sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Yhä jaksavat kukkia

Rosa rugosa Sävel

Olemme siirtyneet lokakuun puolelle eli syksy on jo kovasti etenemässä. Syyskuun viimeinen viikko tarjosi aurinkoa ja lämpöä ruhtinaallisesti. Puutarhaa on päässyt valmistelemaan talveen paitahihasillaan. Kunnolla huhkiessa olisi voinut jopa shortseihin vaihtaa.

Neilikkaruusu - Rosa F.J.Grootendorst

Olen kantannut kukkapenkkejä ja kitkenyt rikkaruohoja. Sitä kannattaa tehdä ihan viime metreille saakka. Huomasin keväällä ja  kesällä, että myöhään syksyllä kantatut ja putsatut kukkapenkit säilyivät siisteinä todella pitkään. Lisäksi oli mukavaa päästä samantien nauttimaan mullasta tunkevista sipulipiipoista ja perennankärjistä, kun penkkien siivoamiseen ei tarvinnut niin paljon panostaa.

Rosa rugosa Sävel

Moni kasvi on jo aloittanut matkansa kohti humukseksi muuttumista. Varsinkin useat liljanvarret ja pionit ovat täysin ruskeita, eivätkä todellakaan näytä erityisen viehättäviltä. Vastaavasti jotkut kasvit ilahduttavat joko yksittäisillä viime hetken kukillaan tai sitten pukkaavat perinteistä toista kukintaansa. Ruusuista esimerkiksi neilikkaruusu, Teresanruusu ja Sävel ovat intoutuneet kukkimaan. 

Nuokkuluppio - Sanguisorba obtuse

Nuokkuluppio on kukkinut taukoamatta siitä, kun se joskus heinäkuussa aloitti. Tosin sen kukinnot keikkuvat pitkien varsien päässä ja makaa rötköttäisivät, ellen niitä kävisi tukemassa ja nostamassa toisia kasveja vasten seisomaan.

Lumikärhö - Clematis 'Paul Farges'

Osa kärhöistäni on kukkinut pitkään ja runsaasti. Lumikärhöä olen hehkuttanut ennenkin ja teen sen varmasti tämän jälkeenkin. Se nyt vaan on minusta niin hieno taivaita kohti kurkottaessaan ja siellä korkeuksissa valkeana kukkiessaan.

Clematis vit. Polish Spirit

Olopihan Syreenipenkin Polish Spirit on myös meikäläisen silmänilo. Ensimmäisen kesän se vähän juroi ja näytti, ettei siitä taida kunnon köynnöstä tullakaan. Viime kesänä pääsin sitä jo vähän ihastelemaan ja tänä kesänä se on näyttänyt parastaan. Yhä uusia kukkia on avautunut jatkuvasti ja nuppuja on edelleen runsaasti. Ei ehkä ehdi kaikkia avatakaan.

Clematis Rouge Cardinal

Myös alapihan Päivänliljapenkin köynnöstuen parivaljakko Rouge Cardinal ja Multi blue ovat kukkineet kerrassaan upeasti. Multi bluessa viimeinen kukka on meneillään, sillä uusia nuppuja ei enää näy. Sen sijaan Rouge Cardinalissa on vielä avautumattomia nuppuja. 

Clematis Multi blue

Omien kärhöjeni tämän kesäistä kukintaa katsoessani ajattelen ja kiitän Puutarhan lumo -blogin Kruunu Vuokkoa ja hänen oivallisia kärhöohjeitaan. Kruunu Vuokon kärhöjen kaltaiseen loistoon en kärhöjeni kanssa ole vielä päässyt - ja pääsenkö kenties koskaan - mutta koen suhtautuvani ja toimivani kärhöjen kanssa nyt eri tavalla, kuin aiemmin. Toivon toimintatapojeni muutoksen kantavan hedelmää, tai pikemminkin hienompaa kukintaa jatkossa.

