tiistai 7. maaliskuuta 2017

Tomaatit kylvetty


Nyt on tomaatit kylvetty. 
Punaiset kirsikkatomaatit "Tiny Tim" ja "Gardener's Delight".

 
Keltaiset kirsikkatomaatit "Ildi" ja "Yellow pearshaped".


Runkotomaatteja kylvin seuraavasti: 
"Moneymaker", Ailsa Craig", "Tigerella" ja "Tanskan vienti". 
Tigerellaa on tullut kylvettyä joka vuosi ja viime vuonna myös Ailsa Craigia. 
Muita kahta kokeilen ensimmäistä kertaa.


Viime hetkellä ennen tavaroiden pois korjaamista muistin laittaa myös paprikan 
"California Wonderin" siemenet multaan.


Kovin paljon en ajatellut tänä vuonna kukkia esikasvattaa, mutta samettikukkia pitää aina olla vähintäänkin kasvimaalla. Sinänsä en ole kovin innostunut samettikukista. Taisin saada niistä lapsena yliannostuksen, sillä äitini on niistä aina tykännyt. Kasvimaalla niillä on oma paikkansa ja tarkoituksensa minunkin puutarhassani. Isosamettikukka "Vanilla" on jokakesäinen välttämättömyys. Uutena löysin kirjavaa "Jolly Jesteriä". Yksivärinen "Honeycomb" lienee aika tavallinen.

Jotkut kasvit erittävät juurillaan aineita, jotka tappavat tuholaisia tai pitävät ne loitolla. Samettikukka on esimerkki tällaisista kasveista. Sen juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka vaikuttaa myrkyn tavoin erilaisiin tautia aiheuttaviin mikro-organismeihin ja nematodeihin. Samettikukkia kannattaa esim. viljellä kaalien rinnalla, niin ettei kaaliperhonen pääse munimaan niihin. Samettikukka on siis tärkeä kasvi keittiökasvimaalla.


Nyt täytyy olla tiukkana ja pitäytyä ennakkosuunnitelmissa. Näin kylvövaiheessa ikkunalaudoilla vielä tilaa löytyy, mutta johonkin ne koulitut taimetkin pitää saada mahtumaan. Siemenet on vasta kylvetty ja silmissäni näen jo kymmensenttiset tomaatintaimet. Ja tunnen niiden voimakkaan tuoksun nenässäni. Oi, tämä on taas menoa!

50 kommenttia:

 1. Tomaatteja löytyykin sinun puutarhasta kesällä vaikka jos minkälaisia. :D Minä laitan vain yhtä, tuota "Tiny Tim" -lajiketta. En ole vielä kylvänyt, ensi viikolla ajattelin. Vai olisikohan nyt kuitenkin parempi aika, kun on se kasvava kuukin. :D Sivulauseessa huomautettakoon, että tomaattien kanssa olen epäonnistunut niin paljon, että siksi tämä vaatimaton yhden lajikkeen kylvö ja mielellään juuri kirsikkatomaatti, jotta kypsyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä tomaatit eivät meinanneet millään kypsyä ja satokin oli aika huono. Aina pitää yrittää uudelleen. Keltaista Ildiä ja tuota päärynätomaattia olen kokeillut myös aiemmin ja niiden kanssa olen onnistunut hyvin.
   Nouseva kuu ja muutenkin sopiva ajankohta laittoivat kylvöhommiin. Katsotaan, miten edistyvät.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ulos katsoessa ei keväästä ole tietoakaan, mutta kyllä se sieltä taas tulee.

   Poista
 3. Nuo tomaatit näyttävät niin herkullisilta ja miltä ne itsekasvatetut maistuvatkaan! Haaveilin tulevalle kesälle kasvihuoneesta, mutta muut projektit peittivät sen vielä alleen.
  Meillä oli lapsuudessa myös aina samettikukkia, muistan sen että kasvimaalla, muitten penkkien väleissä.
  Mukavia haaveiluhetkiä ja puutarhaunia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tigerellaa kasvatin ennen kasvarin hankintaa talon seinustalla ja ihan hyvää satoa se tuotti. Tykkään nyppiä tomaateista varkaita ja haistella varsien voimakasta tuoksua. Ihan jo senkin vuoksi muutama tomaatti pitää aina olla kasvamassa.

