keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Suomalainen snow-how


Eilen saimme luvatun lumimyräkän. Keli oli karmea, mutta onneksi autoilijat ajoivat maltillisesti ja liikennettä näytti jopa olevan tavanomaista vähemmän. Sen verran monia vuosia olen liikenteessä talvisinkin suhaillut, ettei eilen mitenkään poikkeuksellinen talvikeli ollut. Liukasta ja lumista ilman muuta, mutta sellaistahan se tuppaa talvella näillä leveysasteilla olemaan. 

Olin liikkeellä niin aamulla kuin ruuhka-aikaankin. Koko päivän aikana näin yhden ainokaisen aura-auton ja silläkin aura oli ylhäällä, mutta peräpäästä auto kylvi suolaa koko päivän sataneeseen hankeen. Seurauksena oli hirvittävä möhnä, josta muodostui tien pintaan polanteita. Ajaminen oli, kuin perunapellossa poukkoilua. Eikö olisi ollut järkevämpää aurata ensin tien pinnasta ylimääräinen lumi pois ja sitten suolata? Jos suola vielä olisi ollut tarpeen?

Bussipysäkit oli täysin auraamatta. Samoin isommatkin kadut, joissa on runsaasti liikennettä. Moottoritiellä en käynyt. Kenties kaikki aurat ajoivat siellä peräkanaa.


Radiossa on tänään haastateltu teiden kunnossapidosta vastaavia henkilöitä. Jokainen on väittänyt koko kaluston olleen liikenteessä, mutta ei kuitenkaan ruuhka-aikaan. Silloin on kuulemma vaikea aurata, kun autoja on niin paljon. Lukuisat eilen liikenteessä olleet ihmiset ja ammattiautoilijat soittivat radioon ja sanoivat, etteivät olleet nähneet aura-autoja sen enempää aamuvarhaisella kuin iltamyöhälläkään.

Suomessa on aina ollut talvisia kelejä ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Meillä luulisi olevan lumiosaamista, snow-howta vaikka toisille kaupattavaksi. Kaipa Suomessakin mennään vähitellen siihen, että lumisateen sattuessa ihmiset joutuvat jäämään pois töistä ja kouluista ja koko maa sulkeutuu odottamaan sään paranemista. Toivottavasti näin ei sentään käy.


Pääsin ihan turvallisesti kotiin. Mieli olisi tehnyt ottaa matkan varrella muutama lumikuva, mutta keskelle tietä ei voinut autoa pysäyttää ja penkoille ei auraamattomuuden vuoksi ollut menemistä. Niinpä nappasin oman kylän kaupalle päästyäni yhden kuvan. Yhden vain, sillä lumisade oli muuttumassa märäksi loskaksi ja kotiinkin oli jo kiire.


Turhaan kiirehdin kotiin, sillä pian sisälle päästyäni sähköt alkoivat räpsimään ja lopulta tienoo pimeni kokonaan. Pimeyttä kestikin sitten kolme tuntia. Vähän ennen kahdeksaa kyllästyin kutomaan otsalampun ja kynttilöiden valossa. Lähdin ulos jatkamaan Ukkokullan aloittamia lumitöitä ja ravistelemaan painavaa lunta pihan puista. Kauaa en pihalla lunta ehtinyt kolaamaan, kun valot jo palasivatkin. Sen jälkeen pitikin kiertää talo niin ulkoa kuin sisältäkin, sillä jouluvalojen ajastimet oli säädettävä uudelleen.


Sähköttömyys ei tuntunut niin läpitunkevan pimeältä, kun joulun läheisyyden vuoksi kynttilät olivat valmiina sytytettäviksi ja patterilla toimivia valojakin oli siellä täällä. Monet niistä ajastimilla varustettuina syttyivät sopivasti ihan itsestään valaisemaan pimeyttä.  

21 kommenttia:

 1. Olimme myös eilen liikenteessä ja olikin aikamoista tärinää ja rumputusta koko matkan. Kauniita kuvauskohteita olisi ollut, mutta parempi oli kännykän olla taskussa:)

  Sähköt eivät täällä keskustan tuntumassa menneet pois, räpsivät vain muutaman kerran.

