keskiviikko 20. joulukuuta 2017

En vietä joulua kaapissa

Amaryllis Candy Floss

Jouluviikko meneillään ja yhtäkkiä tuli tunne, että aika loppuu tyystin kesken. Aika lailla kevyesti olen koko joulukuun ottanut ja ajatellut, että hosukoot muut. Vaikka joululahjastressistä on jo luovuttu, ruoan suhteen täytyy sentään tehdä valmisteluja. 

Lapset ja vanhempani tulevat meille aattona syömään. Vanhemmillani on aina ollut se tyyli, että vieraita varten pöytä laitetaan koreaksi ja jouluna erityisen runsaaksi. Äiti on tottunut tekemään kaiken alusta pitäen itse, joten pikkaisen tässä taas paineet kohoaa. Äidin vaatimuksista huolimatta aion oikoa reippaasti valmisteluissa ja moni ruoka tulee kaupan hyllyltä ja tuunaan niitä sitten kotoisen näköisiksi.

Ihana rimssuhelma-amaryllis

Jo vuosia olen noudattanut Marttojen ohjetta eli kaappeja ei tarvitse jouluksi siivota, ellei aio kaapissa jouluaan viettää tai vieraitaan kaappeihin tunkea. Toisaalta kovin kummoisiin joulusiivoihin ei ole edes tarvetta, sillä meillä siivotaan säännöllisesti ja kaappeja tykkään järjestellä pitkin vuotta. Saunan pesu kuuluu perinteisiin joulunaluspuuhiin, mutta sen olen delegoinut jo jonkin aikaa Ukkokullalle.


Tälle joulunalusviikolle siunaantui hiukan ylimääräisiäkin töitä. Nostin riimihärän marinoitumaan jääkaappiin ja kas, kulho kolahti hyllyn reunaan, jolloin marinadit roiskuivat pitkin jääkaapin seiniä ja sitä valui lahjakkaasti ylähyllyltä takaseinää pitkin alas asti. Jääkaapin siivoaminen ei todellakaan kuulu lempipuuhiini. Eikä varsinkaan silloin, kun olisi paljon muutakin tehtävää.

Ukkokullan tuoma hääpäiväorkidea

Samoin kävi uunin kanssa. Tapaan leipoa sukulaisille ja ystäville jouluisin taatelikakun. Nyt olen leiponut niitä seitsemän kappaletta ja päälle yhden rommirusinakakun. Tosin rommirusinakakusta tuli konjakkirusinakakku, kun talossa ei ollut rommia, enkä desilitran vuoksi lähtenyt ajamaan naapurikylän viinakauppaan. Vielä ei kakkua ole maistettu, mutta eiköhän siitä hyvää tullut. Viimeisen kakkuvuoan täytin ylipursuavasti ja sinnehän sitä taikina valahti uunin pohjalle. Hajusta päättelin uunissa jotain käryävän, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua. Uuninpesu oli edessä.

Pikkuinen punainen kaktus ilahdutti kolmella kukallaan

Monet bloggarit ovat jaksaneet kiitettävästi tehdä joulukalenteripostauksia. Niitä olen ahkerasti iltaisin lukenut ja välillä kommentoinutkin. Joka mobiililaitteella kommentoi, tietää, millaista yhden sormen näpyttelyä se on, joten ymmrätänette, miksi kommentit kiireisenä aikana jäävät vähemmälle. Säännöllisiä joulukalentereita ovat julkaisseet ainakin pale red rose, Rosanpunaista kultaa, Maatiaiskanasen Elämää, Metsätontun Ruusutarha. Sieltä ne löytyvät vaikka joulun jälkeenkin kävisi lukemassa.


Mukavia joulunaluspäiviä. Muistakaa istahtaa välillä ja katsella, josko tontut jo hiippailisivat ikkunoiden takana.

52 kommenttia:

 1. Ihanasti olet kertonut myös niistä sanoisinko "pienistä" vastoinkäymisistäsi.
  Todella näin, ei sinne kaappiin kannata itseään jouluksi ängetä ja muutoinkin tuo täydellinen joulusiivous alkaa olla sitä vanhaa mutta kuitenkin hyvää supisuomalaista kansallistunnetta.
  Minun kaappini ja ainakin vaatehuone ei kyllä ole hyvässä järjestyksessä, mutta kelvatkoon...
  Kannatan lämpimästi tuota ns oikaisua eli kyllä jotain aina voi hankkia valmiina kaupasta.
  Olen ammattini vuoksi vieläkin erilaisten tavallaan perinneruokien suhteen hyvinkin tarkka/nirso. Hyväksyntäni on saanut Saarioisten joulun perunalaatikko, sitä ei mainita imellettynä perunalaatikkona mutta se kuitenkin lähinnä maistuu siltä mitä minä odotan jouluna imelletyltä perunalaatikolta.Väri on mieleeni ja samoin maku,ehkä uudelleen lämmityksessä hivvaus sokeria joukkoon ja hyvä. Tämä tietysti edellyttää tuotteen sekoittamista ja omaan tarjoiluastiaan laittamista.
  Jouluntuoksuista aikaa sinulle ja koko perheelle.♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, että itse ruokaa valmistaneena ei ole helppo taipua kaupan valmistuotteisiin. Joulun laatikot ja rosolli ovat juuri niitä, jotka itse tehtyinä yksinkertaisesti maistuvat paremmalle. Jouluruoissa on valtavasti makuvivahteita riippuen, missä päin Suomea niitä on tehty. Kaupoissa myytävien tuotteiden makujen on pakostikin oltava ympäripyöreitä, jotta ne maistuvat kaikille. Tämä joulunalus on mennyt kaikkea muuta, kuin suunnitellusti, joten nyt aion ilman omantunnontuskia maustaa ja sekoitella kaupan laatikoita ja laittaa ne uuniin omissa tarjoiluastioissa.

   Kiitos Molley, samoin sinulle ja karvaisille ystäville oikein leppoisaa joulua!

   Poista
 2. Ihania kukkia! <3 Minäkään en ajatellut viettää joulua kaapissa. :) Ei koko taloa tarvi puunata joulun vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, sinulla on niin ihanan uudentuoksuinen koti ja postausten perusteella järjestyskin vallitsee kaikkialla. Voit huoletta unohtaa kaappien kuuraukset ja keskittyä nauttimaan joulun odotuksesta.

   Poista
 3. Oi kun siellä kukat kukkii! Meidän ainut joulukukka on vielä nupulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkani ovat pian parhaimmillaan, sillä tänä vuonna olen hankkinut niitä vasta nyt. Hyasintteja lukuunottamatta eivät ole ehtineet repsahtaa.

   Poista
 4. Upeita kukkia sinulla!
  Minä olen oppinut tällä 23-vuoden kukka-alan urallani tekemään joulutouhut ajoissa (koska olen koko joulun alustan töissä!) ja jättämään loput hommat muille! =)
  Miehelle jää kinkun hommaaminen ja valmiiden tilattujen laatikoiden haku Suomi-kaupalta sekä joulusiivous.
  Minä hoidan koristelun viikkoa ennen juolua ja lahjat ja muut hoidettu ajoissa.
  Riisipuuro ja rosolli valmistuvat sitten aattona jos en ole töissä...

  Tunelmallista ja lempeää joulun aikaa sinne Pohjolaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, samoin sinulle sinne etelään!

   Kuulostaa hienolta, että jaksatte uskollisesti viettää suomalaista joulua vieraan kulttuurin keskellä.
   Joulun alla on omalla tavallaan mukavaa olla myös töissä. Vaikka kiirettä onkin, on vallalla myös ylimääräistä hyväntahtoisuutta ja ystävällisyyttä.

   Poista
 5. Ihania kukkia, niin kauniita <3 Ihana, että käyt lueskelemassa kalenteriani. usein olet jaksanut kommentoidakkin, mikä on ollut tosi mukavaa :) Mutta totta, tuo näppäileminen on hidasta, joten ymmärrän oikein hyvin, ettei aina jaksa ja pysty kommentoida. Pääasia, että olet messissä <3
  Ihanaa joulun odotusta Sinulle.
  pssst...hihittelin ääneen tuolle marttojen ohjeelle :D Hyvin sanottu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttojen ohje on jo vuosien takaa, mutta pätee joka joulu. Minustakin se on hauskasti sanottu.

   Poista
 6. Hyvin kirjoitettu! Tänä vuonna olen keskittyni opintoihini ja on ollut kiintoisaa seurata, kun maailma ympärillä pyörii joulutohinoissa. On toki meilläkin muutama joulukoriste ja joulukukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee se joulu vähemmälläkin tohinalla. Hiukan hirvittää, millainen hössäkkä on huomenna kaupoissa, kun pitää mennä tekemään jouluruokaostokset.