   Poista
 4. Tämä on taas totisesti menoa! :)
  Siellä on kylvetty aika monta samaa juttua kuin täälläkin. Noita tomaatteja löytyy kyllä jokaiseen makuun. Se on mahtava maailma, kun sitä alkaa tutkimaan.
  Onnistuneita kylvöjä ja ihania odotuksen hetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain brittisivustolla oli tomaattivalikoima niin runsas, että ihan hämmennyin ja lopuksi tilasin siemenet kotimaisesta siemenkaupasta. Ajattelin kylvää useampaa lajia jo ihan siksikin, että voi sitten tehdä vertailua jatkoa ajatellen.

   Poista
 5. Siinä onkin aika monta tomaatti lajia siitä se alkaa minä en tomatteja laita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä tuurilla joku aina onnistuu. Täytyy sitten jakaa ylimääräiset taimet tuttaville.

   Poista
 6. Kevät on haaveiden aikaa !
  On varmaan mukava tunne napata omakasvattama tomaatti suoraan köynnöksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvatettu tomaatti maistuu taivaallisen hyvältä. Ja minä tykkään myös tomaatinrunkojen tuoksusta. Aika usein tulee istuttua ahtaassa kasvarissa ihan vain tuoksun ja tunnelman vuoksi.

   Poista
 7. Minäkin kylvin eilen tomaatit. Luulin, että minulla on hirveästi entisiä siemeniä jemmassa, mutta löysin vain kolmea lajiketta. Luulin myös kuivattaneeni siemeniä tomaateista, mutta en löytänyt niitäkään. Nyt olen kahden vaiheilla, haenko lisää siemeniä, vai en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähemmälläkin pärjää ja hyvin ehtii vielä käydä siemenkaupassa. Luultavasti laitoin taas liikaa siemeniä ja joudun jakamaan ylimääräisiä taimia.

   Poista
 8. Mulla on myös ensimmäisen kuvasi lajikkeet kasvatuksessa, Tiny Tim ja Gardener's Delight. Jälkimmäinen on mulle aivan uusi tuttavuus, jännää siis odottaa miten mahtaa pärjätä pihalla. Mun muut lajikkeet on Sungold, Hundreds and Thousands sekä Outdoor Girl, pihalle tai palstalle menossa kaikki. Olisipa kasvihuone...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattilajikkeita on niin valtavasti, että ihan menee sekaisin niiden kanssa. Tigerellasta sain aikanaan talon seinustalla ihan yhtä hyvän sadon, kuin nykyisessä kennokasvarissa. Sungoldia on kovasti kehuttu. Itse en ole sitä kokeillut, joten laitanpa muistiin tulevaisuutta varten.

   Poista
 9. Monta eri lajiketta! Minä ostan tänä vuonna valmiit taimet, liian kiireistä opiskelujen kanssa ja taimet jäisivät vain heitteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä ostat tomaatintaimia? Viime vuonna tein epäonnisen ennakkotilauksen Kallen kukkatarhasta. Samalla vaivalla kasvatan tavallisimmat taimet itse, mutta erikoisuuksia olisi kiva ostaa taimena.

   Poista
 10. Mahtavaa saada tuollainen valikoima tomaatteja kasvamaan! Nyt alkaa olla paras kylvöaika, joten kaikki onnistuu varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet olen yleensä saanut kasvamaan, mutta sadon kanssa ei aina onnistu yhtä hyvin. Mutta ihana on istua kasvarissa aistimassa tuoksuja ja tunnelmaa.

   Poista
 11. Mukava valikoima tomaatteja! Mulla ei ihan tila riitä kasvihuoneessa monelle lajikkeelle, mutta aina jotain uutta pitää kokeilla. Laitoin kans tuota 'Tiny Tim' Kirsikkatomaattia kasvamaan. Tuota päärynätomaattiakin olen joskus kokeillut, kun nuo erikoiset muodot ja värit aina piristää tomaativalikoimaa kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni on minunkin kasvarini ja vielä sinne pitää mahduttaa myös kurkut. Keltaisesta päärynätomaatista tykkään ja se on onnistunut vuosittain tosi hyvin.

   Poista
 12. Vau mikä määrä tomaatteja! Oi, noista pussien kuvista herahtaa vesi kielelle. Mäkään en välitä sammareista, mutta meillä ei äiti eikä isoäitikään niitä kasvattanut, joten yliannostuksesta ei voi tällä kohdalla olla kyse. Olisi kiva kokeilla niiden kasvattamista edes kerran elämässä :-D Yksinkertaiskukkaisissa versioissa on sitä paitsi ihan nättejä, ja kaikissa samettikukissa on ihanan aurinkoiset värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu, että pääpointti tomaatinkasvatukselleni on päästä istumaan ahtaaseen kennokasvariin tomaatintaimien sekaan. Se varsien tuoksu varkaita nyppiessä on niin ihana. Vastaleikatun nurtsin ja koivun hiirenkorvien jälkeen ehkä kesän paras.