Clematis Multi blue

Alapihalle johtavan puutarhaportin kupeeseen olen istuttanut jossain vaiheessa kärhön, jonka nimestä olen ollut epätietoinen. Ehkä olen istuttaessani kirjannut tiedot johonkin, mutta enää ne eivät ole tallessa. Kärhö vietti mullassa aikansa ja päätti viime kesänä ilmestyä ihmisten ilmoille. Silloin se teki yhden kukan, jota en kuitenkaan muistanut ja ehtinyt kuvata. Tänä kesänä ilmestyi jo useampi kukka ja kärhö osoittautui Multi blueksi. En ole erityisesti ajatellut ryhtyä Multi blueta keräämään, mutta jostain syystä niitä on kertynyt puutarhaani peräti kolme kappaletta.

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia Aljonushka

Myös alapihan Ruusupenkin Aljonushka on laittanut kesän ajan parastaan. Edelleen siinä on monta avautumatonta nuppua. Aljonushkan viimeiset kukat eivät ole yhtä suuria, kuin mitä siinä kesällä oli. 

Alppikärhö - Clematis alpina

Sininen alppikärhö tapaa tehdä loppukesästä muutaman kukan ja niin se on tehnyt nytkin. Ensi kesänä täytyy leikata alppikärhö alas, vaikka se ei niin erityisen valtava vielä olekaan. Sen painopiste on kuitenkin keskittynyt köynnöskaaren yläosiin ja tämän kesän kovissa tuulissa köynnöskaari on muutaman kerran ollut uhkaavasti kaatumassa. Kaari täytyy saada jollain keinolla tukevammin maahan ja sitä varten köynnöskin on siitä irroitettava. Se onnistuu vain leikkaamalla, sillä kärhö on kietoutunut tukeen todella tehokkaasti. 

Alppikärhö - Clematis alpina

Vielä en ole keksinyt, millä saisin ohuehkon metallikaaren riittävän tukevasti juntattua pehmoiseen multaan. Kaaren alaosassa on poikkitanko sen verran matalalla, ettei kaaren jalkoja saa kovin syvälle maahan. Tämä ongelma piti ratkaista jo aiemmin kesällä, mutta se on kokonaan unohtunut. En halua leikata kärhöä näin syksyllä, vaan annan sen kukkia keväällä ja leikkaan vasta sen jälkeen. Silloin se ehtii kasvattaa kesän aikana uutta kasvustoa ja kukkii taas seuraavana kesänä.

Tarhalyhtykärhö - Clematis texensis Princess Diana

Myös Kiemurapenkin tarhalyhtykärhö Princess Diana on kukkinut ahkerasti. Sen kukat ovat pieniä, mutta niitä on sitäkin enemmän. Itse asiassa kukka näyttää kuvassa punaisemmalta kuin se onkaan. Todellisuudessa se on enemmän sinilila. 

Kärsimyskukka - Passiflora caerulea

Passiflora minulla on ollut kerran aiemmin. Silloin siirsin sen kesän aikana purkista maahan, jossa kuvittelin sen selviävän talvesta. Ei selvinnyt, tietenkään. Elokuussa näin passifloran Honkkarissa ja ostin kokeillakseni, miten saisin sen selviämään talven yli. Kukassa on nyt monta nuppua. Pelkäsin nuppujen paleltuvan ja toin köynnöksen sisälle. Passiflora tarvitsisi talvella valoisan paikan, jossa lämpötila olisi noin 5-10 astetta. Eipä meillä ole sellaista paikkaa tarjota. Onko teillä kokemuksia kärsimyskukan talvettamisesta?

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Monien muiden bloggareiden innostamana kasvatin keväällä elämäni ensimmäiset kelloköynnökset. Kolmesta taimesta kaksi selviytyi hengissä pihalle terassiruukkuun. Kahdesti olen käynyt irrottamassa korkealle kasvaneet versot niiden suikerrellessa ränneihin. On siis aikamoinen kasvuvoima ja -vauhti tällä köynnöksellä.