   Poista
 7. Mukavan rento ja hyväntuulinen kirjoitus, vaikka marinaadit roiskuvat ja vuoat ylipursuavat. Aina silloin roiskuu, kun rapataan eli hommaillessa sattuu kaikkea. Silti voi asennoitua juuri noin kuten teet - tavoitteena on mukava yhdessäolon hetki. Tunnelmallista joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämää helpottaa, kun pyrkii löytämään kaikista asioista ne hyvät puolet; ehkä jääkaapin ja uunin siivous olisi siirtynyt liiaksikin, ellei roiskuneiden marinadien ja yli vuotaneiden vuokien vuoksi pesuja olisi pitänyt tehdä heti.

   Samoin sinulle, leppoisaa joulun aikaa!

   Poista
 8. Heh, en minäkään vietä joulua kaapissa, osuvasti sanottu! Vaikka kuinka yritän ottaa löysin rantein, niin väkisin meinaa paniikki iskeä. Minäkin oion jouluruokien suhteen, kaikkea kun ei millään ehdi tekemään itse ja onko ihan pakkokaan.
  Kiitos kun vinkkasit joulukalentereilla, niiden löytäminen on ollut hankalaa.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruokien valmistumisen suhteen pitäisi hioa ajoitusta, mutta vuosienkin jälkeen siinä on edelleen tekemistä. Vaan menee se näinkin. Ei siis oteta turhia paineita.

   Poista
 9. Olipa mukava lukea elämänmakuinen postauksesi :) Sellaistahan se välillä on. Minusta loka-marraskuu on oikein sopiva aika kaappien siivoukseen. Kun on saanut puutarhan talviteloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä tammi-helmikuussakin ehtii hyvin tehdä sisähommia. Siementen kylvämisessä ja taimien kasvattamisessa ei koko päivää saa tuhlaantumaan.

   Poista
 10. Minä lähdin tänään oikein tonttuja etsimään ja löysinkin...
  Siivoukset teen sitten joskus keväällä, kun aurinko alkaa paistamaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoaminen on loppumaton työ, joten ihan hyvin kannattaa käyttää aikaa tonttujen etsimiseen.

   Poista
 11. Ihana kirjoitus niin kauniita kukkia sinulla. Mukavaa joulun odotusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Rimssuhelma-amaryllis senkin kaunistuu. Tässä sohvalla istuessa sitä nytkin ihailen.

   Poista
 12. Ihana tuo rimssuhelma-amaryllis!

  Kaapin ovet voi onneksi sulkea ja vaatehuoneen :))
  Hymyssä suin joulua kohti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisitpä, kuinka rimssuhelma-amaryllis on kaunistunut kuvan ottamisen jälkeen. Piti lisätä siihen uusi tuli, ettei romahda pitkin pituuttaan.
   Hymyssä suin mennään eteenpäin, oivallinen vinkki, kiitos!

   Poista
 13. Samaa mieltä, kaapit ehtii siivota muuna aikana. Itse kun olen melkoinen kakun uunin pohjalle plösäyttäjä niin nykyään en paista mitään uunissa ellei paistoksen alla ole uunin paistopeltiä. Jos ja kun menee yli niin menee peltiin ja se on helpompi pestä kuin uuni. Uunin ja jääkaapin pesu ovat niitä vihonviimeisiä kotitöitä minustakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paistopelti uunin pohjalla on hyvä vinkki ja usein sitä käytänkin. Nyt oli varsinainen leipomispäivä meneillään ja kaikki pellit odottivat uuniin pääsyä täynnä tavaraa. Ilmiselvästi organisointivirhe. Jotenkin sitä kiireessä kuvittelee, ettei tällä kertaa mikään valu tai kuohu. Ja juuri silloin niin aina tapahtuu.

   Poista
 14. Olen joskus aikoinaan siivonnut myös kaapit ja komerot jouluksi mutta kun niissä ei kukaan vietä jouluaan niin jätin senkin puuhan pois kokonaan - mukavaa joulun odotusta Sinulle ja perheellesi :) RONJA JA MIUMAU

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien kuluessa onneksi oppii säästämään itseään ja huomaamaan, että vähemmälläkin pärjää.
   Mukavaa joulunodotusta teille kumpaisellekin!

   Poista
 15. Se on minulla ainakin sata varmaa, että kiireessä hosuessa tulee just tuota extra sotkua, joten voin eläytyä täysin tekstiisi. Täälläkin on blogien seuraaminen tai peräti kommentoiminen jäänyt vähemmälle kun on tosiaan joulukalenteriakin väsäilty. Kaikesta huolimatta hengessä ollaan oltu mukana. Kaikilla taitaa jo olla jonkinverran kiirettä tahoillaan kun aatto alkaa lähestyä. Enivei lupsakkaa joulunodotusta sinnepäin. - Katja 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen sanontakin on, että "kiireessä tulee vain kusipäisiä kakaroita". Uuni ja jääkaappi on pesty, samoin koti siivottu. Kaikki hommat etenevät suunnitellusti ja välillä on hetki aikaa istahtaakin.
   Mukavaa joulunodotusta sinulle Katja!