  Mukavaa joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto isojenkin teiden varsilla oli todella kaunis, mutta ei mitään mahdollisuutta mennä niitä kuvaamaan. Onneksi painuivat muistiin ja mieleen.
   Meidän kylällä sähköt räpsivät pienelläkin tuulella. Se on ihan yleinen vitsailun aihe täällä.
   Kiitos Sirpa, samoin sinulle mukavaa joulunalusaikaa!

   Poista
 2. Itse ajoin eilen tuota kylää kohti vanhaa turuntietä ja ensimmäistä kertaa ikinä kävi mielessä että oi miksen mennyt motaria...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa Turuntietä minäkin ajoin ja välillä olin varma, että alla oli perunapelto. Hitaasti tultiin 30:n vauhtia muutaman auton jonossa. Kerrankin kukaan ei kiirehtinyt ohittamaan. En tiedä, oliko motarilla yhtä kuoppaista. Liukasta sielläkin oli kuulemma ollut.

   Poista
  2. Liekö ajettu peräkkäin :D En kyllä koskaan ennen oo sitä 70 pätkää ajanut kolmeakymppiä. Mutta tosiaan, kukaan ei halunnut ohi. Mietin ajaessa, että kohta tippuu hampaista paikat.
   Veikkaan kuitenkin, että motari oli aurattu muutaman kerran, toisinkuin vanha turtsa, vaikka varmasti oli liukasta sielläkin.

   Poista
 3. Kuulin, että kunta päättänyt ilmeisesti säästää eikä ole vielä tehnyt auraussopimusta tälle vuodelle.😶sen kyllä eilen illalla huomasi, kun sohjoa oli pari kymmentä senttiä. Tänä aamuna keskustassa bussi oli 45 min myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloinkahan se auraussopimus sitten pitäisi tehdä, ellei talven kynnyksellä? Kesällä harvemmin aurausta tarvitaan. Hölmöläisen hommaa...

   Poista
 4. Talvikunnossapidon laminlyönti on säästämistä ihan väärästä paikasta. Se kostautuu sitten kolareina, myöhästymisinä ja luiden murtumisina. Ei viisasta.

  Kaupungin lopetettua talvikunnossapidon syrjäteillä perustettiin tienhoitokuntia. Niiden ylläpito on sangen kirjavalla käytännöllä. Mielessä käy, että esim. ambulanssin pitäisi päästä aina läpi. Hädän hetkellä näin ei välttämättä täällä ole, kun niistä harvat on nelivetoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen vuosi sitten meidän tiemme oli yksityistie ja asukkaat maksoivat kunnossapidon itse. Ei ollut kallista ja tie oli aina loistavassa kunnossa. Sittemmin kunta otti yksityistiet vastuulleen ja niinpä aura-autoa tulee, miten tulee. Tai on tulematta kokonaan. Itse asiassa aurauksen hoitaa sama henkilö, kuin yksityistieaikaan, mutta erilaisella sopimuksella. Kunta siis säästää. Minusta kiinteistövero pitäisi korvamerkitä tällaisiin(kin) tarkoituksiin.

   Poista
 5. Tuo teiden kunnossapito on kyllä niin uskomatonta täällä meilläkin. Säätieto lupaa lunta ja kaluston pitäisi olla valmiina - mutta onko? En usko! Eilen meilläkin tuli lunta 20 cm. Olin koko päivän kokona saikuttelemassa ja kun isäntä tuli kotiin niin piha oli neitseellisen valkoisen hangen (20 cm) peittämä, teillä kulki suolapojat, lumi sohjoontui - vanhaa kunnon tiekarhua olisi moneen kertaan kaivattu. Pelti kolisi ihan turhaan! Luulisi, että näillä Suomineidon leveyksillä osattaisiin jo teiden talvikunnossapito!

  Onneksi pääsit kotiin turvallisesti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa nämä alituiset säästöt ja kilpailutukset näkyvät myös talvikunnossapidossa. Kaikki ei ollut ennen vanhaan paremmin, mutta tiet sentään aurattiin paremmin. Se tosiaan jälleen kerran hämmästytti, ettei aamulla mitään oltu aurattu, eikä auroja näkynyt, vaikka lumisateesta tiedettiin hyvissä ajoin.