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Minun kelloköynnökseni on tehnyt vasta yhden nupun, joka ei ehkä edes ehdi avautua. Istutin samaan ruukkuun myös pari kesäkukkaa, mikä oli virhe. Kelloköynnös on voimallinen kasvaja ja ansaitsee ruukkunsa ihan kokonaan itselleen. Lannoittanutkin olen siinä, kun muitakin kesäkukkia, mutta ehkä olisi voinut lannoittaa enemmänkin. Tuplasti terapiaa -blogissa Pirjo kertookin kelloköynnöksestä sen, mihin minäkin voin yhtyä täysin. Kelloköynnöstä aion kasvattaa jatkossakin, ehdottomasti.

Mukavaa lokakuun alkua kaikille!

45 kommenttia:

 1. Voi että miten ihania kukkijoita pihallasi vielä on! Suloinen tuo kuva 'Sävelestä'! Meilläkin alppikärhö kukkii toista kertaa, upeita kärhöjä kaikki, Kruunu Vuokon ohjeita olen myös tutkinut - jospa joskus päästäisiin yhtä upeaan kukkaloistoon kuin hänen pihansa kärhöt.

  Kelloköynnös on ihana kasvi! Taimetin omani ja ne menehtyivät ja ostin Prismasta uudet :D nyt ne kiipeilevät pitkin suoraa betoniseinää - sillä on uskomattomat kärhet, joilla tarttua kiinni sileään seinään. Sillä verhoilen tuon ruman seinän, kun siihen en saa mitään hyllyjäkään laittaa.

  Hieno sipulikukkapostaus tuossa aiemmin. Syksyinen ahkeruus palkitaan keväällä ja piippoja niin kovin aina odottelen!

  Mukavaa alkanutta lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokon kärhöjen kukinta on jotain niin ylimaallista, etten vastaavaa ole aiemmin nähnyt. Toivottavasti yllän tulevina vuosina edes puoleen Kruunu Vuokon kärhöloistosta.

   Muistankin, kuinka jossain postauksessa kehuit kelloköynnöstä juuri tuon betoniseinän viherryttäjänä. Siihen kelloköynnös on varmasti oivallinen. Onko sinun köynnöksessäsi kukkia? Minulla on vain se yksi nuppu, joka tuskin ehtii avautua. Ensi kesänä sitten uusi yritys.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa lokakuuta ja tarmoa sipulien istuttamiseen!

   Poista
 2. Upeaa syyskukintaa puutarhassasi! Hauska tuo multi bluen valloitus, se on kyllä todella kaunis ettei haittaa vaikka olisi useampikin. Toivottavasti kelloköynnöksesi ehtii vielä kukkimaan! Minusta sen huono puoli on juuri tämä aina myöhään kukkiminen. Vaikka muutoin suloinen onkin. Kruunu vuokon kärhöt ovat kyllä hurjan tuuheita, mutta kyllä sinullakin on upean näköiset, ei tarvitse lisäohjeita :) Iloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa kärhöistäni on jostain alesta, eikä niiden nimikyltit näköjään aina pidä paikkaansa. Minua se ei haittaa, sillä rumaa kärhöä ei vielä ole vastaan tullut. Pääasia, että menestyvät ja kukkivat.
   Toivon kelloköynnöksen avaavan sen ainokaisen nuppunsa, mutta ellei tee, en silti pety. Tykkään köynnöksen ulkomuodosta tosi paljon ilman kukkiakin. Ehkä ensi vuonna laitan köynnöksen aurinkoisempaan paikkaan ja lannoitan enemmän. Josko saisin siten kukkimaan.

   Poista
 3. Onpa kaunista. Ja vielä saat nauttia kauniista kukinnasta vaikka on jo lokakuun alku. Lumikärhö on upea. - Mukavaa lokakuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on ollut kaikin tavoin myöhässä, mutta niin taitaa olla syksykin. Siitä on vain etua, kun saa ihailla kukkimista ihan loppumetreille saakka.
   Lokakuu on alkanut mukavasti. Toivottavasti myös sinun lokakuusi!

