torstai 14. joulukuuta 2017

Joulumarkkinoilla

Tallinnan joulutori 21.11.2017

Erilaisista joulumarkkinoista ja -myyjäisistä on tullut olennainen osa jouluun valmistautumista. Vaikka ei mitään ostaisikaan, on kiva katsella ihmisten uskomatonta kykyä ja taitoa tehdä käsillään kaikenlaista kaunista. Useimmiten tulee tehtyä myös ostoksia, sillä markkinoilta löytyy sellaisia tuotteita, joita ei missään kaupassa ole edes myynnissä.


Tallinnan joulutorilla olimme veljenvaimon kanssa jo marraskuun lopulla. Isoveljeni vaimon kanssa olemme aina tulleet hyvin juttuun ja ennen perhe- ja työelämän hektisiä vuosia vietimme paljon aikaa kimpassa. Veljeni yllättävä kuolema kesällä lähensi meitä entisestään.

Ajatus oli kerrankin jutella kaikessa rauhassa ja samalla nautiskella hyvän ruuan parissa. Siinä ohessa piti toki kierrellä joulutoria, mutta kierros jäi lyhyeksi ja nopeaksi märkääkin märemmän räntäsateen vuoksi. Ajatuksemme mukavasta rupattelutuokiosta toteutui ruhtinaallisesti, sillä kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa oli huomattavasti mukavampi viettää aikaa. Tallinnassa talojen rännit ovat järjestään ainakin 50 cm liian lyhyet ja niinpä sadevesi tulvii ränneistä suoraan jaloille.


Ukkokulta suostui kerrankin juhlistamaan hääpäiväämme kotinurkkia kauempana. Kävimme Helsingissä syömässä. Herkullisen aterian jälkeen kiersimme katsomassa keskustan jouluvaloja. Senaatintorin Tuomaanmarkkinoihin tutustuin pikakelauksella yrittäessäni pysytellä Ukkokullan perässä. Kumma juttu, että muuten niin hidas hämäläinen muuttuu kaupungin kaduilta pois halutessaan äärimmäisen vikkeläksi kulkijaksi.

Vaikka aamupäivän oli vettä tullut vihmomalla, iltapäivällä sää kirkastui. Olisin halunnut kuvata enemmän jouluvaloja. Ukkokulta ei ole erityisen ihastunut Helsingin vilinään ja niinpä en viitsinyt kiduttaa häntä katujen kiertämisellä illan pimenemiseen saakka. Jouluvalot olisivat ehkä muutenkin kauniimpia, jos olisi lunta.


Viikonloppuna kävin perinteisesti Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla. Siellä oli aivan tuhottomasti porukkaa ja useimpien kojujen lähellekin oli vaikea päästä. Kuvaamisen suhteen tyydyin muutamaan räpsyyn, sillä aina oli jonkun käsi tai pää edessä. Osa myyjistä myös kielsi kuvaamisen.


Lohjan joulumarkkinoilta ajoin samantien Nummelan Luksiaan Naistenmessuille. Päivän markkinaturnaus alkoi jo sen verran väsyttää, ettei oikein enää mielenkiinto kaikkeen katselemiseen riittänyt. 

Paljon kaikkea kivaa tuli nähtyä. Mikäli itsellä on peukalo keskellä kämmentä tai aika vähissä, joulumarkkinoilla kannattaa kyllä tehdä ostoksia. Villasukkia ja neuleita taisi olla myynnissä eniten ja niidenkin hinta vaihteli todella paljon. Käsityötä selvästi jo arvostetaan ja se näkyy myös hinnoissa. Jos halpaa haluaa, ei markkinoille kannata mennä.


Ostoksia tein maltillisesti. Tyttärelle löysin hänen toivomansa kynsikkäät ja kotiin marinoituja valkosipuleita. Yhdet korvakorutkin ostin, mutta ne taitavat edelleen majailla repun uumenissa.

Tänä vuonna käymättä jäivät lähinnä olevat eli oman kylän joulumarkkinat, jotka olivat muiden markkinoiden kanssa samanaikaisesti ja Hvitträskin joulumarkkinat, jolloin oli muutta menoa. Ehkä ensi vuonna muistan, ettei kannata mennä merta edemmäs kalaan. 
 