   Poista
 13. Ihania kylvöksiä.
  Monenlaista tomaattia!
  Kiitos tiedosta miten samettikukka vaikuttaa kasvimaalla.
  Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukka on hyvä kumppanuuskasvi kasvimaalle. Vanhan kansan tietoa parhaimmillaan ja myös ihan tutkitusti todistettu.

   Poista
 14. Oo, monta tomaattilajia! Minäkin ajattelin kylvää ekan kerran tomaatteja ;)
  Ostin jokun pensastomaatin (en muista mikä) siemeniä.
  Hyvä että kelloköynnösmania tarttui. On niin mahtavat sirkkalehdetkin siinä kaverissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy laittaa useampaa sorttia, jotta edes joku onnistuu. Jotenkin tuo tomaatti on sellainen kesäni must-kasvi. Ennen kasvaria oli aina muutama taimi talon seinustalla.
   Eikös teillekin ole kasvari tulossa, joten tomaateilla on siellä paikkansa.

   Poista
 15. Mullakin on samettikukkien kanssa yliannostus samasta syystäkin;)
  Silti laitan niitä vähän kasvimaalle, niitä äidin kasvattamia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on oman äidin kasvattamia samettikukkia. Kyllä niitä pitää kasvimaalla olla.

   Poista
 16. Hyvät lajikkeet valitsit, ja paljon. Niitä on sitten syksyllä mukava maistella ja vertailla. Kyllä, niin se on että heti kylvämisen jälkeen näkee jo silmissään vähintäänkin kymmensenttiset taimet ja tuntee tuoksun, on se kummallista :) Samettikukkia pitää olla, ja kasvimaalle laitettava nimenomaan ainakin osa. Vanillaakin laitoit - se on niin ihana! Minä kylvin kääpiösamettikukkaa perjantaina, ja jo maanantaina se oli taimella! Joskus nuo odotuttavat kauankin, ja joskus järjestävät semmoisen yllätyksen ettei ole uskoa silmiään. Ihanaa taimettumisen odotusta sinullekin Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin joitakin tomaattilajikkeita varten käydä vinkin sinun blogistasi kurkkaamassa. Vanillasta on tullut jokavuotinen perinne. Se taitaa olla ensimmäinen itse siemenestä kasvattamani kukka.

   Poista
 17. Tomaatin kasvatus kyllä houkuttelisi, onhan niiden maku ihan toisenlainen kuin kaupan tomaattien... Kastelu vaan olisi vähän ongelmallista, kun en ole jatkuvasti mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopisiko sinulle jokin matala pensastomaatti tai amppelitomaatti, joka mahtuisi auton taakse ja jonka voisi rahdata mökille ja takaisin. Viime kesänä minulla oli yksi amppelitomaatti, joka teki makoisia pikkutomaatteja ja vieläpä runsaasti myöhään syksyyn. Eikä vienyt paljon tilaa. Ostin taimen kaupasta, joten yhtään en tiedä lajiketta.

   Poista
 18. Mielenkiintoiset tomskulajikkeet valitsit kasvatettavaksi. Itse päädyin tänä keväänä vanhoihin tuttavuuksiin: Sungoldiin, 100s and 1000s'iin ja Black cherryyn. Vielä toki ehtisi jotain uuttakin lajiketta kokeilemaan...
  Sammarit ovat lemppareitani. Olen kasvattanut niitä useana keväänä ja runsaasti. Tänä keväänä ajattelin kokeilla joitain muita kesäkukkia ja kasvatustilojen rajallisuuden vuoksi taidan jättää suuremmat samettikukkakylvökset tekemättä. Taidan kylvää sammareista vain nopeakasvuiseksi olettamaani kääpiösamettikukkaa myöhemmin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sungoldia piti hankkia, mutta unohdin. Black cherryä olen joskus kokeillut, mutta se kypsyi tosi hitaasti.
   Niin paljon olisi ihania kasvatettavia, mutta tila asettaa aika lailla tiukat raamit innostukselle.

   Poista
 19. Tämä on menoa nyt :) Moneymaker on meillä joka vuosi kasvihuoneessa, minä tykkään lajikkeesta. Minulla oli viime vuonna samettikukkia kasvihuoneessa ja luulen niiden vaikuttaneen ainakin siihen että muurahaisia ei näkynyt. Kaalien vieressäkin olen kasvattanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moneymaker taitaa olla yksi niistä lajeista, jonka nappasin muiden blogeista. Koitin etsiä muiden vinkkejä ja pysytellä hyviksi havaituissa lajikkeissa. Katsotaan, miten näiden valintojeni kanssa onnistuu.

