maanantai 19. helmikuuta 2018

Kuukausista julmin - kevättä ikävöiden

Latukoneen reittiavaus lähipelloille.

Laitoin huvikseni googlehakuun kysymyksen, mikä on kuukausista julmin. Huhtikuu sai eniten osumia ja toisena tuli maaliskuu. Perusteluina oli mm. työmatkoilla tapahtuneet onnettomuudet ja masennukseen sairastuneiden määrät. Etelärannikolla elävän puutarhahörhön näkökulmasta helmikuu tuntuu melkeinpä kaikkein julmimmalta, kun talvi vaan jatkuu ja jatkuu, vaikka kevään pitäisi olla aivan kulman takana.

Peura on käynyt haistelemassa tulevia apajia.

Odotimme lunta koko joulukuun ja tulihan sitä kerran pari sulaen plussa-asteissa ja vesisateissa miltei samantien pois. Tammikuussa sama kuvio toistui jälleen. Helmikuussa lunta on saatu uudemman kerran ja vihdoin myös pakkasia, mikä pitää lumet tiukasti maassa. 

Seuraaville viikoille on ennustettu kylmää ja talvisten olosuhteiden jatkumista etelässäkin. Yläilmakehässä tapahtuva harvinainen sääilmiö, polaaripyörre eli kymmenien kilometrien korkeuteen syntyvä tuulijärjestelmä luo reuna-alueilleen hyvin kylmiä alueita. Näin ilmavirtausten suunta käätyy pohjoisen ja idän väliseksi ja se tietää kylmempää ilmaa koko Suomeen. 

Edellisen kerran näin voimakas polaaripyörre oli 2013 ja silloin maaliskuu oli Suomessa poikkeuksellisen kylmä. Polaaripyörteen aiheuttaman pitkään jatkuvan kylmyyden todennäköisyys on 60 prosenttia. Toivotaan, että se 40 prosenttia tällä kertaa voittaa ja pääsemme runsaan viikon päästä alkavan maaliskuun merkeissä haistelemaan kevään tuulia.

Puutarhahörhön askelmerkit alapihalla.

Helmikuisen talven jaksaa ihan hyvin, kun ajatus on kuitenkin jo kaiken aikaa maaliskuussa alkavassa keväässä. Tietenkin on ihan turhaa manailla sääilmiöitä ja tuskailla hidasta kevään saapumista, kun niille asioille ei mitään voi. Vaan, minkä sitä ihminen itselleen voi. Kevättä on ikävä ja mitä lähemmäksi se tulee, sen suuremmaksi ikävä voimistuu.

Kotikivi odottaa uusia istutuksia ympärilleen.

Edessä oleva kesä tulee olemaan viime vuotistakin jännittävämpi. Tieremppa siirtyy huhtikuun alussa meidän kotitielle. Ympäristössä on melskattu ja myllerretty mennyt vuosi, nyt sama meininki siirtyy miltei ikkunoiden alle. Kilpailutuksen voittanut urakoitsija on oman kunnan toimija ja saanut runsaasti kiitosta asukkaita huomioivalla otteellaan.  

Väistämättä tienrakennus tulee aiheuttamaan konkreettista haittaa arkielämän sujuvuuteen. Näen kuitenkin asiassa enemmän positiivisia puolia, joten suuremmin en haittoja jaksa murehtia.  Yksi kesä sinne tänne. Pölyn ja melun muodossa haitat pureutuvat myös meidän rajojemme sisäpuolelle, mutta silti saan olla täysillä oman pihani ja puutarhani kuningatar. Sitä odotellessa, mukavia talvipäiviä!
 

