keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Katse ensi kesään


Raikkaat värit ovat puutarhassa nyt kortilla. Iloa on haettava sävyistä ja muodoista. Kesäaikaan puutarhassa tulee kierreltyä monta kertaa päivässä. Nyt ei kunnolla edes joka viikko. Aika vähän mitään jännittävää on löydettävissä. Jollei jännittäviksi katsota lintujen mullasta tönkimiä pikkusipuleita ja taannoisen tykkylumen katkomia oksia.

Jouluruusu - Helleborus

Ihan turhia harvat puutarhakierrokset eivät sentään ole. Pari vuotta sitten ostin marketista halvalla pikkuisia ruukkujouluruusuja. Istutin niitä kokeeksi eri puolille puutarhaa vähän erilaisiin paikkoihin. Ajatus oli katsoa ja etsiä paikkoja, missä ne parhaiten viihtyisivät. Kokoa ja näköä niille ei vielä ole tullut, mutta jokainen on elossa ja tarmokkaalta näyttävät. Kukkiakin ovat pukanneet ihan huomaamatta. Tällaiset pienen rahan kokeilut tuottavat melkeinpä enemmän iloa, kuin kalliilla rahalla hankitut hienot taimet. Jälkimmäisille kun tulee asetettua hurjan paljon odotuksia ja katetta koko rahalle. 


Elokuussa ostimme kunnon lämpökompostorin. Edellinen ei edes täyttänyt biokompostorille asetettavia vaatimuksia ja muutenkin se alkoi vedellä viimeisiään. Kunnollisista biokompostoreista on markkinoilla varsin vähän tarjontaa ja kilpailua. Päätin suosia suomalaista. Varsinkin, kun kompostorissa oli muutaman kympin tarjous. Kovasta hinnasta huolimatta katsoin tuotteen olevan investoinnin väärti. Enkä näin muutaman kuukauden kokemuksella ole katunut.

Avasin kompostorin multaluukun viikko sitten ensimmäisen kerran. Yllätyin, miten hyvin kehittynyttä ja määrällisesti runsaasti massaa vekottimen uumenista löytyi. Ei se vielä täysin valmista ollut, mutta eipä sellaista luvattukaan. Sekoitin biomassaan lehtikompostia ja laitoin jälkikypsymään alapihan kompostoriin.

Purppuraheisiangervo - Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Kesällä kuvittelin, ettei pihalleni oikein enää mahdu uusia puita ja pensaita. Perennojenkin kanssa mukamas tekee tiukkaa. Näin loppuvuoden maisemia tarkkailessa voi vain todeta, että aina on tilaa vähintäänkin yhdelle. Ihan olin unohtanut kesällä istuttaneeni naapurin aidan tuntumaan purppuraheisiangervon. Siellä se on vielä lehdessä ja sitä katsellessani totesin, että kaveri tuolle on hankittava. 

Milloinkahan lumikärhö raaskii luopua lehdistään? - Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges)

Suunnitelmissa on talven aikana käydä läpi vinkkivihkoa. Siihen kirjaan etenkin blogeissa vastaan tulevat mielenkiintoiset kasvit. Moni kasvi on jo näiden vuosien aikana puutarhaani esittelyjenne ansiosta tiensä löytänyt. Monta on myös kasvia, joita en syystä tai toisesta tule koskaan hankkimaan, vaikka kuinka ihanilta muiden puutarhoissa näyttäisivätkin. Nyt on kuitenkin ajatus käydä vinkkivihko läpi ajatuksella ja harkiten. Ja listata ne kasvit, joille löytyy peukutusta ja vieläpä paikkakin. Johan tässä alkaa mukavasti vatsanpohjassa kutkuttamaan pelkkä ajatuskin uusista kasveista ja uudesta kasvukaudesta.

Vuorenkilpi - Bergenia

Viime vuonna sain säkillisen talvisuojaturvetta. Aiemmin en ole sitä kokeillut. Kun ilmaiseksi saa, pitää tuote tietenkin testata. Laitoin talvisuojaturvetta lähinnä kärhöjen ja muutamien ruusujen tyvelle. Viime talvi ei ollut yhtä ankara, kuin edellinen. Täällä etelässä riitti silti jäätymistä ja sulamista eli kasvien kannalta vaikeita olosuhteita liikaakin. Luultavasti sellaiset talvikelit ovat näillä leveysasteilla tulleet jäädäkseen. 