   Poista
 6. Jostain syystä maalla toimii auraaminen paremmin kuin kaupungissa. Kun ajelin eilen töistä kotiin oli koko kaupunki auraamatta enkä nähnyt yhtään aura-autoa. vaan kun tulin kaupungin tiealueiden ulkopuolelle tuli aura vastaan. Minä jouduin vielä köröttelemään auraamatonta tietä mutta perässäni tullut mieheni pääsi ajamaan aurattua tietä.
  Vaikka täytyy se sanoa että on täälläkin joskus auraamatonta, viime perjantain aamu oli ihan karmea ajaa töihin, ajoin 80 alueella välillä vain 40 jotta auto pysyisi tiellä.

  Luulen että yksi syy on se että kalustoa ei enää ole kuten ennen. Maalla tekevät vielä traktoreilla, kaupungin ahtaudessa on oltava toisenlaiset koneet, siellä on myös ongelma mihin lumi mahtuu, täällä se mahtuu kyllä pientareille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuin Helsingin keskustassa 70-luvun lopulla, eikä siellä koskaan tarvinnut runsaslumisinakaan talvina siten rämpiä, kuin viime vuosina. Aurat lähtivät aamuvarhaisella liikkeelle ja tiet oli kunnossa ihmisten herätessä. Nykyisin Hesan kadut ovat päivätolkulla aivan järkyttävässä sohjossa. Espoo taasen ei edes ole mikään oikea kaupunki ja siellä on useimmissa paikoissa lumelle tilaa. Oman kunnan keskusta oli jäänyt kokonaan auraamatta. Syynä oli se, että kilpailutuksen voittaneelle yrittäjälle ei ollut sopivaa kalustoa. Kunnan edustaja pahoitteli eilen tilannetta. Taisi mennä kilpailutus pieleen.

   Poista
 7. Minäkin manailin eilen auraamattomia teitä, ihan käsittämätöntä tämä säästäminen.

  VastaaPoista
 8. Meillä onneksi auramies oli toimessaan. Omaan pihaan valitettavasti juutuin ja puolisokin sai tehdä töitä, että sai autoni talliin. 4-tie oli karmea ajaa ja kyllä aika lailla pelkäsin olla tien päällä. Onneksi matka taittui turvallisesti tullen mennen.
  Turvallisia ajoja sinnekin ja koetetaan pysyä pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiistaina onneksi autoilijoilla oli maltti mukana. Oli se vaikea keli, enkä edes olisi lähtenyt liikenteeseen, ellei olisi ollut pakko.

   Poista
 9. Eilinen sää oli kyllä paha autoilijoita ajatellen. Toivoisi aurauskalustoa olevan tarpeeksi liikkeellä silloin, kun sää sitä vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keli oli tosi paha, mutta sitä olisi lievittänyt kunnon auraus. Kotitie sentään oli hyvin aurattu ja oma piha myös.

   Poista
 10. Muistan että lapsena meillä korvessa oli aika ajoin noita sähkökatkoja ;)

  Tänne meille tuli 30 cm lunta! Kuntoilusta kävi koiran lenkitys metsässä ennen iltavuoroon menoa. Töihin mennessä bussi oli hieman myöhässä (ehdin hyvin, koska olen liian aikaisen normaalisti) mutta bussi tärisi ja natisi liitoksissaan siinä polanteisella teillä. Tuntui kerrassaan että se hajoaa :D
  Mutta ihanalle näyttää ja toivottavasti ei sula pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä iso sähköyhtiö pihtaa, eikä siirrä johtoja maahan. Silloin ne ovat alttiita tykkylumelle ja tuulen kaatamille puille. Ehkä tilanne meidän alueella paranee, kun tierempan yhteydessä sähköjohdot kaapeloidaan maahan. Eilen kuulin erään kyläläisen sanovan, että täällä menee sähköt, jos vain lintu istahtaa langoille.
   Meillä lumesta on jo paljon sulanut. Kunpa loput edes säilyisivät. Olisi niin paljon kauniimpaa ja valoisampaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!