36 kommenttia:

 1. T.S. Elliot väitti, että huhtikuu on kuukausista julmin. Mutta hänpä ei asunut Suomessa. Minusta helmikuu on ihana talvikuukausi, pakkasta ja lunta, mutta valo lisääntyy joka päivä. Huhtikuu on kiduttavaa aikaa, talvi käy taistelua kevään kanssa ja puutarhurin kärsivällisyys on koetuksella.
  Olin eilen hiihtelemässä hohtavilla hangilla ja se jos mikä on nautinnollista talven viettoa.
  Olet asennoitunut hyvin tulevaan tieremppaan, se kestää aikansa, eikä sitä voi välttää, miksi siis aiheuttaa itselleen kärsimystä ja pilata kesänsä ärtyisyydellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti etelävaltiossa syntyneenä T.S. Eliot olisi väittänyt koko Suomen talvea julmaksi. Tiedä häntä.
   Aurinkoisia hankia katsellessani harkitsen juuri vakavasti hiihtolenkkiä. Pitäisi vain taikoa jostain pitovoidetta, muuten sukset lipsuvat niin, ettei ole toivoakaan päästä mäkiä ylös.

   Poista
 2. Kyllä tässä aletaan pikkuhiljaa kevättä odotella...saa kyllä nähdä jaksaako kasvirintamalla mitään tehdä, mutta aurinkoa ja lämpöä kyllä kaivataan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveista voi ja saa nauttia ilman ylenmääräistä tekemistäkin. Toivotaan aurinkoa ja lämpöä vähintäänkin kesäksi.

   Poista
 3. Onhan tämä lumista, mutta on tämä kuukausi mennyt jo näin pitkälle nopeammin kuin tammikuu. Valostakohan se johtuu, aamuisin tietää valosta onko ylösnousun aika.
  Eilen tuossa takapihan terasilla katselin, että ei ole vielä aurinko yhtään sulattanut katolta tippunutta lumikasaa. Vaikka olisi kyllä voinut istuskella jo vähän aikaa auringonpaisteessa, mutta tyydyin vaan lapioimaan kasaa kauemmaksi. Kevättä odotellaan vielä pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kunnon kevääseen on todellakin vielä matkaa, mutta valosta ja auringonpaistesta on ihana nauttia.

   Poista
 4. Helmikuu on haastava. Kun kuulin tuosta tämän kevättalven polaaripyörretilanteesta, aloin muistella kevättä 2013. Se ei jäänyt mieleeni mitenkään erikoisen kylmänä, mutta erikoisen kuivana ja hitaana. Kylmäkin se tietysti oli, mutta kuivuus oli se, mikä jäi mieleen. (Silloin asuin myös ensimmäistä kevättä kaupungissa, joten kuivuuden todellisuus oli jotain ihan muuta kuin maalla, kun katupölyä oli joka paikassa, eikä ilmaa meinannut pystyä hengittämään.) Muistan, miten maaliskuussa näin jopa unta siitä, että kevätsateet viimein tulisivat. Kun sitten yhtenä aamuna heräsin sateen ropinaan ja matkalla yliopistolle näin kevään ensimmäiset västäräkit ja kuulin laulavan peipon ja punarinnan, fiilis oli ihan mahtava - kevät oli saapunut. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet muistavat kevään 2013 erityisen kuivana. Pitääpä kaivaa omat muistiinpanot ja kuvat ko. keväältä, sillä näin jälkikäteen ei ole mitään kunnon mielikuvaa.
   Katupöly on hirvittävä riesa kaupunkialueilla. Maaseudulla siitä ei tiedä mitään, joten voi olla monelle kaupunkiin muuttavalle tai siellä asioivalle aikamoinen yllätys.

   Poista
 5. Helmikuu antaa jo lupauksen keväästä. Meillä paistoi tänään aurinko ja vaikka oli pakkasta tuntui kuin jää olisi alkanut sulaa auringon säteiden hyväilyssä. Minun ajatuksissani marraskuu on kuukausista julmin ja se on onneksi taas takana. Huhtikuu on jo ihan parasta. Silloin on usein avattu terassikausi, kannettu kalusteet paikoilleen, jopa maalattu. Parasta on kuitenkin pääsiäinen huhtikuussa. Mutta ei tänä vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuu on usein sellaista kevään ees-taas-kulkemista, mutta minustakin silloin ollaan jo niin kevään ja kesänkin porteilla, etten kuukautta julmaksi koe. Valo varsinkin on jotain sellaista, mistä nauttii todella paljon.