   Poista
 16. Kunpa osaisikin olla etenkin noiden joulusiivousten suhteen itselleen armollisempi, mutta kun ei. Siivoan ja puunaan paikkoja ihan, kuin joulu ei tulisi vähemmälläkin. Nyt jouluvalmistelut alkavat olla onneksi lähes valmiit ja joulu voi tulla.
  Kaunista kukintaa kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvistä aikomuksista huolimatta tulee kyllä puunattua vähän liikaakin. Mutta kylläpä sitten on hyvä mieli, kun kaikkialla on puhdasta ja tavarat paikoillaan.
   Olen iloinnut joulukukistani suuresti ja taas yksi uusikin saapui niiden joukkoon.

   Poista
 17. Ihanat joulukukat sulla ja minkä määrän oot paistanu kaakkuja!!! Mullon siivot siivottu. Ja melekee kaikki leipomiset leivottu, joku sualaane piirakka pitää viälä teherä. Lahajat o paketootuna. Kuusi o viälä hakuusas, mutta se onki isännän mures. No ruakakaupas pitää tiätysti viälä käyrä. Ny on ollu jotenki rauhalline fiilis ja oon ollu kerranki aijoos asialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kakkua valmistuu kerralla, joten ei niin kovin suuri urakka.
   Sinulla onkin jouluhommat hyvin hallussa. Siitä saa taatusti mukavan fiiliksen.

   Poista
 18. Kauniita joulukukkia siellä! Miekin oon makkiit kaikki paistanu. Saaristolaisleivät ja Karjalnpiirakat vielä tien lauantaina. Huusholli on siivottu tuppoo lukkuunottamatta, tien sen lauantaina, piirakanpaiston jäläkeen. Ensimmäisen kerran suan tehä kaikessa rauhassa, kun en ennee navetalla käy! Kuus koristellaan lauantaina.
  Hyvvee joulunodotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiön siivous onkin parasta jättää viime tinkaan. Sen saa vähintäänkin imuroida joka tapauksessa leipomisen jälkeen.
   Ihan tuli vesi kielelle piirakoitasi ajatellessa.
   Mukavaa joulunodotusta sinulle!

   Poista
 19. Kyllä, olen käynyt lukemassa kyseisiä ihania joulukalentereita jokainen aamu. Ja ei, meillä ei hössätä tänäkään jouluna, pintasiivous ja laatikot valmiina kaupasta. Moni tykkää häärätä jouluna ja sen suon heille ilolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on parasta, että jokainen saa höösätä tavallaan. Tai olla höösäämättä.

   Poista
 20. Hyvä kirjoitus. Minäkin siivoan normaalisiivouksen koska meillä siivotaan joka viikko normaalistikin. Kaappeja siivoan pitkin vuotta silloin kun on tarvetta. Ruuat me teemme kaikki itse. Sen suhteen me olemme erilaisia kuin monet muut. Ainoastaan savustetun kalkkunan me ostamme. Meillä jouluruuat vaihtuivat kaksikymmentä vuotta sitten kun adoptoimme veljekset Pietarista. Meillä ei syödä kinkkua eikä laatikoita. Paitsi sinihome punajuurilaatikkoa. Monet kysyy mitä sitten syömme. Porkkanoita keitämme, porohyydykettä, muikun mätiä smetanassa,kananmunan puolikkaita joiden päällä on savustettua lohen mätiä, kesäkurpitsa halloumijuusto pihvejä, punasipuli hilloketta, mustaherukka hyydykettä kalkkunan kanssa Hieman erilailla valmistettuja silakkarullia, pieniä etikka kanttarellejä, kylmäsavulohta ja savustamme kirjolohta suoraan lämpimänä pöytään. Ja tietenkin koko perunoita kuorittuna. Joskus tuodaan joku uusi ruokalaji kokeeksi, mutta kaikki haluaa aina kuitenkin ne samat entiset mukaan. Jälkiruoat vaihtuu kyllä. Näin ne perinteet vaihtuivat meillä ja nyt kai voidaan puhua jo meidän perinteestä. Tämän kerrottuamme kyselijöille ne katsovat meitä sen näköisenä että eikö ole kinkkua ei teillä sitten ole jouluakaan. Mutta tällaista. Toivottavasti olet saanut uunisi ja jääkaapin puhtaaksi enemmittä manauksitta. Ja oikein hyvää joulua sinne kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam, teillä onkin herkkua jos jonkinlaista joulupöydässä. Perinteet ovat lujassa suomalaisessa joulussa, mutta kyllä ruokien repertuaari on melkoisesti laajentunut ja tiensä joulupöytään ovat löytäneet myös monet aiemmin vieraat herkut. Meillä kinkkua ei ole paistettu enää vuosiin. Tänä vuonna ostokinkkukin jäi kauppaan. Sen korvaa savukalkkuna ja kalat. Nuorison myötä perinneruoka jäävät vuosi vuodelta vähemmälle ja mukaan tulee uusia kokeiluja.
   Uuni ja jääkaappi on pesty ja viikkosiivous tehty. Hyvällä mallilla kaikki on.
   Samoin sinulle leppoisaa joulunodotusta ja hyvää joulua!