   Poista
 4. Ihania kukkijoita vielä pihassasi, kärhöt ovat kyllä upeita, minä myös yritän niitä kasvattaa.. toiset katoavat välillä, toiset jatkavat vuodesta toiseen. Tämä vuosi on ollut surkein kärhövuosi minun pihallani! Multi Bluen hankin tänä kesänä ja Rouge Kardinal kukkii kolmatta kesää - kauniita ovat molemmat! Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli viime vuonna surkea kärhökesä ja luulinkin monen menehtyneen vaikeaan talveen. Tulivat sitten myöhässä. Tänä kesänä Ville de Lyon ei ole kukkinut laisinkaan. Harmillista, sillä siitä olen pitänyt paljon. Toivottavasti ensi kesänä kärhöjen kukinta onnistuu sinullakin paremmin.

   Poista
 5. Onpa upeaa kukintaa vielä. Kärhösi näyttävät kauniilta, uskomatonta kuinka pitkään ne jaksavat ilahduttaa. Pitääkin lukaista Kruunu Vuokon kärhö vinkit. Toivottavasti joku antaisi vinkkiä kärsimyskukan talvetukseen, minullakin sellainen kasvaa terassilla, mutta nuppuja en ole vielä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna Ville de Lyon kukki aivan pakkasiin saakka. Tänä vuonna ei sitten laisinkaan.
   Vielä ei ole tullut hyviä kärsimyskukkavinkkejä, mutta odotellaan. Kärsimyskukkani on nyt sisällä ja siinä on useita nuppuja. Jännityksellä odotan avautuvatko.

   Poista
 6. Kärhöt ovat mukavia kasvatettavia, eivät vie tilaa kukkapenkeistä. Joku vaiva omissa tänä kesänä ostetuissa kärhöissä (Lidl?) kun pari niistä kuihtui loppukesän aikana. Nyt jo salaa toivon, että tulisi pikkuyöpakkanen, että kasvustojen tuleentuminen alkaisi kunnolla ja pääsisi niitä laittamaan talvilevolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kärhöissäkin ole jotain lakastumistautia? Toivottavasti mikään sellainen ei ole iskenyt sinun kärhöihisi. Olen huomannut, että kärhöt ovat aika oikukkaita, joten täytyy vain olla iloinen, että noinkin upeasti kukkivat.

   Poista
 7. Upeaa kukintaa vielä! Ja kauniit kuvat!
  Hyvää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Lokakuu on alkanut ihan mukavasti, vaikka pihalle en tänään ehtinytkään.

   Poista
 8. Mulla on kärsimyskukka sisällä köynnöksenä, normaalissa huoneenlämmössä. Ei ole kukkinut koskaan ja talvella ei ole kovinkaan kaunis...
  Kasvaa etelän puoleisella ikkunalla ja on nyt arviolta kolmemetrinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten aika komea kärsimysköynnös. Oletko siirtänyt sitä kesällä ulos? Olen varautunut siihen, että tuosta omastani tulee aikamoinen raasku, sillä lämmön vuoksi se varmastikin pudottaa lehtensä. Vaan kunhan pysyisi hengissä. Laitan taas kesällä pihalle.

   Poista
 9. Sävel on kaunis, joten se vain todistaa, mihin kurtturuusuista on. Lähdin sitä kesäkuussa ostamaan pitkää kurtturuusuaidannettamme elävöittämään, mutta koska sitä ei ollut just silloin Viherlandiassa, tulinkin kotiin tarhakurtturuusu Snow Pavementin kanssa. Kukka paljon kuin Sävelellä, mutta matalampi. Sitä ennen iloisesti yllätti edellisen vuoden valkoinen kurtturuusu, joka on hempeän vaaleanpunainen ennen avautumistaan.