35 kommenttia:

 1. Joulumarkkinoilla on ihana tunnelma. Sä oletkin ehtinyt tosi moneen paikkaan. Mä en taida ehtiä tänä vuonna yhdillekään markkinoille. Mutta tuleehan se ensi joulukin.
  Muo nauratti toi Ukkokullan kidutus Helsingissä... kuulosti niin tutulta. Me käydään joskus yhdessä Helsingissä, mutta aina samalla kaavalla. Yleensä mennään japanilaiseen ravintolaan syömään, se on niin kuin se pääjuttu. Miehen mielestä se riittäisi vallan hyvin. Mutta minusta tuntuu tuhlaukselta ajaa sinne asti ja tulla heti pois. Ja se on miehelle enemmän kuin kidutusta. Käynkin yleensä sitten yksikseni omilla reissuillani ja sitten on nuo japanilaisen ruuan reissut erikseen. Näin kukaan ei joudu kidutetuksi. No, en minäkään esim. jääkiekkomatseissa tai golffaamassa viihtyisi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkässä parisuhteessa oppii toisaalta antamaan periksi ja toisaalta tekemään oman mielensä mukaan. Omanlaiset Hesa-reissut täytyy tehdä joko yksikseen tai naisporukassa. Erikseen on tällaiset hääpäivälounaat, jolloin ei käydä kaupoissa ja jouluvalotkin tsekataan pikavauhtia. Välillä sitä intoutuu kuvittelemaan, että josko se ukko olisi yössä tai parissa muuttunut ja jaksaisikin minun juttujani. Turha toivo.
   Missä japanilaisessa ravintolassa Helsingissä käytte? Me olemme käyneet vain Kabukissa, mutta olisi mukava tutustua muihinkin paikkoihin.

   Poista
 2. Mukava on käyvä joulumarkkinoilla. Tiällä muaseuvulla harrastettaan enemmän myyjäisii, van on tullu käytyy muuvalla joskus joulumarkkinoilla. Muutaman kerran oon käyny tuolla keskieuroopassa päin ja sielläkin on mukava tunnelma. Sinne eteläsuomen markkinoille haaveilen piäseväni joskus. Naistenmessuilta miniäni osti miulle ihanan neulotun myssyn viimejouluks. Hauskasti käy, Joensuulainen tekijä ja myyjä ol ja myssy tul Helsingin kautta takasin tänne melekein Joensuuhun.
  Se on mukava kun käsityön arvostus on noussu. Ja immeiset on valamiita siitä maksamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä muuten tutkia, mikä on markkinoiden ja myyjäisten ero. Haaveeni on jonain vuonna mennä jollekin keskieurooppalaiselle joulutorille. Ehkä Saksaan. Tallinnassa on tullut nyt käytyä useana vuonna.
   Olipa lahjamyssylläsi hauska kotimaan kierros.
   Selvästi käsityötä nykyisin arvostetaan ja hintakin hyväksytään. Kuuntelin tuolla Lohjan ihmistungoksessa, kuinka monet tulevat joka vuosi varta vasten sinne joululahjaostoksille.

   Poista
  2. Me kävimme viime vuonna Prahan joulumarkkinoilla ja niitä voin suositella! Prahassa on niin paljon muutakin katseltavaa eikä ainakaan meidän aikana ollut liian ruuhkaista.

   Poista
 3. Olet ehtinyt monille mielenkiintoisille markkinoille. Minä kävin Porvoon wanhan ajan joulumarkkinoilla ja ahdistuin väentungoksesta. Käsityöläisten tuotteet olivat mielenkiintoisimpia, mutta myyntipöytien ääreen oli ajoittain vaikea päästä ja ostopäätökset jäivät tekemättä tungoksessa. Mutta sellaistahan markkinatunnelma on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että joku muukin ahdistuu tungoksesta. Se lienee suurin syy, miksi en kovin kauaa jaksanut Lohjan markkinoilla kiertää. Kun ei päässyt lähellekään kojuja edes katsomaan. Paljon mielenkiintoista käsityötuotetta olisi ollut tarjolla. Minusta on myös mukava jutella myyjien kanssa ja kysellä tuotteista vähän enemmänkin, mutta ahtaudessa se ei onnistunut. Joulumarkkinoilla olisi mahdollista bongata tuotteita ja myyjiä mahdollista myöhempää yhteydenottoa varten.

   Poista
 4. Nuo joulumarkkinat on sitten kivoja! Niin paljon nähtävää ja ihanaa joulun tunnelmaa❤ Mukavaa talvipäivää❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan joulumarkkinoilla on yleensä panostettu mm. kojujen ulkoasuun ja ohjelmaan. Siksi sinne tulee aina mentyä.

   Poista
 5. Joulumarkkinakuvia on kiva katsella, harvemmin vaan tulee niihin lähdettyä. Mutta monenlaista kivaa nähtävää ja kyllähän sieltä joulutunnelman saisi mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään järjestää itselleni ohjelmaa ja vaihtelua. Siksi noita markkinoitakin tulee ravattua. Tänä vuonna tuli kyllä väsähdys, joten ehkä vähemmälläkin pärjäisi.

   Poista
 6. Ihania tunnelmia. Me ei joulumarkkinoilla käydä, kun minä ja Julia emme oikein kestä hirveää väenpaljoutta. Tosin, Julian koululla on vkl.na myyjäiset, joten niihin varmaankin tulee mentyä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi saattaa hyvinkin tuollaisessa ihmispaljoudessa väsyä ja kyllästyä, kun näin aikuisellekin teki tiukkaa.