   Poista
 20. Viime talvena kokeilin kaupan kirsikkatomaateista otetuilla siemenillä, ja nekin itivät hyvin ja tuottivat satoa, vieläpä ulkona kasvatettuina. Mutta nyt päätin ksvattaa ihan kaupan siemenistä, hyvin ovat itäneet, saapas nähdä, miten satoisia sitten ovat. Sinulla on kyllä hyvät lähtökuopat, se verran moninaiset ovat siemenlajikkeesi. Samettiruusut ovat ihan kelpo kasveja täyttämään tyhjiä kolosia vaikkapa sipulikukkien tilalle. ja kohtuu helppoja kasvattaa, niinpä täälläkin niitä kylvetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukkia olen yleensä ostanut valmiina taimina ja istuttanut kasvimaalle ja kasvihuoneeseen. Vanillan kasvatan aina itse.
   Miksiköhän en ottanut siemeniä viime kesän omakasvatetuista tomaateista? Ehkä syksyllä muistan.

   Poista
 21. O-ou, kuinka monta erilaasta. Nua keltaaset ei näytä yhtää tomaatiilta :)Tomaattia en oo koskaa kylyväny, enkä eres ostotainta kasvattanu. Pitääskö ostaa eres yks taimi kokeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Usein noissa kokeiluissa käy niin, että siitä tulee tapa. Ennen kasvaria kasvatin tomaatteja talon seinustalla. Ihan kelvollinen sato tuli niistäkin.
   Keltainen päärynätomaatti on minusta satoisa ja helppo ja lisäksi hyvän makuinen.

   Poista
 22. Ooh, mikä valikoima tomaatteja! Tuota tigerellaa tekisi mieli kokeilla, mutta päätin käyttää vanhat siemenet ennen kuin ostan lisää. Samettiruusuja pitää olla, tykkäsi niistä tai ei 😊 onneksi niistäkin löytyy kaiken värisiä lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tigerella on ainakin meillä osoittautunut kestäväksi, helpoksi ja aika satoisaksi. Ja lisäksi se on minusta todella kaunis hentoine raitoineen.
   Samettikukat kuuluvat vähintäänkin kasvimaalle. Kukkalaatikkoon en niitä laita. Siitä sai aikanaan kotona tarpeeksi.

   Poista
 23. Teillä sitten nautitaan hienoista tomaateista :) Mulla on taimella, hyvin hontelot, jännityksellä katselen niiden taipumista aina valoon päin. Huomasin vielä Tigerellan siemenet, jäivät kylvämättä. Pitää nekin viskata multaan.
  Sameetiruusuja on myös, Vanillaa ja omia siemeniä. Jotain lisäpöytiä pitää taas laittaa, todella tulee ahtaat paikat, kun kasvavat, jos kasvavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Honteloissa tomaateissa on se hyvä puoli, että ne voi myöhemmin istuttaa syvemmälle multaan. Helposti niistä ikkunalaudalla honteloita kasvaa.
   Lisähyllysuunnitelmia minäkin tässä pohdin. Ensi kuussa kun tulee vielä kurkut ja muut.

   Poista
 24. Suuri kylvöviikonloppu oli tosiaan viime viikonloppu💚
  Nyt saadaan seurata siementen itämistä siihen asti, kunnes taas on huhtikuun kylvöjen aika 😊.
  Vuosien tauon jälkeen kylvin tomaattia. Olen aina ostanut valmiit kirsikkatomaatin taimet, mutta nyt pari pussia siemeniä ihan väkisin tunki ostoskoriin Viherlassilassa!
  Samettikukkaa pitää olla kasvimaalla, perhosetkin siitä tykkäävät, vaikka minä en!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun antamiasi kylvöajankohtia noudatin. Kiitos! Piti vielä tomaatinsiemenille multaan nakatessa sanoa, että "Marja neuvoi teidät nyt kylvämään, kasvakaa ahkerasti." Unohdin.
   Pitää joissain asioissa venyä kasvien ja ötököiden ehdoilla. Ei ole samettikukka minunkaan mielikukkani, mutta kyllä se sinne kasvimaalle ehdottomasti kuuluu.

   Poista
 25. Munkin äiti istutti niitä oransseja samettikukkia aina :D :D :D Vanilla on ihan ehdoton. Tykkään myös niistä siroista yksinkertaisista sitruksentuoksuisista. N on kauneimpia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanilla on niin kaunis, että laitan sitä aina yläpihan kukkaruukkuihin. Tosi helppo myös kasvattaa itse.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!