen kasvatusta. Itse olen monen kasvin suhteen etukäteen turhaan pelännyt. Totuus onkin ollut tarua helpompaa.
   Juuso köllöttää parhaillaan sohvalla. Siellä on kuivaa ja lämmintä.

   Poista
 23. Älä muuta sano, meidän vesimittarissa oli eilen 50 ml!Pienet tuokiot saa sateiden välissä kuopsutettua ja aina työ jää kesken. Katselen tässä ikkunasta Punaista kanelia- ja kämmeniä kutittaa päästä sahan varteen. Odotan ensin sadon kypsymista. Minulla on tapana letittää mm päivänliljat.Salkoruususi on upean värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänliljojen letittäminen onkin varmasti hauskan näköistä. Sidotko ne jollain kiinni? Muutenhan se letti aukeaa.
   Salkoruusuni on tosiaan aika nätti. Juuri vilkaisin ikkunasta ja yhä se seisoo jämäkästi pystyssä. Kaatosateista huolimatta.

   Poista
 24. Sade hankaloittaa hommia, mutta toisaalta on ihanan rehevää ja tuoreen vihreää kaikkialla. Eilen juoksin tuon tuosta suojaan ja katselin monsuunia autotallin ovelta - ja ripustelin useita märkiä hanskapareja kuivumaan päivän päätteeksi. Sammaloituneen kivituhkan kuoriminen ja sorakäytävien kikeminen oli minullakin työnä sillä sammal on kukoistaa nyt sielläkin missä sitä ei kaivattaisi. Mullan kaivaminen ja istutushommat sen sijaan on paras jättää poutasäälle. Ihana sävy salkosuurusssa, minäkin odotan salkoruusujen avautumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kostean kivituhkan siivoaminen on näköjään helpompaa, kuin kuivan. Huomasin sen lauantaina. Eilisen ja tämän päivän vettä on tullut niin paljon ja jatkuvasti, ettei pahemmin pihahommiin ole ollut asiaa. Ei minulla sinänsä sadetta vastaan mitään ole. Määrät alkavat vain olla turhan suuria.

   Poista
 25. Saisi sade kyllä loppua! Meillä pitäisi leikata nurmikko, mutta kun koko ajan sataa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen litinä kävi, kun vähän aikaa sitten nurmikolla kävelin. Pari sientäkin sinne oli jo kasvanut. Toivottavasti huomenna paistaa, että päästään nurmikkoa leikkaamaan.

   Poista
 26. Kaikki tuntuvat saaneen sateesta tarpeekseen ja niin täälläkin. Tänään onnistuin hyödyntämään kostean päivän siirtämällä kaksi valkoista ritarinkannusta lopullisille paikoilleen, kun ne tuntuivat kasvaneen taimimaassa jo riittävän vahvoiksi. Niin että jotakin hyvääkin toi sade!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sateesta hyötyä on. Suurina annoksina vaan mikä tahansa sää alkaa tympiä. Meillä vettä on tullut niin kovalla voimalla, ettei ulkona työskentelystä ole tullut mitään. Tihkusateet ei minua estä.

   Poista
 27. Minuakin ärsyttää kivituhkan sammaloituminen. Sinnä on melkoinen homma pitää se puhtaana. Krassi on kiva ja helppo kesäkukka. Laitoin sitä tänä vuonna pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan palkata joku näppärä koululainen haramaan käytäviä koko kesän ajaksi, kuten tehdään hautausmailla.
   Krassissa on jännä tuoksu, tykkään senkin vuoksi.

   Poista
 28. Koen myös jatkuvan sateen ärsyttävämpänä kuin viileät säät. Toki molemmissa on puolensa, mutta "liian" sateen tuoma ylenpalttinen kosteus on mielestäni milteipä ahdistavaa, kun kaikki tuntuu vain homehtuvan ja maa liejuuntuu. No, tuleepahan sieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta kosteus todellakin homehduttaa ja lisää kaikenlaisia kasvitauteja ja tuholaisia. Rankkasateessa ulkoilu ei ole mieltä ylentävää, vaikka kuinka pukeutuisi oikein. Vesi vain valuu pitkin naamaa ja huurruttaa silmälasit. Ei kivaa.

   Poista
 29. Meillä mies jaksaa sammalta poistaa kivituhkasta. Ostettiin parivuotta sitten siihen tarkoitukseen
  parempi työkalu.
  Komeita kurkkuja ja kurpitsoja sinulla!
  Hyvää torstai päivää!

  VastaaPoista
 30. onneksi viime päivät ovat jo olleet vähän kuivempia

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!