   Poista
 7. Oletpa ehtinyt monille markkinoille! Minäkin olen käynyt kolmet pienet markkinat läpi ja aina sieltä tunnelman lisäksi jotain muutakin löytyy. Yleensä pukinkonttiin lahjoja ystäville ja isoille ja pienille sukulaisille. Ostan myös aina joululimppuja jouluaterioille sekä saunavastoja, ite kun olen niin laiska, ettei niitä tule kesällä tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huvä idea käydä markkinoilta hakemassa sellaista, mitä ei itse tee. Joulupöytään tapaan ostaa markkinoilta joulukalaa. Nyt ei ollut tuttua kalatuotemyyjää paikalla.

   Poista
 8. taas minulta unohtui Lohjan markkinat. Koko joulu tuntuu taas minut yllättävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna sitten uusi yritys. Joulu tulee onneksi joka vuosi.

   Poista
 9. Mukavia kuvia joulumarkkinoilta upea kuusi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnan joulutorilla on aina hieno kuusi. Tänä vuonna se oli erityisen kaunis. Mitä nyt räntäsateelta näki.

   Poista
 10. Kauniita kuvia markkinoilta, kyllähän siellä aina on paljon katsomista ja myös paljon ihmisiä. Iloista joulun odotusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   Ihmisiä tuntui olevan edellisvuotta enemmän. Sää oli suotuisa, kun ei satanut vettä eikä edes lunta.

   Poista
 11. Joulumarkkinoilla on kyllä mukava käydä. Mekin kävimme Lohjan markkinoilla vähän tuli ostettua, sitäkin enemmän syötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä tuoksuikin joka nurkalla niin herkulliselta.

   Poista
 12. Ihanat joulumarkkinat :) RONJA

  http://valokuvauksenlumo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 13. Ooppa kiärtäny monet markkinat. Mäen oo käyny ku oman kylän myyjääsiis, jokka kutistuuvat, vuasi vuarelta. Viimme jouluna velijen naisystävä, toi mulle Tallinnasta hianot puiset koristekuuset. Sinne ku pääsis ittekki käymähän. Täältä löytyy yks isäntä lisää, joka ei jostaki kumman syystä, viihry munkans samoolla kiarroksilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut sellaisistakin isännistä, jotka mielellään kulkevat puolisonsa kanssa kaupoilla ja huvituksissa. Harvassa kuitenkin taitavat olla. Menoja karttavassa ukossa on hyväkin puolensa. Meillä on aina kissavahti omasta takaa.

   Poista
 14. Joulumarkkinoilla on aina niin paljon ihanaa katseltavaa ja ostettavaa. Muutama vuosi sitten kävin itsekin Lohjan joulumarkkinoilla, kun käväisin katsomassa Vivamon jouluvaelluksen.
  Itselläni on tänä vuonna jäänyt väliin kaikki joulumyyjäiset, vaikka niissä pitäisi käydä ihan kannatuksen vuoksi.
  Suloista viikonvaihdetta, ihanaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla on jo pitkät perinteet ja siellä on omanlaistaan taikaa. Siksi sinne on yleensä mukava mennä.
   Mukavaa joulunalusaikaa myös sinulle!

   Poista
 15. Joulumarkkinat ovat kyllä mukavia ja tunnelmallisia tapahtumia. Harmi, ettei täälläpäin ole kunnollisia. Helsingin, Tampereen ja Tukholman markkinoilla olen joskus käynyt, ja ne olivat kivoja. Kaikista käymistäni Keski-Euroopan joulumarkkinat ovat olleet erityisen iloisia ja jouluisia tapahtumia. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääkaupunkiseudulla erilaisia joulumarkkinoita ja -myyjäisiä on vuosi vuodelta enemmän. Silti haaveilen matkasta Keski-Europaan joulutoreille. Yhdelle ainakin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Miehistä löytyy tosiaan yllättävää ketteryyttä, vaikka niin ei toivoisi.

  VastaaPoista
 17. Tallinnan torilla on aina niin mukava käydä.
  Olen siellä käynyt aika usein mutta vain kerran joulutorilla.

  VastaaPoista
 18. Olet ahkeroinut markkinarintamalla:) Minäkin kävin viime jouluna Tallinnan markkinoilla työkaverieni kanssa, mukava päivä komean kuusen ympäristöä kierrellessä. Mutta huomenna koittaa meilläkin päivä, jolloin miesväkeä viedään pitkin Tuomaan markkinatoria - saas nähdä, kauanko viihdytään:) mukavaa joulunalusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 19. En ole vähään aikaan tullut joulumarkkinoilla käytyä, kun ei kuitenkaan tarvitse mitään. Voisihan siellä käydä fiilistelemässä. Olen oppinut, ettei miehen kanssa kannata käydä tuollaisissa paikoissa! Hyvää joulun aikaa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!