Kävin ostamassa samaista talvisuojaturvetta, jota ajattelin laittaa kasveille, kunhan ensin näistä vesisateista päästään ja maa alkaa jäätyä. Talvisuojaturve ei ole kovin kallista. Yllättävän monelle kasville siitä yhdestäkin säkistä riitti. Viime talven jäljiltä ei montaakaan kasvikuolemaa tullut. En tietenkään vielä pysty sanomaan, mikä vaikutus talvisuojaturpeella on ollut. Siksikin on mielenkiintoista testata tuotetta toisen kerran.  


Tieremppa on edistynyt hyvin. Kaivinkoneiden kolisteluun ja rekkaralliin on jo tottunut. Joulun aikaan työmaa hiljenee ydintalveksi ja maalis-huhtikuussa työt käynnistyvät jälleen. Silloin on vuorossa meidän kotitiemme aukikaivaminen ja konkreettinen kulkemiseen liittyvä haitta. Vuoden päästä tähän aikaan kuvassa näkyvien sora- ja kivituhkakasojen tilalla pitäisi olla korttelipallokenttä ja istutuksia. Rakennustyömaan keskellä asuminen on tietenkin ollut ajoittain vähän hankalaa, mutta ilolla otan vastaan kunnostetut tiealueet ja etenkin kauan kaivatun tievalaistuksen.
 

29 kommenttia:

 1. Oi, ihana jouluruusu! <3 Ilo on tosiaan moninkertainen, jos taimi on ollut vaikka joku poistoreppana. Täälläkin on jouluruusussa nuppuja ollut näkyvissä jo monta viikkoa. Mutta ne ovat ujosti vaan katsellet maata, eivätkä ole rohjenneet kukkimaan. Eilen puutarhan kuitenkin peitti valkoinen, pumpulimainen lumikerros. On todella kaunista, vaikka luulin vielä ehtivinä sammalmetsään.
  Tieremppa kiristää varmasti välillä hermoja, mutta sulla on hienosti lopputulos silmissä, joten varmasti jaksatte sen yli. Ja tuo viimeinen kuva näytti konkreettisesti, miten maisemanne on avautuntut. Valoa tulvii varmasti enemmän kuin aikaisemmin.
  Tsemppiä tieremppaan ja jouluruusuisia päiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten mahtaa sammalprojektisi kanssa käydä, sillä parhaillaan lunta tulee lisää ja huomiseksi myös ennustettiin kunnon myräkkää. Kyllä sitä jo saisi valkeutta ja valoisuuttakin tulla tämän pimeyden ja märkyyden sijaan.
   Tykkään aivan hurjan paljon lisääntyneestä valosta ja avartuneesta maisemasta. Myllerryksen aika on mennyt vikkelästi, joten niin käy varmasti loppujenkin remppaosuuksien kanssa.

   Poista
 2. Nyt onkin hyvää aikaa tehdä uusia suunnitelmia. Pitäisikin aina kirjoittaa ylös kaikki hyvät ideat, itseltäni ne tuppaavat aina unohtumaan!
  Mukavaa viikonjatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ainakin unohdan liian nopeasti kaikki kivat vinkit ja varsinkin sen, mistä niitä olen ammentanut. Siksi olen kirjannut vinkkejä ylös ja nyt on aika välillä vähän tehdä selkoa, mitä olen toteuttanut ja mitkä aion jatkossa toteuttaa.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Meilläkin oli tuollainen kotimainen kompostori täällä odottamassa kun muutimme. Eka vuosi meni opetellessa, aluksi luulin että massa oli liian kuivaa ja kastelin sitä....sehän meni liian märäksi (hirveä haju)..Lisäsin reilusti kompostikuiviketta ja johan alkoi toimimaan. Nyttemmin sitä osaa jo aina lisätä kuiviketta sopivasti mukaan. Talvisin kompostorimme aina jäätyy, mutta keväällä se alkaa aina toimimaan. On kyllä kätevää kun omista biojätteistä saa multaa pihalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostorin käyttö vaatii näköjään vähän opettelua. Alkuun meilläkin vähän haisi ja tasapainon löytäminen vei aikansa. Nyt sujuu jo hyvin. Olen seurannut muutamia kompostoria koskevia keskusteluja ja niiden perusteella jäätymistä näyttää olevan mahdotonta välttää. Äkkiä vekotin kuitenkin keväällä alkaa taas toimimaan. Kompostori on minusta ehdoton laite omakotipihassa. Varmasti myös muualla.