   Poista
 6. Paljon on lunta ja tällä viikolla pakkastakin. Onneksi kuitenkin aurinko paistaa, se antaa toivoa tulevasta keväästä. Meillä on varattuna maaliskuun alussa pitkä aurinkolomamatka, joten sitä on kiva odottaa ja kun sieltä tulemme, voikin alkaa jo odottaa varsinaista kevättä. - Mukavaa pakkasviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saamme nauttia auringosta, mutta toki etelän lämpö tuo energiaa ja antaa ikäänkuin lähtöpotkun kevääseen. Nauttikaa matkasta!

   Poista
 7. Nyt onkin ollut suosiollisen aurinkoisia päivä, meinaa ihan unohtua, etten tykkkä talvesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringolla on mahtava voima. Ei voi olla tykkäämättä.

   Poista
 8. Luin tuosta samasta ja mietin että mikäköhän pyörre se viime kesänä oli koko alkukesän...
  Juu, pihaa ja puutarhaa on ikävä, mutta nautin oikeasta talvesta. Kunnon talven jälkeen tulee kunnon kesä, toivottavasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku sadepyörre taisi koleine ilmoineen pyöriä koko viime kesän. Joku "sammakkoprofessori" ennusti aika huonoja ilmoja tulevallekin kesälle. Toivotaan, että on täysin väärässä.

   Poista
  2. No, hän on kyllä väärässä! Kun on kunnon talvi, niin toki on kunnon kesä :D

   Poista
 9. Valon määrä onneksi lisääntyy polaaripyörteistä huolimatta. Iloitaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Auringonpaiste saa mielen kummasti virkistymään.

   Poista
 10. Minäkin jo asennoiduin niin, että se kevät jo oikeasti koittaa parin viikon päästä. Mutta sitten tulikin tuo kummallinen polaaripyörre ja sekoitti kevätsuunnitelmat kokonaan. Onneksi on valoisaa. Nykyisen vapaa-aikani tuijottelen koneelta kevätkuvia, vanhoista puutarhalehdistä kevätjuttuja ja suunnittelen pieniä uudistuksia kukkapenkkeihini. Niin ja tilaan milloin mistäkin nettikaupasta jonkun simenpussukan, sipulin tai taimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmistä pakkasista huolimatta valo saa ihmisen ajatukset kohti kevättä ja kesää. Jatketaan vain kukkakuvien katselemista. Niistä ja auringonpaisteesta on hyvä ammentaa voimaa.

   Poista
 11. Ihania nämä nimityksen kaikenlaisille säille nykyisin, tuo polaaripyörre on tosi hauska nimi ja ihmettelen myös sitä, että sää on päässyt aina vain useammin lööppeihin :D

  Kevät on kohta - pari viikkoa siis enää. Piippoja ehkä joutuu odottamaan kauemmin, lunta on nyt niin paljon. Mutta esikasvatuksien kanssa (maltti hoi missä olet!) pääsee mullan kanssa touhuamaan ja siemeniä hiplaamaan ja viljelysuunnitelmat, ne unohtui heti alkuun, kun siemenluetteloja pläräsin! Keväthurma on täysillä päällä, toivottavasti tuo polaaripyörre ei pakasta haaveitamme ihan kokonaan, onneksi valoa riittää (meilläkin on nyt kasvivalot, kiitos vinkistä)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin polaaripyörre kuulosti hauskalta termiltä, vaikka se käytännössä ei niin kovin hauska sitten olekaan.
   Oli sää sitten millainen tahansa, ajatukset ovat keväässä. Jokin ihmeellinen keväthormoni alkaa hyrräämään kiivaasti valon määrän lisääntyessä.
   Jaettu vinkki se vasta mukavalta tuntuukin.