  Onko kärhöjen voittanutta? Ei ole. Nyt osa alppikärhöistä on aloittanut uuden kukinnan.

  Kurtturuusut kukkivat vielä lumillakin, joten ne ovat kyllä puutarhurille suuri ilo!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat kyllä voittamattoman kauniita loppukesän kukkijoita.
   Meillä on vain yksi tavallinen kurtturuusu ja se tosiaan kukkii monella kukalla parhaillaankin. Sitä tulee harvoin kuvattua, kun se ei ole ihan jokapäiväisen kulkuväylän varrella.

   Poista
 10. Ihania kukkia ja kukintaa!! Oikein mukavaa alkanutta lokakuuta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde, samoin sinulle! Nyt täytyy kukista tankata iloa ja energiaa, kun se vielä on mahdollista.

   Poista
 11. Meillä ratkaistiin sama köynnöskaaren ongelma niin että mies upotti todella syvälle maahan kierretangon joka sitten sidottiin köynnöskaareen nippusiteellä. Nyt ei pitäisi enää kaaren taipua ellei sitten mene poikki kokonaan.
  Minusta sinulla on komeat kärhöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos köynnöstukivinkistä. Jotain jatkotukea jaloille olen miettinyt. Nykyisellään kaari ei pysy kovissa tuulissa pystyssä.

   Poista
 12. Lokakuun alkuun olet laittanut innostavan postauksen, kiitos siitä ja samalla sain myös opastusta kärhöjen kasvatuksesta.
  Kelloköynnös on ihmeellisen hieno köynnös ja silloin kun sen saa oikein kukkimisvauhtiin se kyllä palkitsee. Toivottavasti tuo yksikin nuppu ehtii vielä kukkia. Minulla on yksi ihan onneton kelloköynnös ja se on kiivennyt kissatarhan aidan päälle ja siellä on ollut muutama kukka josta nyt ei ole oikein päässyt nauttimaan, toki köynnös itsessään on loistavan viinin punainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin tarjonnut kissoille kauneutta yllin kyllin istuttamalla niille kelloköynnöksen.

   Poista
 13. Upea lumikärhö ja kauniita ovat myös muut kärhösi - hienosti kukkivat vieläkin. Minulla Multi Blue lopetti jo varmaan pari kuukautta sitten kukintansa.
  Voi rikkaruohoja, nehän todellakin jatkavat kasvuaan vielä pakkasiin asti. Koko ajan pitäisi pysyä tarkkana niiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohot on loputon riesa, mutta ahkerasti kitkettynä niiden kanssa pärjää. Paikoitellen vuosien työ kantaa hedelmää, mutta toki edelleen on nurkkia, joissa pitäisi tehdä töitä urakalla.

   Poista
 14. Meillä mies taivutti harjateräksestä u-muotoiset tuet, jolla sitten upotettiin siihen kaarituen maata vasten tulevaan sivutuen päälle. Tavallaan ankkuroitiin niillä kaarituki kiinni. Molemmille puolille kaksi sellaista "ankkuria" Olivat varmaan 30cm pitkät, joten aika hyvin tukee. Meillä se kaari kaatui useaankin kertaan silloin aiemmin.
  Vaikea selittää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä vinkiltä. Luin sen jo Ukkokullalle ja se sai hyväksynnän. Köynnöskaari on muutaman kerran ollut pahasti kallellaan.

   Poista
 15. Ihastuttava tuo nuokkuluppio ja iki-ihana lumikärhö!
  Olet vielä jaksanut rikkaruohojakin kitkeä!

  Lempeää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuokkuluppio on ihana ja niin on lumikärhökin.
   Kiitos, lokakuu on alkanut mukavasti.