   Poista
 4. Hei! Tulin vielä kertomaan että blogissani on sinulle haaste.
  https://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2017/11/katse-takaisin-kuusi-kuvaa-kesasta.html...Perinteisesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Ihanaa, että jaksat ylläpitää tätä perinnettä. Nyt alkaa aiheet olla niin vähissä, että ilolla pureudun kesäkuviin.

   Poista
 5. Kompostori on minunkin haaveissani, lajittelemme lähes kaikki jätteet ja energiajätteen lisäksi sekajätteestä löytyy suurimmaksi osaksi biojätettä, joka olisi kiva saada omaan kompostiin. Ihana jouluruusu, uskomattoman sitkeitä, täytyykin yrittää pitää hengissä kevääseen saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on lajiteltu kaikki jätteet ja roskat jo vuosia. Myös biojätteet on kompostoitu omalla tontilla, mutta kompostori on jo jonkun aikaa kaivannut uusimista. Kallishan tuo kotimainen kompostori on, vaan säästetään sitten jossain muussa.
   Jouluruusut ovat ihania ja olen ylen onnellinen saatuani ne vihdoin viihtymään omalla pihalla.

   Poista
 6. Meillä on samanlainen kompostori, mutta kanojen tulon jälkeen se tahtoi jäätyä kesken talven, kun eväänä oli lähes vain kahvinporoja. Keksin sitten kipata kanalan siivousjätteet kompostorn, niin johan piisaa pöhinää läpi talven!

  Vinkkivihko kuulostaa hyvältä vinkiltä toteuttaa itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin sitten Biolanin kanankakkatehtaan sivukonttori.
   Hyvällä tahdollakaan ei enää seuraavalla viikolla muista kaikkia kivoja ideoita ja missä niitä on nähnyt. Vinkkivihko auttaa siinä kummasti.

   Poista
 7. Kyllä varmasti tuntuu mukavalta kun pienet jouluruusut on selevinneet tänne asti, ja vielä kukankin näyttäät! Mie sain tuommosen kompostorin tänne, kaheksan vuotta sitten sisaruksiltani syntymäpäivä lahjaks. Kovasti on pöhissy ja multoo tuottanu, jäläkikompostoin sen vielä. Tahtoo kahellahengellä kovilla pakkasilla jiätyy, vaan noppiisti sullaa kevväällä.
  Miulla ei oo tuosta talavensuoja turpeesta minkäänlaista kokemusta ja oon miettiny mosesti sitä, miten se on suatu suojoovaks.
  Miekin oon kirjannu mielenkiintosii kasveja ylös blogeista ja tutkaillu niitä puutarhakirjoista ja tiältä konneelta, vähän toiveessa siintävee mehtäpuutarhoo silimällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en tiedä, mikä talvisuojaturpeesta tekee kasveja suojaavan. Ehkä se ei sido kosteutta ja toisaalta muodostaa suojaavan katteen kasvin tyveen. Saapa nähdä, kuinka turpeen laittamiselleni käy, sillä olen odottanut pientä pakkasta ja nyt onkin kunnon lumipyry. Tosin illaksi jo luvattiin +8 lämpöastetta, joten ilmeisesti tämäkin lumi saa vielä kyytiä.

   Poista
 8. Kiva portti! Itsekin haluaisin mökille...Minullakin on mökillä Biolanin kompostori. Se on hyvä ja tehokas peli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokulta teki puutarhaportin muutama vuosi sitten itse, kun metallinen ruostui tyvestä puhki ja romahti maahan.
   Kompostori on pientalossa ihan ehdoton ja sitä käyttämällä voi sekajätteen tyhjennysvälejä pidentää.

   Poista
 9. On nuo kompostorit sitten käteviä. Talven aikana onkin tehtävä vähän suunnitelmia mitä sitä keväällä tekisikään pihalla:) Hienoa että tuo tieremppa edistyy hyvää vauhtia! Mukavaa päivää❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on hyvää aikaa suunnitteluun. Keväällä pääsee sitten oitis toimeen, kun on talven aikana saanut ajatukset kirkkaaksi.