   Poista
 12. Nyt on ollutkin ihania aurinkoisia ilmoja. Minäkin eilen kävin hiihtelemässä
  tuntui ihanalta kun aurinko paistoi lämpimästi.Kevättä kohden ollaan jo pitkälle menossa. Hyvää alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihtäminen onkin mukavaa. Joka talvi täällä etelässä siitä ei pääse nauttimaan, mutta nyt on hyvä tilaisuus.
   Kevättä kohden ollaan menossa. Ei sitä voi mikään estää.

   Poista
 13. Nyt kannattaa nauttia talvesta, kyllä se kevät sieltä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kevät tulee, vaikka mitä sanoisi. Minä ainakin nautin näistä upeista aurinkopäivistä.

   Poista
 14. Meillä kevät tulee eniveis vasta huhtikuussa, joten polaaripyörre pyöriköön haluamaansa tahtiin. Luonnonvoimille ei voi mitään, ja kylmät keväät on sääntö - ei poikeus. Sen ikeen alla jotuuu elämään täällä kylmässä pohjolassa. Sitä makeampaa on kesä sen jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi luonnonvoimille mitään. Sitä on vaan niin hätäinen kevättä ja kesää odotellessa. Eikös se odottavan aika aina ole pitkää.

   Poista
 15. Vai oli v.2013 samallaane pyärre. Kylymä oli kevät, eikä lumi meinannu sulaa ollenkaa. Muistan sen, ku kävin silloon Türin kukkamarkkinoolla, toukokuun pualenvälin jäläkehen. Reissun aikana oli tullu koivuuhin leheret ja tulput ja narskut ruvennu kukkimahan. Oli suarastansa helle ja niinku Varpuslintu toteski, hellettä seuras kuivuus. Kaikki kevään ja alakukesän kukat kukkiivat yhtäaikaa ja lakastuuvat samantiä. Parin viikon väliin sataa tirahutti, mutta kasvit kärsiivät kuivuuresta. Että sellaasta silloon. Aika näyttää, miton ny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan on ihan hyvä, että nuo menneet keväät ja kesät muuttuvat päässä yhdeksi ainoaksi möykyksi, joista ei jälkikäteen juuri toisiaan erota. Silloin tällöin tulee vertailtua eri vuosien kuvia ja loppujen lopuksi vaihtelut ovat aika pieniä. Kyseistä hetkeä eläessä hyvät ja huonot puolet tietenkin korostuvat. Sen verran kevään 2013 tilanne alkoi kiinnostaa, että täytyykin käydä kurkkaamassa omia kuvia ja muistiinpanoja.

   Poista
 16. Helmikuukin on jo pitkällä ja onpa kiva kun alkaa selvästi päivät valostumaan! Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä helmikuun loppupuoli saadaan näköjään nauttia mahtavista aurinkopäivistä. Eipä voisi kauniimpia talvipäiviä ollakaan.

   Poista
 17. Minä olen nauttinut näistä upeista ja niin auringonpaisteisista päivistä ihan täysillä ja käynyt kuntoa kohottamassa hiihtokeskuksen hyvin hoidetuilla hiihtoladuilla.

  VastaaPoista
 18. Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että helmikuu olisi julma kuukausi; yleensä helmikuu on paras hiihtokuu meidän leveysasteilla, niin nytkin, jos ei tuo pyörre sitten pidä pintaansa koko maaliskuun, silloin pääsen vielä hiihtelemään ja aurinkokin on töiden jälkeen korkeammalla. En pidä kovista pakkasista, mutta kunnon talvisää on ihan paikallaan, ei se kesä tule sen nopeampaa, huhtikuu on kuitenkin välillä niin kalseaa, ettei ulkona mikään kasva. Mutta eivät kaikki pidä talvesta, ja kevättä toki täälläkin odotellaan:)

  VastaaPoista
 19. Ikävimmät kuukaudet taitaa sijoittua loppuvuoteen. Marraskuu voisi olla potentiaalisin ehdokas. Helmikuussa sentään on lunta, joka vähän piristää. Ja aurinkokin jo lämmittää pakkasesta huolimatta. Kyllä ne maalis ja huhtikuu kohta tulevat. Toivotaan että ennustuksista huolimatta tulee lämmin maaliskuu.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!