   Poista
 16. Upeita kärhöjä pihassasi. Meillä on ollut hiljaisempaa kärhöpuolella jo pari kesää. Sitä ennen ne kasvoivat, kukkivat ja kukoistivat komeasti.
  Kaikki mitä puutarhassa jaksaa ja ehtii syksyllä tehdä, on plussaa keväällä. Joku syksy ehdin ja tein ja olin niin onnellinen siitä keväällä. Toivon, että tänä syksynä saa rauhassa pitkään puuhailla kukkapenkeissä. Muutamana vuonna lumi on yllättänyt turhan aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöillä tuntuu olevan ihan oma sielunelämänsä, jonka ymmärtäminen ei aina taida onnistua.
   Päätin, että teen sen, mikä huvittaa ja minkä ehdin. Ilman ylimääräisiä suorituspaineita rikkaruohojen kitkeminenkin on melkeinpä mukavaa. Tulee ainakin oltua ulkona.

   Poista
 17. Lokakuuksi on yllättävän paljon kukintaa. Lumikärhöstä olen kuullut kehuja ennenkin. Kaunis se on. Kuten muutkin kärhöt. Toivon, että muutama minunkin kärhöni kukkisivat jo ensi vuonna. Istutuksen jälkeen ei ole heti kukintaa näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhö vaikuttaa helpolta ja runsaasti kukkivalta kärhöltä moniin muihin kärhöihin verrattuna. Minulla se kukki jo hankintakesänään eli vuosi sitten upeasti. Ei tarvitse samalla tavoin odotella, kuin esim jalokärhöjen kanssa.

   Poista
 18. Kaunista kukintoo on siellä vielä! Meilläkin lumikärhö vielä kukkii kauniisti ja nuppuja tekköö uusia, Multi blue on kanssa vielä hyvässä kukassa. Sävel on kaunis ruusu.
  Mukavoo viikonalakuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Nautitaan kukista niin pitkään, kuin mahdollista.

   Poista
 19. Upeat on sinulla kärhöt. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Toivottavasti kärhöni jaksavat kasvaa ja kukoistaa tulevinakin vuosina.

   Poista
 20. Nyt ei muuta kuin äkkiä kitkemään. Rikat ovatkin hetken saaneet kasvaa rauhassa kun olen vääntänyt kiviä, mutta nyt ne lähtevät :) Kiitos tsemppauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikat ovat ovelia ja kasvavat vauhdilla heti, kun selkänsä kääntää. Hyvin vielä ehtii niitä kurittaa.

   Poista
 21. Oi miten ihania kärhöjä <3 Kärhöjen siemetkin ovat tosi suloisia :) Mukavaa lokakuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kärhöjen tupsukoista. Alppikärhöissä niitä on paljon. Kiitos, myös sinulle mukavaa lokakuuta!

   Poista
 22. Juuri sellaiset puutarhan viimeiset sitkeät kukkijat tuntuvat niin tärkeiltä ja erityisen kauniilta.

  VastaaPoista
 23. Onpa kaunis ja kauniin värinen tuo Sävel. Ruusuja olen minäkin istuttanut vuosien varrella jonkin verran puutarhaamme. Jaloimmat niistä ovat tosin menehtyneet epäsuotuisien talvien johdosta ja ehkä suurin syy on liian savisessa tonttimme pohjamaassa, jota tosin on kyllä parannettu melkoisesti ostomullan, soran ja hevosenlannan avulla.
  Upeat kärhöt. Aina niitä täällä blogeissa ihastellessani olen iloinen, että niiden ansaitsema huomio ja kasvatus on todella ilahduttavasti lisääntynyt, eikä kasvatusta enää mielletä nykyisin niin vaikeaksi ja hankalaksi. Iloinen olen myös sinun kiinnostuksestasi ja paneutumisestasi kärhöjen kasvatukseen ja hienot tulokset ovat kuvissa kaikkien nähtävissä. Hienoa on myös kuulla, että ohjeistani on ollut apua kasvatuksessa.

  VastaaPoista
 24. Lumikärhö oli mullakin mut delas kun oli vähäluminen talvi... :/ Oli kyl runsas ja kaunis!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!