   Poista
 10. Vai saatte tievalaistuksen! Aivan upeeta, sanoo hän, joka pimeydessä vaeltaa otsalampun kanssa. Lämpökompostori on tosi tärkeä omakotitalossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tiellä on muutama lamppu harvakseltaan. Muilla alueen teillä ei ole minkäänlaista valaistusta. Nyt saadaan kunnolliset lamput ja entiseen verrattuna varsin tiheään. Hyvin on pimeässäkin oppinut kulkemaan, mutta on se liikkuminen vaan mukavampaa kunnon valaistuksessa.

   Poista
 11. Uusi valaistu alue lähituntumassa on todella suuri muutos, jos aikaisemmin naapurina on ollut synkkä metsikkö. Juuri noin pitäisi asennoitua kaikkiin remonttihaittoihin - kyllä sen kestää, kun tulos on hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon tievalaistus on minusta tarpeen ja tuo monin tavoin turvallisuutta ympäristöön. Täällä on edelleen metsää ihan riittävästi, joten tuon pienen ja huonokuntoisen metsikön menettäminen on toisarvoinen haitta siihen nähden, mitä tilalle saadaan. Meluun on jollain tavoin jo tottunutkin. Varsinkin, kun se ajoittuu arkipäiviin ja satunnaisesti muutamiin iltoihin. On myös ollut jännä seurata kaikenlaisten isojen koneiden työskentelyä ja projektin etenemistä. Tierempan valmistumisen jälkeen voi hetken olla suorastaan omituisen hiljaista.

   Poista
 12. jouluruusut taitaakin olla ensimäiset jotka kukkivat vuoden alussa. Meilläkin on kellojouluruusussa jo nuput. Kiva kun saatte valstuksen. Meillä ei tievaloja ole. Naapuri on valaissut talonsa ja pihansa että se loistaa myös meisän pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusut ovat fiksuja, kun osaavat myös odottaa lumen sulamista ja kukkivat heti kevään korvilla hienosti.
   Meille tulee tosiaan kunnon valaistus, jalkakäytävät ja kaikki ilmassa kulkevat johdot kaivetaan maahan.

   Poista
 13. Hyvä lämpökompostori on siihen käytetyn investoinnin arvoinen ja raha tulee tavallaan takaisin melko nopeasti, hyvinvoivien kasvien myötä. Säästyy lisäksi myös aika paljon ostomullan hankinnalta.
  Hienoa, että saatte valaistuksen kotitiellenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Rahaa säästyy myös siinä, kun sekajäteastiaa ei tarvitse tyhjennyttää niin usein. Valtaosa kodin jätteestä on tavalla tai toisella kierrätettävää.

   Poista
 14. Rohkaasevaa, ku joku onnistuu jouluruusujen kans. Mulla kuivi viimme talaviset jouluruusut pia oston jäläkihi. Yritän taas, josko olis parempi yritys.
  Valo-olosuhteeren muutos, vaikuttaa tulevina kesinä varmasti kasvivalintoohinki. Ainaki valon lisääntymine luulis kukittavan kasvia paremmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun aikaan sisälle ostettuja jouluruusuja en ole saanut säilymään kevääseen ja pihalle istuttamiseen saakka varmaan kertaakaan. Parhaiten olen onnistunut messuilta hankittujen jouluruusujen kanssa, kun en ole niitä sisälle tuonut laisinkaan, vaan säilyttänyt autotallissa ja siirtänyt heti säiden sallittua pihamultaan. Sitkeys on tässäkin suhteessa ollut valttia. Aika monta jouluruusua on kadonnut niiden kanssa harjoitellessa.
   Itsekin olen toiveikas tuon valon lisääntymisen suhteen. Vielä ei ole vertailutietoa, joten tuleva kesä tulee olemaan siinäkin suhteessa mielenkiintoinen.

   Poista
 15. Sydämeni sykähti hieman ilosta heti, kun luin tämän otsikon. Ensi kesä, oi ihanuus. Vaikka nautinkin myös tästä vuodenajasta ja etenkin joulun odotuksesta, on ensi kesän ajatteleminen aikas ihanaa! :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!