   Poista
 21. Upeita kukkia ja ihanat kuvat olet ottanut♥ Sellainen suloinen hyasintin tuoksu tuli nenään postausta lukiessa..meillä ei voida allergian takia pitää hyasintteja kotona, niin minä rakastan niiden tuoksuttelua sellaisessa kyläpaikassa käydessä jossa niitä on:) Jouluvalmistelut on kyllä mukavaa puuhaa jos ne ei tuota mitään stressiä! Mukavaa joulunalus aikaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole varsinaista allergiaa, mutta hyasintti saa silmät vuotamaan ja kirvelemään. Ostin hyasintit kokeeksi kuvitellen, että tilanne olisi vuodessa muuttunut. Ei ollut, joten jatkossa nautitaan hyasinteistä vain kuvissa.
   Mukavaa joulunodotusta myös sinulle!

   Poista
 22. Ihanat joulukukat teillä ja hienot valmistelut! Vaikka rapatessa välillä roiskuukin :)
  Minä en nyt valmistele niinkään paljoa kuin ennen, koska kädessä oleva haava estää esim. saunan pesun. Taitaa joutua karjalanpiirakatkin ostamaan, vähän hankala leipoakin. Teen mitä pystyn ja ostan mitä joku syö. Ei tunnu kukaan kaipaaan perinteisiä laatikoita, joten niitä ei tule. Tuntuu kuitenkin aina olevan jotain hankittavaa, saa sitten nähdä milloin saan tehtyä niistä jotain. Hyvää Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kipeällä kädellä paljon voi tehdä. Vaan joulu tulee tekemättäkin ja ostaen saa ihan yhtä hyvää.
   Mukavaa joulunodotusta sinulle!

   Poista
 23. Oikea asenne, lainaan sitä sinulta... Ikävä tuo siivoushomma, joka iski kesken kiireen :( Toivottavasti et rehki liikaa ja saat apua ruokien yms. kanssa. Aika ihania amarylliksiä! Onnellista joulunaikaa teidän perheellenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllikset ovat niin ihania, että ostin Marketanpuiston kukkakaupasta vielä vaaleanpunaisen, kerrotun Rosetan. Sellainen minulla oli viime vuonna.
   Hommat sujuu ihan suunnitellusti pienistä takaiskuista huolimatta.
   Samoin sinulle ja perheellesi oikein mukavaa joulua!

   Poista
 24. Ihanat kukat ja rento ote - välttyy joulustressiltä. Viisasta on vähän nostaa jalkaa kaasulta muutenkin. Joulu tulee ja menee. Meillekin tulee paljon jälkikasvua ja anoppikin syömään, joten ruokien valmistuksen kanssa toivon onnistuvani, kuten aiempinakin vuosina. En minä sitäkään stressaa. Siis valoa ja iloa poluillesi, Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän stressaa, sen helpommin menee pieleen. Paras ottaa löysin rantein ja tehdä sen minkä osaa ja kerkeää. Joulu tosiaan tulee ja menee nopeammin, kuin huomaakaan.
   Samoin sinulle, iloa ja valoa!

   Poista
 25. Ihania kukkakuvia. Katselen nyt niitä ja sen jälkeen kurkistelen ikkunoista, jos sartuisi näkymään tonttuja 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilteille ja ahkerille puutarhureille joulutontut näyttäytyvät erityisen herkästi.
   Oikein hyvää joulua sinulle!

   Poista
 26. Ei meilläkään vietetä joulua kaapeissa eikä komeroissa. Hyvin se tulee näilläkin siivoilla ja leipomattomuudella ;)
  Hyvää joulua sinulle Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksaa paremmin joulusta nauttiakin, kun ei väsytä itseään hurjalla puunauksella.
   Hyvää Joulua sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!